Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. május 23-24. Tisza-tavi vízitúra egzotikum, választhatóan 1-2-napos kenutúra

received_2102652253324559.jpeg

Választhatóan 1-, vagy 2-napos vízitúra. Az első nap Abádszalókról indulunk, a második napon pedig Poroszlóról startolunk. Az evezés első napján belül lehet választani, hogy autóval jössz-e a vízitúrára, vagy Tiszafüredről biciklivel jössz Abádszalókra, majd az evezgetés végén a  bringával tekersz-e vissza Tiszafüredre.
A 2. napi evezés szintén horror-gyönyörű, fájdalmasan csodálatos kenuzgatás, de Poroszlóról indulva.

 

 

 

Először megnézzük a kombinált kenu- és kerékpáros túrát részletesen. De ha az 1. napon "csak" a kenuzás érdekel és kocsival jöttök Abádszalókra, akkor az A) pontot ugord át, és kezdj a B-pont olvasásával. 

 

tisza-to-vizitura-kenutura-23.jpgA) Az 1. napi vízitúra, ha velünk, és Tiszafüredről bérelt bringával jössz a kenutúrára

A kombinált kenu- és bicótúra azt jelenti, hogy Abádszalókra Tiszafüredről, és Tiszafüredre Abádszalókról biciklivel megyünk; és közben evezgetünk egy zseniálisat.

Ha erre, a kombinált túrára jössz, akkor veled nem Abádszalókon, hanem már Tiszafüreden a Tisza-tavi kerékpáros centrumban (Tiszafüred, Pankotay Jósa György u. 1.) találkozunk. Nagyon fontos, mert az elkésőket NEM várhatjuk, 8:15 és 8:30 között, legkésőbb 8:30-kor találkozunk. Átvesszük a kölcsönzőben a bicajokat, amik már előkészítve várnak titeket. El tudsz menni wc-re, majd nyeregbe pattanunk. Másfél óra alatt is simán leérnénk, de kb. 2-2.5 óra roppant kényelmes bringázással kezdünk, a Tiszafüred-Abádszalók 25 km-es távot tesszük meg. Abádszalókon - ha a vízhőmérséklet ... - jöhet egy kis fürdőzés/strandolás, de legalább napozás. Ebéd után (az ebéd lehet hozott elemózsia és Abádszalókon 10 étterem/vendéglő is vár rád) jó 3-órás laza kenuzgatás vár rád a Tisza-tó déli részének legvarázslatosabb rejtekhelyein. 

 

img_20220605_140100.jpg

A Paradicsomban evezgetünk. Elmondhatatlan. Olyan nyugalom, annyi szépség... a természet gyengéd ölelése. Tökéletes mindfulness training. 

10 km-es vízitúráról van szó, kényelmesen, két-három (négy?) pihenővel megyünk. Az egyik kiszállásunk olyan menő, olyan elegántos (ok, elegáns), egyébiránt itt a Tisza-tavon erősen tájidegen helyen lesz, hogy júj. Hirtelen nem tudod majd eldönteni, hogy drogbáró karib-tengeri rezidenciáján vagy, vagy a Tisza-tónál. A panoráma pedig hú. Az Androméda-galaxisban tett látogatás után érkezünk vissza Abádszalókra. 

A kenuzás végén még kérjük, hogy a kenudat/ kenutokat mossátok ki, és segítsetek abban, hogy azokat visszategyük a partra. 20200920_tisza-to-kenutura_resized.jpgAbádszalókon dekadens burzsoákhoz illően fürdőzünk, pontosabban fürdőzhetünk (még) egyet, ha a hangulat és a vízhőmérséklet is úgy akarja, aztán indulunk tovább a bicajokkal. Több megállással, rövid pihivel megszakítva a bringázást, befejezzük a kört. 19:30 körül (tehát még nagyon világosban) érkezünk Tiszafüredre. 
Igen, csak az egyértelműség kedvéért, ha bringával jöttél a kenuzásra, akkor 
biciklivel is megyünk vissza Tiszafüredre, mégpedig úgy, hogy folytatunk egy képzeletbeli kört, megkerüljük a Tisza-tó 4 déli medencéjét, és - a kenuzás mellett - cakkumpakk 64 km-t fogunk bringázni. 


B) Az 1. napi vízitúra Abádszalókról

12:58 és 12:59 között találkozunk. 
A bizonyára roppant szellemes és megható toleranciával egy egész perces idősávval szeretnénk utalni a fontos kérésre. Kérünk szépen minden tisztelt résztvevőt a 13 óra előtti pontos érkezésre, mégpedig úgy, hogy már mindenki ebédelt. Aki bújt, aki nem, az elkésőket nem várhatjuk meg. A találkozási hely Abádszalókon az Abádi-kikötő. Mosdó és rövid tájékoztató után azoknak, akik most kezdik a vízitúrázást, betanítást tartunk. 

p1260546.jpg

Az először kenuzokat úgy megtanítjuk a kenu irányítására, kormányzására, hogy másnap már szinte beférnek a magyar kenu válogatottba.  

