Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. június 25. Tisza-tó evezés, tisza-tavi kenutúra

tisza-to-vizitura-20180505_12.jpgTisza-tavi vízitúraSzuper, de mégis  olcsó kenutúra! A pár percig kezdőknek evezéstanítás, kényelmes csillagtúrák. Csillagtúrázva fedezzük fel a Tisza-tó egy félelmetesen gyönyörű részét. A kenutúrán mindenki maga gondoskodik a napközbeni élelemről, vacsora rendelhető. Ezt a vízitúrát a kisgyermekesektől, a kezdőkön át a mindent felfedezni szerető vízitúra-szerelmesekig mindenki élvezi.   

 

Szállás és étkezés a tisza-tavi vízitúrán

A szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet, egyszerűen csak gyere ki délelőtt az indulási kikötőbe. Az étkezés önellátó. Ez a Tisza-tónál könnyű, a közelben számtalan éttermet, giroszost, pizzériát találsz. 

 

Opcionális 0. nap, megközelítés

img_20230611_124554.jpgAki távolról jön a Tisza-tóhoz, annak jó a nulladik napi esti érkezés, beköltözés vagy sátorverés. 
Megközelítés Bp. felől: 

Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek, Poroszló után következik Tiszafüred. 


 

Tisza-tavi vízitúra: kenuzás a nyugalom tavához és taván 

20200828_120047.jpg10 órakor, Tiszafüreden az Albatrosz-kikötőben találkozunk. Wc, tájékoztató, az adott napon még "kezdő" vízitúrázók (be)tanítása, naptejezés, kenuba pakolás után vízre szállás. Hamarosan a Füredi-öblítő csatornán evezünk, itt még van motoros halászcsónak-forgalom, de rögtön kezdjük érezni a Tisza-tó madárvilágának gazdagságát. Ha a kikötőnél még nem, idáig már tízszer találkozunk szárcsákkal és az utolsó pillanatig reménykedve, hogy mégse erre fogunk evezni, (az ő szempontjukból teljes joggal) szemrehányóan rebbennek fel a bakcsók a víz fölé belógó ágakról. 

torpegem--pocgem-.jpg

Itt még valószínűleg nem látunk fattyúszerkőt, de már megpillanthatunk küszvágó csért, ezüst sirályokat. Ami pedig "nagy és szürke" az a szürke gém, a másik "nagy, de fehér" az a kócsag. És persze látunk majd tőkés récét (na jó, vadkacsát), búbos vöcskök fognak előttünk búvárosdit játszani, és a vízityúkok iszkolnak be a nádba, vagy éppen gyékénybe, sásba, kákába.

Nagyjából 3 másodpercig és mindig távolodva röptében látod majd a jégmadarat, pontosabban mindig csak egy gyönyörűséges, szinte neonkék valami fogja magát sejtetni. Láthatunk majd üstökös és törpe gémet. Aztán. Ami kb. akkora mint a törpe gém, csak lapos, zúg és Made in Korea felirattal egy helyben szitál, az a drón. A drón övezetnél egy szinttel feljebb pedig ragadozó madarak köröznek, főleg barna réti héják. Jöhet egy kis fürdés, technikai szünet a Tisza és az öblítőcsatorna torkolatánál, a túravezető itt is majd megkér mindenkit, hogy ne a mentőmellényt használjuk párnának (szóval kérjük szépen, hogy ne ülj rá). A pihi után kb. 20 perc múlva indulunk tovább. Itt már szerencsére kisebb a halászcsónak forgalom, bár még vannak, de az alkalmi félrehúzódásoktól eltekintve itt már nagyon nyugis a kenutúra, idill közeli a vakáció. 


tisza-tavi-kenutura-evezes-a-tisza-tavon_20170803_172526.jpgA Kis-Tisza partján állunk meg ebédelni. Az ebéd és wc-szünet után a Kis-Tisza oldalán rejtőzködő belső tavakat fedezünk fel. Na kérem, ha itt nem dobod el az a****at, akkor sehol. Az egyik tó bejárata tényleg gyönyörűséges, valami olyan pompázatos, hogy arra nincsenek szavak, a fotó talán valamennyire visszaadja, hogy übercsúcs. 

Miközben a belső tavat fedezzük fel, olyan helyeken evezgetünk, ahol tényleg csak a madár jár...,  ez itt a végtelen nyugalom tengere. Nem akaródzik, de egy ponton fordulunk és a kenutúrát egy-két pisilési szünettel, ill. pancsolással megszakítva érkezünk vissza Tiszafüredre, az indulási kikötőbe. Az egynapos vízitúrázóknak hazautazás, a többnapos túrán lévőknek a holnapi viszontlátásig sziasztok! 

 

Tisza-tavi vízitúra díjai

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 
img_1440.jpgEgyszerű. 1. Kérünk szépen egy telefont, egyeztessük az igényeket:
+36209342760
2.
 A tudnivalók, feltételek elolvasását követően a jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 
3. Kérjük a tisza-tavi vízitúra díjának átutalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007

A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, a kenus túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni.
2072 Zsámbék, Keszi u. 43. 
június 25. Tisza-tó vízitúra