Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. június 21-23. Tisza-tó + Hernád vízitúra

20190618_Hernád.jpg1 nap Tisza-tó + 2 nap Hernád vízitúra. Az első nap a Tisza-tónál félelmetesen izgi útvonalon csodálatosan látványos vízitúra, amely evezés (két legyet ütünk egy csapásra) egyúttal remek felkészülés a Hernádra. A 2. és a 3. napokon pedig jöhet a Hernád-vízitúra. A Hernád túrára kizárólag úszni tudó résztvevők jelentkezését kérjük. Mind a Tisza-tavon, mind a Hernádon a mentőmellény viselése kötelező. 

1690489484252.jpgA tisza-tavi, sok kanyargásos, a szűk ágakban "millió" szlalomot igénylő evezés önmagában is gyönyörű, másrészt remek felkészítés/felkészülés a vízitúra "Hernádos" napjaira. Ha a kanyart elrontjuk a Tisza-tavon, semmi gond, belemegyünk a gyékény-, vagy nádfalba, visszatolatunk és bevesszük a kanyart másodjára. A Hernádon viszont már tökéletesen kell kormányozni a kenut és a vezérevezősnek is top-on kell lennie...

 

Szállás és étkezés a Hernád túrán 

239492068_evezes-tisza-to-tisza-tavi-vizitura.jpgA vízitúra alatt elég egy szállás, mivel az első napi tisza-tavi túra után beszállunk a kocsikba, indulunk a Hernád mellé, és hamarosan megérkezünk a Hernád-völgybe. A szállás - ha mi "stoppoljuk"* - Perén lesz, de természetesen a szállást foglalhatod magadnak a környéken bárhol. A szállás a választásod szerint sátor vagy vendégházi szoba - ami neked szimpatikus. Ha elég korán jelentkezel a vízitúrára, és kérsz szállást, a szállást mi "stoppoljuk" neked, azaz jelezzük a szállásadónak, hogy tartsa fel nektek/neked a helyet, de a foglalást majd Nektek/Neked kell intézni, és a szállás díját nektek kell a szállásadó felé utalni. 


hernad-vizitura-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-a-hernad--01.jpgA "támaszponton" a sátrazás ára 2000 Ft/fő, a vendégszobák díja 10000 Ft/fő/éj, ha egyedül vagy a szobában, ha pedig ketten, hárman vagy négyen vagytok, akkor a díj fejenként 7500 Ft/éjszaka. 
Étkezés: a vízitúra idejére mindenkinek kell hoznia magával a hajóba szendvicset és alkoholmentes innivalót. A reggelik és vacsorák választhatóan önellátóak vagy rendelhetők. 

 

 

1. napi kenutúra: tisza-tavi kacskaringó hihetetlen útvonalon

kenutura-elott-betanitas.jpgA Tisza-tónál 11 órakor találkozunk, (Tiszafüred, Albatrosz-kikötő) A találkozás helyét képekkel is illusztrált itiner formájában is elküldjük Neked e-mailben. Végtelenül egyszerű lesz a randevú helyét megtalálni!! 
A tisza-tavi túrán NAGYON megtanulsz majd kenuzni. Alapos lesz az oktatás. Megtanítjuk a vezérevezős és kormányos munkáját, aztán jön a gyakorlás, meg természetesen a vízitúra során is rengeteget fog gyakorolni mind a vezérevezős, mind a kormányos. Ez a Hernádon is kamatozik majd. 961.jpgA biztonság, a biztonság, a biztonság..... a jó közérzet, izgalmak nélküli túra érdekében elérjük azt, hogy a vezérevezős is fordítson annyit a hajó orrán, hogy a kormányossal összedolgozva, nagyon gyorsan tudjon a kenu fordulni. A gyorsaság nem azért kell, mert sietünk, hanem azért, mert a Hernádon majd a gyorsabb sodrású részeken akadályok felé vihet a sodrás, és nem lesz idő arra, hogy csak a kormányos fordítsa a kenut. 

