Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. július 8. Tisza-tó kenuzás, tisza-tavi vízitúra: Vikingek leszünk

img_0052.jpg

Vízitúra a Tisza-tavon: Vinland és WinLand, a vikingek leszünk

Leif Erikson viking hajós volt az első európai, aki Amerika földjére lépett, ő Vinland, az első észak-amerikai viking település megalapítója. 500 évvel később, 1492-ben Columbus a Bahamáknál ért partot, míg 1497-ben, Giovanni Cabotto velencei hajós, angol szolgálatban, vagy ahogyan a világ ismeri, mint John Cabot szállt partra Új-Foundlandon. Erikson és Cabot nyomában indulunk. 

img_20230925_132319.jpg

Mi is majdnem elérjük a mai Kanada észak-keleti partját, de a Tisza-tó észak-keleti partját biztosan. Eszméletlen csodák tömege vár rád.   

10:45-kor Poroszlón a Fűzfa-kikötőben találkozunk. Budapest felől az M3-as autópályán kell jönni Füzesabony felé, majd kihajtás a 114-es lehajtón a 33-as főútvonalra, Debrecen felé.

265px-leif_erikson_discovers_america_hans_dahl.jpg

A 33-as útról közvetlenül a Poroszló vége táblánál - egyúttal a Tisza-tavon átvezető híd előtt - fordulj jobbra a töltésre. Egy másodperc múlva látod a táblát, hogy hol kell jobbra lejönni a Fűzfa kikötő parkolójába. A parkoló a töltés község felől lévő oldalán van. 

img_20230925_132624.jpg

Parkolás után vegyetek ki mindent a kocsiból, amit hoztok magatokkal a kenuba, és a "cuccal" gyertek át a gát másik oldalára a kikötőbe, ami értelemszerűen a vízparton van. Aki kocsival érkezik, az egész napra a kikötőben hagyhatja az autóját. Ahogyan átjöttetek a gáton, a túravezető neon színű pólóban már messziről virít. 

img_20230810_160801.jpgTermészetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. 
A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a kötelezően viselendő mentőmellényeket és lapátokat. 

Megtanulsz kenuzni. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk. Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. Vízre szállunk és hopp, eldobod az agyad. Besírsz. Columbus 1492-ben a Bahama-szigeteknél érte el Amerikát, és későbbi útjai sem a mai USA, ill. Kanada felé vezettek. Kanadánál először (ha nem számítjuk a vikingeket) 1497-ben - ahogy mindenki ismeri - John Cabot szállt partra. Cabot angol szolgálatban hajózott, de eredetileg velencei volt, a neve pedig Giovanni Caboto. Hát most olyan fenomenálisan szenzációs utak várnak rád, mint anno Cabot-ra.  

img_20230925_134127.jpgEvezünk part mentén, lapátolunk a Tisza-tavon belül patakon, pinduri, keskeny, ill. vékony vízi ösvények is várnak rád, a Tisza-tó messze leggazdagabb madárállománya, nem mellesleg olyan helyeken fogsz evezni, ahol előtted kimondhatatlanul kevesen, jóformán biztos, hogy rajtunk kívül "idegennel" nem találkozol. Lesz egy egészen szürreális, elképesztően vadregényes víziösvény, ahol csak libasorban tudnak majd jönni a kenuk, ahol a belógó ágak, akadályok miatt jócskán fogunk bújocskázni is a kenukban. Aztán - ha odáig is eljutunk - a Tisza-tó egyik kilátó tornyán tartunk ebéd / uzsonna szünetet. 
Hazafelé indulva egy újabb - most már meg sem lepődsz, hogy amúgy nem létező - ösvényt is felfedezünk, közel 500 métert cikázunk a nádasban-gyékényesben, mielőtt kiérünk az óceánra, ahonnan még (a széltől és a csapattal is függ) 40-60 perces lapátolgatás lesz az indulási kikötő. 
 

Testre szabott tisza-tavi vízitúra 
tisza-to-meseo-373.jpgEgyedi kenutúrára vonatkozó ajánlatunkat az időpont, a szállás, étkezés, szolgáltatások, logisztikai és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. Tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 
A vízitúrára történő jelentkezés egyszerű.

1. Csörrents meg, hogy a kívánt időpontra van-e hely: +36209342760
2.
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek, ill. a mit kell hozni a túrára menüpontok elolvasását követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 


3.
img_0048.jpg24 órán belül visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követő banki napon kérjük a túradíj átutalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a vízitúra helyét, vagyis azt, hogy "Tisza-tó" beírni.

A nevet NEM kell beírni, NE írd be, úgyis látszik az utalásból, viszont ha beírod, nem marad hely.  

(Pl. 2036 Viklény, Paulus u. 3., július 8. Tisza-tavi kenuzás)