Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. augusztus 2-4. Tisza-tavi vízitúra, választhatóan 1-2-3-napos kenuzás

img_0048.jpgimg_20190817_103131-2.jpgVálaszthatóan 1-, 2-, vagy 2-napos Tisza-tavi vízitúra. A pár percig kezdőknek szakmailag felkészült, türelmes evezéstanítás. 
Csillagtúrákat teszünk a Tisza-tavon. 
A csillagtúra azt jelenti, hogy minden délután az aznapi indulási kikötőbe térünk vissza, de természetesen minden nap a tó más és más szépségét fedezzük fel. Leírhatatlan táj. Fantasztikus élmény és maximális biztonság, gyermekes családoknak, kultúrembereknek, normálisan viselkedő baráti társaságoknak. A kenutúrán mindenki maga gondoskodik az ellátásáról, hozz magaddal szendvicset. Tiszafüreden étterem, bolt van rengeteg. Ezt a vízitúrát mindenkinek javasoljuk. A kisgyermekes kezdőknek, a mindent felfedezni szerető vízitúra-szerelmeseknek. Te is / Ön is élvezi majd. 

 

20140615_tisza-to-vizitura-kenutura-tunderfatyol-a-szartos-utan.jpgSzállás a tisza-tavi evezés idején
A szállást kérjük foglald magad. A Tisza-tónál a lehetőségek száma - kis túlzással - végtelen. Ha már nagyon nem találsz, szívesen mondunk néhány tippet, ami nincs a booking.com-on vagy a szallas.hu-n, vagy használd a szálláskereső oldalak mellett a jó öreg Google-t, és ha már nagyon nem találsz szállást Tiszafüreden, Poroszlón, a környékbeli és tényleg közeli településeket is "célba veheted". 

 

img_2012.jpgOpcionális 0. napi érkezés a Tisza-tavi kenutúrára

Ha mondjuk Vas megyéből jöttök, akkor érdemes lehet már a túra előtti, (mi így hívjuk), "nulladik" napon befutni. Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek után következik Poroszló és Tiszafüred.

 

 

img_20240501_142108.jpgTisza-tavi vízitúra: Magellán nyomában evezünk, lesz holt-ág, útvesztő, erdei kalandevezés, tünderfátyol-mező ...

Tiszafüreden, 10:30-kor az Albatrosz-kikötőben találkozunk. Ha a kenutúrát ezen a napon kezded, és vonattal jöttök, akkor a Bp-ről 7:30-kor induló intercity-ről Füzesabonyban kell átszállni. 9.35-kor leszel / vagytok Tiszafüreden.

20180917_162132.jpgA vasútállomástól az út nagyjából 25 perc séta, kellemes úton, a guruló bőrönd jól használható. 

Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. 

tisza-to-vizitura-tanulas.jpgKiosztjuk a mentőmellényeket és lapátokat, majd ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. 

p1260544.jpgA kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re. Irány az Amazonas delta. Ha ebben a vonatkozásban kivételesen és most nem veszel teljesen komolyan, nem fogunk megsértődni. Egyébként a rád váró látvány alapján szinte komolyan is vehető az aprócska földrajzi tévedés. 

img_1437.jpgElképesztő helyen fogunk evezni az átlagosnál kicsit hosszabb távú kenuzás idején. 

 

De a hihetetlen táj megéri a kellemes fáradtságot. A kaland-sziget mellett indulunk a mai kenutúrára, majd a nevére rácáfolóan tüneményes öblítő csatornán folytatjuk az utat. Mintha Malajzia-reklámban vagy vietnami dzsungelben eveznénk. 

tisza-to-kenutura-vizitura_20170529_resized.jpgAztán egy kis tiszai csorgás és vadregényes oldalág, morotva, átjáró útvonalon közelítünk a cél felé. Közben természetesen lesz "technikai" szünet, hölgyek jobbra, urak balra módon intézve.

Aztán egy Tisza-szélességű holt-ágon evezünk, hiszen régen ez volt a Tisza. Kicsit hitetlenkedve konstatáljuk, hogy már mekkora távolságot tettünk meg.

20150516_142701.jpgNem ritkán a Tisza-tó nyugati oldaláig jutunk el (és át). 

