Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sarud vízitúra, vízitúra Sarud, tisza-tavi vízitúrák Sarudról is

kilato-bolombika-20210706_4.jpgSarud kenutúra, vízitúra Sarud! Kérjétek a sarudi evezést bármikorra. Választhatóan 1-2-3-napos tisza-tavi vízitúrák sarudi indulással is. Pl. Sarudról induló kenutúra péntektől vasárnapig, vagy éppen hétfőtől szerdáig, vagy - mondjuk - szerdától péntekig. 

a-tunderrozsak-tava-tisza-to-vizitura.jpgAhogy Nektek / Önöknek jó. A pár percig kezdőknek szakmailag felkészült, türelmes és eredményes evezéstanításCsillagtúrákat indítunk Sarudról is, a csillagtúra azt jelenti, hogy délután az indulási kikötőbe térünk vissza. Egy példa a választhatóan 1-2-3-napos túrák közül egy Sarudról induló kétnapos vízitúrára:

 

1. napi, Sarudról induló tisza-tavi vízitúra: a nem létező patak és a Bölömbika-kilátó

kilato-tisza-tavi-bolombika.jpgA Sarudról induló vízitúrák első napján - hol máshol mint - Sarudon az egyetlen, így eltéveszthetetlen sarudi strandon belül a kenuknál (ami a nem is kicsi strand északi vége) 11 órakor találkozunk. Telefonon a vízitúra előtt szívesen elmondjuk, hogy hol érdemes parkolni, hogy ne kelljen sokat sétálni, ne legyél távol a kocsitól. 

img_20230925_133643.jpgTúravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba. Ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. 
Hamarosan minden kormányos ügyesen irányítja majd a kenuját, egyrészt mert született kenusok vagytok, másrészt oktatás-módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek, felnőttképzési szakértők, stb. vagyunk. 
kozel-a-bolombika-kilatohoz.jpgMagyarul és röviden, a túravezető jól tanít meg majd téged is. Ha pedig rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. 

A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. 

img_0874.jpgA vízitúra idején természetesen lesz "technikai" szünet, hölgyek jobbra, urak balra módon intézve.A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re. Egy ideig a Tisza-tavon megyünk, aztán egy elképesztő helyen fogunk evezni. Mintha egy másik kontinensen evezgetnénk, kicsit tornázunk is majd egy keskeny ágban. 

bolombika-tisza-tavi-vizitura.jpegA Laskó-parton is megállunk majd egy kis technikai szünetre (hölgyek jobbra, urak balra) és büszkén konstatáljuk, hogy milyen ügyesek voltunk, ugyanis a Tisza-tóba ömlő patak meghódítása egyáltalán nem triviális. Néha kb. olyan, mintha az Öreg-Túron próbálnánk evezni egy kiadós vihar után. Elképesztően eldugott, a "civilizációtól" (jelentsen az bármit is...) nagyon távoli helyeket bejárva érünk vissza Sarudra, ahol zuhanyozni is tudtok mielőtt visszaültök a kocsiba és valami azt súgja, hogy lesz, aki él a lehetőséggel...

 

2. napi Tisza-tavi vízitúra: a Titkos-tó (ahol a madár se jár, pontosabban csak ők, meg TE) + az Óhalászi-Holt-Tisza
ohalaszi-tisza-to-vizitura-8224.jpg10:30-kor találkozunk. 
A találkozási hely Sarud, a sarudi Élményfalu nevű strand lesz, azon belül kérjük találd meg a kenukat, amik a parton egy fényév távolságból is láthatóak. Ez a nap is úgy (jól) kezdődik, hogy azoknak, akik most kezdik a vízitúrázást betanítást tartunk. Jól tanítunk. Velünk nem lesz fruszráló szenvedés a vízitúra, mert a kenu csak nem arra megy, amerre a legénység szeretné. Száguldva fogsz siklani, csodálatosan finom mozdulatokkal úgy fogod és fogjátok irányítani a kezes bárány kenut, hogy másnap indulhatsz az Olimpián (szinte).

