Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. szeptember 11-13. Tisza-tó vízitúra, választhatóan 1-2-3-napos családi evezés

tisza-tavi-vizitura51.jpegVízitúra, Tisza-tó....Tisza-tavi, választhatóan 1-2-3-napos vízitúra családoknak, kultúrlényeknek. Lehet jönni a kenutúra tetszőlegesen választott 1 napjára is! Biztonságos vízitúra, ahol a borulás ritkább, mint a fehér holló, mert készséges, szakmailag jó és türelmes betanítás a pár percig kezdőknek, mert nem terheljük túl a kenukat. Kényelmes vízitúra, hiszen csillagtúrákat teszünk. 

img_1985.jpgA választhatóan 1-, vagy 2-, vagy 3-napos kenutúra minden napján a Tisza-tó más és más zugaiba indulunk, pompás útvesztőkben teszünk ún. csillagtúrákat. A csillagtúra azt jelenti, hogy délután az aznapi indulási kikötőbe térünk vissza. Ez pedig vagy Tiszafüred vagy Poroszló. A részleteket lásd lejjebb. 

 Szállás és étkezés a tisza-tavi kenutúrán

evezes_tisza-to-vizitura-tisza-to-kenuzas.jpgA szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet. Tiszafüreden tudsz sátrazni a Tóparti kempingben és remek faházak vannak a Termál kempingben. 
A szállást kérjük intézd magad. 


Ha valaki apartmant keres, Tiszafüreden és Poroszlón is számtalan szállást talál.

Majd a magatok foglalta szállásról (ha nem otthonról jöttök) délelőtt egyszerűen csak gyertek ki az indulási kikötőbe. Az étkezés a tisza-tavi kenuzás idején - beleértve a vízen töltött időt is - önellátó, hozz magaddal vizet és a kenuba elemózsiát. Ez Tiszafüreden és Poroszlón könnyű, a közelben számtalan éttermet, giroszost, pizzériát találsz. 

 

Opcionális 0. napi érkezés a vízitúrára, megközelítés

20130823_132107.jpg

Aki távolról jön a Tisza-tóhoz, annak ajánlott a nulladik napi esti érkezés, és szállásra történő beköltözés vagy sátorverés. 
Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek után következik Poroszló és Tiszafüred.

 

1. napi vízitúra a Tisza-tavon: a Vikingek nyomában! Leif Eriksont követve evezünk, és elérjük vagy Észak-Amerikát, vagy a Tisza-tó egy kegyetlenül meseszép, majdnem annyira érintetlen részét, mint ahol a vikingek szálltak partra a mai Új-Foundland-on. 

265px-leif_erikson_discovers_america_hans_dahl.jpg10 órakor, pontosabban 10 óra előtt néhány perccel Poroszlón, a Fűzfa-kikötőben találkozunk.
Budapest felől az M3-as autópályán kell jönni Füzesabony felé, majd kihajtás a 114-es lehajtón a 33-as főútvonalra, Debrecen felé. A 33-as útról közvetlenül a Poroszló vége táblánál - egyúttal a Tisza-tavon átvezető híd előtt - fordulj jobbra a töltésre. 
 
Egy másodperc múlva látod a táblát, hogy hol kell jobbra lejönni a Fűzfa kikötő parkolójába. img_20230811_131449.jpgA parkoló a töltés község felől lévő oldalán van. Parkolás után vegyetek ki mindent a kocsiból, amit hoztok magatokkal a kenuba, és a "cuccal" gyertek át a gát másik oldalára a kikötőbe, ami értelemszerűen a vízparton van. Ha kocsival jöttök és már bevásároltatok, érdemes azzal kezdeni, hogy a romlandó élelmiszert az egyénileg foglalt szállásotokon hűtőszekrénybe teszitek. 

Ahogyan átjöttetek a gáton, a túravezető(k) narancs színű pólóban már messziről virít(anak). Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. 

 

img_20230727_163016.jpgA tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a kötelezően viselendő mentőmellényeket és lapátokat, majd ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. A parton kezdjük, majd a sodrás nélküli Tisza-tó tanulási szempontból is álomnak számító idilli feltételei között folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását.

Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek.

 img_20230925_134127.jpgA nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re, és indulunk. 

A túra időtartama körülbelül 4-5-óra, ebben benne van a lábnyújtóztatós, hölgyek jobbra, urak balra diszkrét pisilési szünet és az ebédszünet is. Kényelmesen, sokat beszélgetve, gyakra meg-megállva fogunk evezgetni. 

 

A 2. napi vízitúra is a Tisza-tavon ideális családoknak. Könnyű és biztonságos lapátolgatás, gyönyörűséges útvonal; Meseország 

169.jpg

Tiszafüreden, 10:30-kor, az Albatrosz-kikötőben találkozunk. 
Ha Bp. felől vonattal jöttök, akkor a Bp-ről 7:30-kor induló intercity-ről Füzesabonyban kell átszállni és 9.35-kor leszel / vagytok Tiszafüreden. A vasútállomástól az út nagyjából 25 perc séta. Aki kocsival érkezik, az a kikötőben is tud parkolni.
 

 

lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpgTúravezetői bemutatkozás és üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. 
A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a mentőmellényeket és lapátokat, és  megtanítunk kenuzni. A parton kezdjük, majd a Tisza-tó tanulási szempontból álomnak számító, sodrás nélküli, minimális vízmélysége felett folytatjuk a tanulást.

20140704_tisza-to-igyekszunk-tiszavalk-fele.jpgHamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. 

p1260482.jpgA nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re.Vízre szállást követően egy, a képen is látható ún. 'öblítőcsatornán' (csak a neve nem szép, maga a víz fantasztikus) a Tisza felé indulunk. 

