Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. augusztus 5-7. Tisza-tó vízitúra, családi kenutúra választhatóan 1-2-3-napban

img_7534.jpgTisza-tavi, választhatóan 1-2-3-napos vízitúra

Lehet jönni 1 napra is! Borulás nélküli vízitúrák, készséges, szakmailag jó és türelmes betanítás a pár percig kezdőknek.

Csillagtúrák, vagyis a túra minden napján a kenuzás végén az indulási kikötőbe térünk vissza.

 

 p1260482.jpgMinden nap a Tisza-tó más és más zugaiba indulunk, de az evezgetés végén, az aznapi indulási kikötőbe térünk vissza.

Mi ezt úgy hívjuk, hogy ún. csillagtúrákat teszünk meg a kenukkal (vagy ha kajakot kértél a vízitúrára, akkor kajakkal). 

 

 


Szállás és étkezés a tisza-tavi kenutúrán

evezes_tisza-to-vizitura-tisza-to-kenuzas.jpgA szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon, vendégszobákon, apartmanokon át a wellness hotelig bármi lehet. A szállást kérjük, hogy foglald, ill. foglaljátok magatoknak. A sátrasok több kemping (Dieter's camping, City camping, To-parti kemping, Termál kemping) között választhatnak a vízhez közel. Ha valaki apartmant keres, Tiszafüreden vagy Poroszlón, ill. ezek közelében számtalan szállást talál. Az étkezés önellátó.

Opcionális 0. nap, megközelítés

20130823_132107.jpg

Aki távolról jön, annak jó a nulladik napi esti érkezés, beköltözés vagy sátorverés. 
Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek után következik Poroszló és Tiszafüred.

 

1. napi vízitúra a Tisza-tavon: a Tisza-tó labirintusa
www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-tisza-to-mangrove.jpg

Tiszafüreden az Albatrosz-kikötőben 10:30-kor találkozunk. Üdvözlés, túravezetői bemutatkozás után természetesen el lehet menni mosdóba. (Fém 100 Ft-ossal működik a wc, mint a benzinkutaknál). Ha a választhatóan 1-2-3-napos kenutúrának "csak" erre a napjára érkezel, és még nem volt szerencséd vízitúrázni, akkor úgy megtanítunk kenuzni, hogy ihaj.

tisza-tavi-vizitura_20170718_616.jpg

Bocsánat ha szerénytelennek tűnünk, de tényleg jól tanítunk, másik sapkánkban ez a (másik) hivatásunk. Miután mindenki megtanulta a hajók irányítását, bepakolunk a kenukba, n+1-ik leltár, hogy mindenkinél legyen víz (vagy bármilyen alkoholmentes innivaló és a nap során fogyasztható elemózsia), még érdemes elmenni (ismét) mosdóba és jöhet a SHOW TIME!

Indulunk. Gyönyörűségesnél is fenségesebb útvesztő vár rád, igazi útvonal-gyöngyszem teszi különlegessé a tisza-tavi vízitúra ezen napját is. 

img_20190726_122609.jpg

Vízre szállás után két kilométerrel jön az első kiszállás, lábnyújtóztatásos és pisilési szünet, ugyanitt belefér egy kis fürdőzés. Persze van, aki kiszállás nélkül oldja meg a lábnyújtóztatást.....Visszacihelődünk a hajókba és irány a Déli-sark. Nem oda megyünk, csak dél az irány. Négy kilométert fogunk csorogni, közben szárcsák, vadkacsák (ok, tőkés récék), bakcsók, sirályok, szürke gémek, kormoránok, fattyúszerkők, üstökös gémek gondoskodnak a szórakoztatásunkról. Játékos versenyekbe öltöztetjük a tisza-tavi élővilág bemutatását. A quiz-kérdésekre adott helyes / gyorsabb / jobban tippelő válaszokkal értékes piros pontok gyűjthetőek. 

img_0065.jpg

A piros pontok pedig a kenutúra végén pedig ajándékra válthatóak, de a legfontosabb kincs, hogy a gyerekek is rengeteg érdekes és gyakorlati ismeret birtokába jutnak. A Tisza-tónál jobb élő biológia órát keresve is nehéz találni. 

Tiszaörvénynél tartunk újabb pihenős kiszállást, és indul a zegzugos labirintus felfedezése. Az útvesztő hihetetlen, végtelenül nyugis, abszolút biztonságos és csodaszép, itt már senki nincs a közelünkben. Kényelmesen, több pihenővel megyünk úgy, hogy senki ne fáradjon el, még akkor sem, ha egy anyuka három csemetével evezget egy hajóban. A táj végig lélegzetelállító. 
img_7534.jpgSok-sok kanyar és millió, beléd égő látvány után érkezünk az indulási kikötőbe, Tiszafüredre. Itt még kérjük, hogy a kenudat/ kenutokat mossátok ki. A táj végig lélegzetelállító. 

