Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. június 12-13. Tisza-tó kenuzás, családi vízitúra választhatóan 1-2 napban

img_20230811_131449.jpgTisza-tavi, választhatóan 1-2-napos vízitúra

Szuper, de mégis olcsó vízitúra! Lehet jönni 1 napra is! Borulás nélküli vízitúrák, készséges, szakmailag jó és türelmes betanítás a pár percig kezdőknek. Csillagtúrák, vagyis a túra minden napján a kenuzás végén az indulási kikötőbe térünk vissza.

tisza-to-vizitura-20230715_161.jpgIgen, higgy a szemednek, lehet jönni akár 1-napos, akár 2-napos kenutúrára. Minden nap a Tisza-tó más és más zugaiba indulunk, de az evezgetés végén, az aznapi indulási kikötőbe térünk vissza. Mi ezt úgy hívjuk, hogy ún. csillagtúrákat teszünk meg a kenukkal (vagy ha kajakot kértél a vízitúrára, akkor kajakkal). 

 

 

Szállás és étkezés a tisza-tavi kenutúrán

p1260546.jpgA szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon, vendégszobákon, apartmanokon át a wellness hotelig bármi lehet. A szállást kérjük, hogy foglald, ill. foglaljátok magatoknak. A sátrasok több kemping (Dieter's camping, City camping, To-parti kemping, Termál kemping) között választhatnak a vízhez közel. Ha valaki apartmant keres, Tiszafüreden vagy Poroszlón, ill. ezek közelében számtalan szállást talál, a vendégek egyik kedvence a Hársfa apartman. Az étkezés önellátó.

 

Opcionális 0. nap, megközelítés

20130823_132107.jpg

Aki távolról jön, annak jó a nulladik napi esti érkezés, beköltözés vagy sátorverés. 
Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek után következik Poroszló és Tiszafüred.

 

 

1. napi tisza-tavi csoda-vízitúra: "mangrove-dzsungel", és evezés "Pandorán". A tisza-tavi vízitúra első napján 10:45 és 11:00 óra között találkozunk

lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpgvízitúra első napján Tiszafüreden, legkésőbb 11 órakor, az Albatrosz-kikötőben találkozunk. Ha vonattal jöttök Bp. felől, akkor a Bp-ről 7:30-kor induló intercity-ről Füzesabonyban kell átszállni és 9.35-kor leszel / vagytok Tiszafüreden. A vasútállomástól az út nagyjából 15 perc séta, kellemes úton, a guruló bőrönd jól használható. Aki pedig kocsival érkezik, és ma már ez a jellemző, az egész napra - díjmentesen - a kikötő kerítésén belül hagyhatja az autóját. Illetve, ha kocsival jöttök, érdemes azzal kezdeni, hogy a romlandó élelmiszert a szálláson hűtőszekrénybe teszitek. tisza-to-vizitura-tanulas.jpgTúravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a mentőmellényeket és lapátokat. Ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. 


A parton kezdjük, majd a Tisza-tó tanulási szempontból is álomnak lehetőségeit kihasználva folytatjuk a betanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. 

20150605_132434.jpg

Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. 

Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. 

20190728_112103.jpg

A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re.

A vízre szállást követően különleges szépségű, Rambo-filmeket idéző helyeken, a vadszőlővel benőtt parti növényzet miatt áthatolhatatlannak tűnő dél-ázsiai őserdőben evezünk.
Egy szűk kilométer erejéig is, de lesz szerencsénk a Tiszához, amely átfolyik a Tisza-tavon. Ebédszünetünk után a Tisza-tó egyik belső tavának belső tavát fedezzük fel. Békabuzogányok sorfala között evezünk be a Tisza-tó egyik fattyúszerkő telepe mellé. Evidens módon megtartjuk az illő távolságot a madárkák és közöttünk.  

Ha időben nagyon jól állunk és szigorúan "opcionálisan", mielőtt egy leírhatatlanul vadregényes útvonalon hazafelé indulnánk, még kinézünk egy "tóban tóra" és elevezünk egy olyan pontig, ahol megérezzük a Tisza-tó méreteit, mivel eddig csak keskeny és közepesen széles vízi ösvényeken kenuzgattunk. 
tisza-to-vizitura-tiszatavi-kenutura-20170723_.jpg
A kenuülések magasságából nézve egészen tisztességesnek érezzük majd a vízfelület nagyságát. Az "óceánra" vetett pillantások és fotózást követően indulunk vissza. Nemsokára az Avatar film Pandora bolygóját idéző helyeken járunk. 
 
 
 
 
 
tisza-to-vizitura-nem-csendes-csendelet-20170729_132.jpgHa a gyökerek formájától elvonatkoztatunk, szinte autentikus mangrove-dzsungelben szlalomozunk. Következik a mai utolsó kiszállás, lábnyújtóztatás, ha jó az idő és a víz, úszkálás plusz mosdószünet. 

