Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. augusztus 10-11. Tisza-tavi vízitúra választhatóan 1-, vagy 2 napos családi kenutúra

img_20170529_122435.jpgVálaszthatóan 1-, vagy 2-napos tisza-tavi vízitúra!
Kenutúra (vagy éppen kajak, ha kajakkal szeretnél jönni) kultúrlényeknek, családoknak. Egy biztonságos kaland akár úgy, hogy a család mindhárom generációja beszáll a "hajókba". 

 

Még nem eveztél, pontosabban nem kenuztál, vagy ha már ültél kenuban, nem kormányoztál? Megtanítunk kenut kormányozni vagy kajakozni.  
 

img_7534.jpgA választhatóan 1-, vagy 2-napos vízitúra mindkét napján csillagtúrákat teszünk, azaz mindig máshova megyünk, de mindig az indulási kikötőbe térünk vissza. A kenutúrán mindenki maga gondoskodik az ellátásáról, hozz magaddal a vízre, ill. a hajóba szendvicset és alkoholmentes innivalót. Poroszlón és Tiszafüreden étterem, bolt van rengeteg. Ezt a vízitúrát mindenkinek javasoljuk. A kisgyermekes kezdőknek, a mindent felfedezni szerető vízitúra-szerelmeseknek. Te is / Ön is élvezi majd. Szállás és étkezés a tisza-tavi kenutúrán

evezes_tisza-to-vizitura-tisza-to-kenuzas.jpgA szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon, vendégszobákon, apartmanokon át a wellness hotelig bármi lehet. A szállást kérjük, hogy foglald, ill. foglaljátok magatoknak. A sátrasok több kemping (Dieter's camping, City camping, To-parti kemping, Termál kemping) között választhatnak a vízhez közel. Ha valaki apartmant keres, Tiszafüreden vagy Poroszlón, ill. ezek közelében számtalan szállást talál. Az étkezés önellátó.

 

A vízitúra előtti - opcionális - "0-ik" napi érkezés, megközelítés

img_20200816_112249.jpgAki távolról jön, annak jó a nulladik napi esti érkezés, beköltözés vagy sátorverés. 


Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek után következik Poroszló és Tiszafüred.


1. napi vízitúra a Tisza-tavon: elveszünk a Tisza-tó labirintusában
img_0065.jpg10:00-kor Tiszafüreden az Albatrosz-kikötőben találkozunk. 

Fáradj be, ha kocsival jössz, kérjük hajts be a kikötőbe, és parkolj. Már amikor jössz be a kikötőbe - akár gyalog, akár kerékpárral, akár autóval - veled szinte tökéletesen szemben látsz majd egy hidat. A híd tövében, a hídtól jobbra pedig meglátod majd a túravezetőt, vagy túravezetőket. A túravezető(k) ismertető jele, hogy neon színű, hosszú ujjú, MC Túravezető feliratú (a pólón lesz még millió web site címe is) pólót visel(nek). 

Természetesen el tudsz menni mosdóba. A wc bejárat előtti forgó herkenytű, tudományos nevén bigyó, akárcsak egy benzinkútnál, fém 100 Ft-ossal működik. A hidacskától jobbra (a behajtás irányából nézve, ha esetleg így segít, keletről nyugatra nézve "jobbra") és a vízhez közel van egy recepciós épület. Az épület mögött, a vízparton lesz majd minden történés, ott lesz az "action". Jelesül a felszerelés kiosztását követően úgy megtanítunk kenuzni, hogy csak na. Amikor a néhány perccel korábban még kenut sem látó, életükben először aznap vízitúrázó vendégek mindegyike már (szinte) kenu világbajnok, indulunk. Irány az Amazonas-delta. Ha ebben a vonatkozásban kivételesen és most nem veszel teljesen komolyan, nem fogunk megsértődni. Egyébként a rád váró látvány alapján szinte komolyan is vehető az aprócska földrajzi tévedés. Lesz, ahol dél-amerikai esőerdőre emlékeztető tájon, elképesztő helyen fogunk evezgetni. De ne szaladjunk előre...

A Kaland-sziget mellett indulunk a kenutúrára, majd egy, a nevére rácáfolóan tüneményes, ún. öblítő csatornán folytatjuk az utat. img_20190819_145456.jpgMintha Malajzia-reklámban vagy vietnami dzsungelben eveznénk. Aztán egy kis tiszai csorgás és vadregényes oldalág, zsilip, morotva, átjáró útvonalon közelítünk az egyik szuperlátványosság felé. Közben természetesen lesz "technikai" szünet, hölgyek jobbra, urak balra módon intézve.

Amikor a morotván haladunk, akkor egy Tisza-szélességű holtágon evezünk, hiszen régen ez volt a Tisza. Kicsit hitetlenkedve konstatáljuk, hogy már mekkora távolságot tettünk meg. No persze ebben nincs semmi különös, ha a kenukban ilyen fantasztikus legénység van. Meg-megállunk, nézelődünk, ha pedig itt ITT leszel lélekben, sok mindent fogsz látni és meglátni. Pl. fattyúszerkőt és üstökös gémet, tündérfátylat és végtelen sulyommezőket, rencét (amely a Tisza-tó húsevő növénye) gémeket, bakcsót, héját... A Tejút-galaxis majdnem minden madarát.

