Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. **. Tisza-tavi vízitúra, választhatóan 1 vagy 2 napos kenuzgatások

img_7645.jpgTisza-tavi, választhatóan 1-2-napos vízitúra elmondhatatlan útvonalakon!!!!!!! Az egyik napon "Avatar 2" vízitúra, a másik túranapon pedig az élettől nyüzsgő Óhalászi-Holt-Tisza.
Gyönyörűséges vízitúra-virágszálak. Übergyönyörű kenus útvonalak. Eldobott a**ak. Elrabolt lelkek. Megilletődött és megihletett vízitúrázók. Evezés földöntúli tájakon. A szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon és apartmanokon át a wellness hotelig bármi lehet. 

tisza-to-kilato.jpg

A vízitúra idejére a szállást kérjük intézd magad. A sátrasok és faházat igénylők Poroszlón, Tiszafüreden, Sarudon több kemping között választhatnakHa valaki apartmant keres, Poroszlón és Tiszafüreden számtalan szállást talál. A magatok foglalta szállásról egyszerűen csak gyere/gyertek ki délelőtt az indulási kikötőbe, amelynek a címét elküldjük neked e-mailben. Az étkezés önellátó. Ez Poroszlón és Tiszafüreden könnyű, a közelben számos éttermet, pizzériát találsz. Ha távolról jöttök, ha nem akartok viszonylag korán kelni, megfontolandó az első túranap előtti, - mi így hívjuk - "nulladik napi" érkezés a Tisza-tóhoz. 
 

1. napi családi, baráti tisza-tavi kenutúra: a víz útja, avagy "Avatar 2" vízitúra
tisza-tavi-kenuzas-kenutura-tisza-vizitura-45.jpg10:30-kor találkozunk.  
A találkozási hely Tiszafüreden az Albatrosz-kikötő lesz. Természetesen ez a nap is úgy kezdődik, hogy azoknak, akik most kezdik a vízitúrázást, betanítást tartunk. 

Az először kenuzokat megtanítjuk a kenu irányítására, kormányzására. 

 

img_20190817_103509-2.jpgAztán jön a Tisza, izgi vízivilágot fedezünk fel a Tisza mellett, majd jön egy kis mosdós, lábnyújtóztatós pihenő, esetleg kávéval és más dekadens, fogyasztói társadalmas csökevényekkel. De hamar vége a konzumálásnak, kegyetlen orcával jön majd a rettegett mondat: "- Vízitúrázók! Indulunk." 

Folytatjuk utunkat, és egy, a folyondár növényzet miatt szinte dzsungelnek számító szárazföld mellett evezünk be a Poroszlói-medencébe.

avatar.jpg

Velünk szemben a másik parton gyönyörűen látszik a sarudi templom, és mögötte - erősen a háttérben - a Mátra és a Bükk. Még hátrébb az Észak-sark, de az takarásban lesz. Megkerüljük - quiz kérdés lesz - vagy

a) a Jóreménység-, vagy a

b) Horn-fokot és az első európai felfedezők izgalmával partra szállunk egy helyes kis szigeten.

Hölgyek jobbra, urak balra...., majd ebéd, és rövid szieszta. t-to-243.jpgA dohányosok itt rágyújthatnak, de kérjük a csikknek hozz magaddal szelencét, vagy egy üveget, hogy ne dobjunk el semmit, ami nem ide való.

 

Köszönjük, hogy te is vigyázol a természetre. 


tisza-to-kilato23-by-csod-mo.jpgAztán BAAAAAAAAAAANG, jön az Avatar 2 vízi ösvény. The way of the water. Ha itt nem nyitod ki a bal haléntékod magasságában a buksidat, és dobod el az agyad, akkor sehol. Ennyi. Nagyon körülbelül, 15 és 16 óra között érkezünk az indulási kikötőbe, tehát a nap során csillagtúrát teszünk, ill. tettünk meg. Még egy - egyébként szokásos - kenumosásra szeretnénk majd megkérni, ill. kérünk szépen segítséget a kenuk helyre tételében. 

