Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. szeptember 4-5. Tisza-tavi evezés, választhatóan 1-2-napos vízitúra a Tisza-tavon

szlalompalya-a-szunyogos-es-az-orvenyi-morotva-kozott-by-funzine.jpegTisza-tavi, választhatóan 1-, vagy 2- napos kaland-vízitúra elmondhatatlan útvonalakon!! Leírhatatlan tájak. Extrém hangulat. Egyszer eljössz, és soha az életben utána nem fogsz a Balatonra, vagy más dögunalmas helyre menni. Besírsz. 

img_20170529_atmeretezve.jpg

Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd és Besenyőtelek után következik Poroszló és Tiszafüred. Természetesen lehet érkezni a nulladik napon, ha - minden relatív - távolról érkeztek, de pl. időben történő indulással Budapestről meg lehet érkezni a Tisza-tóhoz az első túranapon is. Csillagtúrákat teszünk, azaz minden nap délután az aznapi indulási kikötőbe, a parkoló autók közvetlen közelébe evezünk vissza. 

 

Szállás és étkezés a kenutúra idején

tisza-to-kenutura-tisza-tavi-vizitura-9472.jpgA szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet. A szállást kérjük intézd magad. A sátrasok Poroszlón, Tiszafüreden több kemping között választhatnakHa valaki apartmant keres, Poroszlón és Tiszafüreden számtalan szállást talál. Az étkezés önellátó. Ez a Tisza-tónál könnyű, a közelben számos éttermet, pizzériát találsz.

 

1. napi tisza-tavi vízitúra-csoda: evezés Pandorán

img_2012.jpg10:30 órakor (10.29-kor) Tiszafüreden az Albatrosz-kikötőben találkozunk. Az Albatrosz-kikötőben tudsz parkolni és parkolás után, sőt, már a kikötőbe történő behajtáskor látsz majd egy hidat (igen, egy keskenyebb, folyócskának tűnő víz felett híd ível át), a hídtól jobbra pedig kis házikókat. Ott találod meg a Holdról is látható, neon színű, hosszú ujjú polóban a túravezetőt. Ismertető, hogy a póló felirata MC Túravezető, a túravezető felirat alatt pedig látsz még sok-sok honlapot. Miután megtaláltad a túravezetőt, ő mindenben segít.
tisza-to-vizitura-12.jpgTermészetesen el tudsz menni mosdóba (a wc, mintha benzinkútnál lennél, fém 100 Ft-ossal működik).  Megtanítunk kenuzni. A parton kezdjük, majd a sodrás nélküli Tisza-tó tanulási szempontból is álomnak számító idilli feltételei között folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység.
 
20230812_102447.jpgJól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk. 
Aztán irány egy másik univerzum. A vízre szállást követően különleges szépségű, Dél-Ázsiában játszódó akciófilmeket idéző helyeken, a vadszőlővel benőtt parti folyondár-növényzet miatt áthatolhatatlannak tűnő dél-ázsiai őserdőben evezünk. 
 
Egy szűk kilométer erejéig is, de lesz szerencsénk a Tiszához, amely átfolyik a Tisza-tavon. Ebédszünetünk után a Tisza-tó belső tavának szépséges belső tórendszerét fedezzük fel.
tisza-to-vizitura_20230611_12.jpg
 
Békabuzogányok sorfala között evezünk be a Tisza-tó egyik agyament helyére, Harry Potter után szabadon a tiltott rengetegbe.
Durva.

tisza-to-vizitura-tiszatavi-kenutura-20170723_.jpgHa időben nagyon jól állunk és szigorúan "opcionálisan", azaz ha mindenki megszavazza, mielőtt egy leírhatatlanul vadregényes útvonalon hazafelé indulnánk, még kinézünk egy "tóban tóra", és elevezünk egy olyan pontig, ahol megérezzük a Tisza-tó méreteit, mivel eddig csak keskeny és közepesen széles vízi ösvényeken kenuzgattunk. 
 