img_0052.jpgHa már olvasgattad a honlapot tudod - ha még nem, kérjük tanulmányozd át alaposan - hogy a Hernád csak annak biztonságos, aki jól tudja irányítani a hajóját. Tehát az első kenutúrás nap a Tisza-tavon - amellett, hogy önmagában is csodálatos evezgetés a hihetetlenül gyönyörű tájon - felkészülés a Hernádra. Szerénytelenül hangzik, de tényleg jól tanítunk. A tanítás, oktatás a másik szakmánk. Módszertanilag az országban egyedül a TWI JI módszertant követve tanítjuk meg a kenuzást. Őrült nagy az esélye, hogy a tisza-tavi túra után tudsz jönni a Hernádra. Szóval nyugi! Sőt, ha az az extrém ritka helyzet áll elő, hogy te másban vagy ügyes és a teljes tisza-tavi túranap végére sem jönne össze a hajó irányítása, akkor sem maradsz túra nélkül, mivel a 2. és 3. napokra maradhatsz a Tisza-tónál! Részt vehetsz a tisza-tavi evezésen, amely egyébként is tartalék-helyszín arra az esetre is, ha bármilyen külső okból (pl. a kassai vasmű szennyezi a vizet, áradás, stb.) nem tudunk jönni a Hernádra.
Visszatérve a tisza-tavi túrára. 

37.jpg

A Tisza-tónál szállsz vízre, de hamarosan jön - fontos az idézőjel - "Dél-Ázsia". Mintha valahol Vietnam, Malajzia és Sri Lanka környékén evezgetnél, csak éppen elefántok és mérges kígyók nélkül. A dzsungel sok helyen annyira "korrekt", hogy a 20-25 méter magasra kúszó folyondár növényzettől (ami egy észak-amerikai invazív faj, jelesül a parti szőlő) nem fogod látni az erdőt. Aztán. Lesznek olyan helyek, ahol egy kenu is alig fér el a szűk járatban. Dél-Ázsia után "Dél-Amerikába is átruccanunk", legalábbis kicsit olyan lesz, mintha egy mangrove dzsungelben eveznél. Lesz, ahol vízi golfpályán merítjük a lapátokat, látunk majd rengeteg madarat, de madárból nem csak darabra lesz sok, hanem olyan fajtákat látsz majd, amit a "szárazföldön" soha. A jégmadártól a fattyú szerkőn, a barna rétihéján és a nádi rigón át a bakcsóig bemutatkozik neked a Tisza-tó sok szempontból páratlan madárvilága. A tisza-tavi túra végén az indulási kikötőbe térünk vissza .


received_2102652206657897.jpegMég vár ránk egy kis hajómosás, lesz idő meginni egy kávét, szusszanni egy kicsit, aztán beszállunk a kocsikba, és megyünk tovább a Hernád melletti szállásra vagy szállásokra.
A Hernádnál - ha mi stoppoltuk nektek a szállást és az előzetes egyeztetés során kértetek vacsorát - finom és bőséges vacsora vár (3000 Ft/fő), vagy tudod használni a jól felszerelt konyhát (konyha-használat 500 Ft) és el tudod készíteni a saját vacsorádat/vacsorátokat. Ehhez érdemes még Miskolcon megvenni az alapanyagokat, a Hernád menti falucska kisboltjában szerényebb a választék. A konyhában meg tudsz melegíteni bármit, teához tudsz vizet forralni. 

 

20150531_vizitura-hernad-43.jpgElső napi Hernád vízitúra: 15 km-es kenuzás Magyarország egyik legizgibb folyójának egyik "legtutibb" szakaszán.

Extázis a felváltva elképesztően klassz, és fenomenális Hernád-szakaszokon.

10-kor az e-mailben elküldött helyen találkozunk, aztán "logisztikázunk". 
hernad-vizitura88.jpgMár a Hernád-vízitúra előtt, a létszám és autók függvényében kialakítjuk a logisztikai tervet, és a legolcsóbb teleautó rendszerben úgy ügyeskedünk, hogy mire vízre szállunk, minél több autó, de legalább a túravezetői autó ott legyen az aznapi kenutúra célállomásán, majd a sofőrök is a kenutúra starthelyén legyenek. A logisztikai részleteket minden résztvevővel egyeztetjük, tökéletesen fogod tudni, hogy hol és mikor kell lenni, titeket mikor ki, és mivel szállít, és fordítva, mikor vagy te valaki(k) sofőrje. 