No persze ebben nincs semmi különös, ha a kenukban ilyen legénység van. Aztán jön a szuper show, ahol a madár se jár, pontosabban csak ők.... 

 

tisza-tavi-vizitura_20170730_.jpgEbéd után pedig egy másik vízi folyosóra fordulunk, onnan benézünk egy igencsak méretes tavacskába, majd félelmetesen szép helyek érintésével indulunk "haza". Egyik vékony ágból ki, másik közepesen keskeny ágba be. Kellemes kacskaringóval jövünk haza. Elképesztően klassz helyeket bejárva, és egy direkt a mi kedvünkért idehozott mangrove-dzsungelt érintve érünk vissza a Tiszához. Innen a Tiszán evezünk, csorgunk lefelé egy kicsit, hamarosan lubickolásra, lábnyújtóztatásra és - egyúttal - ismételt pisilési szünetre is megállunk. Amikor vége a strandolásnak, festői, változóan 10-20 méter széles ágon indulunk haza. 

2016-08-14-tisza-tura-vizitura-77.199.jpgAmikor egy négyes kereszteződésben meglátjuk a szabad strandot, ha még egybehangzóan azt mondjátok, hogy van kedv és erő, akkor az ún. Kaland-sziget északi oldala mellett suhanunk el, és futunk be végül észak-kelet felől be az indulási kikötőbe. Ha pedig a válasz "nem", mert ennyi szépség is elég volt, ill. kicsit fárad(t), akár egyetlen hajó is, akkor "nyílegyenesen" irány a kikötő.  A nap során lesz számos, a Tisza-tóval, a tó élővilágával kapcsolatos versenykérdésekbe öltöztetett ismeretterjesztés...tisza-tavi pub quiz.

 

 

2. napi vízitúra a Tisza-tavon: szürreálisan gyönyörűséges ágakon 

20140704_tisza-to-igyekszunk-tiszavalk-fele.jpg
vízitúra első napján Tiszafüreden, az Albatrosz-kikötőben 10:30-kor találkozunk.

Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. 
A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a mentőmellényeket és lapátokat, majd ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpgA parton kezdjük, majd a Tisza-tó tanulási szempontból álomnak számító, sodrás nélküli, sekély vizén folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re.

A vízitúra 19. percében már olyan "meseországban" evezünk, hogy az ínyencek is vagy csettintenek vagy csendben elsírják magukat. 
Pinduri és olyan vékony vízi ösvényen haladunk, hogy egymás mellett két kenu nem fér el. 
tisza-to-kenutura-vizitura_20170529_resized.jpgMintha ember soha nem járt volna itt.
Ami azt illeti ez szinte igaz is, konkrétan rajtunk kívül itt még SOHA, értsd így és szó szerint SOHA nem találkoztunk más vízitúrázóval, emberi lénnyel. Egy másik világegyetemben lapátolgatunk, majd 
visszamegyünk az öblítőre és hamarosan kiérünk a Nagy Folyó partjára. 
 
 
img_1440.jpgA torkolat közelében tarthatunk pisilési szünetet. Ugyanitt ha meleg lesz tudsz egy kicsit csobbanni is, viszont könnyű sulyom termésébe lépni, mindenképpen szandállal vagy papuccsal menj a vízbe. (Mi szóltunk.....) Egy füst alatt, aki akar itt már előebédet is megejthet. Bekászálódunk a hajókba és innen igazi dekadens burzsoáként vitetjük magunkat a vízzel, na jó, evezünk is, mivel a tiszalöki és a kiskörei duzzasztás miatt még a folyó Tisza is alig ballag. 
 
tisza-tavi-vizitura_20170730_.jpgEbéd után pedig egy másik vízi folyosóra fordulunk, onnan benézünk eldugott tavacskába, majd arról is letérünk, és félelmetesen csodálatos helyek érintésével jutunk el túranap forduló, ill. fordító pontjáig. 
Egyik ágból ki, másikba be kacskaringóval lapátolunk az indulási kikötő felé, és ha a csapat nyitott rá, egy kis dzsungelharcban is lehet részünk. De mielőtt az egyébként is opcionális kihívástól elrémülnél.....
 
