Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. július 3-7. Tisza-tavi vízitúra, választhatóan 1-5 napos kenutúra családoknak

img_20230825_138.jpgVálaszthatóan 1-2-3-4-5-napos, tisza-tavi vízitúra széplelkű családoknak, kulturáltan viselkedő baráti társaságoknak, egyéni túrázóknak! Még nem eveztél, pontosabban nem kenuztál, vagy ha már ültél kenuban, nem kormányoztál? Mi megtanítunk kenut kormányozni vagy kajakozni.  

361506764_965490241239030_2866091315213885365_n.jpgCsillagtúrákat teszünk, azaz a tavon mindig máshova megyünk, mindig más gyönyörűséget fedezel majd fel, de mindig az indulási kikötőbe térünk vissza, ahol napközben biztonságban hagyhatjátok a kocsit.
A kenutúrán mindenki maga gondoskodik az ellátásáról, hozz magaddal szendvicset és alkoholmentes innivalót. Poroszlón, Abádszalókon, Tiszafüreden étterem, bolt (Lidl, Tesco, Spar, Penny) van rengeteg. Ezt a vízitúrát mindenkinek javasoljuk. A kisgyermekes kezdőknek, a mindent felfedezni szerető vízitúra-szerelmeseknek. Te is / Ön is élvezi majd. 

 

Szállás és étkezés a tisza-tavi kenutúrán

20140615_tisza-to-vizitura-kenutura-tunderfatyol-a-szartos-utan.jpgA szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet. Tiszafüreden tudsz sátrazni a Tóparti kempingben és remek faházak vannak a Termál kempingben, ill. millió apartman és vendégház kínálatából tudsz szemezgetni. 
A szállást kérjük intézd magad. Ha magad foglalod a szállást, egyszerűen csak gyere ki délelőtt az indulási kikötőbe.
Az étkezés a tisza-tavi kenuzás idején - beleértve a vízen töltött időt is - önellátó, hozz magaddal vizet és a kenuba elemózsiát. 
Ez Tiszafüreden és Poroszlón könnyű, a közelben számtalan éttermet, giroszost, pizzériát találsz. Bográcsot tudunk adni, tárcsázáshoz, grillezéshez saját eszközt hozni kell. 

 

 

img_2120.jpg

Opcionális 0. napi érkezés a Tisza-tavi kenutúrára

Ha mondjuk Vas megyéből jöttök, akkor érdemes lehet már a túra előtti, (mi így hívjuk), "nulladik" napon befutni. Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek és Poroszló után következik Tiszafüred. 

 

1. napi tisza-tavi vízitúra, amely (opcionális, csak ha van kedved/kedvetek) lehet kombinált kerékpár(os)- és vízitúra is

img_20180810_111857.jpg

Ha "csak" a vízitúra jössz / jöttök....
Poroszlón, a Fűzfa-kikötőben 10:00-kor találkozunk. Tiszteletteljes kérés. Kérünk szépen minden vízitúrázót a pontos érkezésre. Mosdó és rövid tájékoztató után, azoknak, akik most kezdik a vízitúrázást, betanítást tartunk, a kenuzás megtanítását gyakorlás követi, és amikor minden, pár perccel korábban még kezdő vízitúrázó világbajnokként fordul, fékez a kenukkal, indulhat a túra. Aztán atya-gatya. Überbruti helyeken fogunk kenuzgatni. Durván gyönyörű. It is in the beyond..... igazi transzcendentális élmény széplelkű vízitúra-ínyenceknek. 

img_20220709_152914.jpg

Amikor vége a varázsnak, az indulási kikötőbe érkezünk. Érkezéskor kérjük, hogy mindenki a kenuját mossa ki. Csillagtúrát tettünk meg, a parkoló kocsikhoz (és a bringákhoz), de ha ezt a bekezdést olvasod, akkor a lényeg, hogy a saját autódhoz / autótokhoz) érkez(t)ünk vissza.

