Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. június 3-4. Tisza-tó vízitúra (választhatóan 1-, vagy 2-napos kenutúra)

img_2120.jpgTisza-tavi szuper-kaland, best of best of Tisza-tó. 

Van egy szerénytelen sejtésünk, reméljük beigazolódó reményünk. Ha majd Szilveszter este visszagondolsz, hogy mik voltak az év legjobb napjai - ezek lesznek. Ha visszagondolsz, hogy melyik volt a legizgibb két nap az évben; ez. Melyik volt a legszebb? Ez. Melyik volt legemlékezetesebb? Ez. 

img_20190819_144435.jpg

Tisza-tavi vízitúra: a szépség, nyugalom és harmónia lélekmelengető vízitúrája, hozzá egy őrülten IZGALMAS felfedezősdi. A pár percig kezdőknek szakmailag felkészült evezéstanítás. Fantasztikus élmény és maximális biztonság, gyermekes családoknak, kultúremberekből álló baráti társaságoknak. 

 

img_0061.jpgSzállás és étkezés a tisza-tavi kenutúrán

A szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon, vendégszobákon, apartmanokon át a wellness hotelig bármi lehet. Tiszafüreden tudsz sátrazni a Tóparti kempingben, és remek faházak vannak a Termál kempingben. A szállást kérjük intézd magad és délelőtt egyszerűen csak gyere ki az indulási kikötőbe. Az étkezés a tisza-tavi kenuzás idején - beleértve a vízen töltött időt is - önellátó, hozz magaddal vizet és a kenuba elemózsiát. Ez Tiszafüreden és Poroszlón könnyű, a közelben számtalan éttermet, giroszost, pizzériát találsz. 

 

Opcionális 0. napi érkezés a Tisza-tavi kenutúrára

Ha távolról, mondjuk Vas megyéből vagy Székelyföldről jöttök, akkor érdemes lehet már a vízitúra előtti, (mi így hívjuk), "nulladik" napon befutni. Megközelítés Budapest felől: Az M3-ason gyertek a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek után következik Poroszló és Tiszafüred. 

 

img_20190817_105529-2.jpg1. napi vízitúra a Tisza-tavon: hihetetlen kalandra indulunk! Találd meg a csemetéiddel az Északnyugati átjárót.... 

Íme a tisza-tavi különleges vízitúrák között is az überkülönleges. Amundsen leszel. Féregjáraton keresztül jutunk át a Poroszlói-medence déli felébe! Konkrétan olyan ösvényeken megyünk majd, ahol gyakorlatilag senki, de senki nem jár. Kegyetlenül tuti.  

 


10:59-kor Poroszlón a Fűzfa kikötőben találkozunk. Budapest felől az M3-as autópályán kell jönni Füzesabony felé, majd kihajtás a 114-es lehajtón a 33-as főútvonalra, Debrecen felé. A 33-as útról közvetlenül a Poroszló vége táblánál - egyúttal a Tisza-tavon átvezető híd előtt - fordulj jobbra a töltésre. Egy másodperc múlva látod a táblát, hogy hol kell jobbra lejönni a Fűzfa kikötő parkolójába. A parkoló a töltés község felől lévő oldalán van. Parkolás után vegyetek ki mindent a kocsiból, amit hoztok magatokkal a kenuba, és a "cuccal" gyertek át a gát másik oldalára a kikötőbe, ami értelemszerűen a vízparton van. Aki kocsival érkezik, az egész napra a kikötőben hagyhatja az autóját. 

img_2064.jpgAhogyan átjöttetek a gáton, a túravezető neon színű pólóban már messziről virít. Természetesen el lehet menni mosdóba. A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a kötelezően viselendő mentőmellényeket és lapátokat. Megtanulsz kenuzni. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk. Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. 

 

img_20180512_145218.jpgVízre szállunk és hopp, eldobod az agyad. Besírsz. Amundsenről közismert, hogy elsőként érte el a Déli-sarkot, majd az első olyan ember volt, aki mindkét sarkot elérte. De Amundsen nevéhez fűződik az Északnyugati átjáró "megtalálása" is. Pontosabban ő volt az, aki a sok évszázados keresés és kísérletezés után elsőként, 1906-ban északról kerülte meg Észak-Amerikát. Nyugatról indult a Bering-szorostól, és a kanadai szigetvilág sok-sok szigete között "átjutott". Kihasználta, hogy a jég ellen megerősített hajójának extrém kicsi volt a merülése. Mi is kihasználjuk, hogy a kenuk merülése szinte nulla .... és valami hasonlót fogsz érezni. Csak (jó esetben) nem az indulástól számított 4. évben fogunk megérkezni...(ugyanis ő 1903-ban indult és 1906-ban (!) érkezett....)
 
 
img_2117.jpgDe készülj életed egyik legtutibb útvonalára. Pinduri, olyan vékony vízi ösvényen haladunk, hogy a keskeny úton egymás mellett két kenu nem fér el. Olyan helyeken fogsz evezni, ahol előtted kimondhatatlanul kevesen. Mintha ember soha nem járt volna ittAz elképesztően vadregényes ágban csak libasorban tudnak jönni a kenuk. Elmondhatatlan, hogy mi mindent fogsz látni a függőcinege fészkétől az ebszőlő csucsoron át a felettünk őrjáratozó barna rétihéjáig. 
 
