Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. augusztus 16-17. Tisza-tó vízitúra választhatóan 1-, vagy 2 napos családi kenutúrák

1690.jpgVálaszthatóan 1-, vagy 2-napos, tisza-tavi vízitúra.

Szuper, de mégis az egyik legolcsóbb vízitúra! 
Biztonság, készséges, szakmailag jó és türelmes betanítás. Egészen kis gyermekkel s az érett korosztálynak is. 
Csillagtúrák. 
 
Szállás és étkezés a tisza-tavi evezés idején

dscf9800.jpgA szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet. A szállást kérjük intézd magad. A sátrasok három kemping között választhatnak a kikötőtől 5 perc séta távolságban, és előzetesen nem is kell helyet foglalnotok. Ha valaki apartmant keres, Tiszafüreden, Poroszlón, ill. a Tisza-tó környékén számtalan szállást talál és a szállásról egyszerűen csak gyere/gyertek ki délelőtt az indulási kikötőbe. Az étkezés önellátó. Ez mind Poroszlón, mind Tiszafüreden könnyű, a közelben számtalan éttermet, giroszost, pizzériát találsz. 

 

Opcionális 0. napi érkezés a vízitúrára

effects.jpgAki távolról jön, annak jó a nulladik napi esti érkezés, beköltözés vagy sátorverés. 
 
Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek, után következik Poroszló és Tiszafüred.

 

239492068_evezes-tisza-to-tisza-tavi-vizitura.jpg

1. napi vízitúra a Tisza-tavon: családi, baráti vízitúra a Tisza-tavon: Ahol eldobod az ****dat. Az először vízitúrázóknak evezéstanítás! 

Poroszlón, a Fűzfa-kikötőben, 
10:00-kor találkozunk. Köszönjük a pontos érkezést. Már a túranap előtt írd be a Fűzfa-kikötőt a GPS-be vagy nézd meg előre az utat, hogy ne kelljen a túra napján az indulási helyet keresgélni, vagy kattints ide az itinerre a kikötő bébikönnyű megtaláláshoz. 

img_2064.jpgParkolás után vegyetek ki mindent a kocsiból, amit hoztok magatokkal a kenuba, és a "cuccal" gyertek át a gát másik oldalára a kikötőbe, ami értelemszerűen a vízparton van. Aki kocsival érkezik, az egész napra a kikötőben hagyhatja az autóját. Illetve, ha kocsival jöttök és már bevásároltatok, érdemes azzal kezdeni, hogy a romlandó élelmiszert az egyénileg foglalt szállásotokon hűtőszekrénybe teszitek. 

 

img_1985.jpg

Ahogyan átjöttetek a gáton, a túravezető(k) neon színű pólóban már messziről virít(anak). Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a kötelezően viselendő mentőmellényeket és lapátokat, majd - ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz - megtanítunk kenuzni. 1904.jpgA parton kezdjük, majd a sodrás nélküli Tisza-tó tanulási szempontból is álomnak számító idilli feltételei között folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. evezes_tisza-to-vizitura-tisza-to-kenuzas.jpgHa rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re. Kenuba pakolás után szállunk majd vízre. A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a mentőmellényeket és lapátokat, majd megtanítunk kenuzni. A parton kezdjük, majd a vízen folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. 

20210620_131302_resized--1-.jpg

Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, a kikötő közelében melegíthettek. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re. Vízre szállás után a hangsebesség alig ötszörösével (vagy némileg lassabban) indulunk. Viccet félretéve. Kényelmes, nagyon kis nézegetős, kellemes tempóban evezgetünk. Ez a nap olyan lesz mint egy tudatos jelenlét, ill. ahogy itt felénk a faluban a nénikék is mondják: mindfulness training. 169.jpgAz elképesztő vízi világban rácsodálkoztok a világra. Hirtelen elfelejted a társasházi közgyűlést, a főnök *****ségeit, az ügyfél lehetetlen kívánságait, a válóperedet, ilyen-olyan betegségedet, a néhány tucat ilyen-olyan lelki nyavalyád. 
Itt, "itt" vagy. A szépségek mohó habzsolása közben lesz lábnyújtóztató, pisilő és étkezési szünetünk, a vízitúra közben is fogunk partra szállni. A
z indulási kikötőbe érkezünk, ahol még tisztelettel kérjük, hogy mindenki a saját kenuját mossa ki. 