20130823_132107.jpgAztán jön a szuper show, ahol a madár se jár, pontosabban csak ők.... 

Egy direkt a mi kedvünkért idehozott mangrove-dzsungelben fogunk szlalomozni, ahol megnézzük a híres gyilkos csomorikát és az ebszőlő csucsort, látsz majd lóromot és békabuzogányt, zöld juhar, fűz, nyár és kőris fák árnyékában cikk-cakkozunk, aztán újra egy kis Tisza, majd vadregényes csatornán evezve érünk vissza az indulási kikötőbe. Pontosabban, ha mindenki lelkes, ha mindenkiben tombol az energia, még a visszatérés előtt beevezünk egy tavacskába, onnan egy keskeny járaton még egybe; és még onnan is beljebb, egy harmadikba. Ha ügyesek vagyunk és halkan evezünk, nem kell majd a vízbe menekülnie a mocsári teknősnek...

A nap során lesz számos, a Tisza-tóval, a tó élővilágával kapcsolatos versenykérdésbe öltöztetett ismeretterjesztés.... Érkezéskor még megkérünk mindenkit, hogy legyen szíves mossa ki a kenuját.

 

2. napi tisza-tavi csoda-vízitúra: "mangrove-dzsungel" 

20150605_132434.jpg
10:00-kor Tiszafüreden az Albatrosz-kikötőben találkozunk. A vízre szállást követően különleges szépségű, Rambo-filmeket idéző helyeken, a vadszőlővel benőtt parti növényzet miatt áthatolhatatlannak tűnő dél-ázsiai őserdőben evezünk.
 
 
Egy kicsit lesz szerencsénk a Tiszához is, amely átfolyik a Tisza-tavon. Ebédszünetünk után a Tisza-tó egyik belső tavának belső tavát fedezzük fel. Békabuzogányok sorfala között evezünk be a Tisza-tó egyik fattyúszerkő telepe mellé. Evidens módon megtartjuk az illő távolságot a madárkák és közöttünk.  
 
tisza-to-vizitura-tiszatavi-kenutura-20170723_.jpgHa időben nagyon jól állunk és szigorúan "opcionálisan", mielőtt egy leírhatatlanul vadregényes útvonalon hazafelé indulnánk, még kinézünk egy "tóban tóra" és elevezünk egy olyan pontig, ahol megérezzük a Tisza-tó méreteit, mivel eddig csak keskeny és közepesen széles vízi ösvényeken kenuzgattunk. 
 
 
 
 
img_2012.jpgA kenuülések magasságából nézve egészen tisztességesnek érezzük majd a vízfelület nagyságát. Az "óceánra" vetett pillantások és fotózást követően indulunk vissza. 
 
Nemsokára az Avatar film Pandora bolygóját idéző helyeken járunk. 
Ha a gyökerek formájától elvonatkoztatunk, szinte autentikus mangrove-dzsungelben szlalomozunk. 
 
 
 
tisza-to-vizitura-nem-csendes-csendelet-20170729_132.jpg
Következik a mai utolsó kiszállás, lábnyújtóztatás, ha jó az idő és a víz, úszkálás plusz mosdószünet. A fürdőzgetés után lóra fel. Nagyjából 41 perc múlva megérkezünk a délelőtti indulás helyére.
Még egy kenumosásra tisztelettel megkérünk. 
 
És ne szomorkodj, hiszen jöhetsz akár holnap, akár egy, vagy két hét múlva valamelyik másik vízitúránkra!
 

Vannak kenutúráink a Szigetközben (www.szigetkozvizitura.hu). Ha nagyon gyakorlott, és a kenut tökéletes irányító, a hajót tökéletesen uraló vízitúrázók vagytok, szívesen várunk a Hernádon és a Rábán. www.hernad-vizitura.hu és www.raba-vizitura.hu. 
 

20180711_114451_resized.jpgJöhetsz velünk az Öreg-Túrra (www.tiszatura-vizitura.hu). 

Mindig szép, de tavasszal szuper a bodrogzugi ártér, (www.tiszatura-vizitura.hu), amit Gemenc testvéreként lehet elképzelni.

 

És ha már Gemenc..... www.gemenc-vizitura.hu

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 

20140704_tisza-to-vizitura-zsombor-a-hos.jpg

Egyszerű.
1. Kérünk szépen egy telefont, egyeztessük az igényeket
+36209342760.
2. A www.tisza-to-vizitura.hu oldalon található tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek elolvasását követően a jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 
3. Visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követő 48 órában kérjük a tisza-tavi vízitúra díjának átutalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, a Tisza-tavat, és a kenus túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. 

1690489484340.jpgFontos! A vízitúra előtt kérjük (akár többször) nézd át a "Mit kell hozni a vízitúrára menüpontot".  különös tekintettel arra, hogy kérjük a flip-flop papucs használatának szíves mellőzését (tilos), kérjük, hogy a hajóban senki ne gyújtson rá. A mentőmellény viselése kötelező a kenuban. Kérjük, hogy az UV-sugárzás elleni védelemről mindenki gondoskodjon (lehetőleg napszemüveg, simléderes sapka, naptej, hosszú ujjú póló, halásznadrág vagy törölköző a combokra). 

Pl. 2030 Érd, Mannstein u. 15., 2024. augusztus 10-11. Tisza-tavi kenuzás)