 

Az egynapos vízitúrázóknak hazautazás, a többnapos túrán lévőknek a holnapi viszontlátásra!

 

20130823_132107.jpg

A nap során lesz számos, a Tisza-tóval, a tó élővilágával kapcsolatos versenykérdésbe öltöztetett ismeretterjesztés.... 


Érkezéskor még megkérünk mindenkit, hogy legyen szíves mossa ki a kenuját.

 

 

 

2. napi tisza-tavi csoda-vízitúra: evezés "Pandorán"

img_20240606_151858.jpg10:30-kor Poroszlón, a Fűzfa-kikötőben találkozunk. 
Budapest felől az M3-as autópályán kell jönni Füzesabony felé, majd kihajtás a 114-es lehajtón a 33-as főútvonalra, Debrecen felé. A 33-as útról közvetlenül a Poroszló vége táblánál - egyúttal a Tisza-tavon átvezető híd előtt - fordulj jobbra a töltésre. Egy másodperc múlva látod a táblát, hogy hol kell jobbra lejönni a Fűzfa kikötő parkolójába.

img_20220605_140100.jpgA parkoló a töltés község felől lévő oldalán van. Parkolás után vegyetek ki mindent a kocsiból, amit hoztok magatokkal a kenuba, és a "cuccal" gyertek át a gát másik oldalára a kikötőbe, ami értelemszerűen a vízparton van. Ha kocsival jöttök és már bevásároltatok, érdemes azzal kezdeni, hogy a romlandó élelmiszert az egyénileg foglalt szállásotokon hűtőszekrénybe teszitek. 

361514303_692692362634497_3069708908616766074_n.jpgAhogyan átjöttetek a gáton, a túravezető(k) narancs színű pólóban már messziről virít(anak). Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a kötelezően viselendő mentőmellényeket és lapátokat, majd ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. 

361677923_645860634146097_5433873990943895634_n.jpgA vízre szállást követően az Eger-patak medrét követjük, aztán varázslatosan gyönyörű helyeken evezünk, lehet, hogy több bakcsót, szürke gémet látsz majd mint életedben eddig ÖSSZESEN.
Az Avatar film Pandora bolygóját idéző helyeken járunk. Ebédszünetünk után pedig a Tisza-tó egyik belső tavát fedezzük fel. 
 
tisza-to-vizitura-20230727.jpgHa időben jól állunk, (és általában sikerül...) mielőtt egy vadregényes útvonalon hazafelé indulnánk, még kinézünk, sőt, egy nem is olyan kicsi kilátóból lenézünk a tóra, szétnézünk a magasból.
 

tisza-to-vizitura-455.jpgFentről még inkább megérezzük a Tisza-tó méreteit, látszik, hogy milyen távol van az indulási kikötő, nem párás időben tökéletesen látjuk a Mátrát és a Bükköt. Immár nem csak a kenuülések magasságából látjuk a tavat, egészen tisztességesnek érezzük majd a vízfelület nagyságát. 
Ha nincs szél, egy "óceánon" keresztül (szinte) nyílegyenesen irány a délelőtti indulási kikötő, tehát a nap során csillagtúrát teszünk, ma is a parkoló autóitokhoz térhettek haza / vissza. 

 

3. napi tisza-tavi vízitúra: a nyugalom tengere

tisza-tavi-vizitura-2847.jpgAz első túranap végén a túravezető mondja, részletesen elmagyarázza majd, hogy a másnapi kenutúra honnan indul. Ha pedig csak egyetlen napra, erre a vízitúrára érkezel, légy szíves Poroszlóra, Poroszlón belül pedig a Fűzfa-kikötőbe érkezni.

tisza-to_2012646.jpgA Fűzfa-kikötőben 10:30-kor találkozunk. A Fűzfa-kikötő megtalálása amúgy is gyerekjáték lenne, de ha erre a linkre kattintasz, (itiner a Fűzfa-kikötőhöz), akkor bébikönnyű lesz idetalálni.  

 

 

20200831_200312.jpgA reggeli "rutin" (wc, üdvözlés, tájékoztató, hajók vízre tétele, felszerelés kiosztása, a "kezdő" vízitúrázók betanítása, naptejezés, gyakorlás, mosdó, kenuba pakolás, beszállás a stabilizált kenukba) után vízre szállás. A Füredi-Holt-Tiszán, majd hamarosan vadregényes vízi úton evezgetünk, rögtön kezdjük érezni a Tisza-tó madárvilágának gazdagságát. Ha a kikötőnél még nem, idáig már tízszer találkoztunk szárcsákkal.

