Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. július 1-3. Választhatóan 1-2-3-napos tisza-tavi evezés

239492068_evezes-tisza-to-tisza-tavi-vizitura.jpgVálaszthatóan 1-2-3-napos Tisza-tavi evezés-kaland
Szeretnénk ha beigazolódna egy reményünk. Ha majd Szilveszter este visszagondolsz, hogy mi volt, melyik volt az év legjobb mókája, ez a Tisza-tavi evezés lesz az. Ha visszagondolsz, hogy melyik volt a legizgibb, de közben maximálisan biztonságos kalandod, ill. kalandotok, ez lesz az. Melyik volt a legszebb? 

 

Ez. Melyik volt legemlékezetesebb? Ez. tisza-tavi-vizitura51.jpeg

Tisza-tavi vízitúra: a szépség, nyugalom és harmónia lélekmelengető vízitúrája, hozzá egy őrülten IZGALMAS felfedezősdi. 

A pár percig kezdőknek szakmailag felkészült evezéstanítás. Fantasztikus élmény és maximális biztonság gyermekes családoknak, kultúremberekből álló baráti társaságoknak, széplelkű egyedül evezgetőknek. 

 

Szállás és étkezés a tisza-tavi vízitúrán

1690489484279.jpgA szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet. A sátrasok három kemping között választhatnak a kikötőtől 5 perc séta távolságban, és előzetesen nem is kell helyet foglalnotok. Ha valaki apartmant keres, Poroszlón és Tiszafüreden számtalan szállást talál.

Egyszerűen csak ki kell jönni délelőtt az indulási kikötőbe. Az étkezés önellátó. Ez Tiszafüreden és Poroszlón is könnyű, a közelben számtalan éttermet, giroszost, pizzériát találsz. 

 

Opcionális 0. napi érkezés a Tisza-tavi kenutúrára

Ha mondjuk Vas megyéből jöttök, akkor érdemes lehet már a túra előtti, (mi így hívjuk), "nulladik" napon befutni. Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek után következik Poroszló, Tiszafüred és Tiszaörvény. 

 

evezes_tisza-to-vizitura-tisza-to-kenuzas.jpg1. napi vízitúra a Tisza-tavon: Tisza-tavi kenutúra különlegesség. Eszményi, családi, baráti evezgetés családoknak, kultúrlényeknek a Tisza-tavon. Lélektisztító, stressztelenítő, rácsodálkozó, mindfullness jelenlét.... Gyere és dobd el az agyad - bocsánat, nem túl költői, de ez fog történni. Mert a kenutúra őrült jó és biztonságos kaland is. 

Columbus, Vasco de Gama, Cook, Magellán, Bering, Tasman és a többiek példáját követjük. Csatlakozunk a nagy felfedezők táborához...
Felfedezzük a Tisza-tó egyik észbontó és eldugott szegletét, nem létező vízi ösvényeken lapátolgatunk. 

169.jpgTiszafüreden az Albatrosz-kikötőben 11 órakor találkozunk, és azzal kezdjük a túrát, hogy megtanítunk kenuzni. 
Hamarosan minden kormányos tripla leszúrt rittbergert tud ugrani a kenuval és minden vízijármű gyorsabb, mint egy Forma 1-es autó. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk. Nem elég, hogy a túravezető jól kenuzik (mondjuk...), jól tanít meg téged. 

 

20220612_131348.jpgA nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. A start előtt javasolt még egyszer elmenni wc-re, majd elindulunk oda, ahol a madár se jár. Az "indulunk" vezényszó után jönnek a tüneményes helyek és egy idő után azt látod majd, hogy - Dél-Amerikáról kontinenst váltva - Malajzia-reklámban vagy vietnami dzsungelben evezünk. Ami "1000%', ami biztos: észbontó a táj. Az evezgetés közben persze lesz "technikai" szünet, hölgyek jobbra, urak balra módon intézve. Aztán a csodára is rá lehet tenni egy (kenu)lapáttal, már nem is vízitúra a kenuzás, hanem vegytiszta szuper show, ahol a madár se jár, pontosabban csak ők.... 

