Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. augusztus 28-30. Tisza-tó kenutúra, választhatóan 1-2-3-napos vízitúra

tisza-tavi-vizitura51.jpegTisza-tó kenutúra. Tisza-tavi, választhatóan 1-2-3-napos vízitúra családoknak, kultúrlényeknek. Lehet jönni a kenutúra tetszőlegesen választott 1 napjára is! 
Biztonságos vízitúra, ahol a borulás ritkább, mint a fehér holló, mert készséges, szakmailag jó és türelmes betanítás a pár percig kezdőknek, mert nem terheljük túl a kenukat. Kényelmes vízitúra, hiszen csillagtúrákat teszünk. 

img_1985.jpgA választhatóan 1-, vagy 2-, vagy 3-napos kenutúra minden napján a Tisza-tó más és más zugaiba indulunk, pompás útvesztőkben teszünk ún. csillagtúrákat. A csillagtúra azt jelenti, hogy délután az aznapi indulási kikötőbe térünk vissza. Ez pedig vagy Tiszafüred vagy Poroszló. A részleteket lásd lejjebb. 

 Szállás és étkezés a tisza-tavi kenutúrán

evezes_tisza-to-vizitura-tisza-to-kenuzas.jpgA szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet. Tiszafüreden tudsz sátrazni a Tóparti kempingben és remek faházak vannak a Termál kempingben. Ha apartmant keresel, nézd meg a Hársfa apartmant az interneten, mindenesetre kérjük, hogy a szállást kérjük intézd magad. Majd a magatok foglalta szállásról (ha nem otthonról jöttök) délelőtt egyszerűen csak gyertek ki az indulási kikötőbe. Az étkezés a tisza-tavi kenuzás idején - beleértve a vízen töltött időt is - önellátó, hozz magaddal vizet és a kenuba elemózsiát. Ez Tiszafüreden és Poroszlón könnyű, a közelben számtalan éttermet, giroszost, pizzériát találsz. 

 

Opcionális 0. napi érkezés a vízitúrára, megközelítés

20130823_132107.jpg

Aki távolról jön a Tisza-tóhoz, annak ajánlott a nulladik napi esti érkezés, és szállásra történő beköltözés vagy sátorverés. 
Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek után következik Poroszló és Tiszafüred.

 

1. napi vízitúra a Tisza-tavon: a Vikingek nyomában! Leif Eriksont követve evezünk, és elérjük vagy Észak-Amerikát, vagy a Tisza-tó egy kegyetlenül meseszép, majdnem annyira érintetlen részét, mint ahol a vikingek szálltak partra a mai Új-Foundland-on. 

265px-leif_erikson_discovers_america_hans_dahl.jpg10 órakor, pontosabban 10 óra előtt néhány perccel Poroszlón, a Fűzfa-kikötőben találkozunk.
Budapest felől az M3-as autópályán kell jönni Füzesabony felé, majd kihajtás a 114-es lehajtón a 33-as főútvonalra, Debrecen felé. A 33-as útról közvetlenül a Poroszló vége táblánál - egyúttal a Tisza-tavon átvezető híd előtt - fordulj jobbra a töltésre. 
 
Egy másodperc múlva látod a táblát, hogy hol kell jobbra lejönni a Fűzfa kikötő parkolójába. img_20230811_131449.jpgA parkoló a töltés község felől lévő oldalán van. Parkolás után vegyetek ki mindent a kocsiból, amit hoztok magatokkal a kenuba, és a "cuccal" gyertek át a gát másik oldalára a kikötőbe, ami értelemszerűen a vízparton van. Ha kocsival jöttök és már bevásároltatok, érdemes azzal kezdeni, hogy a romlandó élelmiszert az egyénileg foglalt szállásotokon hűtőszekrénybe teszitek. 

Ahogyan átjöttetek a gáton, a túravezető(k) narancs színű pólóban már messziről virít(anak). Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. 

 

img_20230727_163016.jpgA tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a kötelezően viselendő mentőmellényeket és lapátokat, majd ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. A parton kezdjük, majd a sodrás nélküli Tisza-tó tanulási szempontból is álomnak számító idilli feltételei között folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását.

Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek.

 img_20230925_134127.jpgA nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re, és indulunk. 

A túra időtartama körülbelül 4-5-óra, ebben benne van a lábnyújtóztatós, hölgyek jobbra, urak balra diszkrét pisilési szünet és az ebédszünet is. Kényelmesen, sokat beszélgetve, gyakra meg-megállva fogunk evezgetni. 

 

2. napi tisza-tavi csoda-vízitúra: a Tisza-tó rejtett kincsei és a "mangrove-dzsungel"

img_2012.jpg9.45-kor Tiszafüreden az Albatrosz-kikötőben találkozunk. Az Albatrosz-kikötőben tudsz parkolni és parkolás után, sőt, már a kikötőbe történő behajtáskor látsz majd egy hidat (igen, egy keskenyebb, folyócskának tűnő víz felett híd ível át), a hídtól jobbra pedig kis házikókat. Ott találod meg a Holdról is láthatóan neon színű, hosszú ujjú polóban a túravezetőt. Ismertető, hogy a póló felirata MC Túravezető, alatta pedig látsz sok-sok honlapot. Miután megtaláltad a túravezetőt, ő mindenben segít, és természetesen el tudsz menni mosdóba (a wc, mintha benzinkútnál lennél, fém 100 Ft-ossal működik) megtanítunk kenuzni és irány egy másik univerzum. A vízre szállást követően különleges szépségű, Dél-Ázsiában játszódó akciófilmeket idéző helyeken, a vadszőlővel benőtt parti folyondár-növényzet miatt áthatolhatatlannak tűnő dél-ázsiai őserdőben evezünk. 
 
