Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. július 22-24-i tisza-tavi vízitúra: kenuval meseországban, választhatóan 1-2-3 nap családoknak

img_20230615_123326.jpgTisza-tavi, választhatóan 1-2-3-napos vízitúra családoknak, kultúrlényeknek. Lehet jönni a kenutúra tetszőlegesen választott 1 napjára is! 
Biztonságos vízitúra, ahol a borulás ritkább mint a fehér holló, készséges, szakmailag jó és türelmes betanítás a pár percig kezdőknek. 

1904.jpg

És a legpompásabb útvonalak, a legvadregényesebb rejtekhelyek. Plusz a kényelem, hiszen csillagtúrákat teszünk. 

A választhatóan 1-, vagy 2-, vagy 3-napos kenutúra minden napján a Tisza-tó más és más zugaiba teszünk ún. csillagtúrákat, ami azt jelenti, hogy minden délután az indulási kikötőbe térünk vissza. Szállás és étkezés a tisza-tavi kenutúrán

361514303_692692362634497_3069708908616766074_n.jpgA szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet. Ha kértek, szívesen adunk tippeket jó szállásokra. A magatok foglalta szállásról egyszerűen csak gyere ki délelőtt az indulási kikötőbe. Az étkezés a tisza-tavi kenuzás idején - beleértve a vízen töltött időt is - önellátó, hozz magaddal vizet és a kenuba elemózsiát. 
Ez Tiszafüreden és Poroszlón könnyű, a közelben számtalan éttermet, giroszost, pizzériát találsz. Bográcsot tudunk adni, tárcsázáshoz, grillezéshez saját eszközt hozni kell. 

 

Opcionális 0. napi érkezés a vízitúrára, megközelítés

tisza-vizitura-tisza-to-vizitura-evezes-kenu-4.jpg

Aki távolról jön a Tisza-tóhoz, annak ajánlott a nulladik napi esti érkezés, és szállásra történő beköltözés vagy sátorverés. 

 
Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek, Poroszló után következik Tiszafüred.
 
 
A tisza-tavi vízitúra első napján 10:30-kor Tiszafüreden az Albatrosz-kikötőben találkozunk

lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpgKérjük, hogy a jelentkezés előtt is, majd többször, végül az indulási előtti napon ismételten tanulmányozzátok át, hogy mit kell hozni a vízitúrára. Ha nem a nulladik napon, hanem az első túranap reggelén jöttök Bp. felől vonattal, akkor a Bp-ről 7:30-kor induló inter city-ről Füzesabonyban kell átszállni és 9.35-kor leszel / vagytok Tiszafüreden. A vasútállomástól az út nagyjából 25 perc. Köszönjük a pontos érkezést, a pontosan érkező többséget pedig megnyugtatjuk, hogy nem kell majd egy-két elkésőre várnotok, tiszteletben tartjuk az időtöket. 

tisza-to-vizitura-tanulas.jpg

Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a kenuzáshoz. 
A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a mentőmellényeket és lapátokat, és ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. 
A parton kezdjük, majd a Tisza-tó tanulási szempontból álomnak számító, sodrás nélküli, a Mariana-ároknál némileg sekélyebb vízmélysége felett folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. 

img_20180825_113959.jpg

Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re. 

 

1. napi tisza-tavi csoda-vízitúra: evezés "Pandorán"

imgp0965.jpgA vízre szállást követően különleges szépségű, a folyondár növényzet miatt áthatolhatatlannak tűnő, egészen pontosan nem csak annak tűnő, hanem ténylegesen totálisan áthatolhatatlan őserdőben evezünk. Valahol Malayziában érzed majd magad. Aztán. 

dsc_0488.jpgHa nem is hosszan, de fogunk lapátolgatni a Tiszán is (hiszen átfolyik a Tisza-tavon és most pont ő lesz a soros). 
 
Óvatos kikötés kell majd az ebédszünet előtt, itt lehet majd egy kicsit pancsolni is.

 
 
img_20220605_140100.jpgNemsokára az Avatar film Pandora bolygóját idéző helyeken járunk. The way of the water. Mit mondjunk? Fantastico lesz a milliomodik hatványon. Lehet, hogy a Tejút legtutibb helyeinek egyike. Sőt. 
Következik az utolsó kiszállás, lábnyújtóztatás, wc-szünet, ha jó az idő és a víz, úszkálás. 

Amikor a csillagtúra végén visszaérkezünk Tiszafüredre az indulási kikötőbe, ahol a nap közben biztonságban parkolt az autód, kérjük, hogy a már délelőtt kiosztott szivacsokkal mindenki törölje ki a hajóját, a kenukat segítsetek a tárolókra visszaemelni és a mentőmellényeket hozzátok a "kis házba".   

