Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. augusztus 5-9. Választhatóan 1-5-napos, Tisza-tavi vízitúra családoknak, kultúrlényeknek

img_7534.jpgTisza-tavi, választhatóan 1-2-3-4-5-napos vízitúra

Lehet jönni 1 napra is! Borulás nélküli vízitúrák, készséges, szakmailag jó és türelmes betanítás a pár percig kezdőknek. Csillagtúrák, vagyis a tisza-tavi túra minden napján a kenuzás végén az indulási kikötőbe térünk vissza.

 

p1260482.jpgMinden nap a Tisza-tó más és más zugaiba indulunk, de az evezgetés végén, az aznapi indulási kikötőbe térünk vissza. Mi ezt úgy hívjuk, hogy ún. csillagtúrákat teszünk meg. 

 

Szállás és étkezés a tisza-tavi kenutúrán

img_0048.jpg

A szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon, vendégszobákon, apartmanokon át a wellness hotelig bármi lehet. A szállást kérjük, hogy foglaljátok magatoknak. 2023-ban vendégeinktől a  legjobbakat a tiszafüredi Hársfa apartmanról hallottuk. A sátrasok több kemping (Dieter's camping, City camping, Tó-parti kemping, Termál kemping) között választhatnak a vízhez közel. Ha valaki apartmant keres, Tiszafüreden vagy Poroszlón, ill. ezek közelében számtalan szállást talál, ill. mi is készséggel mondunk tippeket. Az étkezés önellátó.

 

Opcionális 0. nap, megközelítés

20130823_132107.jpg

Aki távolról jön, annak jó a nulladik napi esti érkezés, beköltözés vagy sátorverés. 
Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek után következik Poroszló és Tiszafüred.
 

 

1. napi vízitúra a Tisza-tavon: elveszünk a Tisza-tó labirintusában
img_0065.jpg10:30-kor Tiszafüreden az Albatrosz-kikötőben találkozunk. Segítünk majd a parkolásban, el tudsz menni mosdóba (a wc forgó herkenytűje, akár csak egy benzinkútnál, fém 100 Ft-os működik) és úgy megtanítunk kenuzni, hogy csak na. Amikor a néhány perccel korábban még kenut sem látó, életükben először aznap vízitúrázó vendégek mindegyike már mindenki (szinte) kenu világbajnok, indulunk és irány az Amazonas delta. Ha ebben a vonatkozásban kivételesen és most nem veszel teljesen komolyan, nem fogunk megsértődni. Egyébként a rád váró látvány alapján szinte komolyan is vehető az aprócska földrajzi tévedés. 

img_20190819_145456.jpgElképesztő helyen fogunk evezni az átlagosnál kicsit hosszabb távú kenuzás idején. De a hihetetlen táj megéri a kellemes fáradtságot. A kaland-sziget mellett indulunk a mai kenutúrára, majd a nevére rácáfolóan tüneményes öblítő csatornán folytatjuk az utat. Mintha Malajzia-reklámban vagy vietnami dzsungelben eveznénk. 

20130823_132107.jpgAztán egy kis tiszai csorgás és vadregényes oldalág, morotva, átjáró útvonalon közelítünk a cél felé. Közben természetesen lesz "technikai" szünet, hölgyek jobbra, urak balra módon intézve.

Aztán egy Tisza-szélességű holt-ágon evezünk, hiszen régen ez volt a Tisza. Kicsit hitetlenkedve konstatáljuk, hogy már mekkora távolságot tettünk meg. 

361587522_1824191797975249_8437117373356692548_n.jpgNo persze ebben nincs semmi különös, ha a kenukban ilyen legénység van. Aztán jön a szuper show, ahol a madár se jár, pontosabban csak ők.... Elképesztően klassz helyeket bejárva, és egy direkt a mi kedvünkért idehozott mangrove-dzsungelt érintve érünk vissza az indulási kikötőbe. 

