Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. július 22-24-i tisza-tavi vízitúra: kenuval meseországban, választhatóan 1-2-3 nap családoknak

img_20190819_144435.jpgTisza-tavi , választhatóan 1-2-3-napos vízitúra. Még egyszer: lehet jönni 1 vagy 2, vagy 3 (vagy több) napra is! A pár percig kezdőknek evezéstanítás, a vízitúra minden napján csillagtúrák, az étkezés önellátó. 

 

 

 

20180917_162132.jpgCsillagtúrázva fedezzük fel a Tisza-tó egy részét, minden nap másfelé kalandozunk.

A kenutúrán mindenki maga gondoskodik a napközbeni élelemről, vacsora rendelhető. Ezt a vízitúrát a kisgyermekesektől, a kezdőkön át a mindent felfedezni szerető vízitúra-szerelmesekig mindenki élvezi.   

 

 

 

Szállás és étkezés a tisza-tavi kenutúrán

img_0048.jpgA szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet. 
A szállást kérjük intézd magad. A sátrasok három kemping között választhatnak a kikötőtől 5 perc séta távolságban, és előzetesen nem is kell helyet foglalnotok. 

 

Délelőtt pedig egyszerűen csak gyere ki az indulási kikötőbe. Az étkezés önellátó. Ez a Tisza-tónál nem olcsó, de könnyű, a közelben számtalan éttermet, giroszost, pizzériát találsz. 

 

 

Opcionális 0. nap, megközelítés

Aki távolról jön, annak jó a nulladik napi esti érkezés, beköltözés vagy sátorverés. Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek után következik Poroszló  és Tiszafüred.

 

Tisza-tavi csoda-vízitúra 1. napja: "mangrove-dzsungel", és evezés "Pandorán"
lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpgvízitúra első napján Tiszafüreden, 10:45 és 11 óra között az Albatrosz-kikötőben találkozunk. Ha nem a nulladik napon, hanem az első túranap reggelén jöttök Bp. felől vonattal, akkor a Bp-ről 7:30-kor induló intercity-ről Füzesabonyban kell átszállni és 9.35-kor leszel / vagytok Tiszafüreden. A vasútállomástól az út nagyjából 25 perc séta, kellemes úton, a guruló bőrönd jól használható.  Aki pedig kocsival érkezik, és ma már ez a jellemző, az egész napra - díjmentesen - a kikötő kerítésén belül hagyhatja az autóját. Illetve, ha kocsival jöttök, érdemes azzal kezdeni, hogy a romlandó élelmiszert a szálláson hűtőszekrénybe teszitek. 

tisza-to-vizitura-tanulas.jpg

Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. 
A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a mentőmellényeket és lapátokat, majd megtanítunk kenuzni. 

 

A parton kezdjük, majd a Tisza-tó tanulási szempontból álomnak számító, sodrás nélküli, nem éppen mély víze felett folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. 

 
20150605_132434.jpgA vízre szállást követően különleges szépségű, Rambo-filmeket idéző helyeken, a vadszőlővel benőtt parti növényzet miatt áthatolhatatlannak tűnő dél-ázsiai őserdőben evezünk. Egy szűk kilométer erejéig is, de lesz szerencsénk a Tiszához, amely átfolyik a Tisza-tavon.
Ebédszünetünk után a Tisza-tó belső tavát jelentő Nagy-Morotva egyik szépséges belső tórendszerét fedezzük fel. Békabuzogányok sorfala között evezünk be a Tisza-tó egyik fattyúszerkő telepe mellé. Evidens módon megtartjuk az illő távolságot a madárkák és közöttünk. 


tisza-to-vizitura-tiszatavi-kenutura-20170723_.jpgHa időben nagyon jól állunk és szigorúan "opcionálisan", mielőtt egy leírhatatlanul vadregényes útvonalon hazafelé indulnánk, még kinézünk egy "tóban tóra" és elevezünk egy olyan pontig, ahol megérezzük a Tisza-tó méreteit, mivel eddig csak keskeny és közepesen széles vízi ösvényeken kenuzgattunk. 
 
 
A kenuülések magasságából nézve egészen tisztességesnek érezzük majd a vízfelület nagyságát. Az "óceánra" vetett pillantások és fotózást követően indulunk vissza. Nemsokára az Avatar film Pandora bolygóját idéző helyeken járunk.
 
 
Ha a gyökerek formájától elvonatkoztatunk, szinte autentikus mangrove-dzsungelben szlalomozunk. 
 
 
Az utolsó kiszállást, lábnyújtóztatást, ha jó az idő és a víz, úszkálás plusz mosdószünettel kötjük össze. 

img_20170624_163206.jpgHa jó a víz- és levegőhőmérséklet, akkor egy kis fürdés is belefér a technikai szünetbe a Tisza és az öblítőcsatorna torkolatánál. Az önfeledt locsipocsi kapcsán a kötőhártya-gyulladás veszélyére hívja fel a figyelmet a mindig mindent hivatalból túlaggódó túravezető. 

 

 

 

Aki majd itt (is) megkér mindenkit, hogy ne a mentőmellényt használjuk párnának (szóval kérjük szépen, hogy ne ülj rá). tisza-to-vizitura-nem-csendes-csendelet-20170729_132.jpgA fürdőzgetés után lóra fel. Hamarosan megérkezünk Tiszafüredre az indulási kikötőbe, ahonnan a kenumosás után 5 perc sétával érsz a szabad strandra vagy biztonságos, jó utat, ha indulsz haza.   