 

img_20240501_140434.jpg

Ha bringával jössz és HA a bringát bérelni szeretnéd, akkor Tiszafüreden a Tisza-tavi kerékpáros centrumban (Tiszafüred, Pankotay Jósa György u. 1.) találkozunk. Az autók egész napra a kölcsönző (kamerás) parkolójában maradnak. 8:30-kor találkozunk, amikor is megkapjuk a kerékpárokat. Köszönjük a pontos érkezést, az elkésőket NEM várhatjuk meg. Többször, végül az indulási előtti napon ismételten tanulmányozzátok át, hogy mit kell hozni a vízitúrára. 

bringa.jpg

Átvesszük a kölcsönzőben a bicajokat, amik előkészítve várnak minket. Mindegyikre lesz kosár szerelve, hiszen a bringán visszük azt is, ami a nap során, pl. a kenuban kell, legyen az naptej, gyümölcs, szendvics, víz. Nyeregbe pattanunk, és indulunk először a rövid (8 km-es) bringázásra.
 

img_20240501_153436.jpg

A kikötőben letesszük a bicajokat és akinek ez az első vízitúrája, azt természetesen (jól) megtanítjuk (jól) kenuzni. A vízitúra olyan gyönyörűség, hogy úgy tátva marad mindenki szája, hogy mehetünk is az evezés után a szájsebészetre (vagy ahova a tátva maradt szájjal kell). A kenuzás végén még kérjük, hogy a kenudat/ kenutokat mossátok ki, és segítsetek abban, hogy azokat visszategyük a partra. Aztán indulunk a bicajokkal, több rövid pihivel megszakítva a bringázást befejezzük a túrát és Tiszafüreden leadjuk a bicajokat a kölcsönzőben.

 

2. napi tisza-tavi vízitúra; tisza-tavi csoda-vízitúra

img_1437.jpgA Tisza-tó egyik csodája. Ahol a madár se jár. Ahol besírsz, ahol egyszerűen eldobod az ****dat. Széplelkűek vigyázzatok, tisza-tavi remeteségre fogjátok sikeres munkátokat váltani. 
Vízitúra a Tisza-tavon, egy extrém különleges helyen, ami zsibbasztóan gyönyörű, mégis maximum néhány pecás társaságában leszünk.... 

Az először vízitúrázóknak evezéstanítás! 

img_20190817_105356-2.jpgA vízitúra napján 10:45 és 11:00 között, Tiszafüreden az Albatrosz-kikötőben találkozunk. Ahogyan bejössz a kikötőbe, rögtön meglátsz majd egy hidat (!) és a híd tövében neon színű, MC Túravezető feliratú pólóban vár majd a túravezető. 

 

Parkolás után vegyetek ki mindent a kocsiból, amit hoztok magatokkal a kenuba. A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a kötelezően viselendő mentőmellényeket és lapátokat. Ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. 

tisza-to-mangrove-12.jpgHamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. 

 

Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. 


tisza-to_20190806_13.jpgA nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re. Vízre szállás után a hangsebesség alig ötszörösével (vagy némileg lassabban) indulunk.

1690489484171.jpgViccet félretéve. Kényelmes, nagyon kis nézegetős, kellemes tempóban evezgetünk. Ez a nap olyan lesz mint egy tudatos jelenlét, ill. ahogy itt felénk mondják :)) mindfulness training. Az elképesztő vízi világban rácsodálkoztok a világra.

 

361587522_1824191797975249_8437117373356692548_n.jpgHirtelen elfelejted a társasházi közgyűlést, a főnök *****ségeit, az ügyfél lehetetlen kívánságait, a válóperedet, ilyen-olyan betegségedet, a néhány tucat ilyen-olyan lelki nyavalyád. Itt, "itt" vagy. A szépségek mohó habzsolása közben lesz lábnyújtóztató, pisilő és étkezési szünetünk, a vízitúra közben is fogunk partra szállni. Kényelmes tempóban evezgetünk, komótos tempóval érkezünk vissza az indulási kikötőbe, ahol még egy kenumosásra tisztelettel megkérünk, amit már fátyolos tekintettel és szipogva teszel. De ahogy a tisza-tavi halászok mondták régen: Don't cry Baby... 

