Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. június 10-11. Tisza-tavi vízitúra; választhatóan 1-2-napos kenutúra

-34849300_img_20210627_122213_1582413_resized.jpgTisza-tavi, választhatóan 1-2-napos vízitúra. 

 

A szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet. A szállást kérjük intézd magad. A sátrasok Poroszlón, Tiszafüreden, Sarudon több kemping között választhatnakHa valaki apartmant keres, Poroszlón és Tiszafüreden számtalan szállást talál. A magatok foglalta szállásról  egyszerűen csak gyere/gyertek ki délelőtt az indulási kikötőbe, amelynek a címét elküldjük neked e-mailben. Az étkezés önellátó. Ez Poroszlón és Tiszafüreden könnyű, a közelben számos éttermet, pizzériát találsz.

 


Opcionális 0. napi érkezés a vízitúrára?
Ha van időtök, kedvetek, fussatok be a vízitúra előtti napon, strandolás, beköltözés, vásárlás, apartmanos, faházas szállást választók esetén esetleg előre főzés megejthető és másnap nem kell "korán" kelni. 
 

 

1. napi tisza-tavi kenutúra, választhatóan:

received_2102652253324559.jpega) kerékpározással kombinált vízitúra, vagy 

b) "csak" hiperszuper vízitúra
Úgyis fogalmazhatunk, hogy erre a vízitúrára lehet jönni bicajjal is! Ez evidens módon a Ti döntésetek. Innen csak az egyértelműség kedvéért ismételjük a lényeget. Neked a napi programon belül csak választani kell.... az egyik opció, egy Abádszalókról induló tisza-tavi kenutúra, amely "csak" egy horror-gyönyörű vízitúra, vagy jöhettek, kombinált kenu + kerékpáros túrára is! 

A kombinált túra azt jelenti, hogy Abádszalókra Tiszafüredről, és Tiszafüredre Abádszalókról biciklivel megyünk, és közben evezgetünk egy jót. Jóóóóóóóót? Zseniálisan über szépségeset.

Vagy.

Vagy ezen napon lehet jönni "csak" kenutúrára, mégpedig egy örült szupi, 3-3.5 órás kenutúrára. Nyugodtan gyertek, (és gyertek is) "csak" kenutúrára, mint a nyár összes többi napján, amikor nincs pluszban bringás túra is. 
Nézzük meg részletesen mindkét túrát! Kezdjük azzal, ha valaki bringázni és kenuzni is szeretne, ha pedig csak a kenutúra érdekel, akkor a következő bekezdést át is ugorhatod. 

 

Tisza-tavi kombinált kerékpár(os)- és vízitúra

tisza-to-vizitura-kenutura-23.jpgA kerékpáros + vízitúra azt jelenti, hogy kb. 2-2.5 óra roppant kényelmes bringázással kezdünk. A bicajozás során megyünk el kikötők mellett, ahol a hölgyeknek is kényelmes technikai szünet tartható, ma már a wc-k mindenhol normálisak. Majd jön Abádszalókon egy kis tisza-tavi pancsolás/fürdőzés/strandolás, pl. a gyerekeknek a Tisza-tó legnagyobb csúszdája, ebéd, aztán jó 3-3.5-órás laza kenuzgatás vár rád a Tisza-tó déli részének legvarázslatosabb rejtekhelyein, végül biciklivel megyünk vissza Tiszafüredre. Ezt hidegvérrel úgy követjük el, hogy Tiszafüreden a Tisza-tavi kerékpáros centrumban (Tiszafüred, Pankotay Jósa György u. 1.) találkozunk. Az autók egész napra a kölcsönző (kamerás) parkolójában maradnak. 8:30 és 8:45 között, legkésőbb 8:45-kor találkozunk. Köszönjük a pontos érkezést, mivel az elkésőket NEM várhatjuk, nem várjuk meg,  Többször, végül az indulási előtti napon ismételten tanulmányozzátok át, hogy mit kell hozni a vízitúrára, és mit "nem szabad". Mindenkinek az a jó, ha minden flottul megy. Visszatérve. Átvesszük a paripákat, magyarul a kölcsönzőben a bicajokat, amik előkészítve várnak minket.

dinnyeshat-22_.jpgMinden másodikra lesz kosár szerelve, hiszen a bringán visszük azt is, ami a nap során, pl. a kenuban kell, naptej, gyümölcs, vagy ha nem akarsz a kikötőben a Lidl ár triplájáért venni ásványvizet. Nyeregbe pattanunk, és indulunk a Tisza-tó kerülő 64 kilométeres bicajozásra, amelyet Abádszalókon fogunk megszakítani, ahol egy kis strandolás és ebéd után indulunk a kenutúrára. Az ebéd lehet a magatokkal hozott elemózsia vagy Abádszalókön éttermi ebéd is belefér az időbe. 