 

 

 

2. napi tisza-tavi vízitúra: a nyugalom tengere

tisza-tavi-evezes-tisza-to-kenutura_20170718_155030.jpgA tiszafüredi Albatrosz-kikötőből startolunk, 10:45 és 11 között találkozunk. Mindenki el tud menni wc-re, következik a tájékoztató, az adott napon még "kezdő" vízitúrázók (be)tanítása, naptejezés, végül a kenuba pakolás után vízre szállás. Rögtön kezdjük érezni a Tisza-tó madárvilágának gazdagságát.

 

Ha a kikötőnél még nem, idáig már tízszer találkoztunk szárcsákkal.

torpegem--pocgem-.jpg

Az utolsó pillanatig reménykedve, hogy mégse erre fogunk evezni, minden bizonnyal neheztelve, ami rosszabb, félve rebbennek fel a bakcsók a víz fölé belógó ágakról.

Itt még valószínűleg nem látunk fattyúszerkőt, de már megpillanthatunk küszvágó csért, sirályokat.

Ami "nagy és szürke" az a szürke gém, a másik "nagy, és fehér" pedig a kócsag. (Esetleg gólya, de ők maximum a levegőben....) 

imgp0965.jpgÉs persze látunk majd tőkés récét (vadkacsát). Búbos vöcskök fognak előttünk búvárosdit játszani. Vízityúkok iszkolnak be a nádba, vagy éppen gyékénybe, sásba, kákába, amelyek felismerésében olyan vérprofi leszel a nap végére, hogy azt hiszik majd, botanikus vagy.  Rossz hírünk, hogy max. néhány másodpercig és röptében mindig távolodva látod majd a jégmadarat. Pontosabban mindig egy gyönyörűséges, szinte neonkék repülő kis bigyóra fogja a túravezető majd azt mondani, hogy: na az volt a jégmadár. Láthatunk majd üstökös és törpe gémet. Ami kb. akkora mint a törpe gém, csak lapos, zúg és Made in Korea felirattal egy helyben szitál: az a drón. A drón övezetnél egy szinttel feljebb ragadozó madarak köröznek, főleg barna réti héják. Még magasabban a Kecskemétről startolt Gripeneket, és legfelül, ha "négy csíkot húz" 11 óra 10 perc táján, akkor a British Airways Kuwait City és London közötti B-747-es jumboját látod. 
www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-tisza-to-duhogo-fele.jpgIdill közeli a vakáció. A Kis-Tisza partján állunk meg ebédelni. 
Az ebéd és wc-szünet után eldugott belső tavakat fedezünk fel. Na kérem, ha itt nem dobod el az a****at, akkor sehol. Az egyik tó bejárata tényleg olyan gyönyörűséges, annyira pompázatos a lombalagút, hogy arra nincsenek szavak.

 

 

20200831_200312.jpgA fotók talán valamennyire visszaadják, hogy übercsúcs. Ha meg nem, eggyel több ok, hogy meggyőződj arról, a valóság mennyire lepipálja, amit amúgy sem lehet szavakba önteni. Miközben felfedezősdit játszunk, olyan helyeken evezgetünk, ahol tényleg csak a madár jár...,  ez itt a végtelen nyugalom tengere. Nem akaródzik, de egy ponton fordulunk, és egy-két pisilési szünettel, ill. pancsolással megszakítva érkezünk az indulási kikötőbe.
Kenutakarítással fejezzük be a kenutúrát. 

 

Tisza-tavi vízitúra: a labirintus 
www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-tisza-to-mangrove.jpg
10:30-kor az Albatrosz-kikötőben találkozunk.


Wc, tájékoztató, felszerelésosztás, az aznap még kezdő vízitúrázók (be)tanítása, naptejezés, kenuba pakolás után szállunk majd vízre. 

 

 

tisza-tavi-vizitura_20170718_616.jpgHozzatok magatokkal alkoholmentes innivalót, valamint napközben fogyasztható élelmet, pl. szendvicset. Vízre szállás után két és fél kilométerrel jön az első kiszállás, lábnyújtóztatásos és pisilési szünet, ugyanitt belefér egy kis fürdőzés. Persze van, aki kiszállás nélkül oldja meg a lábnyújtóztatást..... Visszacihelődünk a hajókba és irány a Déli-sark. Nem oda megyünk, csak az irány. 

 

 

tisza-vizitura-tisza-to-vizitura-evezes-kenu-4.jpgNégy kilométert innen a nyílt Tiszán fogunk csorogni, közben logisztorikat lehet megfejteni és jet skik, meg vízi síelők gondoskodnak a szórakoztatásunkról. Tiszaörvénynél tartunk újabb pihenős kiszállást, és innen indul a zegzugos labirintus felfedezése. 

 

Kényelmesen, több pihenővel megyünk úgy, hogy senki ne fáradjon el, még akkor sem, ha egy anyuka három csemetével evezget egy hajóban. 


A táj végig lélegzetelállító. img_20180825_113959.jpg
Minimum 30 kanyar és millió, beléd égő látvány után érkezünk az indulási kikötőbe, Tiszafüredre. 

Itt még kérjük, hogy a kenudat/ kenutokat mossátok ki. 

 

Túradíjak 

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 
img_20170717_112721.jpgEgyszerű.
1. Kérünk szépen egy telefont, egyeztessük az igényeket: +36209342760
2.
 A tudnivalók, feltételek elolvasását követően a jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 
3. Kérjük a tisza-tavi vízitúra díjának átutalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, a kenus túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) a Tisza-tavat, mint a kenutúra helyét beírni.
Pl. 2083 Solymár, 
Túra utca 47. 2024. július 22-24. Tisza-tó kenutúra