169.jpgEgy szűk kilométer erejéig is, de lesz szerencsénk a Tiszához, amely átfolyik a Tisza-tavon. 
Ebédszünetünk után a Tisza-tó belső tavának szépséges belső tórendszerét fedezzük fel. Békabuzogányok sorfala között evezünk be a Tisza-tó titkos rejtekhelyeibe. 
Evidens módon megtartjuk az illő távolságot a madárkák és közöttünk.  


tisza-to-vizitura-tiszatavi-kenutura-20170723_.jpgHa időben nagyon jól állunk és szigorúan "opcionálisan", azaz ha mindenki megszavazza, mielőtt egy leírhatatlanul vadregényes útvonalon hazafelé indulnánk, még kinézünk egy "tóban tóra", és elevezünk egy olyan pontig, ahol megérezzük a Tisza-tó méreteit, mivel eddig csak keskeny és közepesen széles vízi ösvényeken kenuzgattunk. 
 
 
A kenuülések magasságából nézve egészen tisztességesnek érezzük majd a vízfelület nagyságát. Az "óceánra" vetett pillantások és fotózást követően indulunk vissza. 
 
 
p1260546.jpgNemsokára az Avatar film Pandora bolygóját idéző helyeken járunk.
Ha a gyökerek formájától elvonatkoztatunk, szinte autentikus mangrove-dzsungelben szlalomozunk. Lesz még egy kiszállás, lábnyújtóztatás, ha jó az idő és a víz, úszkálás plusz mosdószünet. 
A fürdőzgetés után lóra fel. Nagyjából 41 perc múlva megérkezünk Tiszafüredre az indulási kikötőbe.

 

 

3. napi vízitúra a Tisza-tavon: íme a különleges vízitúrák között is überkülönleges kenuzás, avagy az Északnyugati-átjáró. 

img_20190817_105529-2.jpg11 órakor, pontosabban 11 óra előtt néhány perccel Poroszlón, a Fűzfa-kikötőben találkozunk.
Bp. az M3-asról a 114-es exitnél hajts le a 33-as főútvonalra, Debrecen felé. A 33-asról szó szerin 5 méterre a Poroszló vége táblától, ahol már mennél tovább a Tisza-tavon átvezető hídon, fordulj jobbra a töltésre. Rögtön látod majd, hogy hol kell jobbra lejönni a Fűzfa-kikötő parkolójába. Ha a kerítés mögött ahol parkolsz kecskéket látsz, tuti jó helyen vagy. Vegyetek ki mindent a kocsiból, amit hoztok magatokkal a kenuba, és gyertek át a gát víz felöli oldalára a kikötőbe. Ha úgy jöttök többnapos túrára autóval, hogy már bevásároltatok, érdemes azzal kezdeni, hogy a romlandó élelmiszert a szállásotokon hűtőszekrénybe teszitek. 
20190803_115034_resized.jpg

Ahogyan átjöttetek a gáton, a túravezető(k) neon színű pólóban már messziről virít(anak). Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el tudsz menni wc-re. Kiosztjuk a kötelezően viselendő mentőmellényeket és lapátokat, majd megtanítunk kenuzni, miközben figyelsz, nyugodtan naptejezzetek.  A demo után jön a hajók egyéni gyakorlása, amikor minden kormányos tudja irányítani a kenuját, indulunk. Nyugi, türelmesen, és módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek, felnőttképzési szakértők vagyunk.

img_20190817_125253-2.jpgHa rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re, és már ki is hajóztunk. Készülj életed egyik legszebb útvonalára. A vadregényes ágakban lesz, ahol csak libasorban tudnak jönni a kenuk. 

img_2117.jpgA kezdéstől számítva (nagyon durván és nagyon kb.) egy 4-5-órás vízitúrára készülj, tehát kb. ennyi, amíg az indulástól számítva visszaérünk az indulási kikötőbe. Laza tempóban, sokat beszélgetve, meg-megállva lapátolgatunk. Senki sem fog elfáradni, senki nem fog lemaradni, akkor sem, ha egy anyuka három csemetével evezget egy hajóban. Közben olyan, de olyan, de olyan helyeken jársz, hogy yuppi-hip-hip-halleluja....

Thank you for flying MC Tisza-tó Vízitúra.

 

Túradíjak 

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 

20140704_tisza-to-vizitura-zsombor-a-hos.jpg

Egyszerű.
1. Kérünk szépen egy telefont, egyeztessük az igényeket : +36209342760.

2. A www.tisza-to-vizitura.hu oldalon található tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek elolvasását követően a jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 

3. Visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követő 48 órában kérjük a tisza-tavi vízitúra díjának átutalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, a Tisza-tavat, és a kenus túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni.


Pl. 
2072 Zsámbék, Koszorús u. 50. 2024. augusztus 28-30. Tisza-tó vízitúra