1690489484183.jpgA dzsungelharcon csak annyi értendő, hogy egy, a nád által ma már jórészt benőtt, de régen jól járható vízi ösvényen is evezünk egy kb. 100 méteres szakasz erejéig. Ha pedig a (nevében szabad, amúgy már fizetős) strandnál még egybehangzóan azt mondjátok, hogy van kedv és erő, balra kanyarodunk a Füredi-Holt-Tiszára és végül észak-kelet felől futunk be az indulási kikötőbe. Ha nem, akkor "nyílegyenesen" irány a kikötő.  
A délelőtti indulás helyére érkez(t)ünk vissza. Még egy kenumosásra tisztelettel megkérünk. 

 

tisza-to-es-mangrove-dzsungel-vizitura--kenutura-tiszatavi.jpg3. napi tisza-tavi vízitúra: a Tisza-tó titkos zegzugai. Kenutúra félelmetesen vadregényes útvonalon! Egy biztonságos, de őrületes kaland. 
Bartolomeu Dias és Vasco da Gama nyomában evezünk. Tehát? Először jön a Jóreménység foka, majd elérjük az indiai szubkontinenst. (Ez a minimum). 

img_0052.jpg
10:30-kor Tiszafüreden, az Albatrosz-kikötőben találkozunk. 
Ha többnapos kenutúrára és kocsival jöttök, és már bevásároltatok, érdemes azzal kezdeni, hogy a romlandó élelmiszert az egyénileg foglalt szállásotokon először hűtőszekrénybe teszitek és csak aztán jöttök ki a kikötőbe.
A kikötőn belül, már amikor gyalog jössz be, vagy kocsival hajtasz be, látsz majd egy hidacskát a víz felett.
Parkolj(atok), a parkolást követően el tudsz menni mosdóba. A wc, mintha egy benzinkútnál lennél fém pénzzel működik, legyen nálad fém 100 Ft-os a forgó herkentyűhöz.

1690489484322.jpgA mosdó projekt után pedig az imént említett híd mellett látod majd "MC Túravezető" feliratú, neon színű pólóban a túravezetőt vagy túravezetőket. 
Az ezen a napon először kenuzókat megtanítjuk kenuzni, sőt, kis túlzással világ- és olimpiai bajnok kenust faragunk minden vendégünkből, majd célszerűen ismételt mosdószünet, kenuba "költözés" (pakolás) és utolsó leltár (legalább víz legyen nálad, az elemózsia elfelejtése még túlélhető) után startolunk. 
img_20230811_160224.jpgAztán jön a varázslat, amire nincsenek szavak. 
Összességében, tehát a kezdéstől számítva és az egy-két-három kiszállást is bekalkulálva (hölgyek jobbra, urak balra diszkrét pisilési szünetek a természet lágy ölén) "nagyon kb." egy 4-4.5-5-órás vízitúrára készülj, tehát kb. ennyi, amíg az indulástól számítva visszaérünk az indulási kikötőbe. 
 
 
20230715_132908.jpgLaza tempóban, a szépségekre rácsodálkozva, meg-megállva lapátolgatunk. Senki sem fog elfáradni, senki nem fog lemaradni, akkor sem, ha egy anyuka három csemetével evezget egy hajóban. Közben olyan, de olyan, de olyan helyeken jársz, hogy yuppi-hip-hip-halleluja....
 
 

 


tisza-to-vizitura-20230727.jpgTestre szabott tisza-tavi vízitúra 
Egyedi kenutúrára vonatkozó ajánlatunkat az időpont, a szállás, étkezés, szolgáltatások, logisztikai és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. Tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. 

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 
tisza-to-mangrove-12.jpgA vízitúrára történő jelentkezés egyszerű.

1. Csörrents meg, hogy a kívánt időpontra van-e hely: +36209342760

2.
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek, ill. a mit kell hozni a túrára menüpontok elolvasását követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 

3.
24 órán belül visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követő banki napon kérjük a túradíj átutalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a vízitúra helyét, vagyis azt, hogy "Tisza-tó" beírni. A nevet NEM kell beírni, NE írd be, úgyis látszik az utalásból, viszont ha beírod, nem marad hely.  

1126 Budapest, Márvány u. 45., 2024. augusztus 2-4. Tisza-tó evezés