 

3. napi vízitúra a Tisza-tavon: ember előtti tájakon
lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpgKérjük, hogy a jelentkezés előtt is, majd többször, végül az indulási előtti napon ismételten tanulmányozzátok át, hogy mit kell hozni a vízitúrára.
Tiszafüreden 9:59-kor az Albatrosz-kikötőben találkozunk. Ha nem a nulladik napon, hanem az első túranap reggelén jöttök Bp. felől vonattal, akkor a Bp-ről 7:30-kor induló intercity-ről Füzesabonyban kell 
átszállni és 9.35-kor leszel / vagytok Tiszafüreden. A vasútállomástól az út nagyjából 25 perc. Aki kocsival érkezik, az egész napra a kikötő kerítésén belül hagyhatja az autóját. Nagyon szépen köszönjük a pontos érkezést, a pontosan érkező többséget pedig megnyugtatjuk, hogy nem kell majd egy-két elkésőre várnotok, tiszteletben tartjuk az időtöket. 

Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a kenuzáshoz. 
A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a mentőmellényeket és lapátokat, ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. 

A parton kezdjük, majd a Tisza-tó tanulási szempontból álomnak számító, sodrás nélküli, a Mariana-ároknál némileg sekélyebb vízmélysége felett folytatjuk a tanulást.

20140704_tisza-to-igyekszunk-tiszavalk-fele.jpgHamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re. 

 
img_2012.jpg
Vízre szállást követően egy, a képen is látható ún. 'öblítőcsatornán' (csak a neve nem szép, maga a víz fantasztikus) a Tisza felé indulunk, de ha a vízállás lehetővé teszi, a vízitúra 9. percében már az oldalág oldalágában olyan "meseországban" evezünk, hogy az ínyencek is csettintenek.
 
Pinduri és olyan vékony vízi ösvényen haladunk, hogy egymás mellett két kenu nem fér el. 
 


img_1976.jpgMintha ember soha nem járt volna itt.
Az elképesztően vadregényes ágacskában csak libasorban tudnak jönni a kenuk.
Visszacsatlakozunk a szélesebb csatornára, és hamarosan egy újabb vadregényes ágba megyünk be egy kicsit, egy idő után már szégyelljük, hogy ennyi szürke gémet és bakcsót riasztunk el, nem is baj, hogy ez zsákutca és nem megyünk el "koppanásig", legalább a madárkák is tudnak némi nyugalomhoz jutni.
Mindenesetre itt becserkészhetsz majd jégmadarat is, jó eséllyel látsz majd nagy kócsagot, néha összejön a bölömbika vagy egy törpegém is ebben a "lagúnában". 
 
A torkolat közelében tarthatunk pisilési szünetet. 
 
tisza-to-kenutura-vizitura_20170529_resized.jpg
Innen a Tiszán evezünk, csorgunk lefelé egy kicsit, hamarosan lubickolásra és nem mellékesen ebédre megállunk.
Ebéd után pedig egy másik vízi folyosóra fordulunk, onnan benézünk eldugott tavacskába, majd arról is letérünk, és a legszebb helyek érintésével jutunk el a túranap legdélibb pontjáig. 
 
Innen egyik ágból ki, másikba be kacskaringóval jövünk haza.
 
tisza-tavi-vizitura_20170730_.jpg
Amikor meglátjuk a szabad strandot, ha még egybehangzóan azt mondjátok, hogy van kedv és erő, a Kaland-sziget északi oldala mellett suhanunk és végül észak-kelet felől futunk be az indulási kikötőbe.
Ha nem, akkor "nyílegyenesen" irány a kikötő.  
A délelőtti indulás helyére érkez(t)ünk vissza.
 
