Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


7-napos Tisza-tó vízitúrák (minden szombat-péntek)

20140615_tisza-to-vizitura-kenutura-tunderfatyol-a-szartos-utan.jpgBármikor, bármelyik napon kezdhetsz nálunk egy 7-napos tisza-tavi evezést. Például (lásd ezen menüpontot) kezdhetsz 7- napos tisza-tavi vízitúrát szombati indulással.

 

 

 

Tehát itt (hangsúlyozottan csak példaként, de konkrét példaként) a szombattól a következő hét péntekéig tartó vízitúráról olvashatsz. 

 

 

 

A pár percig kezdőknek evezéstanítás, www.vizitura.org.-oktatas.jpgcsillagtúrák Tiszafüredről.

A támaszpontunk Tiszafüred. Csillagtúrázva fedezzük fel a Tisza-tó jelentős részét, természetesen a vízitúra minden napján más és más izgalmas helyekre evezünk. A napközbeni élelem önellátó, vacsora rendelhető. Ezt a vízitúrát a kisgyermekesektől, a kezdőkön át a mindent felfedezni szerető vízitúra-szerelmesekig mindenki élvezi.   

 
 • 2022. május 28. - június 3. tisza-tavi vízitúra
 • 2022. június 4-10. tisza-tavi vízitúra
 • 2022. június 11-17. tisza-tavi vízitúra
 • 2022. június 18-24. tisza-tavi vízitúra
 • 2022. június 25. - július 1. tisza-tavi vízitúra
 • 2022. július 2-8. tisza-tavi vízitúra
 • 2022. július 9-15. tisza-tavi vízitúra
 • 2022. július 16-22. tisza-tavi vízitúra
 • 2022. július 23-29. tisza-tavi vízitúra
 • 2022. július 30. - augusztus 5. tisza-tavi vízitúra
 • 2022. augusztus 6-12. tisza-tavi vízitúra
 • 2022. augusztus 13-19. tisza-tavi vízitúra
 • 2022. augusztus 20-26. tisza-tavi vízitúra

 

 

Szállás és étkezés a tisza-tavi evezés idején

20140615-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-apartman-iren-1.jpg

A szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet. A szállást vagy foglaljuk neked vagy - természetesen - intézheted magad. A sátrasok három kemping között választhatnak a kikötőtől 5 perc séta távolságban, és előzetesen nem is kell helyet foglalnotok. 

 

 

Aki amúgy nem menne wellness hotelbe, annak is felhívjuk a figyelmét arra, hogy a Balneum hotelben a közzétett árakhoz képest néha szürreális árkedvezménnyel normál tiszafüredi vendégszoba árat is kínálnak. Ha valaki apartmant keres, Tiszafüreden számtalan szállást talál.

 
Aki igényli, annak a kikötőtől egy percre található, kellemes, jól felszerelt és tökéletes főzési lehetőséget kínáló apartmanok egyikét (4000 Ft/fő/éj) lefoglaljuk. 
 
20140615_-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-apartman-viktoria-1.jpg
Vannak 2-, és 1-hálóhelységes, ill. 4-, és 5-ágyas apartmanok, 
amelyek egy sorház apartmanjai, az előttük lévő tér egybenyitható, ill. egyben van. Az általunk javasolt apartmanok konyha részében villanytűzhely van. A faházas szállások és a sátrazás (helytől függően) 1500-3000 Ft körül vannak.
 

Ha magad foglalod a szállást, egyszerűen csak gyere ki délelőtt az indulási kikötőbe.Az étkezés önellátó. Ez Tiszafüreden könnyű, a közelben számtalan éttermet, giroszost, pizzériát találsz. Bográcsot tudunk adni, tárcsázáshoz, grillezéshez saját eszközt hozni kell. 

 

 

Opcionális 0. napi érkezés a tisza-tavi kenuzásra, a Tisza-tó megközelítése

20140704_tisza-to-vizitura-zsombor-a-hos.jpgAki távolról jön, annak jó a nulladik napi esti érkezés, beköltözés vagy sátorverés. Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek, Poroszló után következik Tiszafüred.

