Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vízre szállás helye

A Tisza-tavon több helyen szállunk vízre. Itt a két indulási pontunk "szuper könnyű" megtalálásához adunk segítséget. Ez Tiszafüreden belül a Horgászcentrum kikötő és Poroszlón a Fűzfa-kikötő.
 

1. Kezdjük a tiszafüredi HC-kikötővel. 
Tiszafüredre autóval a 33-as úton érkezel. Ha Budapest, Miskolc felől - Poroszló irányából - érkezel, akkor Tiszafüreden belül az első körforgalomnál fordulj jobbra a Tisza-tó felirat irányába. 

tiszafured-korforgalom.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Miután a körforgalomban jobbra fordultál, a bal oldalon MOL-kutat és SPAR-üzletet látsz, és az Ady E. utcán haladsz (durván) nyugat felé. (Ha nem felhős az idő, és délelőtti az indulás, akkor a bal karodra - a vezető oldalon - rásüt a nap :))

 

Miután az Ady u-n 360 métert megtettél, sorompós vasúti sínpárt fogsz keresztezni.

20190622_082859_resized.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A vasúti átjáró után 50 méterrel már látsz egy táblát, "Madárrezervátumi túrák......Horgászcentrum".

EZ, tehát a Horgászcentrum kikötő a cél. 

20190622_082933_resized.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tehát óvatosan (jobb oldalon melletted a sárga csíktól jobbra kerékpárosok száguldanak és elüthetnek :)) a madárrezervátumi túrákat népszerűsítő "Horgászcentrum kikötő" táblánál fordulj jobbra az aszfalt útra. Csak támpontként mondjuk, hogy a fordulás pillanatában pontosan szemben leszel egy bekerített focipályával. 

 

Ezen kanyart követően haladj / gyere tovább, immár a 10 másodperccel korábban keresztezett vasúti sínnel párhuzamosan. Most durván észak felé haladsz a "Kistisza" utcán. Az aszfalt útnak (még ha nem is tűnik éppen utcának, és konkrétan sehol nem látod majd kiírva) ez a neve. Most már balra van tőled a focipálya és az imént keresztezett sín jobbra van melletted.

Gyere tovább északra, még lassú autókázás mellett is pár másodperc múlva, a bal oldalon látsz majd  egy kempinget (Tó-parti kemping), majd egy 50 méteres mini tölgyerdő lesz a bal oldaladon. 
 

Az inci-finci tölgyes után - ez már az összesen 400 méteres Kistisza utca "vége felé" van - látsz majd a bal oldalon egy relatíve "nagy" sárga házat, mellette kiadást ("APARTMAN") reklámozó táblát. 
Lásd a fotót, a ház sarkával és (az örökké változó) táblával. 

20190616_090739_resized.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A sárga ház táblája után kétfelé ágazik az út.

 

 

 

vizre-szallas-helye-34_resized.jpgKanyarodj BALRA. (Jobbra egy aszfaltos kerékpár úton sorompóba ütköznél). Hogy véletlenül se menj a kocsival jobbra a kerékpár útra egy behajtani tilos tábla is segít majd. Amit láthatsz a képen. Ezen a ponton kb. 110 fokos, tehát a merőlegesnél is nagyobb balkanyarral érsz a Kistisza u. végére, ill. a Gátsétányra.

 

 

A Gátsétány szót pláne ne keresd, ilyet sehol egyetlen árva tábla sem mutat.

 

20220825_125730_resized.jpg

Immár néhol kicsit köves földúton jössz tovább, kátyúk és gödrök között szlalomozol. 

 

 

 

 

 

 

Lassan gyere, a hepehupás földúton néha tényleg jókora lyukak tátonganak. 

 

 

Pár másodperc múlva a jobb oldalon "Városi kikötő" táblát is látsz, de te csak gyere tovább a földúton, a te célod NEM a VÁROSI-kikötő, hanem a Horgászcentrum kikötő.

20190616_090814_resized.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haladj tovább nyugatra, a jobb oldalon néha egy-egy pillanatra látjátok majd a Füredi-Holt-Tiszát. 

20220825_125603_resized.jpg

 


 

 

 

 

12 mp után már kevésbé hepehupás földúton jössz, és nyugati irányban haladsz, (ezt onnan tudod, hogy a nap durván balról süt (amikor nem felhős az idő) és a jobb oldalon már jóformán mindig látszik a Füredi-Holt-Tisza.

 

 

20220825_125509_resized.jpg

 

 

 

 

 

 

Nemsokára egy ágyú (!) (komoly) és egy 5350-es feliratú büfé mellett jössz el, ahol a magasból egy bicikli lóg le....:)

 

 

 

20220825_125330_resized.jpgEz lesz a jobb kezednél, a bal oldalon pedig kempinget kell látnod egy kerítés mögött. 

 

 

 

 

 

 

Az ágyú után még 8-10 mp autókázás, és már látod is a Horgászcentrum kikötő bejáratát.

 

 

A tábla miatt eltéveszthetetlen.

 

20220825_130031_resized_1.jpg

Itt hajts be nyugodtan.

Isten hozott!!

És szinte azonnal parkolj a nagy nyárfák között.

 

 

Miután mindent, ami szükséges a vízen kivettetek az autó(k)ból, a kikötőn belül immár gyalog, tarts nyugatra, és gyere az állványokon tárolt gyönyörű zöld, valamint kék-fehér kenukhoz, amiket a kikötő nyugati végében nem lehet nem meglátni. 

Megérkeztél. Már látod is az intelligensen neon színű, "MC Túravezető" feliratú pólóban a túravezetőt. 

 

 

2. Most nézzük a poroszló Fűzfa-kikötőhöz történő könnyű eljutást!

img_2051.jpgBudapest felől az M3-as autópályán kell jönni Füzesabony felé, majd kihajtás a 114-es lehajtón a 33-as főútvonalra, Debrecen felé.

A 33-as útról közvetlenül a Poroszló végét jelző tábla előtt 4 méterrel - egyúttal a Tisza-tavon átvezető híd előtt - fordulj jobbra a töltésre. Abban a pillanatban, hogy jobbra befordultál, már látod is a nagy táblát, ami mutatja, hogy jobbra kell lejönni a Fűzfa kikötő parkolójába.
Vagyis a 33-as útról történő jobb kanyart, 5 méter után újabb 90 fokos jobbkanyar követi, ezúttal egy kb. 10%-os lejtőn lefelé kell menned a parkolóba.

 

Az úton veled szemben lévő kapun NE hajts be, hanem a kerítés mellett (csak egy kerítés van, eltéveszthetetlen, különleges ismertető jele, hogy kecskék vannak mögötte – komoly (tényleg kecskék)) parkolj. 

Parkolás után vegyetek ki mindent a kocsiból, amit hoztok magatokkal a kenuba, és a "cuccal" gyertek át a gát másik oldalára a kikötőbe, ami értelemszerűen a vízparton van.