Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. szeptember 23-25. Tisza-tavi, választhatóan 1-2-3-napos vízitúra családoknak, kultúrlényeknek

img_20190817_111208-2.jpgTisza-tavi kenutúra, választhatóan 1-2-3-napos kaland-vízitúra elmondhatatlan útvonalakon! 

Tiszafüredről, vagy/és - ha a szélre vonatkozó előrejelzés indokolja - Poroszlóról fogunk indulni. Minden vízitúrás napunk csillagtúra, ami azt jelenti, hogy - nem mértani értelemben, hiszen felülről nézve a túraútvonal egy alaposan kimosott papírzsebkenkő kontúrjára emlékeztet - körtúrát teszünk meg, tehát az adott napi kenutúra végén az aznapi indulási kikötőbe térünk vissza. 

 

20200831_200312.jpgSzállás és étkezés a kenutúra idején, ill. opcionális nulladik napi érkezés a vízitúrára

A szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet. A szállást kérjük intézd magad. A sátrasok Poroszlón, Tiszafüreden, Sarudon több kemping között választhatnak

Ha valaki apartmant keres, Poroszlón és Tiszafüreden számtalan szállást talál. Csak gyere ki reggel az indulási kikötőbe. Az étkezés önellátó. Ez Poroszlón és Tiszafüreden könnyű, a közelben számos éttermet, pizzériát találsz. A vízre mindenképpen hozz magaddal vizet és elemózsiát. Aki távolról jön, annak érdemes lehet már a túra előtti napon (mi "nulladik" napnak hívjuk) megérkeznie, de ha például valaki Budapestről jön, annak elég az első túranapon befutnia. 

 

evezes_tisza-to-vizitura-tisza-to-kenuzas.jpg

1. napi vízitúra a Tisza-tavon: egy kenutúra különlegesség. Eszményi, családi, baráti evezgetés családoknak, kultúrlényeknek a Tisza-tavon.
Lélektisztító, stressztelenítő, rácsodálkozó jelenlét.... Gyere és dobd el az agyad. Bocsánat, nem túl költői, de ez fog történni. Mert a kenutúra őrült jó és biztonságos kaland is. 

Columbus, Vasco de Gama, Cook, Magellán, Bering, Tasman és a többiek példáját követjük. Csatlakozunk a nagy felfedezők táborához...
Felfedezzük a Tisza-tó egyik észbontó és eldugott szegletét, nem létező vízi ösvényeken lapátolgatunk. 
Tiszafüreden belül az Albatrosz-kikötőben 10 órakor (10 előtt néhány perccel) találkozunk, és azzal kezdjük a kenus túrát, hogy megtanítunk kenuzni. 

20230613_151032_resized.jpgTiszafüreden belül a 33-as útról egy Lidl supermarket után körforgalom lesz, a körforgalomban fordulj a Tisza-tó tábla irányában jobbra. A bal oldalon el fogsz hagyni egy MOL-kutat, majd egy SPAR-üzletet, rövidesen vasúti átjárót keresztezel, majd a jobb oldalon látsz focipályát és egy kempinget. Gyere tovább, ahol egy óriási, fából készült kicsit székely kapusnak tűnő kaput látsz, (lásd a fotót), ott fordulj jobbra, gyere át a kapu alatt. A jobb oldalon 15 mp. után strandbejáratot találsz/látsz, gyere tovább, és ahol az út mentén egy fehér épületet találsz, vele szemben pedig fabódét, ahol mini fánk kiírást látsz, ott fordulj jobbra. Veled szemben lesz a kikötő bejárata. Parkolás után vegyetek ki mindent a kocsiból, amit hoztok magatokkal a kenuba, és gyertek a kikötőn belül oda, ahol egy hidat látsz. 

Megtanítunk kenuzni.
tisza-tavi-kenuzas-kenutura-tisza-vizitura-45.jpgHamarosan minden kormányos tripla leszúrt rittbergert tud ugrani a kenuval és minden vízijármű gyorsabb, mint egy Forma 1-es autó. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk. Nem elég, hogy a túravezető jól kenuzik (mondjuk...), jól tanít meg téged. 

A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. 

img_20240501_142108.jpgA kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. A start előtt javasolt még egyszer elmenni wc-re, majd elindulunk oda, ahol a madár se jár. Az "indulunk" vezényszó után jönnek a tüneményes helyek és egy idő után azt látod majd, hogy - Dél-Amerikáról kontinenst váltva - Malajzia-reklámban vagy vietnami dzsungelben evezünk. 

Ami "1000%', ami biztos: észbontó a táj. Az evezgetés közben persze lesz "technikai" szünet, hölgyek jobbra, urak balra módon intézve. Aztán a csodára is rá lehet tenni egy (kenu)lapáttal, már nem is vízitúra a kenuzás, hanem vegytiszta szuper show, ahol a madár se jár, pontosabban csak ők.... 

A nap során lesz számos, a Tisza-tóval, a tó élővilágával kapcsolatos versenykérdésbe öltöztetett ismeretterjesztés.... Kényelmesen, 2-3-4-5 pisilős, eszegetős, ebédelős, lábnyújtóztatós pihenővel megyünk a nagyon szép és nem rövid úton, amit másnap ki tudsz pihenni ha csak egynapos kenuzásra jöttél, ha pedig többnapos túrán vagy, a 2. és 3. napi adagok már lényegesen rövidebbek lesznek. 


20210620_131133_resized_1.jpgAz evezés végén az Androméda-galaxisban tett látogatás után érkezünk vissza az indulási kikötőbe. 