 

 

 

 

 

 

 

A tisza-tavi vízitúra első napján 9:45 és 10 óra között találkozunk

20150605_144555.jpg

vízitúra első napján Tiszafüreden, 9:45 és 10 óra között, az indulási kikötőben találkozunk. Könnyű lesz ide találnod. Kattints ide. Ha nem a nulladik napon, hanem az első túranap reggelén jöttök Bp. felől vonattal, akkor a Bp-ről 7:30-kor induló intercity-ről Füzesabonyban kell átszállni és 9.35-kor leszel / vagytok Tiszafüreden. A vasútállomástól az út nagyjából 15 perc séta, kellemes úton, a guruló bőrönd jól használható.  Aki pedig kocsival érkezik, és ma már ez a jellemző, az egész napra - díjmentesen - a kikötő kerítésén belül hagyhatja az autóját. Illetve, ha kocsival jöttök, érdemes azzal kezdeni, hogy a romlandó élelmiszert a szálláson hűtőszekrénybe teszitek. 

 

 

 

lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpgHa időben megcsúsztok, akkor inkább gyere/gyertek közvetlenül a kikötőbe, mint, hogy elkéssetek. Egy-két családnyi élelmiszert a kikötőben is be tudtok tenni hűtőszekrénybe.  

 

 

 

 

Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. 
A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a mentőmellényeket és lapátokat, majd - ha ti is az ezt kérő 95+ százalékba tartoztok - a "beöltözött" csapatokról elkészítjük az "kenutúra-előtt" fotókat. 

 

 

vizitura-tisza-to-tiszatavi-kenu_20170828.jpg

Ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. 
A parton kezdjük, majd a Tisza-tó tanulási szempontból álomnak számító, sodrás nélküli, kb. 60 centis vízmélysége felett folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. 

 

 

Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. tisza-to-vizitura-tanulas.jpgA nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re, 11 óra előtt kihajózunk.

 

 

 

 

 

Szombati vízitúra a Tisza-tavon:
Ember előtti tájakon evezgetünk

20140704_tisza-to-igyekszunk-tiszavalk-fele.jpg
10:30 Vízre szállást követően a Tisza felé indulunk, de a vízitúra 9. percében már egy olyan "alösvényen" evezünk, hogy az ínyencek is csettintenek. Mintha itt ember soha nem járt volna. Miután visszacsatlakozunk a X-es öblítőcsatornára, kb. 1 km után érünk ki a Tiszához és a 432 fkm jelzés közelében tartunk "technikai" szünetet, értsd "hölgyek jobbra, urak balra". 
 
 
 
 
 
Innen a Tiszán evezünk lefelé 5,5 km-t. 14:30 A Tiszáról egy öblítőre fordulunk, majd arról is hamarosan balra térünk és a legszebb helyek érintésével a Jana-fok közelében jutunk fel az Örvényi Morotvához. 
 
 
a-hid-fele-kozelitve-vizitura-tisza-a-tisza-tonal.jpg16:00-kor látjuk meg a szabad strandot, de még balra kanyarodunk a Füredi-Holt-Tiszára és végül észak-kelet felől érkezünk meg az indulási kikötőbe. 17:00 Tiszafüredre, a délelőtti indulás helyére érkeztünk vissza, na még egy kenumosás. 

 

 

 

 

 

 

Vasárnap: A Nagy-Morotva rejtett kincsei

20150605_132434.jpg10:30 A vízre szállást követően különleges szépségű, Rambo-filmeket és vietnami dzsungelt idéző helyeken, a vadszőlővel benőtt parti növényzet miatt áthatolhatatlannak tűnő dél-ázsiai őserdőben evezünk.

 

 

 

 

 

Ha csak egy szűk kilométer erejéig is, de lesz szerencsénk a Tiszához, amely átfolyik a Tisza-tavon. Ebédszünetünk után a Nagy-Morotva egyik szépséges belső tavát fedezzük fel.

 

Mielőtt hazafelé indulnánk, még kinézünk egy "tóban tóra" - ez a neve - a Szartosra és elevezünk egy olyan pontig, ahol megérezzük a Tisza-tó méreteit. 20140615_-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-113.jpgIndulunk vissza és az Avatar film Pandora bolygóját idéző helyeken, ha a gyökerek formájától elvonatkoztatunk, szinte autentikus mangrove-dzsungelben szalomozunk. 

 

 

 

 

 

17:00 Megérkezünk Tiszafüredre az indulási kikötőbe. 
A nap végén az egynapos vízitúrázóknak hazautazás, a többnapos túrán lévőknek szabad program. 

