Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


3-napos Tisza-tavi vízitúrák

img_1437.jpg3-napos tisza-tavi vízitúrák tavasztól őszig mindig, pl. péntektől vasárnapig, vagy éppen hétfőtől szerdáig, szerdától péntekig, ill. ahogy Nektek / Önöknek jó.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
A pár percig kezdőknek szakmailag felkészült, türelmes és eredményes evezéstanítás.
 
 
Csillagtúrák Tiszafüredről és Poroszlóról, azaz minden délután ugyanabba az indulási kikötőbe térünk vissza. 3-napos, pl. hosszú hétvégi, tisza-tavi vízitúrák egészen októberig, hiszen az utóbbi években (sajnos), október végéig 25-30 fokos, napos hétvégék voltak. 
 
 
Leírhatatlan táj.
 
 
20180912_153222_resized.jpgIgény szerinti szállást foglalhatsz, van itt wellness, faház, apartman, vendégház, és természetesen sátrazni is lehet a kempingekben. Fantasztikus élmény és maximális biztonság, gyermekes családoknak, kultúremberekből álló baráti társaságoknak.
 
 
 
 
 
 
Egy példa a 3-napos  Tisza-tavi vízitúrákra, azzal, hogy az "időpontos menüpontoknál" található egy-egy konkrét kenutúra leírása. 
 

 

Találkozás a tisza-tavi vízitúra első napján 

20150605_144555.jpg

A pénteken(ként) induló vízitúrák első napján Tiszafüreden vagy Poroszlón (ezt százmilliószor egyeztetjük a vízitúra előtt), 10:30 és 11 óra között, (speciálisan és bizonyos péntekeken 14:15-kor, de az az adott túránál feltüntetésre kerül) az indulási kikötőben találkozunk. Könnyű lesz ide találnod. Kattints ide ha Tiszafüredet lesz az indulási kikötő. Ha pedig (pl. a széljárás miatt) Poroszlóról startol a kenutúra, akkor ide kérünk szépen egy kattintást. Bp. felől vonattal jöttök, akkor a Bp-ről induló intercity-ről Füzesabonyban kell átszállni és 2 óra 5 perces utazás után leszel / vagytok Tiszafüreden, vagy 1 óra 55 perc alatt Poroszlón. 

 

 

Tiszafüreden a vasútállomástól az út nagyjából 15 perc séta, kellemes úton, a guruló bőrönd jól használható.  Aki pedig kocsival érkezik, és ma már ez a jellemző, az egész napra - díjmentesen - a kikötő kerítésén belül hagyhatja az autóját. Illetve, ha kocsival jöttök, érdemes azzal kezdeni, hogy a romlandó élelmiszert a szálláson hűtőszekrénybe teszitek. 

 

lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpgHa időben megcsúsztok, akkor inkább gyere/gyertek közvetlenül a kikötőbe, mint, hogy elkéssetek. Egy-két családnyi élelmiszert a kikötőben is be tudtok tenni hűtőszekrénybe.  

 

 

 

 

 

Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. 
 

 

 

 

vizitura-tisza-to-tiszatavi-kenu_20170828.jpg

Ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. 
A parton kezdjük, majd a Tisza-tó tanulási szempontból álomnak számító, sodrás nélküli, kb. 60 centis vízmélysége felett folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. 

 

 

 

Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. tisza-to-vizitura-tanulas.jpgA nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re.

 

 

 

 

 

1. napi tisza-tavi vízitúra: Magellán nyomában evezünk, lesz holt-ág, Eger-patak, útvesztő, erdei kalandevezés, tünderfátyol-mező...

20180917_162132.jpgIrány az Amazonas delta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha ebben a vonatkozásban kivételesen és most nem veszel teljesen komolyan, nem fogunk megsértődni. Egyébként a rád váró látvány alapján szinte komolyan is vehető az aprócska földrajzi tévedés. Elképesztő helyen fogunk evezni.

 

tisza-to-vizitura-20150620_1247.jpgA kaland-sziget mellett indulunk a mai kenutúrára, majd a nevére rácáfolóan tüneményes öblítő csatornán folytatjuk az utat.