Amikor az először kenuzók is már félelmetesen profik, indulunk. Az ebédet egy kilátón vagy a kilátó tövében üldögélve, a nyugalomba belefeledkezve költjük el... 

20140702_tisza-to-kenuturan-buzgosag-az-ohalaszi-torony-aljaban.jpgAz első pihi után felfedezünk egy olyan belső tavat, ahol nem fogsz hinni a szemednek.

Ez az a hely egyszerre, amire azt mondjuk, hogy a madár se jár, de amikor beérünk, akkor látod majd, hogy de ők bizony nagyon is. Direkt itt nem írjuk le a nevét, hogy ne legyen idegenforgalmi látványosság, de Magyarország egyik "legmadarasabb" tava. 

 

a-tunderrozsak-tava-tisza-to-vizitura.jpgHazafelé menetben meg bekukkantunk az Óhalászi-Holt-Tiszába is. Ha hosszú ujjú polóban jöttél, ha halásznadrág volt rajtad a fürdőruhád felett, magyarán ha naptejjel nem szennyezzük a vizet, és a legénység- összetétel a biztonságos hajóból történő kiszállást is lehetővé teszi, akkor itt lehet egyet csobbanni is a szürreális méretű tündérrózsák között.

ohalaszi-holt-t.jpgMitől Óhalászi az Óhalászi-Holt-Tisza? A jelenlegi Tisza-tó közepén falu állt. Óhalász. Soha nem volt könnyű az Óhalásziak élete. A Tisza gyakran elöntette. (Drón fotó: Molnár Péter)

 

img_20190817_105759-2.jpgEgyébként az Óhalász név alapján valószínűleg nem meglepő, hogy Óhalászon főleg halásztak. Már az Árpád-házi királyok idején is szolgáltattak halat az időszakosan ideköltöző udvartartásnak. Aztán egyszer betelt a pohár. Egy olyan áradás után, amikor csak néhány ház maradt, 1877-ben úgy döntöttek: mennek. A döntésben erősen segített egy derék férfiú, Lőrinc püspök, róla nevezték el az új települést Poroszló és Sarud között. Óhalász emlékét már csak nevek őrzik, és a Tisza-tó egyik leghíresebb "belső tava", a tiszta és a vízmélység miatt sötét, színű, tekintélyt parancsoló fákkal övezett Óhalászi-Holt-Tisza. Itt található a Tisza-tó egyik legkiterjedtebb tavirózsa telepe, tekintélyt parancsoló méretűek itt a tündérrózsák, ennél nagyobbra csak a Tisza-tó egy másik belső tavában, a Göbében nőnek. 

Természetesen a túrában lesz kiszállás, pihenő, legalább 3 pisilési szünet (hölgyek jobbra, urak balra...) 16:30 körül érkezünk vissza Sarudra. 

 


Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 
20130823_132107.jpgEgyszerű.

1. Kérünk szépen egy telefont, egyeztessük az igényeket: +36209342760
2. A tudnivalók, szerződési és részvételi feltételek, valamint a mit kell hozni a vízitúrára menüpontok gondos elolvasását követően a jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 
3. Visszaigazolást küldünk (kérjük, hogy visszaigazolás nélkül senki ne utalja a vízitúra díját) 
4. A visszaigazolást követő napon kérjük a tisza-tavi vízitúra díjának átutalását. Az utaláshoz az adatok:
tisza-to-kenuzas-tisza-tavi-kenutura.jpgKedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal és a kenus túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) valamint helyét (esetünkben tehát a Tisza-tavat) beírni.
(Pl. 2083 Solymár, Kenus utca 4.,
augusztus 18-19. Tisza-tavi vízitúra) 

A nevet nem kell, hiszen eleve azzal kezdődik a banki info, hogy milyen névről jött a kenutúra díjának utalása, tehát a nevet kiírni felesleges és "káros", hiszen a fontos információtól elveszi a helyet.