 

 


 

Hétfői vízitúra: Óhalászi-Holt-Tiszatisza-to-vizitura-www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-102.jpg

10:30 Vízre szállás után nyugat - észak-nyugati irányban, a Tisza felé indulunk, de másfél kilométer után balra fordulunk és egy tüneményes ágacskában a Tiszával párhuzamosan evezünk.
 
 
 
 
 

11:45 Rövid "technikai" szünet a VIII-as öblítőmentén, hölgyek jobbra, urak balra. 12:00 Tiszaörvénynél járunk, keresztezzük a Tiszát, a kis karavánnal óvatosan evezünk át a folyó jobb oldalára. A Tiszának itt érezhető sodrása már nincs, lapátolgatás nélkül nem fog levinni minket a víz.
 
 
 

dsc01692.jpg13:00 Ebéd egy csodálatos helyen a Tündérfátyol torony tövében vagy éppen a kilátó felső szintjén üldögélve, a nyugalomba belefeledkezve

 

 


 

14:00 Írisek sorfala között evezünk be az Óhalászi-Holt-Tiszába. Mitől Óhalászi az Óhalászi-Holt-Tisza?
A jelenlegi Tisza-tó kellős közepén falu állt, itt volt Óhalász. Soha nem volt könnyű az Óhalásziak élete, a Tisza évente legalább egyszer elöntette a földet. Az Óhalász név alapján valószínűleg nem meglepő, hogy Óhalászon főleg halásztak, már az Árpád-házi királyok idején is szolgáltattak halat az időszakosan ideköltöző udvartartásnak. Az óhalásziaknak és - jövedelemérzékeny uruknak - aztán egyszer betelt a pohár. 

 

 

20130804_133002.jpg

Egy olyan áradás után, amikor csak néhány ház maradt, 1877-ben úgy döntöttek: mennek. A döntésben "igen erősen segített" a tulajdonos is. Eme derék férfiú volt Lőrinc püspök, aki a falu birtokosaként szerényen magáról nevezte el az új falut, amikor is Újlőrincfalva néven új települést alapított  Poroszló és Sarud között. (Mi is így tettünk volna).

 


Óhalászra emlékét már csak nevek őrzik, és a Tisza-tó egyik leghíresebb "belső tava", a tiszta és a vízmélység miatt sötét, színű, tekintélyt parancsoló fákkal övezett Óhalászi-Holt-Tisza. Itt található a Tó egyik legkiterjedtebb tavirózsa telepe, be- és kifelé menet pedig nőszirom, alias isis mellett haladhatunk.
A Tisza-tó egyik leglátványosabb morotvája után jöhet a megszolgált pihenés

15:00 Óhalászi torony és intenzív relaxáció. 


20140702_tisza-to-kenuturan-buzgosag-az-ohalaszi-torony-aljaban.jpg

15:30 Ismét a vízen.  
17:00 Érkezés az indulási kikötőbe, hajómosás, tisztelettel kérjük, hogy mindenki a saját kenuját mossa ki.
A nap végén az egynapos vízitúrázóknak hazautazás, a többnapos túrán lévők pedig vagy a szomszédos szabad strandon pihennek vagy a szállásukra jönnek / mennek. 

19:00 Vacsora: rendelt vagy önellátó

 

 

Keddi Tisza-tó vízitúra: Bejutunk valahová, ahová csak nagyon kevesek és "bent", majd a nyugalom tengerén evezünk
www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-tisza-to-duhogo-fele.jpg

10:30 Vízre szállás után az Örvényi-morotván evezünk
11:30 Fürdés, technikai szünet a Tisza és az Örvényi-morotva / Füredi öblítő torkolatánál
12:00 A Kis-Tisza jobb partján állunk meg ebédelni. 
 
 
 
 
 

13:30 Porong-tava, Ispán-tava, Gaznyílás és a Hód, ha ügyesek vagyunk és féregjáratokat találunk a nádfalban - avagy a légvonalnál is (kicsit) rövidebbúton jutunk át új és új univerzumokba, járunk egzotikus helyeken :). 
 
 
tisza-to-kenutura-tisza-tavi-vizitura-5572.jpg
Belső tórendszereket fedezünk fel, olyan helyeken evezgetünk, ahol tényleg csak a madár jár...
14:45 Pihenő, kiszállás
15:00 Duhogó, duhogás nélkül, a végtelen nyugalom tengere
17:00 Érkezés Tiszafüredre az indulási kikötőbe, kenutakarítás. 