 

img_20240501_142108.jpg2. napi tisza-tavi vízitúra: Magellán nyomában evezünk, lesz holt-ág, útvesztő, erdei kalandevezés, mesés tündérfátyol-mező... 

Tiszafüreden, 10:30-kor az Albatrosz-kikötőben találkozunk. Ha a kenutúrát ezen a napon kezded, és vonattal jöttök, akkor a Bp-ről 7:30-kor induló intercity-ről Füzesabonyban kell átszállni. 9.35-kor leszel / vagytok Tiszafüreden.

20180917_162132.jpgA vasútállomástól az út nagyjából 25 perc séta, kellemes úton, a guruló bőrönd jól használható. 

Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. 

tisza-to-vizitura-tanulas.jpgKiosztjuk a mentőmellényeket és lapátokat, majd ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. 

p1260544.jpgA kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re. Irány az Amazonas delta. Ha ebben a vonatkozásban kivételesen és most nem veszel teljesen komolyan, nem fogunk megsértődni. Egyébként a rád váró látvány alapján szinte komolyan is vehető az aprócska földrajzi tévedés. 

img_1437.jpgElképesztő helyen fogunk evezni az átlagosnál kicsit hosszabb távú kenuzás idején. 

De a hihetetlen táj megéri a kellemes fáradtságot. A kaland-sziget mellett indulunk a mai kenutúrára, majd a nevére rácáfolóan tüneményes öblítő csatornán folytatjuk az utat. Mintha Malajzia-reklámban vagy vietnami dzsungelben eveznénk. 

img_0065.jpgAztán egy kis tiszai csorgás és vadregényes oldalág, morotva, átjáró útvonalon közelítünk a cél felé. Közben természetesen lesz "technikai" szünet, hölgyek jobbra, urak balra módon intézve.

Aztán egy Tisza-szélességű holt-ágon evezünk, hiszen régen ez volt a Tisza. Kicsit hitetlenkedve konstatáljuk, hogy már mekkora távolságot tettünk meg.

Nem ritkán a Tisza-tó nyugati oldaláig jutunk el (és át). 

No persze ebben nincs semmi különös, ha a kenukban ilyen legénység van.

20150516_142701.jpgAztán jön a szuper show, ahol a madár se jár, pontosabban csak ők.... Ebéd után pedig egy másik vízi folyosóra fordulunk, onnan benézünk egy igencsak méretes tavacskába, majd félelmetesen szép helyek érintésével indulunk "haza". Egyik vékony ágból ki, másik közepesen keskeny ágba be.

Kellemes kacskaringóval jövünk haza. img_2079.jpgElképesztően klassz helyeket bejárva, és egy direkt a mi kedvünkért idehozott mangrove-dzsungelt érintve érünk vissza a Tiszához. Innen a Tiszán evezünk, csorgunk lefelé egy kicsit, hamarosan lubickolásra, lábnyújtóztatásra és - egyúttal - ismételt pisilési szünetre is megállunk. 

Amikor vége a strandolásnak, festői, változóan 10-20 méter széles ágon indulunk haza. 

20200831_200312.jpgAmikor egy négyes kereszteződésben meglátjuk a szabad strandot, ha még egybehangzóan azt mondjátok, hogy van kedv és erő, akkor az ún. Kaland-sziget északi oldala mellett suhanunk el, és futunk be végül észak-kelet felől be az indulási kikötőbe. Ha pedig a válasz "nem", mert ennyi szépség is elég volt, ill. kicsit fárad(t), akár egyetlen hajó is, akkor "nyílegyenesen" irány a kikötő.  A nap során lesz számos, a Tisza-tóval, a tó élővilágával kapcsolatos versenykérdésekbe öltöztetett ismeretterjesztés...tisza-tavi pub quiz.

 

Túradíjak

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára :

1. 
Kérünk szépen egy telefont, amikor eldöntöttétek a vízitúra időpontját.
+36209342760

2.
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek megismerését követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni.

3.
Kérjük a
 túradíj átutalását. Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a Tisza-tavat beírni. 

(Pl. 1124 Budapest, Németvölgyi út 85., 2024. augusztus 16-17. Tisza-tó kenutúra)