Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. május 18-20. Tisza-tó vízitúra, a kulturált családok tisza-tavi kenutúrája, választhatóan 1-2-3 nap

img_0065.jpgPünkösdi kenutúra a Tisza-tavon! Választhatóan 1-, vagy 2-, vagy 3-napos Tisza-tavi vízitúra, tehát jöhettek egyetlen napra is, de természetesen az a legjobb, ha habzsoljátok az örömöket, és a szuper biztonságos kenutúra mindhárom napjára jöttök. Sőt! Akár egy hetes evezésre is maradhattok, és minden nap más és más csodát fogtok felfedezni! A pár percig kezdőknek szakmailag felkészült, türelmes evezéstanítás. Csillagtúrákat teszünk a kenutúra napjain. A csillagtúra azt jelenti, hogy az evezés végén minden délután az indulási kikötőbe térünk vissza, de természetesen minden nap a Tisza-tó más és más szépségét fedezzük fel. Napközben biztonságos helyen tudsz parkolni, ahol is a biztonság azt jelenti, hogy legalábbis eddig soha semmi nem történt a parkoló autókkal.

img_20190803_112851.jpg
Leírhatatlan a tisza-tavi táj. A szállás igény szerint, amit szeretnél: wellness hotel, faház, apartman, sátor.
 
A vízitúra pedig tényleg fantasztikus élmény.
Biztonságos kenutúrát ígérünk a gyermekes családoknak, kultúrembereknek, normálisan viselkedő baráti társaságoknak. 

 

 

 


tisza-tavi-vizitura-kis-tisza-2.jpgEzt a vízitúrát mindenkinek javasoljuk. A kisgyermekes kezdőknek, a mindent felfedezni szerető vízitúra-szerelmeseknek, a nagyon rutinos, őrülten profi vízitúrázóknak is.
Te is / Ön is élvezi majd. 
A kenutúrán mindenki maga gondoskodik az ellátásáról. Hozz magaddal a vízre szendvicset és alkoholmentes innivalót. Abádszalókon, Poroszlón, Tiszafüreden étterem, bolt, giroszos, vendéglő van "rengeteg". 
 

Szállás a tisza-tavi evezés idején
A kenutúra idejére a Tisza-tó melletti szállást kérjük, hogy foglald magad. Poroszlón, Abádszalókon, Tiszafüreden, Tiszaörvényen a lehetőségek száma kis túlzással végtelen, ha nem az utolsó pillanatra hagyod a szállásfoglalást. A Tisza-tó körül majdnem annyi az apartman, mint Kínában (na jó, lehet, hogy néhánnyal kevesebb), lehet sátras szállást keresni, faházat, bungalow-t bérelni, vannak szállodák, wellness hotel. A feladat egyszerű, az általatok foglalt szállásról délelőtt csak ki kell jönni az indulási (egyúttal érkezési) kikötőbe. 

 

 

Opcionális 0. napi érkezés a Tisza-tavi kenutúrára

20140615_tisza-to-vizitura-kenutura-tunderfatyol-a-szartos-utan.jpgHa mondjuk Vas megyéből jöttök, akkor érdemes lehet már az evezés előtti, (mi így hívjuk), "nulladik" napon befutni.

Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek után következik Poroszló és Tiszafüred.

 

 

10:59-kor találkozunk Poroszlón a Fűzfa-kikötőben

img_2051.jpgBudapest felől az M3-as autópályán kell jönni Füzesabony felé, majd kihajtás a 114-es lehajtón a 33-as főútvonalra, Debrecen felé. A 33-as útról közvetlenül a Poroszló vége táblánál - egyúttal a Tisza-tavon átvezető híd előtt - fordulj jobbra a töltésre. Egy másodperc múlva látod a táblát, hogy hol kell jobbra lejönni a Fűzfa kikötő parkolójába. A parkoló a töltés község felől lévő oldalán van.