 

2. napi tisza-tavi vízitúra: a nyugalom tengere

tisza-tavi-vizitura-2847.jpgAz első túranap végén a túravezető mondja, részletesen elmagyarázza majd, hogy a másnapi kenutúra honnan indul. Ha pedig csak egyetlen napra, erre a vízitúrára érkezel, légy szíves Tiszafüredre jönni, az Albatrosz-kikötőben 10 órakor találkozunk. 

 

20200831_200312.jpgParkolás, wc, üdvözlés, tájékoztató, hajók vízre tétele, felszerelés kiosztása, a "kezdő" vízitúrázók betanítása, naptejezés, gyakorlás, mosdó, kenuba pakolás, után vízre szállás. A Füredi-Holt-Tiszán, majd hamarosan vadregényes vízi úton evezgetünk, rögtön kezdjük érezni a Tisza-tó madárvilágának gazdagságát. Ha a kikötőnél még nem, idáig már tízszer találkoztunk szárcsákkal.

20200828_120047.jpgAz utolsó pillanatig reménykedve, hogy mégse erre fogunk evezni, minden bizonnyal neheztelve, ami rosszabb, félve rebbennek fel a bakcsók a víz fölé belógó ágakról. Itt még valószínűleg nem látunk fattyúszerkőt, de már megpillanthatunk küszvágó csért, sirályokat. Ami "nagy és szürke" az a szürke gém, a másik "nagy, és fehér" pedig a kócsag. (Esetleg gólya, de ők maximum a levegőben....)

jegmadar-3.jpg

És persze látunk majd tőkés récét (vadkacsát). Búbos vöcskök fognak előttünk búvárosdit játszani. Vízityúkok iszkolnak be a nádba, vagy éppen gyékénybe, sásba, kákába, amelyek felismerésében olyan vérprofi leszel a nap végére, hogy azt hiszik majd, botanikus vagy. Rossz hírünk, hogy max. néhány másodpercig és röptében mindig távolodva látod majd a jégmadarat. 

 

tisza-tavi-evezes-tisza-to-kenutura_20170718_155030.jpg

Pontosabban mindig egy gyönyörűséges, szinte neonkék repülő kis bigyóra fogja a túravezető majd azt mondani, hogy: na az volt a jégmadár. Láthatunk majd üstökös és törpe gémet. Ami kb. akkora mint a törpe gém, csak lapos, zúg és Made in Korea felirattal egy helyben szitál: az a drón. A drón övezetnél egy szinttel feljebb ragadozó madarak köröznek, főleg barna réti héják. 

torpegem--pocgem-.jpgMég magasabban a Kecskemétről startolt Gripeneket, és legfelül, ha "négy csíkot húz" 11 óra 10 perc táján, akkor a British Airways Kuwait City és London közötti B-747-es jumboját látod. Ha jó a víz- és levegőhőmérséklet, akkor egy kis fürdés is belefér a technikai szünetbe a Tisza és az öblítőcsatorna torkolatánál. Az önfeledt locsipocsi során érdemes papucsban lenni (szúr a sulyom). 

img_20170624_163206.jpg

A pihi után nyugat felé lapátolgatunk. A régen a Tiszából leágazó, majd oda visszatérő, ún. fattyúágnak, ma már érzékelhetetlenül kicsi a sodrása, miért is lenne sodrás, amikor az egész fattyúág része a Tisza-tó nevű víztározónak, amelynek szinte tökéletesen azonos a vízszintje.  
 

 

www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-tisza-to-duhogo-fele.jpgItt már szerencsére kisebb a halászcsónak forgalom, bár még vannak. De az alkalmi félrehúzódásoktól eltekintve itt már nyugis a kenutúra, idill közeli a vakáció. Az ebéd és wc-szünet után a fattyú ág mindkét oldalán tavakat fedezünk fel. Na kérem, ha itt nem dobod el az a****at, akkor sehol. Az egyik tó bejárata tényleg olyan gyönyörűséges, annyira pompázatos a lombalagút, hogy arra nincsenek szavak. 

tisza-tavi-kenutura-evezes-a-tisza-tavon_20170803_172526.jpgA fotók talán valamennyire visszaadják, hogy übercsúcs. Ha meg nem, eggyel több ok, hogy meggyőződj arról, a valóság mennyire lepipálja, amit amúgy sem lehet szavakba önteni. 
Miközben egy belső tavat fedezünk fel, olyan helyeken evezgetünk, ahol tényleg csak a madár jár...,  ez itt a végtelen nyugalom tengere. Nem akaródzik, de egy ponton fordulunk, és egy-két pisilési szünettel, ill. pancsolással megszakítva érkezünk az indulási kikötőbe, ahol kenutakarítással fejezzük be a kenutúrát. Az egynapos vízitúrázóknak hazautazás, a többnapos kenutúrán lévőknek a holnapi viszontlátásig sziasztok! 