Itt még kérjük, hogy a kenudat/ kenutokat mossátok ki. " - Köszönjük, ez ****a jó volt!" (Decens túrázóink kissé spontán hálájának verbális kifejezése. 

 

 


2. napi vízitúra: Több vízimadarat fogsz látni, mint életedben eddig ÖSSZESEN...

20150605_132434.jpgTiszafüreden, 8 órakor az indulási kikötőben találkozunk, amely az Albatrosz-kikötő. Könnyű lesz ide találnod. El lehet menni mosdóba, majd megtanítunk kenuzni. Ismételt wc-vizit után vízre szállás. Először a Füredi-Holt-Tisza és a Kalandsziget szépségeiben gyönyörködünk.

 

 

Majd különleges szépségű, Rambo-filmeket idéző helyeken, a vadszőlővel benőtt parti növényzet miatt áthatolhatatlannak tűnő dél-ázsiai őserdőben evezünk. 

Két kilométer erejéig, de lesz szerencsénk a Tiszához, amely átfolyik a Tisza-tavon. Ebédszünetünk után 
p1260544.jpgaz Avatar (c. film) Pandora bolygóján érzed magad és szinte autentikus mangrove-dzsungelben szlalomozunk. 
A gyakorlatban lesz áramlástan óránk, ahol is a meanderező folyók holt-ágainak lefűzödését az alattad lévő vízen láthatod. Végül - ha a időjárás és a vízhőmérséklet úgy akarja - 
egy kis relax / strandolás. A fürdőzgetés után lóra fel. Az indulási kikötőbe érkezünk vissza.

* Az indulási kikötők a csoport összetétele és a szélre vonatkozó előrejelzés alapján változhatnak
 

3. napi vízitúra-show: A belső tó belső tava belső tava, belső tavának belső tava - a nyugalom tengere

img_20240501_140514.jpg

Kérjük, hogy a jelentkezés előtt is, majd többször, végül az indulási előtti napon ismételten tanulmányozzátok át, hogy mit kell hozni a vízitúrára.

Tiszafüredről indulunk. 7:59-kor találkozunk a tiszafüredi Albatrosz-kikötőben. 
Tiszafüreden belül a 33-as útról egy Lidl supermarket után körforgalom lesz, a körforgalomban fordulj a Tisza-tó tábla irányában jobbra. A bal oldalon el fogsz hagyni egy MOL-kutat, majd egy SPAR-üzletet, rövidesen vasúti átjárót keresztezel, majd a jobb oldalon látsz focipályát és egy kempinget. Gyere tovább, ahol egy óriási, fából készült kicsit székely kapusnak tűnő kaput látsz, ott fordulj jobbra, gyere át a kapu alatt. A jobb oldalon 15 mp. után strandbejáratot találsz/látsz, gyere tovább, és ahol az út mentén egy fehér épületet találsz, vele szemben pedig fabódét, ahol mini fánk kiírást látsz, ott fordulj jobbra. Veled szemben lesz a kikötő bejárata. Parkolás után vegyetek ki mindent a kocsiból, amit hoztok magatokkal a kenuba, és gyertek a kikötőn belül oda, ahol egy hidat látsz. 

img_20170718_132841.jpgA túravezető(k) neon színű pólóban már messziről virít(anak). Bemutatkozás és üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba. A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a kötelezően viselendő mentőmellényeket és lapátokat. Megtanítunk kenuzni. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. A rutinos, a kenut tökéletesen irányító legénységeknek is mutatunk újat.  

tisza-tavi-kenutura-evezes-a-tisza-tavon_20170803_172526.jpgVízre szállás után kelet felé indulunk, függőcinege fészket nézünk és brutál szép helyen evezgetünk EGY NEM LÉTEZŐ VILÁGBAN. Örülni is fogtok a gyönyörűségnek, de lehet, hogy szabályosan meg is fogtok őrülni. Az első lábnyújtóztató, pisilős, zugevős vagy többeknek már az ebédelős pihenő után elindulunk felfedezni a Tisza-tavi belső tó belső tava belső tava belső tava belső tavát....Ugye figyeltél. Nem kevesebb, mint ötször írtuk le (látszólag) ugyanazt..... 

tisza-to-kenutura-tisza-tavi-vizitura-44.jpgVégül el- és bejutunk az egyik olyan tisza-tavi rejtekhely és csodatóba, ahol "idegen" hajóval még SOHA nem találkoztunk, ami azért furi, mert a hely GYÖNYÖRŰ. Réti héják, gyurgyalagok... Amikor a túravezető azt mondja, hogy indulunk haza, ZOKOGNI fogtok. És joggal...... A sok szépség habzsolása közben természetesen lesz egy-két lábnyújtóztató, pisilő és étkezési szünet, vagyis az evezés közben is fogunk partra szállni. Az indulási kikötőbe érkezünk, ahol még tisztelettel kérjük, hogy mindenki a kenuját mossa ki, ill. kérjük segítsetek a kenukat visszatenni a helyükre.

 

 

Jelentkezés tisza-tavi vízitúrára :

1. 
img_0065.jpgKérünk szépen egy hívást, amikor eldöntöttétek a vízitúra időpontját.
+36209342760

2.
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek megismerését követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni.

3. Kérjük a túradíj átutalását. 
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007 megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a Tisza-tavat beírni. A nevedet NE írd be, ugyanis a neved amúgy is látszik, és csak elveszed a közlemény rovat semmicske helyét az értékes információtól!!!

img_2084.jpg(Pl.
1023 Budapest, Héjás köz 11/3.,
2024. szeptember 23-24-25.
Tisza-tó kenuzás)