Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. szeptember 9-10. Tisza-tó evezés, választhatóan 1-, vagy 2-napos vízitúra a Tisza-tavon

img_0052.jpgTisza-tó kenutúra; tisza-tavi vízitúrás szuper-kaland

Megkockáztatjuk: ez a tisza-tavi vízitúra életre szóló élmény lesz. Benne van MINDEN, ami egy pompás vízitúrához kell. Szépség, nyugalom, izgalmas felfedezősdi, gazdag madárvilág. Senki sem kenuban született (mi biztos nem), a vízitúrát most kezdőket szakmailag felkészült evezéstanítással várjuk. Íme egy tényleg fantasztikus vízitúra-élmény és maximális biztonság, gyermekes családoknak, kultúremberekből álló baráti társaságoknak. 

 

Szállás és étkezés a tisza-tavi vízitúrán

img_20230727_163016.jpgA szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet. A szállást kérjük intézd magad. A sátrasok három kemping között választhatnak a kikötőtől 5 perc séta távolságban, és előzetesen nem is kell helyet foglalnotok. Ha valaki apartmant keres, Poroszlón, Tiszafüreden, Sarudon számtalan szállást talál. A magatok foglalta szállásról, egyszerűen csak gyere ki délelőtt az indulási kikötőbe. Az étkezés önellátó. Ez Tiszafüreden és Poroszlón is könnyű, a közelben számtalan éttermet, giroszost, pizzériát találsz. 

 

361514303_692692362634497_3069708908616766074_n.jpgOpcionális 0. napi érkezés a Tisza-tavi kenutúrára

Ha mondjuk Vas megyéből jöttök, akkor érdemes lehet már a túra előtti, (mi így hívjuk), "nulladik" napon befutni. Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek után következik Poroszló és Tiszafüred.
 

 

img_20230925_132319.jpg1. napi vízitúra a Tisza-tavon: Vinland és WinLand! 

A viking Leif Erikson volt az első európai, aki Amerika földjére lépett. 1492-ben Columbus a Bahamáknál ért partot, míg 1497-ben, Giovanni Cabotto, vagy ahogyan a világ ismeri, John Cabot Új-Foundlandon szállt partra. Erikson és Cabot nyomában indulunk. Mi is majdnem elérjük a mai Kanada partjait, de a Tisza-tó észak-keleti partját biztosan. Eszméletlen csodák tömege vár rád.   

265px-leif_erikson_discovers_america_hans_dahl.jpg10:45-kor Poroszlón a Fűzfa-kikötőben találkozunk. Budapest felől az M3-as autópályán kell jönni Füzesabony felé, majd kihajtás a 114-es lehajtón a 33-as főútvonalra, Debrecen felé. A 33-as útról közvetlenül a Poroszló vége táblánál - egyúttal a Tisza-tavon átvezető híd előtt - fordulj jobbra a töltésre. Egy másodperc múlva látod a táblát, hogy hol kell jobbra lejönni a Fűzfa kikötő parkolójába. A parkoló a töltés község felől lévő oldalán van. Parkolás után vegyetek ki mindent a kocsiból, amit hoztok magatokkal a kenuba, és a "cuccal" gyertek át a gát másik oldalára a kikötőbe, ami értelemszerűen a vízparton van. Aki kocsival érkezik, az egész napra a kikötőben hagyhatja az autóját. Ahogyan átjöttetek a gáton, a túravezető neon színű pólóban már messziről virít. Természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. 
img_20230925_132624.jpgA tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a kötelezően viselendő mentőmellényeket és lapátokat. 

Megtanulsz kenuzni. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk. Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. 

Vízre szállunk és hopp, eldobod az agyad. Besírsz. Columbus 1492-ben a Bahama-szigeteknél érte el Amerikát, és későbbi útjai sem a mai USA, ill. Kanada felé vezettek. Kanadánál először (ha nem számítjuk a vikingeket) 1497-ben - ahogy mindenki ismeri - John Cabot szállt partra. Cabot angol szolgálatban hajózott, de eredetileg velencei volt, a neve pedig Giovanni Caboto. Hát most olyan fenomenálisan szenzációs utak várnak rád, mint anno Cabot-ra.  
 
img_20230925_134127.jpgEvezünk part mentén, lapátolunk a Tisza-tavon belül patakon, pinduri, keskeny, ill. vékony vízi ösvények is várnak rád, a Tisza-tó messze leggazdagabb madárállománya, nem mellesleg olyan helyeken fogsz evezni, ahol előtted kimondhatatlanul kevesen, jóformán biztos, hogy rajtunk kívül "idegennel" nem találkozol. 
 
