Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Tisza-tó házirendje

Az első pillanatra talán furcsa címhez először is két megjegyzés
 
A Tisza-tó egyik legszínvonalasabb és (lehet, hogy elfogult vagyok), egyik legprofibb, minden minőségi paraméter alapján egyik legjobb kikötőjét kedves barátom Nagy Jóska "csinálta meg". Jóskát elvitte az a bizonyos három betűs szörnyű betegség és fia, Krisztián vette át a kikötő vezetését, aki - reméljük Jóska látja az örök tündérfátyol és sulyommezőkről - csodálatos munkát végez.
 
Senkit, de egykori barátom fiát pláne nem plagizálom, innen tehát Nagy Krisztiántól idézek és egyúttal ezek számunkra is a vízitúráinkon kötelező betartandó normák. Következzék a Tisza-tó "házirendje" és annak általunk használt változata, amelyek egyúttal részét jelentik szerződési feltételeinknek.
 
 
 • "Mindenki tudatában kell legyen annak, hogy a tó fenntarthatóságának, jövőjének a záloga a víz tisztaságának a megőrzése, a természeti értékek, az élővilág megóvása, és ennek megfelelően kell viselkednie.
  A Tisza-tó természeti értékeinek a védelme érdekében tartsuk be a természetjárás fontos szabályát: NE VIGYÉL EL MÁST, MINT AZ EMLÉKEIDET ÉS NE HAGYJ MAGAD UTÁN MÁST, CSAK A LÁBNYOMAIDAT!"
 • "A védett növények, állatok károsítása büntetést vonhat maga után" - mondja a házirend. Mi pedig azt tesszük hozzá, hogy a károkozás nálunk hála égnek soha fel nem merült, de ha egyszer normális vendégek helyett valami károkozó jönne a túrára, hívjuk a rendőrséget és a nemzeti parki őrt, ha kell a tó közepéről is kivitetünk.
 • "A védelem alatt álló területeken, mind a vízi közlekedésre, mind az ott tartózkodásra időbeni és térbeni korlátozások lehetnek érvényben, amelyekről az idelátogatóknak előzetesen tájékozódni szükséges." Mi minden tájékoztatást megadunk, sőt, bizonyos önkorlátozással az immár elméletileg nem tilos helyek egyikére nem evezünk be teljesen, hanem tisztes távolból tiszteljük az élővilágot.
 • "A tóparton keletkezett hulladékot mindenkinek magával kell vinni, ha erre nincs lehetőség, zsákokat kell használni, és a zsákot a gátkorona szélére kell helyezni." Kedves Túrázó, ha hozzánk jössz, ezt felejtsük el. Sehol nem hagyunk zsákokat, mindent viszünk a partra és szelektíven dobjuk ki. Egyik nemes versenytársunk rendszeresen tart szemétszedést. Köszönet neki, de büszkén tesszük hozzá, hogy nálunk a szemétszedés nem egyszeri és jól reklámozott marketingfogás, folyamatosan begyűjtjük a szemetet, a nyár minden napján. Nem a mi dolgunk, de tesszük, mert szerintünk így helyes.
 • "A Tisza-tó műszaki létesítményeinek a megóvása mindenki számára kötelező. A partvédelmi művek megbontása, a favágás és a nádsáv rongálása tilos. A vízépítési műtárgyak védőtávolságán belül történő tartózkodás szabályait be kell tartani. A Vízlépcső közvetlen környezete különösen veszélyes, azokat a vízen 300 m-en belülre megközelíteni tilos, kivételt képez a hajózsilip megközelítése, fokozott óvatossággal. Az áthajózásra alkalmas műtárgyakon is fokozott figyelemmel és elővigyázatossággal kell
  áthaladni." Evidens. Bár a vízlépcsőhöz látótávolságba sem megyünk.