A fürdőzgetés után lóra fel. Nagyjából 31 perc múlva megérkezünk Tiszafüredre az indulási kikötőbe.   

 

 

 

2. napi tisza-tavi vízitúra: a nyugalom tengere

tisza-to-kenutura-71553.jpg

10:45 és 11 között az indulási kikötőben találkozunk. 

Tiszafüreden az Albatrosz-kikötőben találkozunk. Érkezés és parkolás után wc, tájékoztató, az adott napon még "kezdő" vízitúrázók (be)tanítása, naptejezés, kenuba pakolás után vízre szállás. A Füredi-Holt-Tiszán, majd hamarosan elvarázsolt víziúton evezgetünk, itt még van motoros ladik forgalom, de rögtön kezdjük érezni a Tisza-tó madárvilágának gazdagságát. Ha a kikötőnél még nem, idáig már tízszer találkoztunk szárcsákkal. Az utolsó pillanatig reménykedve, hogy mégse erre fogunk evezni, minden bizonnyal neheztelve, ami rosszabb, félve rebbennek fel a bakcsók a víz fölé belógó ágakról. Itt még valószínűleg nem látunk fattyúszerkőt, de már megpillanthatunk küszvágó csért, sirályokat.

www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-tisza-to-duhogo-fele.jpgAmi "nagy és szürke" az a szürke gém, a másik "nagy, és fehér" pedig a kócsag. (Esetleg gólya, de ők maximum a levegőben....)

És persze látunk majd tőkés récét (vadkacsát). Búbos vöcskök fognak előttünk búvárosdit játszani. Vízityúkok iszkolnak be a nádba, vagy éppen gyékénybe, sásba, kákába, amelyek felismerésében olyan vérprofi leszel a nap végére, hogy azt hiszik majd, botanikus vagy. 

tisza-to_2012646.jpgRossz hírünk, hogy max. néhány másodpercig és röptében mindig távolodva látod majd a jégmadarat. Pontosabban mindig egy gyönyörűséges, szinte neonkék repülő kis bigyóra fogja a túravezető majd azt mondani, hogy: na az volt a jégmadár. Láthatunk majd üstökös és törpe gémet. Ami kb. akkora mint a törpe gém, csak lapos, zúg és Made in Korea felirattal egy helyben szitál: az a drón. A drón övezetnél egy szinttel feljebb ragadozó madarak köröznek, főleg barna réti héják. 
img_20170624_163206.jpgA pihi után kb. 20 perccel a Kis-Tiszán lapátolgatunk. A Kis-Tisza régen a Tiszából leágazó, majd oda visszatérő, ún. fattyúág volt, ma is van (bár szinte érzékelhetetlenül kicsi) sodrása. Itt már szerencsére kisebb a halászcsónak forgalom, bár még vannak. De az alkalmi félrehúzódásoktól eltekintve itt már nyugis a kenutúra, idill közeli a vakáció.

A Kis-Tisza partján állunk meg ebédelni. Az ebéd és wc-szünet után a Kis-Tisza mindkét oldalán tavakat fedezünk fel. Na kérem, ha itt nem dobod el az a****at, akkor sehol. Az egyik tó bejárata tényleg olyan gyönyörűséges, annyira pompázatos a lombalagút, hogy arra nincsenek szavak. 

tisza-tavi-kenutura-evezes-a-tisza-tavon_20170803_172526.jpgA fotók talán valamennyire visszaadják, hogy übercsúcs. Ha meg nem, eggyel több ok, hogy meggyőződj arról, a valóság mennyire lepipálja, amit amúgy sem lehet szavakba önteni. 
Miközben egy belső tavat fedezünk fel, olyan helyeken evezgetünk, ahol tényleg csak a madár jár...,  ez itt a végtelen nyugalom tengere. Nem akaródzik, de egy ponton fordulunk, és egy-két pisilési szünettel, ill. pancsolással megszakítva érkezünk vissza az indulási kikötőbe. Kenutakarítással fejezzük be a kenutúrát. Az egynapos vízitúrázóknak hazautazás, a többnapos túrán lévőknek a holnapi viszontlátásig sziasztok! 

 

Tisza-tavi vízitúra díjai

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 

20140704_tisza-to-vizitura-zsombor-a-hos.jpg

Egyszerű.
1. Kérünk szépen egy telefont, egyeztessük az igényeket
+36209342760.

2. A www.tisza-to-vizitura.hu oldalon található tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek elolvasását követően a jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 

3. Visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követő 48 órában kérjük a tisza-tavi vízitúra díjának átutalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, a Tisza-tavat, és a kenus túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni.


Pl. 
8000 Székesfehérvár, Zrinyi u. 10., Június 12-13. Tisza-tó kenutúra 
 

20150605_132434.jpg