Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. augusztus 3-4. Tisza-tavi vízitúra választhatóan 1-2-napban

img_0048.jpgimg_20190817_103131-2.jpgVálaszthatóan 1-, vagy 2-napos Tisza-tavi vízitúra. A pár percig kezdőknek szakmailag felkészült, türelmes evezéstanítás. 
Csillagtúrákat teszünk a Tisza-tavon. 
A csillagtúra azt jelenti, hogy minden délután az aznapi indulási kikötőbe térünk vissza, de természetesen minden nap a tó más és más szépségét fedezzük fel. Leírhatatlan táj. Fantasztikus élmény és maximális biztonság, gyermekes családoknak, kultúrembereknek, normálisan viselkedő baráti társaságoknak. A kenutúrán mindenki maga gondoskodik az ellátásáról, hozz magaddal szendvicset. Tiszafüreden étterem, bolt van rengeteg. Ezt a vízitúrát mindenkinek javasoljuk. A kisgyermekes kezdőknek, a mindent felfedezni szerető vízitúra-szerelmeseknek. Te is / Ön is élvezi majd. 

 

20140615_tisza-to-vizitura-kenutura-tunderfatyol-a-szartos-utan.jpgSzállás a tisza-tavi evezés idején
A szállást kérjük foglald magad. A Tisza-tónál a lehetőségek száma - kis túlzással - végtelen. Ha már nagyon nem találsz, szívesen mondunk néhány tippet, ami nincs a booking.com-on vagy a szallas.hu-n, vagy használd a szálláskereső oldalak mellett a jó öreg Google-t, és ha már nagyon nem találsz szállást Tiszafüreden, Poroszlón, a környékbeli és tényleg közeli településeket is "célba veheted". 

 

 

img_2012.jpgOpcionális 0. napi érkezés a Tisza-tavi kenutúrára

Ha mondjuk Vas megyéből jöttök, akkor érdemes lehet már a túra előtti, (mi így hívjuk), "nulladik" napon befutni. Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek után következik Poroszló és Tiszafüred, a két vízre szállási hely. 
 

 

Ezen tisza-tavi vízitúra első napján 10:45-kor találkozunk

vízitúra első napján Tiszafüreden, 10:45-kor az Albatrosz-kikötőben találkozunk. 

Ha Bp. felől vonattal jöttök, akkor az intercity-ről Füzesabonyban kell átszállni és 2 óra 5 perces utazás után leszel / vagytok Tiszafüreden. A vasútállomástól az út nagyjából 25 perc séta, kellemes úton, a guruló bőrönd jól használható. 

 

Aki kocsival érkezik, az a kikötő kerítésén belül tud parkolni. Illetve, ha kocsival jöttök, érdemes azzal kezdeni, hogy a romlandó élelmiszert a szálláson hűtőszekrénybe teszitek. 

 

lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpgTúravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. 
A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a mentőmellényeket és lapátokat, majd ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. 

 

 

A parton kezdjük, majd a Tisza-tó tanulási szempontból álomnak számító, sodrás nélküli, sekély vizén folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged.

 

tisza-to-vizitura-tanulas.jpg

Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re.

 
 

1. napi vízitúra a Tisza-tavon: gyönyörűséges ágakon lapátolgatunk

20140704_tisza-to-igyekszunk-tiszavalk-fele.jpg
Vízre szállást követően egy, a képen is látható ún. 'öblítőcsatornán' (csak a neve nem szép, maga a víz fantasztikus) a Tisza felé indulunk, de a vízitúra 9. percében már az oldalág oldalágában olyan "meseországban" evezünk, hogy az ínyencek is csettintenek. 
 
 
 
 
Pinduri és olyan vékony vízi ösvényen haladunk, hogy egymás mellett két kenu nem fér el. 

tisza-to-kenutura-vizitura_20170529_resized.jpgMintha ember soha nem járt volna itt.
Az elképesztően vadregényes ágban csak libasorban tudnak jönni a kenuk.
Egy idő után már szégyelljük, hogy ennyi szürke gémet és bakcsót riasztunk el. 
Miután visszacsatlakozunk a szélesebb csatornára, kb. 1 km után érünk ki a Tiszához. 
 