A nap során lesz számos, a Tisza-tóval, a tó élővilágával kapcsolatos versenykérdésbe öltöztetett ismeretterjesztés.... 


Érkezéskor még megkérünk mindenkit, hogy legyen szíves mossa ki a kenuját.

 

 

2. napi tisza-tavi csoda-vízitúra: "mangrove-dzsungel" és evezés "Pandorán"

20150605_132434.jpg
10 órakor Poroszlón, a Fűzfa-kikötőben találkozunk. 
Budapest felől az M3-as autópályán kell jönni Füzesabony felé, majd kihajtás a 114-es lehajtón a 33-as főútvonalra, Debrecen felé. A 33-as útról közvetlenül a Poroszló vége táblánál - egyúttal a Tisza-tavon átvezető híd előtt - fordulj jobbra a töltésre. Egy másodperc múlva látod a táblát, hogy hol kell jobbra lejönni a Fűzfa kikötő parkolójába.
20190803_115034_resized.jpgA parkoló a töltés község felől lévő oldalán van. Parkolás után vegyetek ki mindent a kocsiból, amit hoztok magatokkal a kenuba, és a "cuccal" gyertek át a gát másik oldalára a kikötőbe, ami értelemszerűen a vízparton van. Ha kocsival jöttök és már bevásároltatok, érdemes azzal kezdeni, hogy a romlandó élelmiszert az egyénileg foglalt szállásotokon hűtőszekrénybe teszitek. 
 

361514303_692692362634497_3069708908616766074_n.jpgAhogyan átjöttetek a gáton, a túravezető(k) narancs színű pólóban már messziről virít(anak). Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a kötelezően viselendő mentőmellényeket és lapátokat, majd ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. 

361677923_645860634146097_5433873990943895634_n.jpgA vízre szállást követően az Eger-patak medrét követjük, aztán különleges szépségű, Rambo-filmeket idéző helyeken, a vadszőlővel benőtt parti növényzet miatt áthatolhatatlannak tűnő dél-ázsiai őserdőben evezünk. Ebédszünetünk után a Tisza-tó egyik belső tavát fedezzük fel. Békabuzogányok sorfala között evezünk be a Tisza-tó egyik fattyúszerkő telepe mellé. Evidens módon megtartjuk az illő távolságot a madárkák és közöttünk.  
 
tisza-to-vizitura-20230727.jpgHa időben nagyon jól állunk és szigorúan "opcionálisan", mielőtt egy leírhatatlanul vadregényes útvonalon hazafelé indulnánk, még kinézünk egy "tóban tóra" és elevezünk egy olyan pontig, ahol megérezzük a Tisza-tó méreteit, mivel eddig csak keskeny és közepesen széles vízi ösvényeken kenuzgattunk. A kenuülések magasságából nézve egészen tisztességesnek érezzük majd a vízfelület nagyságát. Az "óceánra" vetett pillantások és fotózást követően indulunk vissza. 
Nemsokára az Avatar film Pandora bolygóját idéző helyeken járunk. 
Ha a gyökerek formájától elvonatkoztatunk, szinte autentikus mangrove-dzsungelben szlalomozunk.   

 

3. napi tisza-tavi vízitúra: a nyugalom tengere

1690.jpg10:30-kor Poroszlón a Fűzfa-kikötőben találkozunk. 

Érkezés és parkolás után wc, tájékoztató, az adott napon még "kezdő" vízitúrázók (be)tanítása, naptejezés, kenuba pakolás után vízre szállás. 


20220612_131348.jpgA Füredi-Holt-Tiszán, majd hamarosan elvarázsolt víziúton evezgetünk, itt még van motoros ladik forgalom, de rögtön kezdjük érezni a Tisza-tó madárvilágának gazdagságát. Ha a kikötőnél még nem, idáig már tízszer találkoztunk szárcsákkal. Az utolsó pillanatig reménykedve, hogy mégse erre fogunk evezni, minden bizonnyal neheztelve, ami rosszabb, félve rebbennek fel a bakcsók a víz fölé belógó ágakról. Itt még valószínűleg nem látunk fattyúszerkőt, de már megpillanthatunk küszvágó csért, sirályokat. www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-tisza-to-duhogo-fele.jpgAmi "nagy és szürke" az a szürke gém, a másik "nagy, és fehér" pedig a kócsag. (Esetleg gólya, de ők maximum a levegőben....)