 • "A gáton vezető út elsősorban a tó működtetésével kapcsolatos feladatok ellátására szolgáló üzemi út, és nyílt kerékpárút. Gépjárművel csak a horgászhelyek, kikötők és strandok megközelítésére lehet igénybe venni. Parkolásra csak a gátkorona víz felőli oldala vehető igénybe. Gépjárművel közlekedni csak az üzemeltető engedélyével lehet, az engedélyben megadott előírások betartásával. Települések közötti átmenő forgalomra nem vehető igénybe és ezt a felállított töltéssorompók is korlátozzák. A szembejövő kerékpárost félreállással, lehúzódással kell elengedni, az előzés lelassítva, megfelelően kikerülve végezhető el. Árvíz idején a gát a védekezőké, tilos a közlekedés, az ott tartózkodás!" Big Yes. Így kell, ha hozzánk jössz.
 • "A gáton, a parton vagy a vízen való közlekedés során - de minden egyéb tevékenységben -,ahol a jogszabály mást nem ír elő, a gyengébbnek legyen mindig előnye! A csónakos adjon előnyt a vízben úszónak, a motorcsónakos az emberi erővel hajtott vízi járműnek, a kerékpáros a gyalogosnak, az autós a kerékpárosnak és így tovább!" Pontosan így járunk el, ha mi kísérjük a karavánt motorcsónakkal, ez természetes
 • "A vízi közlekedés, éppúgy, mint a közúti, szabályokhoz kötött tevékenység. Bár az emberi erővel és a 4 KW-t alatti teljesítményű motorral hajtott járművekre nem kötelező az előírt képesítés, de csak az üljön csónakba, kajakba, kenuba, aki elsajátította annak használatát, úszni tud és ismeri a vizet, ahova megy. Jelentős árvíz idején, a tó területén tartózkodni ugyancsak tilos és a vízi közlekedés (hajózás), illetve a horgászat is korlátozható." Nem teljesen igaz, hiszen a 2012-es hajózási szabályzat alapján egy derék tornatanár nem teheti be az iskola 48 nebulóját 12 kenuba, mert 30.000 Ft lesz kapásból a bünti és jöhet vissza a partra vízitúra-vezetőt keresni.
 • "A horgászat szabályait, rendjét és etikai szabályait be kell tartani. A halak is érző lények, fölöslegesen ne okozzunk szenvedést számukra!” Ismét nagyon egyetértünk, bár a mi vendégeink csak a vízitúra előtt és a túra után horgásznak - de akkor tömegesen
 • "A Tisza-tó partjain fürdésre a kijelölt szabad- vagy kiépített strandok szolgálnak, azok előírt rendjének betartása mellett. Ki nem jelölt helyeken fürödni nem ajánlott, a parttól mért 500 m-en túli vízfelületeken és a belső, közlekedésre igénybe vett vízfolyásokban (például az öblítő csatornákban) pedig t i l o s ! Szabad vízen (például csónakból) való fürdés során tudatában kell lenni annak, hogy a veszélyek nagyobbak, a mentés lehetősége korlátozott, ezért csak úszni tudó, magért felelősséget vállaló ember ereszkedjék a vízbe.
  Gyermek csak mentőmellénnyel fürödjön a szabad vízen, vagy üljön a csónakban!" Igen, igen, igen
 • "Poroszlón, és Abádszalókon viharjelzés működik. Elsőfokú vihar veszély esetén a viharjelző percenként 45-öt villan: úszni, csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző lámpák percenként 90-szer villannak fel. Ebben az esetben a vihar rövid időn belüli megérkezését jelzik. Ilyenkor fürödni tilos! Továbbá tilos csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorlás hajók kivételével). Aki megszegi ezeket a szabályokat, az felelőtlenül kockáztatja saját és embertársai (utasai) életét." No comment, ez nem házirend, ez jogszabály.
 • Vízi járművet, úszóművet és csónakot csak a Nemzeti Közlekedési Hatóság által engedélyezett kikötőben lehet elhelyezni és tárolni. Hatósági engedéllyel nem rendelkező lekötő helyeken csónakot elhelyezni csak ideiglenesen, a folyamatos használat idejére, felügyelet mellett lehet.