 

20210620_131133_resized_1.jpg

A nap során lesz számos, a Tisza-tóval, a tó élővilágával kapcsolatos versenykérdésbe öltöztetett ismeretterjesztés.... Kényelmesen és legalább két pisilős, eszegetős, ebédelős, lábnyújtóztatós pihenővel megyünk. Az evezés végén az Androméda-galaxisban tett látogatás után érkezünk vissza az indulási kikötőbe. Itt még kérjük, hogy a kenudat/ kenutokat mossátok ki. " - Köszönjük, ez ****a jó volt!" (Decens túrázóink kissé spontán hálájának verbális kifejezése. 

 

img_20190817_105529-2.jpg2. napi vízitúra a Tisza-tavon: hihetetlen kalandra indulunk! Találd meg az Északnyugati átjárót.... 

Íme a tisza-tavi különleges vízitúrák között is az überkülönleges. Amundsen leszel. Féregjáraton keresztül jutunk át a Poroszlói-medence déli felébe, ill. a Sarudi-medence határára! Konkrétan olyan ösvényeken megyünk majd, ahol gyakorlatilag senki, de senki nem jár. Kegyetlenül tuti.  

11 órakor Poroszlón a Fűzfa kikötőben találkozunk. Megközelítés: az M3-as autópályán kihajtás a 114-es lehajtón a 33-as főútvonalra, Debrecen felé, majd a 33-as útról 4 méterrel a Poroszló vége tábla előtt - egyúttal a Tisza-tavon átvezető híd előtt - fordulj jobbra a töltésre. Egy másodperc múlva látod a táblát, hogy hol kell jobbra lejönni a Fűzfa kikötő parkolójába. A parkoló a töltés község felől lévő oldalán van. Parkolás után vegyetek ki mindent a kocsiból, amit hoztok magatokkal a kenuba, és a "cuccal" gyertek át a gát másik oldalára a kikötőbe, ami értelemszerűen a vízparton van. Aki kocsival érkezik, az egész napra a parkolóban hagyhatja az autóját.

20230715_16100.jpgAhogyan átjöttetek a gáton, a túravezető neon színű pólóban már messziről virít. Természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. 
A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a kötelezően viselendő mentőmellényeket és lapátokat. 

Megtanulsz kenuzni. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk. 

Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. 

361506764_965490241239030_2866091315213885365_n.jpgVízre szállunk és hopp, eldobod az agyad. Besírsz. Amundsenről közismert, hogy elsőként érte el a Déli-sarkot, majd az első olyan ember volt, aki mindkét sarkot elérte. De Amundsen nevéhez fűződik az Északnyugati átjáró "megtalálása" is. Pontosabban ő volt az, aki a sok évszázados keresés és kísérletezés után elsőként, 1906-ban északról kerülte meg Észak-Amerikát.

 
Nyugatról indult a Bering-szorostól, és a kanadai szigetvilág sok-sok szigete között "átjutott". Kihasználta, hogy a jég ellen megerősített hajójának extrém kicsi volt a merülése. Mi is kihasználjuk, hogy a kenuk merülése szinte nulla .... és valami hasonlót fogsz érezni. 
Csak (jó esetben) nem az indulástól számított 4. évben fogunk megérkezni...(ugyanis ő 1903-ban indult és 1906-ban (!) érkezett....)
 
img_2117.jpgDe készülj életed egyik legtutibb útvonalára. Pinduri, olyan vékony vízi ösvényen haladunk, hogy a keskeny úton egymás mellett két kenu nem fér el. Olyan helyeken fogsz evezni, ahol előtted kimondhatatlanul kevesen. Mintha ember soha nem járt volna itt. Az elképesztően vadregényes ágban csak libasorban tudnak jönni a kenuk. Elmondhatatlan, hogy mi mindent fogsz látni a függőcinege fészkétől az ebszőlő csucsoron át a felettünk őrjáratozó barna rétihéjáig. 
 
img_20190817_125253-2.jpgAztán a Tisza-tó egyik kilátó tornyán tartunk ebéd / uzsonna szünetet. 
Innen még egy ösvényt felfedezünk és közel 500 métert tekergünk, szlalomozunk a nádasban-gyékényesben, mielőtt visszaérnénk egy "konvencionális" vízi útra, majd azon még egy jó félóra alatt az indulási kikötőbe. 
 
