Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. szeptember 3. Tisza-tó kenutúra, vízitúra családoknak és kultúrlényeknek: Óhalászi-Holt-Tisza

a-tunderrozsak-tava-tisza-to-vizitura.jpgCsaládi, baráti vízitúra a Tisza-tavon: egy ELVESZETT VILÁG nyomában és a tündérrózsák tava. (Ahol az immár híres kép készült Pokorny Auréliáról). Ahol - a mondás szerint - a madár se jár, pedig pont a madarak igen. Nagyon is. Meg, ha szeretnél valami überbrutál gyönyörűt látni, Te is. Ti is.

ohalaszi-tisza-to-vizitura-8383.jpgMegközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd és Besenyőtelek után következik Poroszló, Tiszafüred / Tiszaörvény. Miskolc felől pedig Borsodivánka felé érdemes (pontosabban "kell") letérni az autópályáról. 

9:59-kor találkozunk. 
A találkozási hely Tiszafüred (Albatrosz-kikötő) lesz.

Természetesen ez a nap is úgy kezdődik, hogy azoknak, akik most kezdik a vízitúrázást betanítást tartunk. 

dsc_0488.jpgAz először kenuzokat megtanítjuk a kenu irányítására, kormányzására. Indulás előtt érdemes még egyszer a mosdóba elugrani. A Füredi-öböl után csorgunk egy kicsit a Tiszán, pletykálunk az úszó házakról, evezünk egy fenomenális vízi ösvényen, tartunk egy kis pihinőt az öblítő csatorna végén, itt már az óceán szélén vagyunk. Ha nyugatra nézünk a nagy vízen már látjuk Amerika partjait, de legalább a sarudi templomot. A pihi után lóra fel és SHOW TIME: beevezünk az Óhalászi-Holt-Tiszába.

Mitől Óhalászi az Óhalászi-Holt-Tisza? A jelenlegi Tisza-tó közepén falu állt. Tiszahalász / Óhalász. Soha nem volt könnyű az Óhalásziak élete. A Tisza gyakran elöntette.

Egyébként az Óhalász név alapján valószínűleg nem meglepő, hogy Óhalászon főleg halásztak, már az Árpád-házi királyok idején is szolgáltattak halat az időszakosan ideköltöző udvartartásnak. Aztán egyszer betelt a pohár. Egy olyan áradás után, amikor csak néhány ház maradt, 1877-ben úgy döntöttek: mennek. img_20170718_164032.jpgA döntésben erősen segített egy derék férfiú, Lőrinc püspök, róla nevezték el az új települést Poroszló és Sarud között. Óhalász emlékét már csak nevek őrzik, és a Tisza-tó egyik leghíresebb "belső tava", a tiszta és a vízmélység miatt sötét, színű, tekintélyt parancsoló fákkal övezett Óhalászi-Holt-Tisza.

Itt található a Tó egyik legkiterjedtebb tavirózsa telepe és a nőszirom is formálhat szinte galéria erdőt. 

20140702_tisza-to-kenuturan-buzgosag-az-ohalaszi-torony-aljaban.jpg

A még el sem kezdett evezés után jöhet még egy a megszolgált (?) pihenés. 
Az ebédet is a képen látható szigeten, ill. egy kilátón üldögélve, a nyugalomba belefeledkezve költjük el... Aztán még az Óhalászi-Holt-Tiszán is TÚL jutunk. Következik a Rejtélyek Tava, amire nincsenek szavak. 

Nagyon körülbelül, 16:30 körül érkezünk az indulási kikötőbe, tehát a nap során csillagtúrát teszünk, ill. tettünk meg.

 
 

20200914_g-tisza-to-o-h-2.jpgJelentkezés tisza-tavi vízitúrára :

1. 
Kérünk szépen egy hívást, amikor eldöntöttétek a vízitúra időpontját.
+36209342760

2.
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek megismerését követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni.

3.
Kérjük a
 túradíj átutalását. Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007 megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a Tisza-tavat beírni. A nevedet NE írd be, ugyanis a neved amúgy is látszik, és csak elveszed a közlemény rovat semmicske helyét az értékes információtól!!!
* Fotó: Ljasuk Dimitry drónfelvétele

(Pl.
1216 Budapest, Hamerlind u. 35., 2024. szeptember 3. 
Tisza-tó kenuzás)