 

 

 

 

Mintha Malájzia-reklámban vagy vietnámi dzsungelben eveznénk.

Aztán egy kis tiszai csorgás és vadregényes oldalág, morotva, átjáró útvonalon közelítünk a cél felé.

Közben természetesen lesz "technikai" szünet, hölgyek jobbra, urak balra módon intézve.  

 

 

20150516_142701.jpgAz Eger-patak mentén büszkén és kicsit hitetlenkedve konstatáljuk, hogy ripsz-ropsz (akár röpke 45 perc alatt) átszeltük a Tisza-tavat, no persze, ha a kenukban ilyen legénység van....

 

 

 

 

 

 

Tisza-tó nyugati oldalán lesz az ebédszünet. 

 

20130823_132107.jpgElképesztő klassz helyeket bejárva, és egy, direkt a mi kedvünkért idehozott mangrove-dzsungelt érintve érünk vissza Tiszafüredre.
 

 

 

 

 

A nap során lesz számos, a Tisza-tóval, a tó élővilágával kapcsolatos versenykérdés, pl. "Mi a bakcsó népi neve?". 

 

 

2. napi vízitúra a Tisza-tavon: ember előtti tájakon, vadszőlő falak között, gyönyörűséges ágakon lapátolgatunk

20140704_tisza-to-igyekszunk-tiszavalk-fele.jpg
Vízre szállást követően egy, a képen is látható ún. 'öblítőcsatornán' (csak a neve nem szép, maga a víz fantasztikus) a Tisza felé indulunk, de a vízitúra 9. percében már az oldalág oldalágában olyan "meseországban" evezünk, hogy az ínyencek is csettintenek. Pinduri és olyan vékony vízi ösvényen haladunk, hogy egymás mellett két kenu nem fér el. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


tisza-to-kenutura-vizitura_20170529_resized.jpgMintha ember soha nem járt volna itt.
Az elképesztően vadregényes ágban csak libasorban tudnak jönni a kenuk. 
 
 
 
 
Egy idő után már szégyelljük, hogy ennyi szürke gémet és bakcsót riasztunk el. 
 
Miután visszacsatlakozunk a szélesebb csatornára, kb. 1 km után érünk ki a Tiszához.
A torkolat közelében tarthatunk pisilési szünetet. 
 
 
 
 
 
 
tisza-to-vizitura-szieszta-20170529.jpg
Innen a Tiszán evezünk, csorgunk lefelé egy kicsit, hamarosan lubickolásra és nem mellékesen ebédre megállunk.
 
 
 
 
 
 
 
 
Ebéd után pedig egy másik vízi folyosóra fordulunk, onnan benézünk eldugott tavacskába, majd arról is letérünk, és a legszebb helyek érintésével jutunk el a túranap legdélibb pontjáig. 
 
Innen egyik ágból ki, másikba be kacskaringóval jövünk haza, és ha a csapat nyitott rá, egy kis dzsungelharcban is lehet részünk. De mielőtt az egyébként is opcionális kihívástól elrémülnél.....
tisza-tavi-vizitura_20170730_.jpgA dzsungelharcon csak annyi értendő, hogy egy, a nád által ma már jórészt benőtt, de régen jól járható vízi ösvényen is evezünk egy kb. 100 méteres szakasz erejéig. 
 
 
 
 
 
 
 
 
15:30 óra körül (nem ígérjük nanosecundum pontossággal) látjuk meg a szabad strandot, ha még egybehangzóan azt mondjátok, hogy van kedv és erő, balra kanyarodunk a Füredi-Holt-Tiszára és végül észak-kelet felől futunk be az indulási kikötőbe. Ha nem, akkor "nyílegyenesen" irány a kikötő.  
2016-08-14-tisza-tura-vizitura-77.199.jpg16 óra előtt pár perccel, a délelőtti indulás helyére érkez(t)ünk vissza.
 
Még egy kenumosásra tisztelettel megkérünk. 