 
A délelőtti indulás helyére érkez(t)ünk vissza, kényelmesen evezgettünk, úgy, hogy senki ne fáradjon el, még akkor sem, ha egy anyuka három csemetével evezget egy hajóban, de olyan, de olyan, de olyan helyen, hogy megnyalod mind a 10 ..... (bármit). 
Előtte lehet, hogy egy nagyon-nagyon rövid lubickolásra, úszásra megállunk a szabad strandon. 
 

3. napi Tisza-tavi vízitúra, amely (opcionális, csak ha van kedved/kedvetek) lehet kombinált kerékpár(os)- és vízitúra is

img_20240501_153436.jpgHa "csak" a vízitúra jössz / jöttök....
Poroszlón, a Fűzfa-kikötőben 10:00-kor találkozunk. Tiszteletteljes kérés. Kérünk szépen minden vízitúrázót a pontos érkezésre. Mosdó és rövid tájékoztató után, azoknak, akik most kezdik a vízitúrázást, betanítást tartunk, a kenuzás megtanítását gyakorlás követi, és amikor minden, pár perccel korábban még kezdő vízitúrázó világbajnokként fordul, fékez a kenukkal, indulhat a túra. Aztán atya-gatya. Überbruti helyeken fogunk kenuzgatni. Durván gyönyörű. It is in the beyond..... igazi transzcendentális élmény széplelkű vízitúra-ínyenceknek. 

img_20220709_152914.jpgAmikor vége a varázsnak, az indulási kikötőbe érkezünk. Érkezéskor kérjük, hogy mindenki a kenuját mossa ki. Csillagtúrát tettünk meg, a parkoló kocsikhoz (és a bringákhoz), de ha ezt a bekezdést olvasod, akkor a lényeg, hogy a saját autódhoz / autótokhoz) érkez(t)ünk vissza. Aki bicóval jött, kerékpárra pattan és megyünk vissza Tiszafüredre.

Ha a vízitúrára bringával jössz / jöttök...

img_20180810_111857.jpg

Tiszafüreden a Tisza-tavi kerékpáros centrumban (Tiszafüred, Pankotay Jósa György u. 1.) találkozunk. Az autók egész napra a kölcsönző (kamerás) parkolójában maradnak. 8:30-kor találkozunk, amikor is megkapjuk a kerékpárokat. Köszönjük a pontos érkezést, az elkésőket NEM várhatjuk meg. Többször, végül az indulási előtti napon ismételten tanulmányozzátok át, hogy mit kell hozni a vízitúrára. 

img_20240501_140434.jpgÁtvesszük a kölcsönzőben a bicajokat, amik előkészítve várnak minket. Mindegyikre lesz kosár szerelve, hiszen a bringán visszük azt is, ami a nap során, pl. a kenuban kell, legyen az naptej, gyümölcs, szendvics, víz.

Nyeregbe pattanunk, és indulunk először a rövid (8 km-es) bringázásra.

bringa.jpgA kikötőben letesszük a bicajokat és akinek ez az első vízitúrája, azt természetesen (jól) megtanítjuk (jól) kenuzni. A vízitúra olyan gyönyörűség, hogy úgy tátva marad mindenki szája, hogy mehetünk is az evezés után a szájsebészetre (vagy ahova a tátva maradt szájjal kell). A kenuzás végén még kérjük, hogy a kenudat/ kenutokat mossátok ki, és segítsetek abban, hogy azokat visszategyük a partra. Aztán indulunk tovább a bicajokkal, több rövid pihivel megszakítva a bringázást, befejezzük a kört, Tiszafüreden leadjuk a bicajokat a kölcsönzőben.

Túradíjak

 
Testre szabott tisza-tavi vízitúra 
Egyedi kenutúrára vonatkozó ajánlatunkat az időpont, a logisztikai és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 

tisza-tavi-vizitura-abadszaloki-strand.jpg

A vízitúrára történő jelentkezés egyszerű.

1. Csörrents meg, hogy a kívánt időpontra van-e hely: +36209342760
2.
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek, ill. a mit kell hozni a túrára menüpontok elolvasását követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 
3.

1690489484183.jpg24 órán belül visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követő banki napon kérjük a túradíj átutalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a vízitúra helyét, vagyis azt, hogy "Tisza-tó" beírni. A nevet NEM kell beírni, NE írd be, úgyis látszik az utalásból, viszont ha beírod, nem marad hely.  

(Pl. 
1042 Budapest, Marcell P. u. 105., július 1-3. Tisza-tó kenutúra)