 

img_20230825_138.jpgMintha Rambo filmbe csöppentél volna, csak nincs vietkong, nincs Sylvester Stallone, nem lő senki, de a folyondár növények miatt 20 méterre látunk be a parti menti erdőbe és tökéletesen az lesz az érzésed, hogy valahol Dél-Ázsiában vagyunk. Aztán a vízállástól, a meder állapotától függően, lehet, hogy hamarosan már az oldalág oldalágában olyan "meseországban" evezünk, hogy az ínyencek is csettintenek. Pinduri és olyan vékony vízi ösvényen haladunk, hogy egymás mellett két kenu nem fér el. 

 

img_1976.jpgMintha ember soha nem járt volna itt.
Az elképesztően vadregényes ágban csak libasorban tudunk haladni. Nem mellesleg teljesen korrekt "golf-pályán" merítgeted a lapátokat, először a rucaöröm, aztán a békelencse és a vízidara képez fenséges zöld mezőt alattunk. 
Mocsárszag? Felejtsd el. Meglepően tiszta vizet nem látsz majd a békalencsétől, vízidarától. A part menti fákon pedig a tisza-tavi madárvilág. Egy idő után már szégyelljük, hogy ennyi szürke gémet és bakcsót riasztunk el. 
 
Miután visszacsatlakozunk a szélesebb csatornára, folytatódik a show.
 
img_2012.jpg
Mini őserdőben fogunk evezni. Brutál. Nem tépjük le az ebszőlő csucsort (kicsit mérgező), és nem is érünk a gyilkos csomorikához (nagyon toxikus), csak a tisztes távolból szemléljük meg őket.
Aztán vége a dél-amerikai kiruccanásnak....Kijutunk a Tejút és az Andromeda galaxis közötti nagy-nagy térbe, amit csak erdők, nádasok, gyékényesek, szigetek szabdalnak. 
 
Agyament. És máris jön az újabb attrakció. A madárrezervátum, a tündérrózsa levelein fészkelő fattyúszerkők és a tündérfátyol mező. Amikor elindulunk hazafelé, úgy sóhajtasz egyet, mint amikor ballagtál a középiskolában vagy amikor kijöttél az utolsó egyetemi vizsgádról. Ne! Ne.... Még maradni akarok. Még nem szeretném, hogy vége legyen.
Miért volt ilyen rövid? 

 

3. napi vízitúra a Tisza-tavon: íme a különleges vízitúrák között is überkülönleges kenuzás, avagy az Északnyugati-átjáró. 

img_20190817_105529-2.jpg11 órakor, pontosabban 11 óra előtt néhány perccel Poroszlón, a Fűzfa-kikötőben találkozunk.
Bp. az M3-asról a 114-es exitnél hajts le a 33-as főútvonalra, Debrecen felé. A 33-asról szó szerin 5 méterre a Poroszló vége táblától, ahol már mennél tovább a Tisza-tavon átvezető hídon, fordulj jobbra a töltésre. Rögtön látod majd, hogy hol kell jobbra lejönni a Fűzfa-kikötő parkolójába. Ha a kerítés mögött ahol parkolsz kecskéket látsz, tuti jó helyen vagy. Vegyetek ki mindent a kocsiból, amit hoztok magatokkal a kenuba, és gyertek át a gát víz felöli oldalára a kikötőbe. Ha úgy jöttök többnapos túrára autóval, hogy már bevásároltatok, érdemes azzal kezdeni, hogy a romlandó élelmiszert a szállásotokon hűtőszekrénybe teszitek. 
20190803_115034_resized.jpg

Ahogyan átjöttetek a gáton, a túravezető(k) neon színű pólóban már messziről virít(anak). Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el tudsz menni wc-re. Kiosztjuk a kötelezően viselendő mentőmellényeket és lapátokat, majd megtanítunk kenuzni, miközben figyelsz, nyugodtan naptejezzetek.  A demo után jön a hajók egyéni gyakorlása, amikor minden kormányos tudja irányítani a kenuját, indulunk. Nyugi, türelmesen, és módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek, felnőttképzési szakértők vagyunk.

img_20190817_125253-2.jpgHa rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re, és már ki is hajóztunk. Készülj életed egyik legszebb útvonalára. A vadregényes ágakban lesz, ahol csak libasorban tudnak jönni a kenuk. 

img_2117.jpgA kezdéstől számítva (nagyon durván és nagyon kb.) egy 4-5-órás vízitúrára készülj, tehát kb. ennyi, amíg az indulástól számítva visszaérünk az indulási kikötőbe. Laza tempóban, sokat beszélgetve, meg-megállva lapátolgatunk. Senki sem fog elfáradni, senki nem fog lemaradni, akkor sem, ha egy anyuka három csemetével evezget egy hajóban. Közben olyan, de olyan, de olyan helyeken jársz, hogy yuppi-hip-hip-halleluja....

Thank you for flying MC Tisza-tó Vízitúra.

 

Túradíjak 

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 

20140704_tisza-to-vizitura-zsombor-a-hos.jpg

Egyszerű.
1. Kérünk szépen egy telefont, egyeztessük az igényeket : +36209342760.

2. A www.tisza-to-vizitura.hu oldalon található tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek elolvasását követően a jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 

3. Visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követő 48 órában kérjük a tisza-tavi vízitúra díjának átutalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, a Tisza-tavat, és a kenus túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni.


Pl. 
2072 Zsámbék, Koszorús u. 50. 2024. szeptember 11-13. Tisza-tó vízitúra