Parkolás után vegyetek ki mindent a kocsiból, amit hoztok magatokkal a kenuba, és a "cuccal" gyertek át a gát másik oldalára a kikötőbe, ami értelemszerűen a vízparton van. Aki kocsival érkezik, az egész napra a parkolóban hagyhatja az autóját. Illetve, ha kocsival jöttök és már bevásároltatok, érdemes azzal kezdeni, hogy a romlandó élelmiszert az egyénileg foglalt szállásotokon hűtőszekrénybe teszitek. 

 

img_2064.jpgAhogyan átjöttetek a gáton, a túravezető(k) neon színű pólóban már messziről virít. Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba. 
A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a kötelezően viselendő mentőmellényeket és lapátokat. 

Ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. 
A parton kezdjük, majd a sodrás nélküli Tisza-tó tanulási szempontból is álomnak számító idilli feltételei között folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk. Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és melegíthettek. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re.

 

 

A Tisza-tavi kenutúra során a Bermuda-háromszögben kalandozunk ..... 

tisza-to-kenutura-tisza-tavi-vizitura-44.jpgVízre szállás után teljes rádiócsendben, lopakodó képességgel felszerelt kenuinkban a hangsebesség alig ötszörösével (vagy némileg lassabban) indulunk. A tréfát félre téve, nagyon kényelmes, kellemes tempóban evezgetünk. Ez (is) tipikusan olyan kenutúra, ahova gyermekes szülők tökéletes nyugalomban jöhetnek, nem hosszú a táv, de elég hosszú és főleg nagyon kis normális tempóban halad(gat)unk. Tökéletes a vízitúra-nap olyan szempontból is, hogy modulrendszerű, többnapos kenuzás része is lehet, ugyanakkor önálló, egynapos vízitúraként is olyan, de olyan hipergyönyörűség, hogy arra nincsenek szavak. Legalábbis nekünk. Arany János pedig biztos nem vezetett ilyen jó vízitúrákat .... Tényleg szép helyeket veszünk szemügyre. És az elképesztő vízi világban kérdezitek majd: Te jó ég, hogyan jutunk haza? Ugye tudod az utat hazafelé?

Háááát.... Igen. Lassan megértitek a Bermuda-háromszög rejtélyét, fokozatosan rájöttök, hogy mi is történhetett, amikor a 19. repülőraj 5 db avenger típusú gépe egyszerre tűnt el a csendes, napos, fantasztikusan kellemes időben, és a kereső gép is úgy tűnt el az égboltról, hogy a roncsait sem találták....
Leleplezzük a titkot. Amikor ide értek, rádöbbentek, hogy ennél varázslatosabb hely, nincs - és úgy döntöttek: itt maradnak! A sok-sok szépség habzsolása közben természetesen lesz vagy lesznek lábnyújtóztató, pisilő és étkezési szünetünk, ill. szüneteink, vagyis a kenutúra közben fogunk - lehet, hogy nem is egyszer - partra szállni. 
received_2102652253324559.jpeg
Mivel az evezés során csillagtúrát teszünk, az indulási kikötőbe érkezünk vissza, ahol még tisztelettel kérjük, hogy mindenki a saját kenuját "szivacsolja" ki.
A nap végén az egynapos vízitúrázóknak hazautazás, a többnapos kenutúrán lévők pedig vagy a szomszédos szabad strandon pihennek, vagy a szállásukra jönnek / mennek, vagy bicikliznek, ill. azt csinálnak, ami jólesik.
 
 
 
De főleg reszketve várják a másnapi újabb varázslatot, alias vízitúrát. 
 
 
 

2. napi tisza-tavi vízitúra: img_0048.jpgÚj-Zéland kicsiben ... - avagy egy hihetetlen kaland is lehet biztonságos. Magyarország egyik legvadregényesebb vízitúra-útvonala. Egy életre szóló élmény.

