Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. augusztus 6-7. Tisza-tavi vízitúra kulturált családoknak, választhatóan 1-2-napos kenutúra

img_20190817_103131-2.jpgTisza-tavi, választhatóan 1-, vagy 2-napos vízitúra. Lehet jönni 1 napra is. A pár percig kezdőknek evezéstanítás, csillagtúrák, az étkezés önellátó. 

Csillagtúrázva fedezzük fel a Tisza-tó egy részét, minden nap másfelé kalandozunk. A kenutúrán mindenki maga gondoskodik a napközbeni élelemről, vacsora rendelhető. Ezt a vízitúrát a kisgyermekesektől, a kezdőkön át a mindent felfedezni szerető vízitúra-szerelmesekig mindenki élvezi. 

 

tisza-tavi-vizitura_20170730_.jpg

Szállás és étkezés a tisza-tavi kenutúra idején

A szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet. A magatok foglalta szállásról, egyszerűen csak gyere/gyertek ki délelőtt az indulási kikötőbe. Az étkezés önellátó.
Ez a Tisza-tó mellett könnyű, a közelben számtalan éttermet, giroszost, pizzériát találsz, az árak persze horror magasak.

Opcionális 0. nap, megközelítés

Aki távolról jön, annak jó a nulladik napi esti érkezés, beköltözés vagy sátorverés. Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek, Poroszló után következik Tiszafüred.

A tisza-tavi vízitúra első napján 10 órakor Poroszlón, a Fűzfa-kikötőben találkozunk

lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpg

Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. A tájékoztató közben naptejezzetek, ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. 

A parton kezdjük, majd a Tisza-tó tanulási szempontból álomnak számító, sodrás nélküli, minimális vízmélysége felett folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység.

tisza-to-vizitura-tanulas.jpg

Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re.
 

1. napi tisza-tavi vízitúra csoda: a Nagy-Morotva rejtett kincsei, "mangrove-dzsungel", és evezés "Pandorán"

20150605_132434.jpgA vízre szállást követően különleges szépségű, Rambo-filmeket idéző helyeken, a vadszőlővel benőtt parti növényzet miatt áthatolhatatlannak tűnő dél-ázsiai őserdőben evezünk. Egy szűk kilométer erejéig is, de lesz szerencsénk a Tiszához, amely átfolyik a Tisza-tavon. Ebédszünetünk után a Tisza-tó belső tavát jelentő Nagy-Morotva egyik szépséges belső tórendszerét fedezzük fel.
 

20140615_-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-113.jpg

Békabuzogányok sorfala között evezünk be a Tisza-tó egyik fattyúszerkő telepe mellé. Evidens módon megtartjuk az illő távolságot a madárkák és közöttünk. Ha időben nagyon jól állunk és szigorúan "opcionálisan", mielőtt egy leírhatatlanul vadregényes útvonalon hazafelé indulnánk, még kinézünk egy "tóban tóra" és elevezünk egy olyan pontig, ahol megérezzük a Tisza-tó méreteit, mivel eddig csak keskeny és közepesen széles vízi ösvényeken kenuzgattunk. 

tisza-to-vizitura-tiszatavi-kenutura-20170723_.jpg

A kenuülések magasságából nézve egészen tisztességesnek érezzük majd a vízfelület nagyságát. Az "óceánra" vetett pillantások és fotózást követően indulunk vissza. Nemsokára az Avatar film Pandora bolygóját idéző helyeken járunk.
 
 
Ha a gyökerek formájától elvonatkoztatunk, szinte autentikus mangrove-dzsungelben szlalomozunk. 
 

tisza-to-vizitura-nem-csendes-csendelet-20170729_132.jpg

Az utolsó kiszállást, lábnyújtóztatást, mosdószünetet, ha jó az idő és a víz, úszkálással is egybekötjük. A fürdőzgetés után lóra fel. 
Hamarosan megérkezünk az indulási kikötőbe, ahonnan a kenumosás után 5 perc sétával érsz a szabad vízű (korábban szabad, ma már szabad vízűnek nevezett, de olcsó és jó) strandra vagy biztonságos, jó utat, ha indulsz haza.   