És persze látunk majd tőkés récét (vadkacsát). Búbos vöcskök fognak előttünk búvárosdit játszani. Vízityúkok iszkolnak be a nádba, vagy éppen gyékénybe, sásba, kákába, amelyek felismerésében olyan vérprofi leszel a nap végére, hogy azt hiszik majd, botanikus vagy. Rossz hírünk, hogy max. néhány másodpercig és röptében mindig távolodva látod majd a jégmadarat. Pontosabban mindig egy gyönyörűséges, szinte neonkék repülő kis bigyóra fogja a túravezető majd azt mondani, hogy: na az volt a jégmadár. img_20230811_131449.jpgLáthatunk majd üstökös és törpe gémet. Ami kb. akkora mint a törpe gém, csak lapos, zúg és Made in Korea felirattal egy helyben szitál: az a drón. A drón övezetnél egy szinttel feljebb ragadozó madarak köröznek, főleg barna réti héják. Még magasabban a Kecskemétről startolt Gripeneket, és legfelül, ha "négy csíkot húz" 11 óra 10 perc táján, akkor a British Airways Kuwait City és London közötti B-747-es jumboját látod. A Kis-Tisza partján állunk meg ebédelni. Az ebéd és wc-szünet után a Kis-Tisza mindkét oldalán tavakat fedezünk fel. Na kérem, ha itt nem dobod el az a****at, akkor sehol. Az egyik tó bejárata tényleg olyan gyönyörűséges, annyira pompázatos a lombalagút, hogy arra nincsenek szavak. tisza-tavi-kenutura-evezes-a-tisza-tavon_20170803_172526.jpgA fotók talán valamennyire visszaadják, hogy übercsúcs. Ha meg nem, eggyel több ok, hogy meggyőződj arról, a valóság mennyire lepipálja, amit amúgy sem lehet szavakba önteni. Miközben egy belső tavat fedezünk fel, olyan helyeken evezgetünk, ahol tényleg csak a madár jár...,  ez itt a végtelen nyugalom tengere. Nem akaródzik, de egy ponton fordulunk, és egy-két pisilési szünettel, ill. pancsolással megszakítva érkezünk vissza az indulási kikötőbe. Kenutakarítással fejezzük be a kenutúrát. 

 

4. napi vízitúra a Tisza-tavon, avagy a kaland! Találd meg az Északnyugati átjárót.... 