Akinek ez az első vízitúrája, azt úgy megtanítjuk kenuzni, hogy ihaj. Utána pedig a Paradicsomban evezgetünk. Elmondhatlan. Überbrutál. Olyan nyugalom, annyi szépség... a természet gyengéd ölelése. By the way, perfect mindfulness training - ahogy a tiszafüredi piacon áruló aranyos nénikék is mondják.  

10 km-es vízitúrácskáról van szó, kényelmesen, két-három (négy?) pihenővel megyünk. Az egyik kiszállásunk olyan menő, olyan elegáns, egyébiránt a Tisza-tavon erősen tájidegen helyen lesz, hogy júj. Hirtelen nem tudod majd eldönteni, hogy drogbáró karib-tengeri rezidenciáján vagy, vagy a Tisza-tónál. Esetleg a két halmaznak van metszete? A panoráma pedig és viszont "hú". 


20200920_tisza-to-kenutura_resized.jpgAz Androméda-galaxisban tett látogatás után érkezünk vissza Abádszalókra. 

A kenuzás végén még kérjük, hogy a kenudat/ kenutokat mossátok ki, és segítsetek abban, hogy azokat visszategyük a partra. Abádszalókon még fürdőzünk (még) egyet, aztán indulunk tovább a bicajokkal, több megállással, rövid pihivel megszakítva a bringázást, befejezzük a kört, 19:30 körül (tehát még nagyon világosban) érkezünk Tiszafüredre. Reméljük minden világos :)
 

 

Ha pedig "csak" a vízitúra jössz / jöttök....
Abádszalókról induló tisza-tavi kenutúra

Abádszalókon az Abádi-kikötőben 12:58 és 12:59 között találkozunk. 
A bizonyára roppant szellemes, és megható toleranciával egész perces idősávval szeretnénk utalni a fontos kérésre. Kérünk szépen minden tisztelt résztvevőt a 13 óra előtti (igazán nem hajnali az időpont, jó, oké, Californiában még tényleg hajnal 4 óra van) pontos érkezésre, mégpedig úgy, hogy már mindenki ebédelt. Amit akár a kikötő éttermében is megejthetsz, ill. Abádszalókon találsz Penny-t a bevásárláshoz, továbbá Abádszalókon a strandon is, bent a faluban is sok helyen ebédelhetsz. Mosdó és rövid tájékoztató után, azoknak, akik most kezdik a vízitúrázást, betanítást tartunk. 

p1260546.jpg

Az először kenuzokat úgy megtanítjuk a kenu irányítására, kormányzására, hogy másnap már szinte beférnek a magyar kenu válogatottba.  

Aztán ... kinyílik a mesekönyv, jön a Tisza-tó egyik öble, következnek olyan féregjáratok, olyan "belső tó", hogy ihaj. Lezsibbadsz. Ilyen nincs. Ehhez képest a Merkur ráncai, Patagónia és Új-Zéland bakfitty. Lesz a túrába iktatva 3-4 pihi. Nagyon körülbelül, 16:00 óra magasságában érkezünk az indulási kikötőbe. 

 

2. napi vízitúra a Tisza-tavon: rózsás, plusz tavirózsás kilátások
img_20170529_atmeretezve.jpgAz indulási kikötőben 12:00-kor találkozunk.

Akiknek kedvük van, azok újra (lásd az előző nap leírását) jöhetnek bringával az indulási kikötőbe, amely kikötő mellett tegnap, Abádszalók felé jövetben el is jöttél.... és meg is mutattunk neked, mint az egyik LEHETSÉGES start helyszínt. 
És melyik kikötő lesz "AZ" indulási kikötő? 
Tiszaörvény, Tiszaszőlős, vagy Tiszaderzs lesz az indulási (és érkezési) kikötő. 

