Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tiszaörvény vízitúra, vízitúra Tiszaörvény, kenutúrák Tiszaörvényről is

a-tunderrozsak-tava-tisza-to-vizitura.jpgTiszaörvény vízitúra, választhatóan 1-2-3-napos kenutúrák Tiszaörvényről is!
Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd és Besenyőtelek után következik Poroszló, Tiszafüred és Tiszaörvény. Miskolc felől pedig Borsodivánka felé érdemes (pontosabban "kell") letérni az autópályáról. Nézzünk meg egy példát egy kétnapos Tiszaörvényről induló vízitúrára!

1. napi családi, baráti vízitúra a Tisza-tavon: egy ELVESZETT VILÁG nyomában és a tündérrózsák tava. (Ahol az immár híres kép készült Pokorny Auréliáról*). Ahol - a mondás szerint - a madár se jár, pedig pont a madarak igen. Nagyon is. Meg, ha szeretnél valami überbrutál gyönyörűt látni, Te is. Ti is.

ohalaszi-tisza-to-vizitura-8383.jpg

9:59 és 10:29 között találkozunk. 
A találkozási hely Tiszaörvény (Szabics-kikötő) lesz.

Természetesen ez a nap is úgy kezdődik, hogy azoknak, akik most kezdik a vízitúrázást betanítást tartunk. 

dsc_0488.jpgAz először kenuzokat megtanítjuk a kenu irányítására, kormányzására. Csorgunk egy kicsit a Tiszán, pletykálunk az úszó házakról, evezünk egy fenomenális vízi ösvényen, kijutunk az óceán szélére, látjuk a Tisza-tó nyugati oldalát, bekukkantunk az Óhalászi-Holt-Tiszába. Mitől Óhalászi az Óhalászi-Holt-Tisza? A jelenlegi Tisza-tó közepén falu állt. Tiszahalász / Óhalász. Soha nem volt könnyű az Óhalásziak élete. A Tisza gyakran elöntette. Egyébként az Óhalász név alapján valószínűleg nem meglepő, hogy Óhalászon főleg halásztak, már az Árpád-házi királyok idején is szolgáltattak halat az időszakosan ideköltöző udvartartásnak. Aztán egyszer betelt a pohár. Egy olyan áradás után, amikor csak néhány ház maradt, 1877-ben úgy döntöttek: mennek. 

 

img_20170718_164032.jpgA döntésben erősen segített egy derék férfiú, Lőrinc püspök, róla nevezték el az új települést Poroszló és Sarud között. Óhalász emlékét már csak nevek őrzik, és a Tisza-tó egyik leghíresebb "belső tava", a tiszta és a vízmélység miatt sötét, színű, tekintélyt parancsoló fákkal övezett Óhalászi-Holt-Tisza. Itt található a Tó egyik legkiterjedtebb tavirózsa telepe és a nőszirom is formálhat szinte galéria erdőt. 

 

20140702_tisza-to-kenuturan-buzgosag-az-ohalaszi-torony-aljaban.jpg

A még el sem kezdett evezés után jöhet a megszolgált (?) pihenés. Az ebédet is a képen látható szigeten, ill. egy kilátón üldögélve, a nyugalomba belefeledkezve költjük el... Aztán még az Óhalászi-Holt-Tiszán is TÚL jutunk. Következik a Rejtélyek Tava, amire nincsenek szavak. Nagyon körülbelül, 16:30 körül érkezünk az indulási kikötőbe, tehát a nap során csillagtúrát teszünk, ill. tettünk meg.

 

 

2. napi Tiszaörvényről induló kenutúra: a víz útja, avagy Avatar 2 vízitúra
tisza-tavi-kenuzas-kenutura-tisza-vizitura-45.jpg10 órakor találkozunk.  
A találkozási hely Tiszaörvényen a Szabics-kikötő lesz. Természetesen ez a nap is úgy kezdődik, hogy azoknak, akik most kezdik a vízitúrázást, betanítást tartunk. 

Az először kenuzokat megtanítjuk a kenu irányítására, kormányzására. 

 

img_20190817_103509-2.jpgAztán jön a Tisza, izgi vízivilágot fedezünk fel a Tisza mellett, majd jön egy kis mosdós, lábnyújtóztatós pihenő, esetleg kávéval és más dekadens, fogyasztói társadalmas csökevényekkel. De hamar vége a konzumálásnak, kegyetlen orcával jön majd a rettegett mondat: "- Vízitúrázók! Indulunk." 

Folytatjuk utunkat, és egy, a folyondár növényzet miatt szinte dzsungelnek számító szárazföld mellett evezünk be a Poroszlói-medencébe.

avatar.jpg

Velünk szemben a másik parton gyönyörűen látszik a sarudi templom, és mögötte - erősen a háttérben - a Mátra és a Bükk. Még hátrébb az Észak-sark, de az takarásban lesz. Megkerüljük - quiz kérdés lesz - vagy

a) a Jóreménység-, vagy a

b) Horn-fokot és az első európai felfedezők izgalmával partra szállunk egy helyes kis szigeten. 

t-to-243.jpg

Hölgyek jobbra, urak balra...., majd ebéd, és rövid szieszta. A dohányosok itt rágyújthatnak, de kérjük a csikknek hozz magaddal szelencét, vagy egy üveget, hogy ne dobjunk el semmit, ami nem ide való.

Köszönjük, hogy te is vigyázol a természetre. 


tisza-to-kilato23-by-csod-mo.jpgAztán BAAAAAAAAAAANG, jön az Avatar 2 vízi ösvény. 

The way of the water. Ha itt nem nyitod ki a bal haléntékod magasságában a buksidat, és dobod el az agyad, akkor sehol. 

 

tanosveny-3.jpgEnnyi. Nagyon körülbelül, 15 és 16 óra között érkezünk az indulási kikötőbe, tehát a nap során csillagtúrát teszünk, ill. tettünk meg. 

 

Még egy - egyébként szokásos - kenumosásra szeretnénk majd megkérni. 

 
 

20200914_g-tisza-to-o-h-2.jpgJelentkezés tisza-tavi vízitúrára :

1. 
Kérünk szépen egy hívást, amikor eldöntöttétek a vízitúra időpontját.
+36209342760

2.
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek megismerését követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni.

3.
Kérjük a
 túradíj átutalását. Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007 megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a Tisza-tavat beírni. A nevedet NE írd be, ugyanis a neved amúgy is látszik, és csak elveszed a közlemény rovat semmicske helyét az értékes információtól!!!
* Fotó: Ljasuk Dimitry drónfelvétele

(Pl.
1216 Budapest, Hamerlind u. 35.,
2024. június 30. 
Tisza-tó kenuzás)