10:00-kor Poroszlón a Fűzfa-kikötőben találkozunk. Egy kis segítség az idetaláláshoz:
Budapest és Füzesabony irányából keletre (Debrecen, Tiszafüred felé haladva) a
 33-as útról a Poroszló vége tábla előtt 5 méterrel (!) - egyúttal a Tisza-tavon átvezető híd előtt - óvatosan fordulj jobbra a töltésre / gátkoronára, amely egyúttal biciklis út is. Rögtön látható lesz, hogy hol kell lemenni jobbra a füves parkolóba. A parkoló a töltés község felől lévő oldalán van. Ha a parkolónál kecskéket is látsz (komoly), jó helyen vagy(tok).

tisza-tavi-evezes-tisza-to-kenutura_20170718_155030.jpgVegyetek ki mindent a kocsiból, amit hoztok magatokkal a kenuba, és a "cuccal" gyertek át a gát másik oldalára a kikötőbe. 
A túravezető(k) neon színű, MC Túravezető feliratú pólóban már messziről virít(anak). Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba. Ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. A parton kezdjük, majd a sodrás nélküli Tisza-tó tanulási szempontból is álomnak számító idilli feltételei között folytatjuk a tanulást. img_20190817_103131-2.jpgJól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk. Civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. A kenu padjára érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a tomporod alá tenni, hogy puhán ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re. És innen kaland, kaland, kaland hátán. Látvány, csend, a természet csodái. Leírhatatlanul vadregényes útvesztő, iszonyat-brutál kaland, és közben a maximálisnál is biztonságosabb evezgetés, ahova a Dédnagymamát és az egészen apró lurkókat is hozhatjátok, sőt, hozzátok is! 

A nap során megmutatjuk neked a feledhetetlent. Ahogy megyünk egyre beljebb oda, ahova műholdas képekkel sem talál be az ember, ahol csak egy kenu fér el a szűk járatokban, ahogyan minél többet látsz majd a Tisza-tóból, annál kevésbé tudod majd a barátaidnak, ismerősöknek, kollégáknak, szomszédnak elmondani, hogy milyen is volt a kenutúra a Tisza-tavon. Különleges lesz az érzés ott és akkor, és különleges lesz majd, akkor amikor a nap végén visszanézel. A tó maga az élet csodája, az egész Tisza-tó érzés olyan, mint amikor az Utolsó Szamurájban a főhőst játszó Tom Cruise a japán faluról mesél. Minden természetességében van valami leírhatatlanul szürreális, valami egészen különleges minden részletben. Ahogy a bakcsó rezzenéstelenül vigyázza a partot, ahogy neonkék villámlásként cikázik a jégmadár, közben a parti cserjék és a nyíló virágok illata, a rigók trillája, a kócsagok méltóságteljes landolása, a csillagó vízen a tükröződő égbolt, ha éppen nem egy mangrove dzsungelben érzed magad, ahol alattad víz, de alagútként körbe zár az őserdő. Azt hiszed, hogy "csak" vízitúrára jössz, de - nem pénz értelemben - gazdagon, más emberként megyünk haza. A kenutúra végén még egy kenumosásra tisztelettel megkérünk, ill. kérjük a csapat segítségét a kenuk helyre tevésében.

 

3. napi vízitúra a Tisza-tavon: egy kenutúra különlegesség 239492068_evezes-tisza-to-tisza-tavi-vizitura.jpgEszményi, családi, baráti evezgetés családoknak, kultúrlényeknek a Tisza-tavon. Lélektisztító, stressztelenítő, rácsodálkozó jelenlét.... Gyere és dobd el az agyad. Bocsánat, nem túl költői, de ez fog történni. Mert a kenutúra őrült jó és biztonságos kaland is. Columbus, Vasco de Gama, Cook, Magellán, Bering, Tasman és a többiek példáját követjük. Csatlakozunk a nagy felfedezők táborához...