img_20190817_105529-2.jpgPoroszlón 11-kor a Fűzfa-kikötőben találkozunk.
Wc, tájékoztató, felszerelésosztás, naptejezés, az aznap még kezdő vízitúrázók (be)tanítása, gyakorolás, kenuba pakolás után szállunk majd vízre.
Íme a tisza-tavi, különleges vízitúrák között is egy überkülönleges kenuzás. Amundsen leszel. 
Féregjáraton keresztül jutunk át a Poroszlói-medence déli felébe. Leírhatatlanul szép helyen kalandozunk majd, nem mellesleg olyan ösvényeken játszunk felfedezősdit, ahol gyakorlatilag senki, de senki nem jár. Kegyetlenül tuti.  
img_2117.jpgEldobod az agyad. Besírsz. Amundsenről közismert, hogy elsőként érte el a Déli-sarkot, majd az első olyan ember volt, aki mindkét sarkot elérte. De Amundsen nevéhez fűződik az Északnyugati átjáró "megtalálása" is. Pontosabban ő volt az, aki a sok évszázados keresés és kísérletezés után elsőként, 1906-ban északról kerülte meg Észak-Amerikát. Nyugatról indult a Bering-szorostól, és a kanadai szigetvilág sok-sok szigete között "átjutott". Kihasználta, hogy a jég ellen megerősített hajójának extrém kicsi volt a merülése. Mi is kihasználjuk, hogy a kenuk merülése szinte nulla .... és valami hasonlót fogsz érezni. 
p90817-113401.jpgCsak (jó esetben) nem az indulástól számított 4. évben fogunk megérkezni...(ugyanis ő 1903-ban indult és 1906-ban (!) érkezett....)
De készülj életed egyik legtutibb útvonalára.
Pinduri, olyan vékony vízi ösvényen haladunk, hogy a keskeny úton egymás mellett két kenu nem fér el.
Olyan helyeken fogsz evezni, ahol előtted kimondhatatlanul kevesen. Mintha ember soha nem járt volna itt
img_2089.jpgAz elképesztően vadregényes ágban csak libasorban tudnak jönni a kenuk. Elmondhatatlan, hogy mi mindent fogsz látni, a függőcinege fészkétől az ebszőlő csucsoron át addig, hogy a fattyú szerkők igazi csapatként védik a kicsinyeiket, a területüket, és hiéna-csapatot idéző szervezettséggel, kalákában ütik-vágják a barna rétihéját. 
Aztán a Tisza-tó egyik kilátó tornyán tartunk ebéd / uzsonna szünetet. Innen még egy ösvényt felfedezünk és közel 500 métert tekergünk, szlalomozunk a nád, ill. gyékénymezők között, mielőtt visszaérnénk egy "konvencionális" vízi útra, majd azon még egy jó 45 perc, amíg visszaérünk az indulási kikötőbe. A délelőtti indulás helyére érkez(t)ünk vissza, kényelmesen evezgettünk, úgy, hogy senki ne fáradjon el, még akkor sem, ha egy anyuka három csemetével evezget egy hajóban. Közben olyan, de olyan, de olyan helyeken jártál, hogy júj. 

5. napi vízitúra a Tisza-tavon: tavirózsás kilátások
img_20230615_122810.jpg11 órakor Poroszlón a Fűzfa-kikötőben találkozunk. 

Az először kenuzókat megtanítjuk kenuzni, egészen pontosan világ- és olimpiai bajnok kenust faragunk minden vendégünkből, majd mosdószünet (a vízre szállás előtt akkor is menj el wc-re, ha nem kell pisilni), és kenuba pakolás után startolunk. 


img_20230615_123326.jpgAztán jön a tempó függvényében kb. 3.5-4 órányi olyan varázslat, hogy arra nincsenek szavak. Olyan helyekre jutsz majd el, amiről soha nem gondoltad, hogy ilyen látvány nem egy indonéz őserdőben vagy valamilyen dél-amerikai dzsungelben vár rád. A fekete gólya fészkénél azt mondod, hogy hoppá, a függő cigene fészkénél megkérünk, hogy ne essél ki a kenuból, a vízidarát az arcodra kened, hogy 10 évvel még fiatalabban szállj ki a kenuból. A pillanatok alatt véget érő szürreális álomnak tűnő kenutúra után még tisztelettel megkérünk egy hajótisztításra és a búcsúra 100-as papírzsebkendő köteggel készülünk..... 

 

Tisza-tavi vízitúra díjai

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 

20140704_tisza-to-vizitura-zsombor-a-hos.jpg

Egyszerű.
1. Kérünk szépen egy telefont, egyeztessük az igényeket
+36209342760.

2. A www.tisza-to-vizitura.hu oldalon található tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek elolvasását követően a jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 


tisza-to-kenuzas-tisza-tavi-evezes-kenutura-20170717_142319.jpg3. Visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követő 48 órában kérjük a tisza-tavi vízitúra díjának átutalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, a Tisza-tavat, és a kenus túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. 
fattyuszerkok.jpg


(Pl. 
2083 Solymár, Kenus utca 4. 
tisza-tavi vízitúra, 
2024. augusztus 5-9.)