A vízre szállás helyét több tényező, így a csoport mérete (nem minden kikötőben van elég kenu...), a túrázók összetétele és - fontos - a szél-előrejelzés is befolyásolja, mivel erősebb szellő esetén a hullámosabb nagy vízen történő evezést minimalizáljuk. Van, hogy inkább jobb plusz egy-két kilométert kenuzni szélárnyékban, mint a széllel szemben küzdeni. (Mi már csak ilyen lusták vagyunk). Na és a lényeg. A kenutúra előtti este kérünk szépen egy hívást, és mondjuk majd neked, hogy honnan startolunk. (+36209342760) Akik az előző napi evezésen is voltak, azoknak pedig már meg is mutattuk a lehetséges indulási helyeket. De ezen nap délelőttjéhöz képest az előző nap délelőtt még nem tudjuk/tudtuk majd, hogy a 3 kikötő közül honnan szállunk (f)el, mivel inkább a túranap előtti ESTI (későbbi, ergo frisebb) előrejelzésnek (jobban) hiszünk, mint a több, mint 24 órával korábbinak. Ezért mindenkitől kérjük szépen a hívást! (+36209342760).
tisza-to-kenutura-tisza-tavi-vizitura-9472.jpgHu, ezt jól kibeszéltük... Szóval ott tartunk, hogy az indulási kikötő ugyan az utolsó esti szél-előrejelzésig kérdés, de, hogy hova tartunk az nem. Pontosan ezért tudjuk, hogy Tiszaszőlős, vagy Tiszaörvény, vagy Tiszaderzs három kikötőjének (amelyek Tiszafüredtől 8-10 és 15 km-re vannak) egyikéből startolunk, és tudjuk, hogy biztosan nem indulunk sem Vlagyivosztokból, sem Keflavikból, sem Anchorage-ből ezen a napon...  

Bárhonnan is indulunk, az ezen a napon először kenuzókat megtanítjuk kenuzni, egészen pontosan világ- és olimpiai bajnok kenust faragunk minden vendégünkből, majd mosdószünet (a vízre szállás előtt akkor is menj el wc-re, ha nem kell pisilni), kenuba "költözés" (pakolás) után startolunk. 


Aztán jön egy (újabb, tudjuk, a sokadik) olyan varázslat, hogy arra nincsenek szavak. Olyan eldugott helyen evezünk majd, olyan agyatlan szlalomozás után, ahova, ha még nem voltál velünk a 3 fenti településről induló vízitúrán, SOHA az életben nem jártál. Pontosabban 99.9999999999%, hogy nem jártál. Leírhatatlanul sok gyönyörűség, béke (+ béka) vár rád. Kiszállás természetesen lesz a kenutúra menetébe iktatva, legalább kettő, de akár több is. Jólesik majd a lábnyújtoztatás, meg a hölgyek jobbra, urak balra típusú diszkrét pisilési szünet. 

 

img_20210821_18.jpgA kenutúra után megkérünk egy hajótisztításra. Búcsú, majd a sportos egyének (sorry, term. mindenki sportos), de aki ma annyira, de annyira sportos volt, hogy Tiszafüredtől reggel/délelőtt az indulási kikötőig kerekezett 8, vagy 10, vagy 15 km-t, azok nyeregbe pattannak, és az aszfaltozott gátkoronán visszabringáznak Tiszafüredre. Akik pedig autóval jöttek, azok beülnek automobiljaikba, és a vízitúra feledhetetlen élményével "hajtatnak" (ha még maradnak a Tisza-tónál a szállásukra) vagy haza. 

 

Tisza-tavi vízitúra díjai

 

Jelentkezés tisza-tavi vízitúrára :

1. 
img_0065.jpgKérünk szépen egy hívást, amikor eldöntöttétek a vízitúra időpontját.
+36209342760

2.
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek megismerését követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni.

3.
Kérjük a
 túradíj átutalását. Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007 megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a Tisza-tavat beírni. A nevedet NE írd be, ugyanis a neved amúgy is látszik, és csak elveszed a közlemény rovat semmicske helyét az értékes információtól!!!


(Pl.
1172 Budapest, Akácos u. 45.
június 10-11. Tisza-tó evezés)

 
 
 

 

 
 
 
 
 
 

június 10-11. 

Tisza-tó vízitúra)