Lesz egy egészen szürreális, elképesztően vadregényes víziösvény, ahol csak libasorban tudnak majd jönni a kenuk, ahol a belógó ágak, akadályok miatt jócskán fogunk bújocskázni is a kenukban.  Aztán a Tisza-tó egyik kilátó tornyán tartunk ebéd / uzsonna szünetet. 
Hazafelé indulva egy újabb - most már meg sem lepődsz, hogy amúgy nem létező - ösvényt is felfedezünk, közel 500 métert cikázunk a nádasban-gyékényesben, mielőtt kiérünk az óceánra, ahonnan még kb. 40 perces lapátolgatás lesz az indulási kikötő. 

 

A 2. napi vízitúra is a Tisza-tavon ideális családoknak. Könnyű és biztonságos lapátolgatás, gyönyörűséges útvonal; Meseország 

169.jpg

Tiszafüreden, 10:30-kor, az Albatrosz-kikötőben találkozunk. 
Ha Bp. felől vonattal jöttök, akkor a Bp-ről 7:30-kor induló intercity-ről Füzesabonyban kell átszállni és 9.35-kor leszel / vagytok Tiszafüreden. A vasútállomástól az út nagyjából 25 perc séta. Aki kocsival érkezik, az a kikötőben is tud parkolni.
 

 

lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpgTúravezetői bemutatkozás és üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. 
A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a mentőmellényeket és lapátokat, és  megtanítunk kenuzni. A parton kezdjük, majd a Tisza-tó tanulási szempontból álomnak számító, sodrás nélküli, minimális vízmélysége felett folytatjuk a tanulást.

20140704_tisza-to-igyekszunk-tiszavalk-fele.jpgHamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. 

p1260482.jpgA nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re.Vízre szállást követően egy, a képen is látható ún. 'öblítőcsatornán' (csak a neve nem szép, maga a víz fantasztikus) a Tisza felé indulunk. 

 

img_20230825_138.jpgMintha Rambo filmbe csöppentél volna, csak nincs vietkong, nincs Sylvester Stallone, nem lő senki, de a folyondár növények miatt 20 méterre látunk be a parti menti erdőbe és tökéletesen az lesz az érzésed, hogy valahol Dél-Ázsiában vagyunk. Aztán a vízállástól, a meder állapotától függően, lehet, hogy hamarosan már az oldalág oldalágában olyan "meseországban" evezünk, hogy az ínyencek is csettintenek. Pinduri és olyan vékony vízi ösvényen haladunk, hogy egymás mellett két kenu nem fér el. 

 

img_1976.jpgMintha ember soha nem járt volna itt.
Az elképesztően vadregényes ágban csak libasorban tudunk haladni. Nem mellesleg teljesen korrekt "golf-pályán" merítgeted a lapátokat, először a rucaöröm, aztán a békelencse és a vízidara képez fenséges zöld mezőt alattunk. 
Mocsárszag? Felejtsd el. Meglepően tiszta vizet nem látsz majd a békalencsétől, vízidarától. A part menti fákon pedig a tisza-tavi madárvilág. Egy idő után már szégyelljük, hogy ennyi szürke gémet és bakcsót riasztunk el. 
 
Miután visszacsatlakozunk a szélesebb csatornára, folytatódik a show.
 
img_2012.jpg
Mini őserdőben fogunk evezni. Brutál. Nem tépjük le az ebszőlő csucsort (kicsit mérgező), és nem is érünk a gyilkos csomorikához (nagyon toxikus), csak a tisztes távolból szemléljük meg őket.
Aztán vége a dél-amerikai kiruccanásnak....Kijutunk a Tejút és az Andromeda galaxis közötti nagy-nagy térbe, amit csak erdők, nádasok, gyékényesek, szigetek szabdalnak. 
 
Agyament. És máris jön az újabb attrakció. A madárrezervátum, a tündérrózsa levelein fészkelő fattyúszerkők és a tündérfátyol mező. Amikor elindulunk hazafelé, úgy sóhajtasz egyet, mint amikor ballagtál a középiskolában vagy amikor kijöttél az utolsó egyetemi vizsgádról. Ne! Ne.... Még maradni akarok. Még nem szeretném, hogy vége legyen.
Miért volt ilyen rövid? 
 

Testre szabott tisza-tavi vízitúra 
tisza-to-meseo-373.jpgEgyedi kenutúrára vonatkozó ajánlatunkat az időpont, a szállás, étkezés, szolgáltatások, logisztikai és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. 

 

Tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. 

 

 

 

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 
A vízitúrára történő jelentkezés egyszerű.

1. Csörrents meg, hogy a kívánt időpontra van-e hely: +36209342760
2.
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek, ill. a mit kell hozni a túrára menüpontok elolvasását követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 

3.
img_0048.jpg24 órán belül visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követő banki napon kérjük a túradíj átutalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a vízitúra helyét, vagyis azt, hogy "Tisza-tó" beírni.

A nevet NEM kell beírni, NE írd be, úgyis látszik az utalásból, viszont ha beírod, nem marad hely.  

Pl. 2030 Érd, Paulus u. 43., szeptember 9-10. Tisza-tavi kenuzás