 

 

 

 

 

 

 

3. napi tisza-tavi csoda-vízitúra:
a Nagy-Morotva rejtett kincsei, "mangrove-dzsungel", és evezés "Pandorán"

20150605_132434.jpgA vízre szállást követően különleges szépségű, Rambo-filmeket idéző helyeken, a vadszőlővel benőtt parti növényzet miatt áthatolhatatlannak tűnő dél-ázsiai őserdőben evezünk.
Egy szűk kilométer erejéig is, de l
esz szerencsénk a Tiszához, amely átfolyik a Tisza-tavon.
 
 
 
 
 
 
 
Ebédszünetünk után a Tisza-tó belső tavát jelentő Nagy-Morotva egyik szépséges belső tórendszerét fedezzük fel. Békabuzogányok sorfala között evezünk be a Tisza-tó egyik fattyúszerkő telepe mellé. Evidens módon megtartjuk az illő távolságot a madárkák és közöttünk.  

20140615_-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-113.jpgHa időben nagyon jól állunk és szigorúan "opcionálisan", mielőtt egy leírhatatlanul vadregényes útvonalon hazafelé indulnánk, még kinézünk egy "tóban tóra" és elevezünk egy olyan pontig, ahol megérezzük a Tisza-tó méreteit, mivel eddig csak keskeny és közepesen széles vízi ösvényeken kenuzgattunk. 
 
 
 
 
 
 
A kenuülések magasságából nézve egészen tisztességesnek érezzük majd a vízfelület nagyságát. 
Az "óceánra" vetett pillantások és fotózást követően indulunk vissza. Nemsokára az Avatar film Pandora bolygóját idéző helyeken járunk.
 
 
tisza-to-vizitura-tiszatavi-kenutura-20170723_.jpgHa a gyökerek formájától elvonatkoztatunk, szinte autentikus mangrove-dzsungelben szlalomozunk.  

 

 

 

 

 

 

15:00 előtt lesz a mai utolsó kiszállás, lábnyújtóztatás, ha jó az idő és a víz, úszkálás plusz mosdószünet.
Amikor egy átlagos vasárnap meglátod majd a kiszállás helyét, Alan Walker egyik számát kezded énekelni.

- "I know, I'm not alone...." 
 

 

 
tisza-to-vizitura-nem-csendes-csendelet-20170729_132.jpgHa a kép alapján sejted, miért nem leszel egyedül, vigasztaljon, hogy az itt lévő kenutömegnek nincs olyan, szardíniaként összepasszírozott és a fekete lyuknál sűrűbb masszája, ahova a Harry Potterből megtanult tágító bűbájjal még 10 kenut ne tudnánk bepréselni. 
 
 
 
 
 

A fürdőzgetés után lóra fel. Nagyjából 31 perc 9 mp múlva megérkezünk Tiszafüredre az indulási kikötőbe, ahonnan a kenumosás után 2 perc sétával érsz a szabad strandra vagy biztonságos, jó utat, ha indulsz haza, köszönjük a bizalmat, a közös élményeket, hogy velünk eveztetek.   

 
 

Túradíjak a kenutúra résztvevőinek

 


Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 
tisza-to-vizitura-4435.jpgEgyszerű.
1. Kérünk szépen egy telefont, egyeztessük az igényeket (+36 209 342 760).
 
2. A tudnivalók, szerződési és részvételi feltételek, valamint a mit kell hozni a vízitúrára menüpontok gondos elolvasását követően a jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 
 
3. Visszaigazolást küldünk (kérjük, hogy visszaigazolás nélkül senki ne utalja a vízitúra díját) 
 
4. A visszaigazolást követő napon kérjük a tisza-tavi vízitúra díjának átutalását. Az utaláshoz az adatok:
tisza-to-kenuzas-tisza-tavi-kenutura.jpgKedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal és a kenus túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) valamint helyét (esetünkben tehát a Tisza-tavat) beírni.
(Pl. 2083 Solymár, Kenus utca 4.,
augusztus 18-20.
Tisza-tavi vízitúra) 

A nevet nem kell, hiszen eleve azzal kezdődik a banki info, hogy milyen névről jött a kenutúra díjának utalása, tehát a nevet kiírni felesleges és "káros", hiszen a fontos információtól elveszi a helyet.