 
A torkolat közelében tarthatunk pisilési szünetet. 
 
 
img_1440.jpgInnen a Tiszán evezünk, csorgunk lefelé egy kicsit, hamarosan lubickolásra és nem mellékesen ebédre megállunk.
 
Ebéd után pedig egy másik vízi folyosóra fordulunk, onnan benézünk eldugott tavacskába, majd arról is letérünk, és a legszebb helyek érintésével jutunk el a túranap legdélibb pontjáig. 
 
Egyik ágból ki, másikba be kacskaringóval jövünk haza, és ha a csapat nyitott rá, egy kis dzsungelharcban is lehet részünk. De mielőtt az egyébként is opcionális kihívástól elrémülnél.....
 
tisza-tavi-vizitura_20170730_.jpgA dzsungelharcon csak annyi értendő, hogy egy, a nád által ma már jórészt benőtt, de régen jól járható vízi ösvényen is evezünk egy kb. 100 méteres szakasz erejéig. 
Ha pedig a (nevében szabad, amúgy már fizetős) strandnál még egybehangzóan azt mondjátok, hogy van kedv és erő, balra kanyarodunk a Füredi-Holt-Tiszára és végül észak-kelet felől futunk be az indulási kikötőbe. Ha nem, akkor "nyílegyenesen" irány a kikötő.  
 

2016-08-14-tisza-tura-vizitura-77.199.jpgA délelőtti indulás helyére érkez(t)ünk vissza.
 
 
 
Még egy kenumosásra tisztelettel megkérünk. 

 

 

 

 

2. napi tisza-tavi csoda-vízitúra: a Tisza-tó rejtett kincsei, "mangrove-dzsungel", és evezés "Pandorán"

20150605_132434.jpg10 órakor a tiszafüredi Albatrosz-kikötőben találkozunk, majd a vízre szállást követően különleges szépségű, Rambo-filmeket idéző helyeken, a vadszőlővel benőtt parti növényzet miatt áthatolhatatlannak tűnő dél-ázsiai őserdőben evezünk. 
 



Ha valaki ezen a napon kezdi a vízitúrát, megtanítjuk kenuzni és irány észak, az Északi-tenger és Bering-szoros. Na jó, a Tiszavalki-öböl. 

 

A rád váró látvány alapján szinte komolyan is vehető az aprócska földrajzi tévedés. Egy másik galaxisban is hümmögést kiváltó helyen fogunk evezni.

Cameron itt fogja forgatni CGI nélkül a 4. Avatar-t. Mintha egy másik bolygón, de legalább Malajzia-reklámban vagy vietnami dzsungelben eveznénk. 

Közben természetesen lesz "technikai" szünet, hölgyek jobbra, urak balra módon intézve. Elképesztően klassz helyeket, izgi zegzugokat, csak-egy-kenu-fér-el ágacskákat bejárva érünk vissza az indulási kikötőbe. 
A nap során lesz számos, a Tisza-tóval, a tó élővilágával kapcsolatos versenykérdés, amely versenykérdésekre adott helyes válaszokkal piros pontokat lehet gyűjteni. 

A győztes hajó pedig értékes jutalomra számíthat!

 
 

 


tisza-to-vizitura-20230727.jpgTestre szabott tisza-tavi vízitúra 
Egyedi kenutúrára vonatkozó ajánlatunkat az időpont, a szállás, étkezés, szolgáltatások, logisztikai és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. Tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. 

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 
tisza-to-mangrove-12.jpgA vízitúrára történő jelentkezés egyszerű.

1. Csörrents meg, hogy a kívánt időpontra van-e hely: +36209342760

2.
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek, ill. a mit kell hozni a túrára menüpontok elolvasását követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 

3.
24 órán belül visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követő banki napon kérjük a túradíj átutalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a vízitúra helyét, vagyis azt, hogy "Tisza-tó" beírni. A nevet NEM kell beírni, NE írd be, úgyis látszik az utalásból, viszont ha beírod, nem marad hely.  

(Pl. 
1156 Budapest, Horváth-Nagy G. u. 6., augusztus 3-4. Tisza-tó kenutúra)