 
A kenuülések magasságából nézve egészen tisztességesnek érezzük majd a vízfelület nagyságát. Az "óceánra" vetett pillantások és fotózást követően indulunk vissza. 
 
 
p1260546.jpgNemsokára az Avatar film Pandora bolygóját idéző helyeken járunk.
 
Ha a gyökerek formájától elvonatkoztatunk, szinte autentikus mangrove-dzsungelben szlalomozunk. Lesz még egy kiszállás, lábnyújtóztatás, ha jó az idő és a víz, úszkálás plusz mosdószünet. 
 
 

 

img_20230825_138.jpg
fürdőzgetés és pihi után lóra fel. Nagyjából 15:29-kor megérkezünk Tiszafüredre az indulási kikötőbe.
 
 
 
Ha csak egynapos vízitúrára jöttél, ill. jöttetek, akkor biztonságos, jó utat, ha az evezés után indulsz haza. 

 

 

portrait-of-vasco-da-gama.jpg2. napi vízitúra a Tisza-tó titkai. Kenutúra EL-MOND-HA-TAT-LAN útvonalon! Bartolomeu Dias és Vasco da Gama nyomában evezünk. Tehát? Először jön a Jóreménység foka, majd elérjük az indiai szubkontinenst. (Ez a minimum). 

169.jpg10 órakor Tiszafüreden, az Albatrosz-kikötőben találkozunk.
A kikötőn belül már amikor jössz vagy kocsival hajtasz be látsz majd egy hidacskát a víz felett. Parkolj(atok), el tudsz menni mosdóba (legyen nálad fém 100 Ft-os a forgó herkentyűhöz) és a híd mellett látod majd "MC Túravezető" feliratú, neon színű pólójában a túravezetőt. 
 
1690489484322.jpgAz ezen a napon először kenuzókat megtanítjuk kenuzni, egészen pontosan világ- és olimpiai bajnok kenust faragunk minden vendégünkből, majd célszerűen ismételt mosdószünet (a vízre szállás előtt akkor is menj el wc-re, ha nem kell pisilni, és még egyszer, a wc, mintha benzinkútnál lennél fém 100 Ft-ossal működik), kenuba "költözés" (pakolás) után startolunk. 
 
img_20230811_160224.jpgAztán jön a varázslat, amire nincsenek szavak. Ha kocsival jöttök és már bevásároltatok, érdemes azzal kezdeni, hogy a romlandó élelmiszert az egyénileg foglalt szállásotokon hűtőszekrénybe teszitek. Összességében a kezdéstől számítva ("nagyon kb.") egy bő 4-órás vízitúrára készülj, tehát kb. ennyi, amíg az indulástól számítva visszaérünk az indulási kikötőbe. Laza tempóban, a szépségekre rácsodálkozva, meg-megállva lapátolgatunk. Senki sem fog elfáradni, senki nem fog lemaradni, akkor sem, ha egy anyuka három csemetével evezget egy hajóban. Közben olyan, de olyan, de olyan helyeken jársz, hogy yuppi-hip-hip-halleluja....

 

Tisza-tavi vízitúra díjai

 

Jelentkezés tisza-tavi vízitúrára:

1. 
img_20190726_113012.jpgKérünk szépen egy hívást, amikor eldöntöttétek a vízitúra időpontját.
+36209342760

2.
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek megismerését követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni.

3.
Kérjük a túradíj átutalását. Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.

tisza-to-mangrove-12.jpgA számlaszám: 12001008-00106900-00100007 megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a Tisza-tavat beírni. A nevedet NE írd be, ugyanis a neved amúgy is látszik, és csak elveszed a közlemény rovat semmicske helyét az értékes információtól.1026 Budapest, Rohácsi u. 5., 2024. szeptember 4-5. Tisza-tó vízitúra