Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. július 31. - augusztus 1. Tisza-tavi vízitúra kulturált családoknak

tisza-to-mangrove-12.jpgLEBILINCSELŐEN TÜNEMÉNYES, a szépségesnél is gyönyörűbb útvonalak! Választhatóan 1-, vagy 2-napos vízitúra a Tisza-tavon. 
Csillagtúrák, azaz minden nap délután az aznapi indulási kikötőbe evezünk vissza. Jöhetsz kétnapos kenutúrára, de jöhetsz egyetlen napocskára is. A vízitúrán remek lesz a társaság, a toleráns túratársak kultúrlények. A készséges túravezetők vagy túravezető mindenben segít majd, a tó és a Tisza-tó élővilágának bemutatását, az ismeretterjesztést játékos versenykérdésekbe rejti.

kilato-2-tisza-tavi-vizitura51.jpeg

Jók a kenuk, és nem terheljük túl a hajókat. A merülési vonalat meg sem fogják közelítni a kenuk, atomstabil hajókkal jöhet majd mindenki. Kaptok hordót, könnyűek a minőségi lapátok, jó állapotúak a kötelezően viselendő mentőmellények. Lesz több megálló, diszkrét, hölgyek jobbra, urak balra módon intézett pisilési szünet. A kenu irányítását a zseniális módszertan mentén tanulod meg.... A vendégek közel fele első vízitúrázó, de fél óra után világbajnokként hasítanak a kenuk. 

Szállás és étkezés a kenutúra idején

tisza-to-kenutura-tisza-tavi-vizitura-9472.jpgA szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet. A szállást kérjük intézd magad. A sátrasok Poroszlón, Tiszafüreden több kemping között választhatnakHa valaki apartmant keres, Poroszlón és Tiszafüreden számtalan szállást talál. Az étkezés önellátó. Ez a Tisza-tónál könnyű, a közelben számos éttermet, pizzériát találsz.

 

Opcionális 0. napi érkezés a vízitúrára

Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd és Besenyőtelek után következik Poroszló majd Tiszafüred.

 

1. napi vízitúra a Tisza-tavon: a Tisza-tó egyik legnagyobb kalandja! Íme a különleges vízitúrák között is überkülönleges kenuzás. 

img_20190817_105529-2.jpg11 órakor, pontosabban 11 óra előtt néhány perccel Poroszlón, a Fűzfa-kikötőben találkozunk.
Budapest felől az M3-as autópályán kell jönni Füzesabony felé, majd kihajtás a 114-es lehajtón a 33-as főútvonalra, Debrecen felé. A 33-as útról közvetlenül a Poroszló vége táblánál - egyúttal a Tisza-tavon átvezető híd előtt - fordulj jobbra a töltésre. Egy másodperc múlva látod a táblát, hogy hol kell jobbra lejönni a Fűzfa kikötő parkolójába. A parkoló a töltés község felől lévő oldalán van. Parkolás után vegyetek ki mindent a kocsiból, amit hoztok magatokkal a kenuba, és a "cuccal" gyertek át a gát másik oldalára a kikötőbe, ami értelemszerűen a vízparton van. Ha kocsival jöttök és már bevásároltatok, érdemes azzal kezdeni, hogy a romlandó élelmiszert az egyénileg foglalt szállásotokon hűtőszekrénybe teszitek. 

fattyuszerko-torony-vizitura.jpgAhogyan átjöttetek a gáton, a túravezető(k) narancs színű pólóban már messziről virít(anak). Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a kötelezően viselendő mentőmellényeket és lapátokat, majd ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. A parton kezdjük, majd a sodrás nélküli Tisza-tó tanulási szempontból is álomnak számító idilli feltételei között folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását.

img_20190817_125253-2.jpgNem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re, és már ki is hajóztunk. Készülj életed egyik legszebb útvonalára. A vadregényes ágakban lesz, ahol csak libasorban tudnak jönni a kenuk. 

img_2117.jpgÖsszességében a kezdéstől számítva (nagyon durván és nagyon kb.) egy 4-5-órás vízitúrára készülj, tehát kb. ennyi, amíg az indulástól számítva visszaérünk az indulási kikötőbe. Laza tempóban, sokat beszélgetve, meg-megállva lapátolgatunk. Senki sem fog elfáradni, senki nem fog lemaradni, akkor sem, ha egy anyuka három csemetével evezget egy hajóban. Közben olyan, de olyan, de olyan helyeken jársz, hogy yuppi-hip-hip-halleluja....

