Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. augusztus 9-11. Tisza-tavi, választhatóan 1-2-3-napos vízitúra

img_20170529_122435.jpgTisza-tó kenutúra: választhatóan 1-2-3-napos tisza-tavi vízitúra!
Kenutúra (vagy éppen kajak, ha kajakkal szeretnél jönni) kultúrlényeknek, családoknak. Egy biztonságos kaland akár úgy, hogy a család mindhárom generációja beszállhat a "hajókba". Nem dráma a borulás, de nálunk hála a jó betanításnak és annak, hogy a kenukat nem, hogy nem terheljük túl, hanem a merülési vonaltól 10-20 centire feljebb vannak a kenuk (!) nálunk borulás ezer évenként fordul elő. (Ok, költői túloztunk, de a hosszú távot nézve, az átlag kevesebb, mint évi egy locsipocsi.)
img_7534.jpg

Ha még nem eveztél, pontosabban nem kenuztál, vagy ha már ültél kenuban, de nem kormányoztál, akkor megtanítunk kenut kormányozni vagy kajakozni.  

 

szlalompalya-a-szunyogos-es-az-orvenyi-morotva-kozott-by-fzine.jpegA választhatóan 1-, 2-, vagy 3-napos vízitúra minden napján csillagtúrákat teszünk, azaz mindig az indulási kikötőbe térünk vissza, és mondanunk sem kell, hogy mindig máshova megyünk, nem ugyanazt ismételjük háromszor. (De hát ez - majdnem - evidens). 
 

20130823_132107.jpgA kenutúrán mindenki maga gondoskodik az ellátásáról, kérjük, hogy hozz magaddal a vízre, ill. a hajóba szendvicset és alkoholmentes innivalót. Poroszlón és Tiszafüreden étterem, bolt van rengeteg. Ezt a vízitúrát mindenkinek javasoljuk. A kisgyermekes kezdőknek, a mindent felfedezni szerető vízitúra-szerelmeseknek. Te is / Ön is élvezi majd. Szállás és étkezés a tisza-tavi kenutúrán

evezes_tisza-to-vizitura-tisza-to-kenuzas.jpgA szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon, vendégszobákon, apartmanokon át a wellness hotelig bármi lehet. A szállást kérjük, hogy foglald, ill. foglaljátok magatoknak. A sátrasok több kemping (Dieter's camping, City camping, To-parti kemping, Termál kemping) között választhatnak a vízhez közel. Ha valaki apartmant keres, Tiszafüreden vagy Poroszlón, ill. ezek közelében számtalan szállást talál. Az étkezés önellátó.

 

A vízitúra előtti - opcionális - "0-ik" napi érkezés, megközelítés

img_20200816_112249.jpgAki távolról jön, annak jó a nulladik napi esti érkezés, beköltözés vagy sátorverés. 

Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek után következik Poroszló és Tiszafüred.

 

tisza-to-kenutura-tisza-tavi-vizitura-5572.jpg1. napi Tisza-tavi vízitúra: a belső tó belső tava belső tavának belső tava, avagy tisza-tavi tó-matrjoska

Fenomenális vízitúra a Tisza-tavon.
Könnyű kenutúra lenyűgöző helyeken. Bátran hozd a csemetéket is, ez a tisza-tavi vízitúra is tökéletes háromgenerációs evezgetés (kenutúra). 

 

img_20230910_152806.jpg11 órakor a tiszafüredi Albatrosz-kikötőben találkozunk. Parkolás után vegyetek ki mindent a kocsiból, a kikötőben félelmetesen könnyű lesz megtalálni a túravezetőt, aki NEON színű, és MC Túravezető feliratú pólóban már messziről virít. Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba. A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a kötelezően viselendő mentőmellényeket és lapátokat. Megtanítunk kenuzni. 20230715_161003.jpgA parton kezdjük, majd a sodrás nélküli Tisza-tó tanulási szempontból is álomnak számító idilli feltételei között folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. 

tisza-to-vizitura_333.jpg

Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. 
 
img_20210821_18.jpgA kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re. 