Aztán ... kinyílik a mesekönyv, jön a Tisza-tó egyik öble, következnek olyan féregjáratok, olyan "belső tó", hogy ihaj. Lezsibbadsz. Ilyen nincs. Ehhez képest a Merkur ráncai, az Avatar Pandorája bakfitty. Lesz a túrába iktatva 3-4 pihi. Nagyon körülbelül, 16:00 óra magasságában érkezünk az indulási kikötőbe, tehát csillagtúrát teszünk, ill. tettünk meg, a parkoló kocsikhoz érkezünk vissza.

Érkezéskor még tisztelettel kérjük, hogy mindenki a saját kenuját mossa ki.
 

A 2. napi tisza-tavi kenutúra: a Bermuda-háromszög

img_2051.jpgPoroszlón a Fűzfa kikötőben, 10:59-kor találkozunk. 
Budapest felől az M3-as autópályán kell jönni Füzesabony felé, majd kihajtás a 114-es lehajtón a 33-as főútvonalra, Debrecen felé. A 33-as útról közvetlenül a Poroszló vége táblánál - egyúttal a Tisza-tavon átvezető híd előtt - fordulj jobbra a töltésre. Egy másodperc múlva látod a táblát, hogy hol kell jobbra lejönni a Fűzfa kikötő parkolójába. A parkoló a töltés község felől lévő oldalán van.

Parkolás után vegyetek ki mindent a kocsiból, amit hoztok magatokkal a kenuba, és a "cuccal" gyertek át a gát másik oldalára a kikötőbe, ami értelemszerűen a vízparton van. Aki kocsival érkezik, az egész napra a parkolóban hagyhatja az autóját. 

img_2064.jpgAhogyan átjöttetek a gáton, a túravezető(k) neon színű pólóban már messziről virít. Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba. 
 

 

 

A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a kötelezően viselendő mentőmellényeket és lapátokat. Ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. 
A parton kezdjük, majd a sodrás nélküli Tisza-tó tanulási szempontból is álomnak számító idilli feltételei között folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk. 

img_0065.jpgHa rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és melegíthettek. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re. Vízre szállás után teljes rádiócsendben, lopakodó képességgel felszerelt kenuinkban a hangsebesség alig ötszörösével (vagy némileg lassabban) indulunk.

 

A tréfát félre téve, nagyon kényelmes, kellemes tempóban evezgetünk. Ez (is) tipikusan olyan kenutúra, ahova gyermekes szülők tökéletes nyugalomban jöhetnek, nem hosszú a táv, de elég hosszú és főleg nagyon kis normális tempóban halad(gat)unk.

Tökéletes a vízitúra-nap olyan szempontból is, hogy modulrendszerű, többnapos kenuzás része is lehet, ugyanakkor önálló, egynapos vízitúraként is olyan, de olyan hipergyönyörűség, hogy arra nincsenek szavak. Legalábbis nekünk. Arany János pedig biztos nem vezetett ilyen jó vízitúrákat .... Tényleg szép helyeket veszünk szemügyre. 

tisza-to-kenutura-tisza-tavi-vizitura-44.jpgÉs az elképesztő vízi világban kérdezitek majd: Te jó ég, hogyan jutunk haza? Ugye tudod az utat hazafelé?

Háááát.... Igen. Lassan megértitek a Bermuda-háromszög rejtélyét, fokozatosan rájöttök, hogy mi is történhetett, amikor a 19. repülőraj 5 db avenger típusú gépe egyszerre tűnt el a csendes, napos, fantasztikusan kellemes időben, és a kereső gép is úgy tűnt el az égboltról, hogy a roncsait sem találták....
Leleplezzük a titkot. Amikor ide értek, rádöbbentek, hogy ennél varázslatosabb hely, nincs - és úgy döntöttek: itt maradnak! A sok-sok szépség habzsolása közben természetesen lesz vagy lesznek lábnyújtóztató, pisilő és étkezési szünetünk, ill. szüneteink, vagyis a kenutúra közben fogunk - lehet, hogy nem is egyszer - partra szállni. Mivel az evezés során csillagtúrát teszünk, az indulási kikötőbe érkezünk vissza, ahol még tisztelettel kérjük, hogy mindenki a saját kenuját "szivacsolja" ki. A nap végén, akinek ideáig tartott a mese, azoknak hazautazás, a többnapos, pl. egyhetes kenutúrán lévők pedig a szállásukra jönnek / mennek, vagy bicikliznek, ill. azt csinálnak, ami jólesik. De főleg reszketve várják a másnapi újabb varázslatot, alias vízitúrát. 
 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 

img_0048.jpg

Egyszerű.
1. Kérünk szépen egy telefont, egyeztessük az igényeket: +36209342760.

2. A www.tisza-to-vizitura.hu oldalon található tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek elolvasását követően a jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 

3. Visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követő 48 órában kérjük a tisza-tavi vízitúra díjának átutalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, a Tisza-tavat, és a kenus túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni.


Pl. 
2089 Budajenő, Templom u. 93. 2024. május 23-24. Tisza-tó vízitúra