 

3. napi tisza-tavi vízitúra: a labirintus 
www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-tisza-to-mangrove.jpg
Tiszafüreden az Albatrosz-kikötőben 10 órakor találkozunk. Üdvözlés, vagy ha a választhatóan 1-2-3-napos túrának "csak" erre a napjára érkezel, akkor túravezetői bemutatkozás után természetesen el lehet menni mosdóba. Utána úgy megtanítunk kenuzni, hogy ihaj.

 

tisza-tavi-vizitura_20170718_616.jpg

Bocsánat ha szerénytelennek tűnünk, de tényleg jól tanítunk, másik sapkánkban ez a (másik) hivatásunk. Miután mindenki megtanulta a hajók irányítását, bepakolunk a kenukba, n+1 leltár, hogy mindenkinél legyen víz (vagy bármilyen alkoholmentes innivaló és a nap során fogyasztható elemózsia), még érdemes elmenni (ismét) mosdóba és jöhet a SHOW TIME!

Indulunk. Gyönyörűségesnél is fenségesebb útvesztő vár rád, igazi útvonal-gyöngyszem teszi különlegessé a túra napját. 

img_20190726_122609.jpg

Vízre szállás után két kilométerrel jön az első kiszállás, lábnyújtóztatásos és pisilési szünet, ugyanitt belefér egy kis fürdőzés. Persze van, aki kiszállás nélkül oldja meg a lábnyújtóztatást.....Visszacihelődünk a hajókba és irány a Déli-sark. Nem oda megyünk, csak dél az irány. Négy kilométert fogunk csorogni, közben szárcsák, vadkacsák (ok, tőkés récék), bakcsók, sirályok, szürke gémek, kormoránok, fattyúszerkők, üstökös gémek gondoskodnak a szórakoztatásunkról. Játékos versenyekbe öltöztetjük a tisza-tavi élővilág bemutatását. A quiz-kérdésekre adott helyes / gyorsabb / jobban tippelő válaszokkal értékes piros pontok gyűjthetőek. 

img_0065.jpg

A piros pontok pedig a túra végén pedig ajándékra válthatóak, de a legfontosabb kincs, hogy a gyerekek is rengeteg érdekes és gyakorlati ismeret birtokába jutnak. A Tisza-tónál jobb élő biológia órát keresve is nehéz találni. 

Tiszaörvénynél tartunk újabb pihenős kiszállást, és indul a zegzugos labirintus felfedezése. Az útvesztő hihetetlen, végtelenül nyugis, abszolút biztonságos és csodaszép, itt már senki nincs a közelünkben. Kényelmesen, több pihenővel megyünk úgy, hogy senki ne fáradjon el, még akkor sem, ha egy anyuka három csemetével evezget egy hajóban. A táj végig lélegzetelállító. 
img_7534.jpgSok-sok kanyar és millió, beléd égő látvány után érkezünk az indulási kikötőbe, Tiszafüredre. Itt még kérjük, hogy a kenudat/ kenutokat mossátok ki. A táj végig lélegzetelállító. 
Minimum 30 kanyar és millió, beléd égő látvány után érkezünk az indulási kikötőbe, Tiszafüredre. Itt még kérjük, hogy a kenudat/ kenutokat mossátok ki. Az egynapos vízitúrázóknak hazautazás, a többnapos túrán lévőknek a holnapi viszontlátásra!

 

Tisza-tavi vízitúra díjai

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 

20140704_tisza-to-vizitura-zsombor-a-hos.jpg

Egyszerű.
1. Kérünk szépen egy hívást, egyeztessünk, az adott időpontban van-e hely: +36209342760

2. A www.tisza-to-vizitura.hu oldalon található tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek elolvasását követően a jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 


3. Visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követő 48 órában kérjük a tisza-tavi vízitúra díjának átutalását. 
dsc01692.jpgAz utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A banki közlemény rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, a Tisza-tavat, és a kenus túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni.

Pl. 2083 Solymár, Túra utca 47. 2024. július 22-24. Tisza-tó kenutúra

img_20170717_112721.jpg