Vízre szállás után brutál szép helyen evezgetünk EGY NEM LÉTEZŐ VILÁGBAN. Örülni is fogtok a gyönyörűségnek, de lehet, hogy szabályosan meg is fogtok őrülni. Az első lábnyújtóztató, pisilős, zugevős vagy többeknek már az ebédelős pihenő után elindulunk felfedezni a Tisza-tavi belső tó belső tava belső tava belső tava belső tavát....Ugye figyeltél. tisza-to-vizitura_20200829-2.jpgNem kevesebb, mint ötször írtuk le (látszólag) ugyanazt..... Végül el- és bejutunk az egyik olyan tisza-tavi rejtekhely csodatóba, ahol "idegen" hajóval még SOHA nem találkoztunk. Amikor a túravezető azt mondja, hogy indulunk haza, ZOKOGNI fogtok. És joggal......

 

2. napi vízitúra a Tisza-tavon: a Tisza-tó labirintusa
www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-tisza-to-mangrove.jpg

Tiszafüreden az Albatrosz-kikötőben 10:30-kor találkozunk. Üdvözlés, túravezetői bemutatkozás után természetesen el lehet menni mosdóba. (Fém 100 Ft-ossal működik a wc, mint a benzinkutaknál). Ha a választhatóan 1-2-3-napos kenutúrának "csak" erre a napjára érkezel, és még nem volt szerencséd vízitúrázni, akkor úgy megtanítunk kenuzni, hogy ihaj.

tisza-tavi-vizitura_20170718_616.jpg

Bocsánat ha szerénytelennek tűnünk, de tényleg jól tanítunk, másik sapkánkban ez a (másik) hivatásunk. Miután mindenki megtanulta a hajók irányítását, bepakolunk a kenukba, n+1-ik leltár, hogy mindenkinél legyen víz (vagy bármilyen alkoholmentes innivaló és a nap során fogyasztható elemózsia), még érdemes elmenni (ismét) mosdóba és jöhet a SHOW TIME!

Indulunk. Gyönyörűségesnél is fenségesebb útvesztő vár rád, igazi útvonal-gyöngyszem teszi különlegessé a tisza-tavi vízitúra ezen napját is. 

img_20190726_122609.jpg

Vízre szállás után két kilométerrel jön az első kiszállás, lábnyújtóztatásos és pisilési szünet, ugyanitt belefér egy kis fürdőzés. Persze van, aki kiszállás nélkül oldja meg a lábnyújtóztatást.....Visszacihelődünk a hajókba és irány a Déli-sark. Nem oda megyünk, csak dél az irány. Négy kilométert fogunk csorogni, közben szárcsák, vadkacsák (ok, tőkés récék), bakcsók, sirályok, szürke gémek, kormoránok, fattyúszerkők, üstökös gémek gondoskodnak a szórakoztatásunkról. Játékos versenyekbe öltöztetjük a tisza-tavi élővilág bemutatását. A quiz-kérdésekre adott helyes / gyorsabb / jobban tippelő válaszokkal értékes piros pontok gyűjthetőek. 

img_0065.jpg

A piros pontok pedig a kenutúra végén pedig ajándékra válthatóak, de a legfontosabb kincs, hogy mindenki, ha vannak a túrán, a gyerekek is rengeteg érdekes és gyakorlati ismeret birtokába jutnak. A Tisza-tónál jobb élő biológia órát keresve is nehéz találni. 

Tiszaörvénynél tartunk újabb pihenős kiszállást, és indul a zegzugos labirintus felfedezése. Az útvesztő hihetetlen, végtelenül nyugis, abszolút biztonságos és csodaszép, itt már senki nincs a közelünkben. 

 

Kényelmesen, több pihenővel megyünk úgy, hogy senki ne fáradjon el, még akkor sem, ha egy anyuka három csemetével evezget egy hajóban. A táj végig lélegzetelállító. 
img_7534.jpgSok-sok kanyar és millió, beléd égő látvány után érkezünk az indulási kikötőbe, Tiszafüredre. 

Az egynapos vízitúrázóknak hazautazás, a többnapos túrán lévőknek a holnapi viszontlátásra!


Érkezéskor még megkérünk mindenkit, hogy legyen szíves mossa ki a kenuját.

 

 

3. napi Tisza-tavi vízitúra-csoda: Best of Tisza-tó, benne a mangrove-dzsungel

img_2012.jpg
10:00-kor Tiszafüreden az Albatrosz-kikötőben találkozunk. Az Albatrosz-kikötőben tudsz parkolni és parkolás után, sőt, már a kikötőbe történő behajtáskor látsz majd egy hidat (igen, egy keskenyebb, folyócskának tűnő víz felett híd ível át), a hídtól jobbra pedig kis házikókat. Ott találod meg a Holdról is látható, neon színű, hosszú ujjú polóban a túravezetőt.
 
 
tisza-to-vizitura-12.jpgIsmertető, hogy a póló felirata MC Túravezető, a túravezető felirat alatt pedig látsz még sok-sok honlapot. Miután megtaláltad a túravezetőt, ő mindenben segít.
Természetesen el tudsz menni mosdóba (a wc, mintha benzinkútnál lennél, fém 100 Ft-ossal működik).  Megtanítunk kenuzni. 
 