20150531_vizitura-hernad.jpgNaptejezés, wc, a felszerelés kiosztása után vízre szállunk, és a biztonság érdekében még újra gyakoroljuk a kenu irányítását.

Lesz egy kis felfelé evezés is az újabb "tréning" szakaszban, hogy a biztonság érdekében szokjuk meg a Hernád sodrását, és a kiszélesedéses részekben még újra gyakoroljuk a hajók gyors megfordítását, gyakoroljuk a hátraevezést, sőt, azt is, hogy esetleg valamelyik szűkületben háttal jövünk le :). Amikor már (szinte) világbajnok mindenki, akkor visszacsorgunk, pontosabban a manőverezést gyakorolva, driftelve, szlalomozva visszaevezünk az indulási pontra. 

20150531_vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-2.jpg

Tartunk egy rövid mosdószünetet, és bepakolás után a Hernád egy nagyon-nagyon szép részén jövünk le. A bal oldalon tüneményes, erdős dombok között békésen legelésznek a dínók, egyszerűen nem fogod elhinni, hogy ez a XXI. század és Európa. Iktatunk a kenutúrába több rövid, lábnyújtóztatós, pisilős pihenőt, és lesz egy hosszabb ebédszünetünk is. Fogunk evezni "Új-Zélandon és Svájcban", de természetesen továbbra is a Hernádon vagyunk. Körülbelül (tényleg nagyon kb.) 16 és 17 között érkezünk a napi célba. A reggel már a célban hagyott autók visszarepítik a sofőröket a vízre szállás helyén hagyott autókhoz. 
 

2. napi Hernád vízitúra: 21 km-es élményevezgetés 

hernad102.jpg8:30-kor logisztikázunk, minél több autót a kenutúra célállomására "leviszünk", és minél kevesebb kocsival  feljövünk a vízre szállás helyére. Naptejezés, wc, a felszerelés kiosztása és indul egy más vizekhez képest izgi, a Hernád fenti szakaszaihoz képest könnyű vízitúra. Lesz fotózásos pihenő, hihetetlen a Hernád-völgy. Ha jól állunk az idővel, az egyik szünetben akár felmászhatsz a magas partra fotózni, hogy elkészítsd a fenti fotó ikertestvérét. A mászás tényleg jó kis kaptató, hozz ennek megfelelő lábbelit és természetesen gondoskodj a kullancsok elleni védelemről. 

hernad-vizitura-16.jpgBiztonságos utat haza, és várunk más vízitúráinkon is!
A Tisza-tótól (www.tisza-to-vizitura.hu) a Szigetközön (www.szigetkozvizitura.hu), a Rábán (raba-vizitura.hu), a Bodrogközön (hernad-vizitura.hu), Gemencen (www.gemenc-vizitura.hu) át az Öreg-Túrig (www.tiszatura-vizitura.hu) sok helyen szervezünk kenutúrákat. 

 

Hernád vízitúrák túradíjai


+36209342760 vagy küldj e-mailt! tiszatura_vizitura@yahoo.com 

 

Jelentkezés Hernád-vízitúrára és a túradíj fizetése: 

20190618.jpg1. Egyeztetés
2. Jelentkezés 
3. Visszaigazolás
4. Díjfizetés


 

 

 

1. Kérjük hívj, egyeztessünk. +36209342760

2. Jelentkezési lap kitöltése és visszaküldése 
hernad-126.jpgA honlapon megtalálható tudnivalók, a részvételi, ill. általános szerződési feltételek elolvasása után kérjük a jelentkezési lap kitöltését, majd a a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük egy e-mail csatolmányaként visszaküldeni a kitöltött jelentkezési lapot.

3. A Hernád kenutúra visszaigazolása

4. A visszaigazolást követő 48 órán belül kérjük a vízitúra díjának utalását. 
MediaComm Kft., 12001008-00106900-00100007