20200828_120047.jpgAz utolsó pillanatig reménykedve, hogy mégse erre fogunk evezni, minden bizonnyal neheztelve, ami rosszabb, félve rebbennek fel a bakcsók a víz fölé belógó ágakról. Itt még valószínűleg nem látunk fattyúszerkőt, de már megpillanthatunk küszvágó csért, sirályokat. Ami "nagy és szürke" az a szürke gém, a másik "nagy, és fehér" pedig a kócsag. (Esetleg gólya, de ők maximum a levegőben....)

jegmadar-3.jpg

És persze látunk majd tőkés récét (vadkacsát). Búbos vöcskök fognak előttünk búvárosdit játszani. Vízityúkok iszkolnak be a nádba, vagy éppen gyékénybe, sásba, kákába, amelyek felismerésében olyan vérprofi leszel a nap végére, hogy azt hiszik majd, botanikus vagy. Rossz hírünk, hogy max. néhány másodpercig és röptében mindig távolodva látod majd a jégmadarat. 

 

tisza-tavi-evezes-tisza-to-kenutura_20170718_155030.jpg

Pontosabban mindig egy gyönyörűséges, szinte neonkék repülő kis bigyóra fogja a túravezető majd azt mondani, hogy: na az volt a jégmadár. Láthatunk majd üstökös és törpe gémet. Ami kb. akkora mint a törpe gém, csak lapos, zúg és Made in Korea felirattal egy helyben szitál: az a drón. A drón övezetnél egy szinttel feljebb ragadozó madarak köröznek, főleg barna réti héják. 

torpegem--pocgem-.jpgMég magasabban a Kecskemétről startolt Gripeneket, és legfelül, ha "négy csíkot húz" 11 óra 10 perc táján, akkor a British Airways Kuwait City és London közötti B-747-es jumboját látod. Ha jó a víz- és levegőhőmérséklet, akkor egy kis fürdés is belefér a technikai szünetbe a Tisza és az öblítőcsatorna torkolatánál. Az önfeledt locsipocsi során érdemes papucsban lenni (szúr a sulyom). 

img_20170624_163206.jpg

A pihi után nyugat felé lapátolgatunk. A régen a Tiszából leágazó, majd oda visszatérő, ún. fattyúágnak, ma már érzékelhetetlenül kicsi a sodrása, miért is lenne sodrás, amikor az egész fattyúág része a Tisza-tó nevű víztározónak, amelynek szinte tökéletesen azonos a vízszintje.  
 

 

www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-tisza-to-duhogo-fele.jpgItt már szerencsére kisebb a halászcsónak forgalom, bár még vannak. De az alkalmi félrehúzódásoktól eltekintve itt már nyugis a kenutúra, idill közeli a vakáció. Az ebéd és wc-szünet után a fattyú ág mindkét oldalán tavakat fedezünk fel. Na kérem, ha itt nem dobod el az a****at, akkor sehol. Az egyik tó bejárata tényleg olyan gyönyörűséges, annyira pompázatos a lombalagút, hogy arra nincsenek szavak. 

tisza-tavi-kenutura-evezes-a-tisza-tavon_20170803_172526.jpgA fotók talán valamennyire visszaadják, hogy übercsúcs. Ha meg nem, eggyel több ok, hogy meggyőződj arról, a valóság mennyire lepipálja, amit amúgy sem lehet szavakba önteni. 
Miközben egy belső tavat fedezünk fel, olyan helyeken evezgetünk, ahol tényleg csak a madár jár...,  ez itt a végtelen nyugalom tengere. Nem akaródzik, de egy ponton fordulunk, és egy-két pisilési szünettel, ill. pancsolással megszakítva érkezünk az indulási kikötőbe, ahol kenutakarítással fejezzük be a kenutúrát. 

Tisza-tavi vízitúra díjai

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 

20140704_tisza-to-vizitura-zsombor-a-hos.jpg

Egyszerű.
1. Kérünk szépen egy telefont, egyeztessük az igényeket
+36209342760.
2. A www.tisza-to-vizitura.hu oldalon található tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek elolvasását követően a jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 
3. Visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követő 48 órában kérjük a tisza-tavi vízitúra díjának átutalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, a Tisza-tavat, és a kenus túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. 
fattyuszerkok.jpg


(Pl. 
2083 Solymár, Kenus utca 4. 
tisza-tavi vízitúra
augusztus 5-7.)