20140615_-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-2.jpgA parton kezdjük, majd a sodrás nélküli Tisza-tó tanulási szempontból is álomnak számító idilli feltételei között folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység.
 
 
20230812_102447.jpgJól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk. 
Aztán irány egy másik univerzum. A vízre szállást követően különleges szépségű, Dél-Ázsiában játszódó akciófilmeket idéző helyeken, a vadszőlővel benőtt parti folyondár-növényzet miatt áthatolhatatlannak tűnő dél-ázsiai őserdőben evezünk. 
 
img_2010.jpgEgy szűk kilométer erejéig is, de lesz szerencsénk a Tiszához, amely átfolyik a Tisza-tavon. Ebédszünetünk után a Tisza-tó belső tavának szépséges belső tórendszerét fedezzük fel. 
 
Békabuzogányok sorfala között evezünk be a Tisza-tó egyik agyament helyére, Harry Potter után szabadon a tiltott rengetegbe.
 
 
tisza-to-vizitura-tiszatavi-kenutura-20170723_.jpgDurva. Ha időben nagyon jól állunk és szigorúan "opcionálisan", azaz ha mindenki megszavazza, mielőtt egy leírhatatlanul vadregényes útvonalon hazafelé indulnánk, még kinézünk egy "tóban tóra", és elevezünk egy olyan pontig, ahol megérezzük a Tisza-tó méreteit, mivel eddig csak keskeny és közepesen széles vízi ösvényeken kenuzgattunk. 
 
p1260546.jpgA kenuülések magasságából nézve egészen tisztességesnek érezzük majd a vízfelület nagyságát. 
 
Az "óceánra" vetett pillantások és fotózást követően indulunk vissza. 
 
 
 
 
 
tisza-to-vizitura_20230611_12.jpgNemsokára egy másik bolygót idéző helyeken járunk.
Ha a gyökerek formájától elvonatkoztatunk, szinte autentikus mangrove-dzsungelben szlalomozunk. Lesz még egy kiszállás, lábnyújtóztatás, ha jó az idő és a víz, úszkálás plusz mosdószünet. A fürdőzgetés és pihi után lóra fel. Tiszafüredre az indulási kikötőbe érkezünk vissza. 
 
 
Vannak kenutúráink a Szigetközben (www.szigetkozvizitura.hu). Ha nagyon gyakorlott, és a kenut tökéletes irányító, a hajót tökéletesen uraló vízitúrázók vagytok, szívesen várunk a Hernádon és a Rábán. www.hernad-vizitura.hu és www.raba-vizitura.hu. 

20180711_114451_resized.jpgJöhetsz velünk az Öreg-Túrra (www.tiszatura-vizitura.hu). 

Mindig szép, de tavasszal szuper a bodrogzugi ártér, (www.tiszatura-vizitura.hu), amit Gemenc testvéreként lehet elképzelni.

 

És ha már Gemenc..... www.gemenc-vizitura.hu

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 

20140704_tisza-to-vizitura-zsombor-a-hos.jpg

Egyszerű.
1. Kérünk szépen egy telefont, egyeztessük az igényeket
+36209342760.
2. A www.tisza-to-vizitura.hu oldalon található tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek elolvasását követően a jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 
3. Visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követő 48 órában kérjük a tisza-tavi vízitúra díjának átutalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, a Tisza-tavat, és a kenus túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. 

1690489484340.jpgFontos! A vízitúra előtt kérjük (akár többször) nézd át a "Mit kell hozni a vízitúrára menüpontot".  különös tekintettel arra, hogy kérjük a flip-flop papucs használatának szíves mellőzését (tilos), kérjük, hogy a hajóban senki ne gyújtson rá. A mentőmellény viselése kötelező a kenuban. Kérjük, hogy az UV-sugárzás elleni védelemről mindenki gondoskodjon (lehetőleg napszemüveg, simléderes sapka, naptej, hosszú ujjú póló, halásznadrág vagy törölköző a combokra). 

Pl. 2030 Érd, Mannstein u. 15., 2024. augusztus 9-11Tisza-tavi kenuzás)