Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. július 8-11. Tisza-tavi vízitúra, vízitúra Tisza-tó

img_0052.jpgTisza-tó kenutúra; tisza-tavi vízitúrás szuper-kaland. Választhatóan 1-2-3-4-napos vízitúra-őrület. Négy nap néma sikoltás, ámulat, csoda és brutális döbbenet. 

Senki sem kenuban született (mi biztos nem, vagy mi sem), mindenkinek volt ELSŐ kenutúrája, mindenki elkezdte valamikor, van, aki 70 éves kora felett ül életében először kenuba....a vízitúrát most kezdőket szakmailag és módszertanilag felkészült evezéstanítással várjuk. Nálunk a vízitúrát nem 10 perc meddő és frusztráló szenvedés után feladod, mondván "ennyi", hanem a túrázóink 99.99%-a meg tudja tenni az aznapi útvonalat, bocsánat a szerénytelenségért, tényleg jól - na jó, legyen: zseniálisan - tanítunk meg kenuzni.

 

Szállás és étkezés a tisza-tavi vízitúrán

img_20230727_163016.jpgA szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet. A szállásra tippeket készséggel adunk, de kérjük, hogy a szállást kérjük intézd / foglald magad. A sátrasok három kemping között választhatnak a kikötőtől 5 perc séta távolságban, és előzetesen nem is kell helyet foglalnotok. Ha valaki apartmant keres, Poroszlón, Tiszafüreden, Sarudon számtalan szállást talál. A magatok foglalta szállásról, egyszerűen csak gyere ki délelőtt az indulási kikötőbe. Az étkezés önellátó. Ez Tiszafüreden és Poroszlón is könnyű, a közelben számtalan éttermet, giroszost, pizzériát találsz. 

 

361514303_692692362634497_3069708908616766074_n.jpgOpcionális 0. napi érkezés a Tisza-tavi kenutúrára

Ha mondjuk Vas megyéből jöttök, akkor érdemes lehet már a túra előtti, (mi így hívjuk), "nulladik" napon befutni. Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek után következik Poroszló és Tiszafüred.
 

 

img_0052.jpg1. napi vízitúra a Tisza-tavon: Vinland és WinLand, vikingek leszünk! 

Leif Erikson viking hajós volt az első európai, aki Amerika földjére lépett, ő Vinland, az első észak-amerikai viking település megalapítója. 500 évvel később, 1492-ben Columbus a Bahamáknál ért partot, míg 1497-ben, Giovanni Cabotto velencei hajós, angol szolgálatban, vagy ahogyan a világ ismeri, mint John Cabot szállt partra Új-Foundlandon. Erikson és Cabot nyomában indulunk. 

img_20230925_132319.jpg

Mi is majdnem elérjük a mai Kanada észak-keleti partját, de a Tisza-tó észak-keleti partját biztosan. Eszméletlen csodák tömege vár rád.   

10:45-kor Poroszlón a Fűzfa-kikötőben találkozunk. Budapest felől az M3-as autópályán kell jönni Füzesabony felé, majd kihajtás a 114-es lehajtón a 33-as főútvonalra, Debrecen felé.

265px-leif_erikson_discovers_america_hans_dahl.jpg

A 33-as útról közvetlenül a Poroszló vége táblánál - egyúttal a Tisza-tavon átvezető híd előtt - fordulj jobbra a töltésre. Egy másodperc múlva látod a táblát, hogy hol kell jobbra lejönni a Fűzfa kikötő parkolójába. A parkoló a töltés község felől lévő oldalán van. 

img_20230925_132624.jpg

Parkolás után vegyetek ki mindent a kocsiból, amit hoztok magatokkal a kenuba, és a "cuccal" gyertek át a gát másik oldalára a kikötőbe, ami értelemszerűen a vízparton van. Aki kocsival érkezik, az egész napra a kikötőben hagyhatja az autóját. Ahogyan átjöttetek a gáton, a túravezető neon színű pólóban már messziről virít. 

img_20230810_160801.jpgTermészetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. 
A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a kötelezően viselendő mentőmellényeket és lapátokat. 