 

2. napi tisza-tavi csoda-vízitúra: a Tisza-tó rejtett kincsei és "mangrove-dzsungel"

img_2012.jpg10 órakor (9.59-kor) Tiszafüreden az Albatrosz-kikötőben találkozunk. Az Albatrosz-kikötőben tudsz parkolni és parkolás után, sőt, már a kikötőbe történő behajtáskor látsz majd egy hidat (igen, egy keskenyebb, folyócskának tűnő víz felett híd ível át), a hídtól jobbra pedig kis házikókat. Ott találod meg a Holdról is láthatóan neon színű, hosszú ujjú polóban a túravezetőt. Ismertető, hogy a póló felirata MC Túravezető, alatta pedig látsz sok-sok honlapot. 
 
20140704_tisza-to-igyekszunk-tiszavalk-fele.jpgMiután megtaláltad a túravezetőt, ő mindenben segít, és természetesen el tudsz menni mosdóba (a wc, mintha benzinkútnál lennél, fém 100 Ft-ossal működik) megtanítunk kenuzni és irány egy másik univerzum. A vízre szállást követően különleges szépségű, Dél-Ázsiában játszódó akciófilmeket idéző helyeken, a vadszőlővel benőtt parti folyondár-növényzet miatt áthatolhatatlannak tűnő dél-ázsiai őserdőben evezünk. 
 
20150605_132434.jpg

Egy szűk kilométer erejéig is, de lesz szerencsénk a Tiszához, amely átfolyik a Tisza-tavon. Ebédszünetünk után a Tisza-tó belső tavának szépséges belső tórendszerét fedezzük fel. Békabuzogányok sorfala között evezünk be a Tisza-tó egyik fattyúszerkő telepe mellé. Evidens módon megtartjuk az illő távolságot a madárkák és közöttünk.  


tisza-to-vizitura-tiszatavi-kenutura-20170723_.jpgHa időben jól állunk, mielőtt egy leírhatatlanul vadregényes útvonalon hazafelé indulnánk, még kinézünk egy "tóban tóra" és elevezünk egy olyan pontig, ahol megérezzük a Tisza-tó méreteit, mivel eddig csak keskeny és közepesen széles vízi ösvényeken kenuzgattunk. 

 
 
A kenuülések magasságából nézve egészen tisztességesnek érezzük majd a Tisza-tó vízfelületének nagyságát, pedig innen csak a tiszavalki-öblöt, annak is kevesebb, mint a felét látjuk. 
Az "óceánra" vetett pillantások és fotózást követően indulunk vissza. 
 
 
 
p1260546.jpgNemsokára az Avatar film Pandora bolygóját idéző helyeken járunk. Ha a gyökerek formájától elvonatkoztatunk, szinte autentikus mangrove-dzsungelben szlalomozunk. 
Dél-Ázsiából Dél-Amerikába érkeztél.
Csak itt nincs kajmán és anakonda. De van ebszőlő csucsor és megtudod majd, hogy miért fontos a latin neve. Látsz majd termetes gyilkos csomorikákat is a part mentén, amit légy szíves ne szakíts le, sőt, ne is érints meg, nem véletlenül kapta a nevét.....  Lesz még egy kiszállás, lábnyújtóztatás, ha jó az idő, és a víz, úszkálás plusz mosdószünet. 
 
tisza-to-vizitura-nem-csendes-csendelet-20170729_132.jpg
A fürdőzgetés után lóra fel.
Nagyjából 31 perc múlva megérkezünk Tiszafüredre az indulási kikötőbe, ahol kérjük, hogy a délelőtt kiosztott szivacsokkal mindenki törölje ki a hajóját, a kenukat segítsetek a tárolókra visszaemelni és a mentőmellényeket hozzátok a "kis házba". Innen 3 perc sétával érsz a strandra vagy biztonságos, jó utat, ha indulsz haza.   
Jelentkezés tisza-tavi vízitúrára:

1. 
Kérünk szépen egy hívást, amikor eldöntöttétek a vízitúra időpontját.
+36209342760

(A drónról készült fotó forrása: HVG online) 

2.
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek megismerését követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni.

3.
Kérjük a túradíj átutalását. Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.

A számlaszám: 12001008-00106900-00100007 megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a Tisza-tavat beírni. A nevedet NE írd be, ugyanis a neved amúgy is látszik, és csak elveszed a közlemény rovat semmicske helyét az értékes információtól. Pl. 1125 Budapest, Királyhágó tér 19., 2024. július 31. - augusztus 1. Tisza-tó vízitúra.

(A drónról készült fotó forrása: HVG online)