 

2. napi Tisza-tavi vízitúra: Óhalászi-Holt-Tisza, ahol a madár se jár, pontosabban csak ők, meg TE 
ohalaszi-tisza-to-vizitura-8224.jpg10:00-kor találkozunk. 
A találkozási hely Tiszafüred, a tiszafüredi Albatrosz-kikötő lesz. Ez a nap is úgy (jól) kezdődik, hogy azoknak, akik most kezdik a vízitúrázást betanítást tartunk. Jól tanítunk. Velünk nem lesz fruszráló szenvedés a vízitúra, mert az a megátalkodott bitang makacs lélekvesztő (tehát a kenu) csak nem arra megy, amerre a legénység szeretné. Száguldva fogsz siklani, csodálatosan finom mozdulatokkal úgy fogod és fogjátok irányítani a kezes bárány kenut, hogy másnap indulhatsz az Olimpián (szinte).

 

a-tunderrozsak-tava-tisza-to-vizitura.jpgAmikor az először kenuzók is már félelmetesen profik, "Go West", pontosabban dél-délnyugat. Az ebédet vagy egy szigeten, vagy egy kilátón üldögélve, a nyugalomba belefeledkezve költjük el... 

Felfedezünk egy olyan belső tavat, ahol nem fogsz hinni a szemednek.

ohalaszi-holt-t.jpgEz az a hely egyszerre, amire azt mondjuk, hogy a madár se jár, de amikor beérünk, akkor látod majd, hogy de ők bizony nagyon is. Direkt itt nem írjuk le a nevét, hogy ne legyen idegenforgalmi látványosság, de Magyarország egyik "legmadarasabb" tava. Hazafelé menetben meg bekukkantunk az Óhalászi-Holt-Tiszába is. Ha hosszú ujjú polóban jöttél, ha halásznadrág volt rajtad a fürdőruhád felett, magyarán ha naptejjel nem szennyezzük a vizet, és a legénység- összetétel a biztonságos hajóból történő kiszállást is lehetővé teszi, akkor itt lehet egyet csobbanni is a szürreális méretű tündérrózsák között.

Mitől Óhalászi az Óhalászi-Holt-Tisza? A jelenlegi Tisza-tó közepén falu állt. Óhalász. Soha nem volt könnyű az Óhalásziak élete. A Tisza gyakran elöntette. (Drón fotó: Molnár Péter)

img_20190817_105759-2.jpgEgyébként az Óhalász név alapján valószínűleg nem meglepő, hogy Óhalászon főleg halásztak. Már az Árpád-házi királyok idején is szolgáltattak halat az időszakosan ideköltöző udvartartásnak. Aztán egyszer betelt a pohár. Egy olyan áradás után, amikor csak néhány ház maradt, 1877-ben úgy döntöttek: mennek. A döntésben erősen segített egy derék férfiú, Lőrinc püspök, róla nevezték el az új települést Poroszló és Sarud között. Óhalász emlékét már csak nevek őrzik, és a Tisza-tó egyik leghíresebb "belső tava", a tiszta és a vízmélység miatt sötét, színű, tekintélyt parancsoló fákkal övezett Óhalászi-Holt-Tisza. Itt található a Tisza-tó egyik legkiterjedtebb tavirózsa telepe, tekintélyt parancsoló méretűek itt a tündérrózsák, ennél nagyobbra csak a Tisza-tó egy másik belső tavában, a Göbében nőnek.

20140702_tisza-to-kenuturan-buzgosag-az-ohalaszi-torony-aljaban.jpg

Természetesen a túrában lesz kiszállás, pihenő, legalább 3, de inkább négy pisilési szünet (hölgyek jobbra, urak balra...) A relaxációt légy szíves ne vegyétek túl intenzívre, a szelíd horkolás elijeszti a halakat. 
Nagyon körülbelül, 16:30 körül érkezünk az indulási kikötőbe. Érkezéskor még tisztelettel kérjük, hogy mindenki a saját kenuját mossa ki.

Jelentkezés tisza-tavi vízitúrára :

1. 
img_0065.jpgKérünk szépen egy hívást, amikor eldöntöttétek a vízitúra időpontját.
+36209342760

2.
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek megismerését követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni.

3.
Kérjük a túradíj átutalását. Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.


img_20170718_164032.jpgA számlaszám: 12001008-00106900-00100007 megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a Tisza-tavat beírni. A nevedet NE írd be, ugyanis a neved amúgy is látszik, és csak elveszed a közlemény rovat semmicske helyét az értékes információtól!!!
(Pl. 2091 Budakeszi, Guderian u. 22., 2024. július 6-7. Tisza-tavi kenuzás)