Megtanulsz kenuzni. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk. Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. Vízre szállunk és hopp, eldobod az agyad. Besírsz. Columbus 1492-ben a Bahama-szigeteknél érte el Amerikát, és későbbi útjai sem a mai USA, ill. Kanada felé vezettek. Kanadánál először (ha nem számítjuk a vikingeket) 1497-ben - ahogy mindenki ismeri - John Cabot szállt partra. Cabot angol szolgálatban hajózott, de eredetileg velencei volt, a neve pedig Giovanni Caboto. Hát most olyan fenomenálisan szenzációs utak várnak rád, mint anno Cabot-ra.  

img_20230925_134127.jpgEvezünk part mentén, lapátolunk a Tisza-tavon belül patakon, pinduri, keskeny, ill. vékony vízi ösvények is várnak rád, a Tisza-tó messze leggazdagabb madárállománya, nem mellesleg olyan helyeken fogsz evezni, ahol előtted kimondhatatlanul kevesen, jóformán biztos, hogy rajtunk kívül "idegennel" nem találkozol. Lesz egy egészen szürreális, elképesztően vadregényes víziösvény, ahol csak libasorban tudnak majd jönni a kenuk, ahol a belógó ágak, akadályok miatt jócskán fogunk bújocskázni is a kenukban. Aztán - ha odáig is eljutunk - a Tisza-tó egyik kilátó tornyán tartunk ebéd / uzsonna szünetet. 
Hazafelé indulva egy újabb - most már meg sem lepődsz, hogy amúgy nem létező - ösvényt is felfedezünk, közel 500 métert cikázunk a nádasban-gyékényesben, mielőtt kiérünk az óceánra, ahonnan még (a széltől és a csapattal is függ) 40-60 perces lapátolgatás lesz az indulási kikötő. 
 
2. napi tisza-tavi vízitúra: a belső tó belső tava belső tavának belső tava...
img_20230910_152806.jpg10 órakor a tiszafüredi Albatrosz-kikötőben találkozunk. Parkolás után vegyetek ki mindent a kocsiból, a kikötőben félelmetesen könnyű lesz megtalálni a túravezetőt, aki NEON színű, és MC Túravezető feliratú pólóban már messziről virít. Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba. A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a kötelezően viselendő mentőmellényeket és lapátokat. Megtanítunk kenuzni. 20230715_161003.jpgA parton kezdjük, majd a sodrás nélküli Tisza-tó tanulási szempontból is álomnak számító idilli feltételei között folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. 

tisza-to-vizitura_333.jpg

Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. 
 
img_20210821_18.jpgA kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re. 

Vízre szállás után brutál szép helyen evezgetünk EGY NEM LÉTEZŐ VILÁGBAN. Örülni is fogtok a gyönyörűségnek, de lehet, hogy szabályosan meg is fogtok őrülni. Az első lábnyújtóztató, pisilős, zugevős vagy többeknek már az ebédelős pihenő után elindulunk felfedezni a Tisza-tavi belső tó belső tava belső tava belső tava belső tavát....Ugye figyeltél. tisza-to-vizitura_20200829-2.jpgNem kevesebb, mint ötször írtuk le (látszólag) ugyanazt..... Végül el- és bejutunk az egyik olyan tisza-tavi rejtekhely csodatóba, ahol "idegen" hajóval még SOHA nem találkoztunk. Amikor a túravezető azt mondja, hogy indulunk haza, ZOKOGNI fogtok. És joggal......

 

3. napi vízitúra a Tisza-tavon: íme a különleges vízitúrák között is überkülönleges kenuzás, avagy az Északnyugati-átjáró. 

img_20190817_105529-2.jpg11 órakor, ha még nem kenuztatok, akkor 10:30-kor Poroszlón, a Fűzfa-kikötőben találkozunk.
Bp. az M3-asról a 114-es exitnél hajts le a 33-as főútvonalra, Debrecen felé. A 33-asról szó szerin 5 méterre a Poroszló vége táblától, ahol már mennél tovább a Tisza-tavon átvezető hídon, fordulj jobbra a töltésre. Rögtön látod majd, hogy hol kell jobbra lejönni a Fűzfa-kikötő parkolójába. Ha a kerítés mögött ahol parkolsz kecskéket látsz, tuti jó helyen vagy. Vegyetek ki mindent a kocsiból, amit hoztok magatokkal a kenuba, és gyertek át a gát víz felöli oldalára a kikötőbe. Ha úgy jöttök többnapos túrára autóval, hogy már bevásároltatok, érdemes azzal kezdeni, hogy a romlandó élelmiszert a szállásotokon hűtőszekrénybe teszitek. 
20190803_115034_resized.jpg

