Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. július 26. Tisza-tavi vízitúra kultúrlényeknek, családoknak

img_2012.jpgTisza-tavi vízitúra családoknak, kultúrlényeknek, normálisan viselkedő baráti társaságoknak, széplelkűeknek. Az előszőr vízitúrázókat oktatás-szakmailag felkészült, türelmes evezéstanítással várjuk, aminek az az eredménye, hogy jól fogsz haladni, a kenutúra nem egy borzalmas frusztráció után még a part közelben feladott kudarccal végződik. Tehát NYUGI, gyere! A vízitúra csillagtúra lesz, az indulási kikötőbe fogunk egy gyönyörű (nem mértani értelemben vett) körtúra után visszaérkezni. A kikötő területén biztonságban tudod hagyni a kocsidat. A kenutúrán mindenki maga gondoskodik az ellátásáról, hozz magaddal szendvicset. Poroszlón és Tiszafüreden étterem, bolt van rengeteg. 

 

Szállás a tisza-tavi evezés idején
img_7577.jpgKészséggel adunk tippeket, de - pláne az utolsó pillanatban - kérjük szépen, hogy szállást foglald magad. Poroszlón és Tiszafüreden a lehetőségek száma kis túlzással végtelen, pontosabban ez akkor igaz, ha nem az utolsó pillanatra hagyjátok a foglást. Ha a túra előtt egy hónappal jelentkezel, akkor viszont csodák már nincsenek, az utolsó utáni pillanatban már nem elérhetőek az érték-ár arányban legjobb szállások

 

Opcionális 0. napi érkezés a Tisza-tavi kenutúrára

20140615_tisza-to-vizitura-kenutura-tunderfatyol-a-szartos-utan.jpgHa mondjuk Vas megyéből jöttök, akkor érdemes lehet már a túra előtti, (mi így hívjuk), "nulladik" napon befutni.

Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek után következik Poroszló és Tiszafüred.
 

A tisza-tavi vízitúrán 10:45-kor Tiszafüreden az Albatrosz-kikötőben találkozunk

lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpgKérjük, hogy a jelentkezés előtt is, majd többször, végül az indulási előtti napon ismételten tanulmányozzátok át, hogy mit kell hozni a vízitúrára. Ha nem a nulladik napon, hanem a túranap reggelén jöttök Bp. felől vonattal, akkor a Bp-ről 7:30-kor induló inter city-ről Füzesabonyban kell átszállni és 9.35-kor leszel / vagytok Tiszafüreden. A vasútállomástól az út nagyjából 25 perc. Köszönjük a pontos érkezést, a pontosan érkező többséget pedig megnyugtatjuk, hogy nem kell majd egy-két elkésőre várnotok, tiszteletben tartjuk az időtöket. 

Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba. A wc - mintha egy benzinkútnál lennél - fém 100 Ft-ossal működik, kiosztjuk a mentőmellényeket és lapátokat, és ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. 
A parton kezdjük, majd a Tisza-tó tanulási szempontból álomnak számító, sodrás nélküli, a Mariana-ároknál némileg sekélyebb vízmélysége felett folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. 

img_20180825_113959.jpg

Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re. 

 

Tisza-tavi csoda-vízitúra: "mangrove-dzsungel", és evezés "Pandorán"

20140704_tisza-to-igyekszunk-tiszavalk-fele.jpgA vízre szállást követően különleges szépségű, Rambo-filmeket idéző helyen, a folyondár növényzet miatt áthatolhatatlannak tűnő dél-ázsiai őserdőben evezünk.
Egy szűk kilométer erejéig is, de lesz szerencsénk a Tiszához, amely átfolyik a Tisza-tavon.
Ebédszünetünk után a Tisza-tó egyik belső tavának belső tavát fedezzük fel.
 
imgp0965.jpgBékabuzogányok sorfala között evezünk be a Tisza-tó egyik fattyúszerkő telepe mellé. Evidens módon megtartjuk az illő távolságot a madárkák és közöttünk.  


 
20150605_132434.jpg
Ha időben jól állunk, mielőtt egy leírhatatlanul vadregényes útvonalon hazafelé indulnánk, még kinézünk egy "tóban tóra" és elevezünk egy olyan pontig, ahol megérezzük a Tisza-tó méreteit, mivel eddig csak keskeny és közepesen széles vízi ösvényeken kenuzgattunk. 
A kenuülések magasságából nézve egészen tisztességesnek érezzük majd a vízfelület nagyságát. 
Az "óceánra" vetett pillantások és fotózást követően indulunk vissza. Nemsokára az Avatar film Pandora bolygóját idéző helyeken járunk.
 
 
tisza-to-vizitura-tiszatavi-kenutura-20170723_.jpgHa a gyökerek formájától elvonatkoztatunk, szinte autentikus mangrove-dzsungelben szlalomozunk. Dél-Ázsiából Dél-Amerikába érkeztél.
 
Csak itt nincs kajmán és anakonda. De van ebszőlő csucsor és megtudod majd, hogy miért fontos a latin neve. Látsz majd termetes gyilkos csomorikákat is a part mentén, amit légy szíves ne szakíts le, sőt, ne is érints meg, nem véletlenül kapta a nevét.....  

Következik az utolsó kiszállás, lábnyújtóztatás, wc-szünet, ha jó az idő és a víz, úszkálás. 

tisza-to-vizitura-nem-csendes-csendelet-20170729_132.jpgA fürdőzgetés után lóra fel.

 

Nagyjából 31 perc múlva megérkezünk Tiszafüredre az indulási kikötőbe, ahol kérjük, hogy a délelőtt kiosztott szivacsokkal mindenki törölje ki a hajóját, a kenukat segítsetek a tárolókra visszaemelni és a mentőmellényeket hozzátok a "kis házba".   

 


Testre szabott tisza-tavi vízitúra 
Egyedi kenutúrára vonatkozó ajánlatunkat az időpont, a szállás, étkezés, szolgáltatások, logisztikai és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. Tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. 
 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 
dsc_0488.jpgA vízitúrára történő jelentkezés egyszerű.

1. Csörrents meg, hogy a kívánt időpontra van-e hely: +36209342760
2.
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek, ill. a mit kell hozni a túrára menüpontok elolvasását követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 
3.

img_0065.jpg24 órán belül visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követő banki napon kérjük a túradíj átutalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a vízitúra helyét, vagyis azt, hogy "Tisza-tó" beírni.

(copyright / kép.: Palvolgyi Krisztina)

 

A nevedet NE írd be, ugyanis a neved amúgy is látszik, és csak elveszed a közlemény rovat semmicske helyét az értékes információtól!!!

(Pl.
1172 Budapest, Akácos u. 45.
2024. július 26.
Tisza-tó evezés)