Még egy kenumosásra tisztelettel megkérünk. 

 

 

4. napi családi, baráti tisza-tavi kenutúra: a víz útja, avagy "Avatar 2" vízitúra
tisza-tavi-kenuzas-kenutura-tisza-vizitura-45.jpg10:30-kor találkozunk.  
A találkozási hely Tiszafüreden az Albatrosz-kikötő lesz. Természetesen ez a nap is úgy kezdődik, hogy azoknak, akik most kezdik a vízitúrázást, betanítást tartunk. 

Az először kenuzokat megtanítjuk a kenu irányítására, kormányzására. 

 

img_20190817_103509-2.jpgAztán jön a Tisza, izgi vízivilágot fedezünk fel a Tisza mellett, majd jön egy kis mosdós, lábnyújtóztatós pihenő, esetleg kávéval és más dekadens, fogyasztói társadalmas csökevényekkel. De hamar vége a konzumálásnak, kegyetlen orcával jön majd a rettegett mondat: "- Vízitúrázók! Indulunk." 

Folytatjuk utunkat, és egy, a folyondár növényzet miatt szinte dzsungelnek számító szárazföld mellett evezünk be a Poroszlói-medencébe.

avatar.jpg

Velünk szemben a másik parton gyönyörűen látszik a sarudi templom, és mögötte - erősen a háttérben - a Mátra és a Bükk. Még hátrébb az Észak-sark, de az takarásban lesz. Megkerüljük - quiz kérdés lesz - vagy

a) a Jóreménység-, vagy a

b) Horn-fokot és az első európai felfedezők izgalmával partra szállunk egy helyes kis szigeten.

Hölgyek jobbra, urak balra...., majd ebéd, és rövid szieszta. t-to-243.jpgA dohányosok itt rágyújthatnak, de kérjük a csikknek hozz magaddal szelencét, vagy egy üveget, hogy ne dobjunk el semmit, ami nem ide való.

 

Köszönjük, hogy te is vigyázol a természetre. 


tisza-to-kilato23-by-csod-mo.jpgAztán BAAAAAAAAAAANG, jön az Avatar 2 vízi ösvény. The way of the water. Ha itt nem nyitod ki a bal haléntékod magasságában a buksidat, és dobod el az agyad, akkor sehol. Ennyi. Nagyon körülbelül, 15 és 16 óra között érkezünk az indulási kikötőbe, tehát a nap során csillagtúrát teszünk, ill. tettünk meg. Még egy - egyébként szokásos - kenumosásra szeretnénk majd megkérni, ill. kérünk szépen segítséget a kenuk helyre tételében. 

 

5. napi Tisza-tavi vízitúra: Óhalászi-Holt-Tisza, ahol a madár se jár, pontosabban csak ők, meg TE 
ohalaszi-tisza-to-vizitura-8224.jpg10:00-kor találkozunk. 
A találkozási hely Tiszafüred, a tiszafüredi Albatrosz-kikötő lesz. Ez a nap is úgy (jól) kezdődik, hogy azoknak, akik most kezdik a vízitúrázást betanítást tartunk. Jól tanítunk. Velünk nem lesz fruszráló szenvedés a vízitúra, mert az a megátalkodott bitang makacs lélekvesztő (tehát a kenu) csak nem arra megy, amerre a legénység szeretné. Száguldva fogsz siklani, csodálatosan finom mozdulatokkal úgy fogod és fogjátok irányítani a kezes bárány kenut, hogy másnap indulhatsz az Olimpián (szinte).

 

a-tunderrozsak-tava-tisza-to-vizitura.jpgAmikor az először kenuzók is már félelmetesen profik, "Go West", pontosabban dél-délnyugat. Az ebédet vagy egy szigeten, vagy egy kilátón üldögélve, a nyugalomba belefeledkezve költjük el... 