 

 

 Szerdai tisza-tavi vízitúra: Titkos belső tavak  

www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-tisza-to-mangrove.jpg
10:30 Vízre szállás és egy kis Tisza-túra után egy egészen különleges helyre fogunk beevezni. Kényelmesen, több pihenővel megyünk úgy, hogy senki ne fáradjon el, még akkor sem, ha egy anyuka három csemetével evezget egy hajóban. 
 
 
 
 
 
 
12:00 Ebédszünet a Nagy-Morotva közelében
13:00 Tiszavalk, kiszállás és pihenés a kikötőnél
14:00 A Nyárad-érről pedig beevezünk egy szépséges
helyre, ahova más vízitúrázók már nem szoktak eljutni, szinte bizonyos, hogy egy bizonyos apuci és csemetéje legénységű horgászcsónak kivételével senkivel nem találkozunk. 
 

effects.jpg

A táj pedig lélegzetelállító. 
18:00 Érkezés Tiszafüredre, a kenuk mosása, búcsú és hazautazás.

 

 

 

 

 

 

 

 

Csütörtöki vízitúra a Tisza-tavon:
a Tisza-tó legtitkosabb zegzugait fedezzük fel

p90817-113401.jpgA "szokásos" reggeli rituálé (lásd a részleteket az oldal tetején, tehát először vízitúrázók tanítása, bemelegítés, wc, naptejezés, tájékoztató után 10:30-kor (végre) vízre szállás, majd a VI-os öblítő felé lapátolunk. Az öblítő csatorna végén jól megérdemelt ebéd. 

 


13:00 Megtanulunk tájolni, régimódiasan GPS nélkül, csak úgy térképpel és tájolóval és becélozzuk a Tisza-tó nyugati oldalának egy másfél méteres folyosóját a nádfalban. És átkelünk az óceánon, 44 perces utunk során átszeljük a Tisza-tavat. 
Ti fogjátok elvégezni a tájolást és max. 5 métert fogtok tévedni, ami ugyebár bőven elég ahhoz, hogy meglássuk a Panama-csatornát. Minden tisza-tavi napunk szenzációs, de ez az elsők között is a szuper elitbe tartozik. 

 


www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-tisza-to-borzonat.jpg14:00 A Fattyúszerkő-torony
15:30 Borzonat és visszanézünk arra, hogy azt sem látjuk honnan jöttünk. Kegyetlenül szuper. 
17:00 Megérkeztünk Tiszafüredre, a 
nap végén következik a szokásos hajómosás, majd az egynapos vízitúrázóknak hazautazás, a többnapos túrán lévőknek a holnapi viszontlátásig sziasztok! 

 

 

 

Pénteki vízitúra a Tisza-tavon: Magellán nyomában evezünk20140615_-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-201.jpg

10:30 Irány az Amazonas delta és a látvány alapján szinte komolyan is vehető az aprócska földrajzi tévedés. Elképesztő helyen fogunk evezni, és ha a Földet nem is, de a Tiszavalki-öböl egy részét megkerüljük. 
 
 
 
 
 
 
 

13:00 A Tisza-tó nyugati oldalán lesz az ebédszünet. A nap további része a csapattól függ, egy rövidebb és egy hosszabb hazatérési út között lehet majd szavazni. Az 20150516_142701.jpgalapértelmezett vízi ösvény a rövidebb. Sőt! A hab a tortán, hogy ha plusz 6 kilométert szívesen vállal a társaság, akkor még egy fenomenális helyre beevezünk. Visszaérkezés Tiszafüredre az útvonal-választástól függő, de a legtöbbször 16 óra körül.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Túradíjak a tisza-tavi vízitúra résztvevőinek

 

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára : 
tisza-to-vizitura-4435.jpg1.
Kérünk szépen egy telefont, amikor eldöntöttétek a vízitúra időpontját.
(+36 209 342 760)

2.
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek megismerését követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni.

3.
Visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követően 48 órán belül kérjük a vízitúra díjának utalását. Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal) a tisza-tavi kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a vízitúra helyét (tehát a Tisza-tavat) beírni.

(Pl.
2230 Dunaharaszti, Püspöki u. 33.,
szeptember 30. - október 6.
Tisza-tavi vízitúra)