Felfedezzük a Tisza-tó egyik észbontó és eldugott szegletét, nem létező vízi ösvényeken lapátolgatunk.
Hihetetlen a táj, megéri a fáradtságot. De az sem mindegy, hogy honnan közelítjük meg a dél-amerikai dzsungelt idéző tájakat. A vízre szállás helyét több tényező, (a csoport összetétele, a vízállás, és a szél-előrejelzés is) befolyásolja, ezért a kenutúra előtti este 19 órakor vagy a túra reggelén 8 órakor kérünk szépen egy hívást a +36209342760-as számon, és mondjuk majd, hogy honnan repülünk ki. Nagyon valószínű, hogy Tiszavalkról startolunkAkárhonnan is indulunk, 10:30-kor találkozunk, és - ha ez az első napotok - azzal kezdünk, hogy megtanítunk kenuzni. 
evezes_tisza-to-vizitura-tisza-to-kenuzas.jpgHamarosan minden kormányos tripla leszúrt rittbergert tud ugrani a kenuval és minden vízijármű gyorsabb, mint egy Forma 1-es autó. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk. Nem elég, hogy a túravezető jól kenuzik (mondjuk...), jól tanít meg téged. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj.

A start előtt javasolt még egyszer elmenni wc-re, majd elindulunk oda, ahol a madár se jár. img_20220709_123408.jpgAz "indulunk" vezényszó után jönnek a tüneményes helyek és egy idő után azt látod majd, hogy - Dél-Amerikáról kontinenst váltva - Malajzia-reklámban vagy vietnami dzsungelben evezünk. Ami "1000%', ami biztos: észbontó a táj. Az evezgetés közben persze lesz "technikai" szünet, hölgyek jobbra, urak balra módon intézve. Aztán a csodára is rá lehet tenni egy (kenu)lapáttal, már nem is vízitúra a kenuzás, hanem vegytiszta szuper show, ahol a madár se jár, pontosabban csak ők.... 

20210620_131133_resized_1.jpg

A nap során lesz számos, a Tisza-tóval, a tó élővilágával kapcsolatos versenykérdésbe öltöztetett ismeretterjesztés.... 

Kényelmesen, 2-3-4 pisilős, eszegetős, ebédelős, lábnyújtóztatós pihenővel megyünk. Az evezés végén az Androméda-galaxisban tett látogatás után érkezünk vissza az indulási kikötőbe. Itt még kérjük, hogy a kenudat/ kenutokat mossátok ki. " - Köszönjük, ez ****a jó volt!" (Decens túrázóink kissé spontán hálájának verbális kifejezése. 

 


Testre szabott tisza-tavi vízitúra 
20180917_162132.jpgEgyedi kenutúrára vonatkozó ajánlatunkat az időpont, a szállás, étkezés, szolgáltatások, logisztikai és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. 

 

Tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. 

 

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 
A vízitúrára történő jelentkezés egyszerű.

1. Csörrents meg, hogy a kívánt időpontban van-e hely a vízitúrán +36209342760

2.
A www.tisza-to-vizitura.hu honlapon olvasható tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek, ill. a mit kell hozni a kenus túrára menüpontok elolvasását követően, az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 

 

3.
tisza-to-mangrove-12.jpg24 órán belül visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követő 24 órában kérjük a túradíj átutalását. Kérjük, hogy visszaigazolás hiányában a vízitúra díját senki ne utalja. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a tisza-tavi kenutúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a vízitúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a vízitúra helyét, vagyis azt, hogy "Tisza-tó" beírni. A nevet NEM kell beírni, NE írd be, úgyis látszik az utalásból, viszont ha beírod, nem marad hely a közlemény rovatban az időpontnak és/vagy a helynek, így nem fogjuk tudni, hogy tisza-tavi, gemenci, szigetközi, Öreg-Túr, bodrogzugi ártér... stb. evezésen várjunk-e.   

(Pl. 
1128 Budapest, Kakukk u. 201., május 18-20. Tisza-tó vízitúra)