 
img_20190817_125253-2.jpgAztán a Tisza-tó egyik kilátó tornyán tartunk ebéd / uzsonna szünetet. Innen még egy ösvényt felfedezünk és közel 500 métert tekergünk, szlalomozunk a nádasban-gyékényesben, mielőtt visszaérnénk egy "konvencionális" vízi útra, majd azon még egy jó félóra alatt az indulási kikötőbe. 
A délelőtti indulás helyére érkez(t)ünk vissza, kényelmesen evezgettünk, úgy, hogy senki ne fáradjon el, még akkor sem, ha egy anyuka három csemetével evezget egy hajóban, de olyan, de olyan, de olyan helyen, hogy megnyalod mind a 10 ..... (bármit). Előtte lehet, hogy egy nagyon-nagyon rövid lubickolásra, úszásra megállunk a szabad strandon. 
 

2. napi vízitúra a Tisza-tavon: Meseország; ideális vízitúra családoknak, békés, könnyű és biztonságos lapátolgatás

lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpgTiszafüreden, 9:59-kor az Albatrosz-kikötőben találkozunk. Üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, majd megtanítunk kenuzni. 
A parton kezdjük, majd a Tisza-tó tanulási szempontból álomnak számító, sodrás nélküli, minimális vízmélysége felett folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re. Vízre szállást követően egy, a képen is látható ún. 'öblítőcsatornán' (csak a neve nem szép, maga a víz fantasztikus) a Tisza felé indulunk. Mintha Rambo filmbe csöppentél volna, csak nincs vietkong, nincs Stallone, nem lő senki, de a folyondár növények miatt 20 méterre látunk be a parti menti erdőbe és tökéletesen az lesz az érzésed, hogy valahol Dél-Ázsiában vagyunk. 

20140704_tisza-to-igyekszunk-tiszavalk-fele.jpg
Aztán a vízállástól, a meder állapotától függően, lehet, hogy hamarosan már az oldalág oldalágában olyan "meseországban" evezünk, hogy az ínyencek is csettintenek.
 
Pinduri és olyan vékony vízi ösvényen haladunk, hogy egymás mellett két kenu nem fér el. 
 
 
img_1976.jpgMintha ember soha nem járt volna itt.
Az elképesztően vadregényes ágban csak libasorban tudunk haladni. Nem mellesleg teljesen korrekt "golf-pályán" merítgeted a lapátokat, először a rucaöröm, aztán a békelencse és a vízidara képez fenséges zöld mezőt alattunk. Mocsárszag? Felejtsd el. Meglepően tiszta vizet nem látsz majd a békalencsétől, vízidarától. A part menti fákon pedig a tisza-tavi madárvilág. 
Egy idő után már szégyelljük, hogy ennyi szürke gémet és bakcsót riasztunk el. Miután visszacsatlakozunk a szélesebb csatornára, kb. 1 km után érünk ki a Tiszához. Egy zsilip közelében tartjuk az első pisilési és uzsonna szünetet. Na és innen folytatódik a show.
 
 
img_2012.jpg
Most mangrove-dzsungelben fogunk tekeregni. Brutál. Nem tépjük le az ebszőlő csucsort (kicsit mérgező), és nem is érünk a gyilkos csomorikához (nagyon toxikus), csak a tisztes távolból szemléljük meg őket. Aztán vége a dél-amerikai kiruccanásnak.... Kijutunk a Tejút és az Andromeda galaxis közötti nagy-nagy térbe, amit csak erdők, nádasok, gyékényesek, szigetek szabdalnak. Agyament. És máris jön az újabb attrakció. A madárrezervátum, a tündérrózsa levelein fészkelő fattyúszerkők és a tündérfátyol mező. Amikor elindulunk hazafelé, úgy sóhajtasz egyet, mint amikor ballagtál a középiskolában vagy amikor kijöttél az utolsó egyetemi vizsgádról.
Ne! Ne.... Még maradni akarok. Még nem szeretném, hogy vége legyen.
Miért volt ilyen rövid? 
 
 

Tisza-tavi vízitúrák túradíjai  

 

Testre szabott tisza-tavi vízitúra 
tisza-to-meseo-373.jpgEgyedi kenutúrára vonatkozó ajánlatunkat az időpont, a szállás, étkezés, szolgáltatások, logisztikai és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. Tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. 

 

 

 

 

 

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 
A vízitúrára történő jelentkezés egyszerű.

1. Csörrents meg, hogy a kívánt időpontra van-e hely +36209342760
2.
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek, ill. a mit kell hozni a túrára menüpontok elolvasását követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 

3.
img_0048.jpg24 órán belül visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követő banki napon kérjük a túradíj átutalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a vízitúra helyét, vagyis azt, hogy "Tisza-tó" beírni. A nevet NEM kell beírni, NE írd be, úgyis látszik az utalásból, viszont ha beírod, nem marad hely.  

2031 Diósd, Rommenner G. u. 22., 
Jún. 5-6. Tisza-tó vízitúra