Felfedezünk egy olyan belső tavat, ahol nem fogsz hinni a szemednek.

ohalaszi-holt-t.jpgEz az a hely egyszerre, amire azt mondjuk, hogy a madár se jár, de amikor beérünk, akkor látod majd, hogy de ők bizony nagyon is. Direkt itt nem írjuk le a nevét, hogy ne legyen idegenforgalmi látványosság, de Magyarország egyik "legmadarasabb" tava. Hazafelé menetben meg bekukkantunk az Óhalászi-Holt-Tiszába is. Ha hosszú ujjú polóban jöttél, ha halásznadrág volt rajtad a fürdőruhád felett, magyarán ha naptejjel nem szennyezzük a vizet, és a legénység- összetétel a biztonságos hajóból történő kiszállást is lehetővé teszi, akkor itt lehet egyet csobbanni is a szürreális méretű tündérrózsák között.

Mitől Óhalászi az Óhalászi-Holt-Tisza? A jelenlegi Tisza-tó közepén falu állt. Óhalász. Soha nem volt könnyű az Óhalásziak élete. A Tisza gyakran elöntette. (Drón fotó: Molnár Péter)

img_20190817_105759-2.jpgEgyébként az Óhalász név alapján valószínűleg nem meglepő, hogy Óhalászon főleg halásztak. Már az Árpád-házi királyok idején is szolgáltattak halat az időszakosan ideköltöző udvartartásnak. Aztán egyszer betelt a pohár. Egy olyan áradás után, amikor csak néhány ház maradt, 1877-ben úgy döntöttek: mennek. A döntésben erősen segített egy derék férfiú, Lőrinc püspök, róla nevezték el az új települést Poroszló és Sarud között. Óhalász emlékét már csak nevek őrzik, és a Tisza-tó egyik leghíresebb "belső tava", a tiszta és a vízmélység miatt sötét, színű, tekintélyt parancsoló fákkal övezett Óhalászi-Holt-Tisza. Itt található a Tisza-tó egyik legkiterjedtebb tavirózsa telepe, tekintélyt parancsoló méretűek itt a tündérrózsák, ennél nagyobbra csak a Tisza-tó egy másik belső tavában, a Göbében nőnek.

20140702_tisza-to-kenuturan-buzgosag-az-ohalaszi-torony-aljaban.jpg

Természetesen a túrában lesz kiszállás, pihenő, legalább 3, de inkább négy pisilési szünet (hölgyek jobbra, urak balra...) A relaxációt légy szíves ne vegyétek túl intenzívre, a szelíd horkolás elijeszti a halakat. 
Nagyon körülbelül, 16:30 körül érkezünk az indulási kikötőbe. Érkezéskor még tisztelettel kérjük, hogy mindenki a saját kenuját mossa ki.

 


Túradíjak

 

Testre szabott tisza-tavi vízitúra 
Egyedi kenutúrára vonatkozó ajánlatunkat az időpont, a szállás, étkezés, szolgáltatások, logisztikai és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. Tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. 

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 
2016-08-14-tisza-tura-vizitura-77.199.jpgA vízitúrára történő jelentkezés egyszerű.

1. Csörrents meg, hogy a kívánt időpontra van-e hely: +36209342760
2.
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek, ill. a mit kell hozni a túrára menüpontok elolvasását követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 
3.

img_0048.jpg

24 órán belül visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követő banki napon kérjük a túradíj átutalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a vízitúra helyét, vagyis azt, hogy "Tisza-tó" beírni. A nevet NEM kell beírni, NE írd be, úgyis látszik az utalásból, viszont ha beírod, nem marad hely.  


 


(Pl. 2072 Zsámbék, Keszi u. 43. 
2024. július 3-7. Tisza-tó vízitúra)