 

2. napi tisza-tavi vízitúra: a nyugalom tengere

1690.jpg10:30-kor Poroszlón a Fűzfa-kikötőben találkozunk. 

Érkezés és parkolás után wc, tájékoztató, az adott napon még "kezdő" vízitúrázók (be)tanítása, naptejezés, kenuba pakolás után vízre szállás. A Füredi-Holt-Tiszán, majd hamarosan elvarázsolt víziúton evezgetünk, itt még van motoros ladik forgalom, de rögtön kezdjük érezni a Tisza-tó madárvilágának gazdagságát. Ha a kikötőnél még nem, idáig már tízszer találkoztunk szárcsákkal. Az utolsó pillanatig reménykedve, hogy mégse erre fogunk evezni, minden bizonnyal neheztelve, ami rosszabb, félve rebbennek fel a bakcsók a víz fölé belógó ágakról. Itt még valószínűleg nem látunk fattyúszerkőt, de már megpillanthatunk küszvágó csért, sirályokat.

 

www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-tisza-to-duhogo-fele.jpgAmi "nagy és szürke" az a szürke gém, a másik "nagy, és fehér" pedig a kócsag. (Esetleg gólya, de ők maximum a levegőben....)

És persze látunk majd tőkés récét (vadkacsát). Búbos vöcskök fognak előttünk búvárosdit játszani. Vízityúkok iszkolnak be a nádba, vagy éppen gyékénybe, sásba, kákába, amelyek felismerésében olyan vérprofi leszel a nap végére, hogy azt hiszik majd, botanikus vagy. Rossz hírünk, hogy max. néhány másodpercig és röptében mindig távolodva látod majd a jégmadarat. Pontosabban mindig egy gyönyörűséges, szinte neonkék repülő kis bigyóra fogja a túravezető majd azt mondani, hogy: na az volt a jégmadár. Láthatunk majd üstökös és törpe gémet. Ami kb. akkora mint a törpe gém, csak lapos, zúg és Made in Korea felirattal egy helyben szitál: az a drón. A drón övezetnél egy szinttel feljebb ragadozó madarak köröznek, főleg barna réti héják. Még magasabban a Kecskemétről startolt Gripeneket, és legfelül, ha "négy csíkot húz" 11 óra 10 perc táján, akkor a British Airways Kuwait City és London közötti B-747-es jumboját látod. 


A Kis-Tisza partján állunk meg ebédelni. Az ebéd és wc-szünet után a Kis-Tisza mindkét oldalán tavakat fedezünk fel. Na kérem, ha itt nem dobod el az a****at, akkor sehol. Az egyik tó bejárata tényleg olyan gyönyörűséges, annyira pompázatos a lombalagút, hogy arra nincsenek szavak. 

tisza-tavi-kenutura-evezes-a-tisza-tavon_20170803_172526.jpgA fotók talán valamennyire visszaadják, hogy übercsúcs. Ha meg nem, eggyel több ok, hogy meggyőződj arról, a valóság mennyire lepipálja, amit amúgy sem lehet szavakba önteni. Miközben egy belső tavat fedezünk fel, olyan helyeken evezgetünk, ahol tényleg csak a madár jár...,  ez itt a végtelen nyugalom tengere. Nem akaródzik, de egy ponton fordulunk, és egy-két pisilési szünettel, ill. pancsolással megszakítva érkezünk vissza az indulási kikötőbe. Kenutakarítással fejezzük be a kenutúrát. 

Túradíjak 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 
Egyszerű.
1. Kérünk szépen egy telefont, egyeztessük az igényeket: +36209342760
2.
 A tudnivalók, feltételek elolvasását követően a jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 
3. Kérjük a tisza-tavi vízitúra díjának átutalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, a kenus túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a túra helyét beírni.
(Pl. 
2083 Solymár, Agancsos út 3. 2024. augusztus 6-7. Tisza-tó vízitúra)