Ahogyan átjöttetek a gáton, a túravezető(k) neon színű pólóban már messziről virít(anak). Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el tudsz menni wc-re. Kiosztjuk a kötelezően viselendő mentőmellényeket és lapátokat, majd megtanítunk kenuzni, miközben figyelsz, nyugodtan naptejezzetek.  A demo után jön a hajók egyéni gyakorlása, amikor minden kormányos tudja irányítani a kenuját, indulunk. Nyugi, türelmesen, és módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek, felnőttképzési szakértők vagyunk.

img_20190817_125253-2.jpgHa rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re, és már ki is hajóztunk. Készülj életed egyik legszebb útvonalára. A vadregényes ágakban lesz, ahol csak libasorban tudnak jönni a kenuk. 

img_2117.jpgA kezdéstől számítva (nagyon durván és nagyon kb.) egy 4-5-órás vízitúrára készülj, tehát kb. ennyi, amíg az indulástól számítva visszaérünk az indulási kikötőbe. Laza tempóban, sokat beszélgetve, meg-megállva lapátolgatunk. Senki sem fog elfáradni, senki nem fog lemaradni, akkor sem, ha egy anyuka három csemetével evezget egy hajóban. Közben olyan, de olyan, de olyan helyeken jársz, hogy yuppi-hip-hip-halleluja....
 

4. napi vízitúra a Tisza-tavon: különleges gyönyörűségek csokra

tisza-to-kenutura-vizitura_20170529_resized.jpgA többnapos túrázókkal 10:59-kor találkozunk, ha viszont ez az első túrátok, kérjük gyertek 10:29-re, hogy mire a profik megérkeznek, meg tudjunk tanítani titeket is kenuzni.  
A találkozási hely Tiszafüreden az Albatrosz-kikötő lesz. Természetesen ez a nap is úgy kezdődik, hogy azoknak, akik most kezdik a vízitúrázást betanítást tartunk. Úgy megtanítunk kenuzni, hogy csak na. 

szartos-tisza-to-vizitura-3.jpgA félelmetesen klassz útvonalon lehet egy rövidebb szakasz, ahol (kicsit) küzdünk a növényzettel is, de megéri, mert egy titkosnál is titkosabb útvonalon káprázatosan nyugis, őrülten szép helyre érkezünk.

Csodák minden mennyiségben....

img_20180819_121159.jpgMiután kigyönyörködtük magunkat és mindent megtudtál a mocsári teknősről, a vízidaráról és a fekete gólyáról, evezünk tovább. 

Az ebédet a nyugalomba belefeledkezve költjük el... Itt "itt" vagyunk. Ideálisan "csak itt" vagy, az iroda, a számlák, a munkahelyi igazságtalanságok, ilyen-olyan gondok, ha csak rövid időre is, de feledésbe merülnek.

tisza-to-vizitura-12.jpg

Az intenzív relaxáció után ismét a vízen vagyunk. 15:30 óra körül érkezünk vissza a kocsikhoz. Tisztelettel kérjük, hogy mindenki a saját kenuját mossa ki.

Ha láttad a filmet, ez - csak másként - igazi "Oblivion". 

Testre szabott tisza-tavi vízitúra 
tisza-to-meseo-373.jpgEgyedi kenutúrára vonatkozó ajánlatunkat az időpont, a szállás, étkezés, szolgáltatások, logisztikai és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. 

Tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 
A vízitúrára történő jelentkezés egyszerű.

1. Csörrents meg, hogy a kívánt időpontra van-e hely: +36209342760

2.
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek, ill. a mit kell hozni a túrára menüpontok elolvasását követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 


3.
img_0048.jpg24 órán belül visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követő banki napon kérjük a túradíj átutalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a vízitúra helyét, vagyis azt, hogy "Tisza-tó" beírni.

A nevet NEM kell beírni, NE írd be, úgyis látszik az utalásból, viszont ha beírod, nem marad hely.  

(Pl. 2030 Érd, Hordódi köz 1. ., július 8-11. Tisza-tavi kenuzás)