Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. március 9-10. Szlovákiai hótalpas és/vagy hómacskás túra, választhatóan 1-2-napos túra (RL-túra)

hotalpazas-hotalpas-tura-homacskas-tura.jpg2024. március 9-10. Hótalpas és hómacskás túrák Szlovákiában: két kényelmes túra. Ebben a túrában nincs csúcstámadás. Csak letaglózóan gyönyörű helyeken sétaficánkolunk. A szenzációsnál is szupibb panorámák. Elmondhatatlan. Egy nap Magas-Tátra, a második nap délelőtt (hazafelé jövetben) Alacsony-Tátra. 14 óráig.

Gyermekes családoknak és az érettebb korosztálynak is kellemes útvonalak. Szóval nem tornaóra. NYUGI. "Csak" hihetlenül szépséges panorámák és egy KIS egészség-menedzsment... Választhatóan 1-2-napos hótalpas  téli túra Szlovákiában. 

deres-chopok-gyomber.jpgJavasoltan nulladik napi kiutazás: 
Érdemes jönni a nulladik napon, saját kocsikkal ahogyan, és amikor jólesik. Teleautókat is szervezünk, összehozzuk a környezet megóvására fogékony túrázókat, hogy ne 12 autóban 23 fő jöjjön. A teleautó rendszerhez csatlakozókkal a nulladik napon 14 órakor, a Budapest, Hárshegyi út 1-3. számtól indulunk. (A határ átlépését követően vegyetek szlovák autópálya-matricát (12 euró)). Ha csak az első túranapon startoltok (amivel szállásköltséget lehet spórolni), korán el kell indulnod Magyarországról. Muszáj pontosan (legkésőbb) 10:00-re a Magas-Tátra egyik parkolójába (Tatranská Lesná) megérkezni. A GPS-be üsd azt be, hogy Tatranská Lesná, Penzion Karpatia. A parkolóban boritékolhatóan csak "mi" leszünk, egy magyar rendszámú Toyota Kombi tetején lesz egy igencsak méretes narancs színű Decathlon hátizsák. Kizárt, hogy ne vedd észre. 


Szállás, étkezés, hómacska és hótalp 
homacska.jpg.pngNová Lesná, Stará Lesná, Tatry Smokovec, Tatranská Lomnica környékén tudod foglalni magadnak a szállást. Aki időben kéri, annak mi "stoppoljuk" a szállást egy kellemes apartmanházban, ahol a szállás díja egy 4-fős családnak - a jelenlegi árakon és árfolyamon - egy éjszakára 40.000 Ft körüli összeg forintban. (Mi jelezzük a szállásadónak, hogy lesz x ("db") foglalás, a szállás díját nektek kell rendezni). A közelben van RENGETEG étterem, ill. a studió apartmanok konyhájában bármit meg tudsz melegíteni, ill. tudsz főzni is.

Érdemes a nulladik nap este már elkészíteni az első túranapi elemózsiát, például szendvicseket. Készítsetek elő, csináljatok meg mindent, ami a másnap reggeli munkák közül előrehozható, legyen az a termoszok elmosása, a hátizsákok (szinte) menetkészre pakolása, stb. Mi már a vízforralóba is bekészítjük a vizet, hogy reggel csak le kelljen nyomni a gombot, stb.

Hómacskát és hótalpat vagy vegyetek magatoknak itthon (Decathlon, internet...) vagy tudtok (korlátozott számban) bérelni. Mind a hómacska, mind a hótalp bérleti díja 12-12 euró / pár / nap. 

 

1. napi hómacskás túra: Magas-Tátra; Lomnic felett egy kellemes, a hegy déli oldalán lévő széles ösvényen sétálunk egyet 
magas-tatra-hotalpas-tura_18.jpgKészíts be elemózsiát az útra  és hozzatok meleg innivalót. Magas víztartalmú gyümölcsöt és naptejet is érdemes hozni. Ha a nulladik napon jössz, akkor már 9:45-kor gyertek az e-mailen is elküldött Tatranská Lesná-n található parkolóba és a nulladik napos kocsikkal töltjük fel a "belső" parkolóhelyeket. Természetesen mindent kör-e-mailben és telefonon is egyeztetünk, ill. mire kint lesztek egyeztettünk.

hotalpas-tura-2.jpgKét, menedékházas beugrás (wc) után 13 körül érünk Lomnic fölé, Kőpataknál vagyunk. A Kőpataktól ízlés, kedv és pénztárca szerint kabinos lanovkával vagy turistaúton vagy a sípályák mellett bandukolva juthat le a csapat. A túra idején 18 óráig van világos, de mi a 17:22-es napnyugta idejére bőven-bőven lent leszünk. 

20231226_ko-patak-lomnic-felett.jpgHa lanovkával jössz le, akkor 8 km-es, ha gyalog, akkor a nap során  cakkumpakk 16 kilométeres úton jössz rá, hogy eddig valamit kihagytál az életedből. Amit eddig mulasztottál, az a szinte megbocsáthatatlan bűn kategóriájába tartozik, de a magadnak tett szemrehányás helyett élvezd ki a teljesen elképzelhetetlenül gyönyörű tájat, és őrülj, hogy a mai nappal valami fontos megváltozik az életedben. Fontos: a NAPSZEMÜVEG ezen a napon is  nélkülözhetetlen, a havon és a szikrázó napsütésben napszemüveg nélkül nagyon "brrr" lesz egy idő után. A Magas-Tátra déli oldalán 1750 méteres tengerszint feletti magasságig megyünk fel, és amikor elfogy az erdő, erősebb lesz a fén, mintha egy szupernóván sétálgatnál (vagy majnem, de érted).. 

kopataki-hotalpas-tura.jpgA 2634 méteres Lomnici-csúcs tövében is a hölgyek nagy örömére van újra igazi wc (egyébként az induláskor, aztán 1270 méteren, majd 1375 méteren is lesz "hütte" (chatá) wc-vel. A tó mentén eszegetjük meg az elemózsiánkat, vagy - ha jól állunk idővel és nincs nagy sor az étteremben - tudsz magadnak venni meleg ételt. Pl. vehetsz brindzové halusky-t, vagy egy jó kis madarsky gulas-t (ami a marhahúsból készülő gulyás neve, a "szegedi" pedig a disznóhúsból készülő gulyás... mindkettő remek). Term. a képen látható esti fényeket, a magas-tátrai napnyugtát nem tudjuk fent megvárni. 

Lefelé jövetben is beugrunk a menedékházba, vonzó hely a mosdó. 
Este opcionális és szelíd dorbézolás, dixit party, az okostojás gyerekeknek Tátra-quiz.  
 

2. napi hómacskás túra: egy olyan útvonal, amely jó eséllyel a panoráma világbajnokság győztese
Lehet jönni csak a 2. napi téli túrára is, ami, ha esne rengeteg friss hó, hótalpas és/vagy hómacskás túra lenne. De most inkább úgy tűnik, hogy az Alacsony-Tátrában egy tényleg lájtos olyan túrácska lesz, amihez elég a hómacska. Decembertől februárig állandóan elég volt, mert sokszor itt is plusz 5-10 fok van és töpped a hó.

 hotalpas-tura-szlovakia-344.jpgA napi túrán belül két távot is lehet választani. Az egyik igazán überkönnyű opció egy 4.4 km-es (igen, a táv valóban semmicske, de a látvány kárpótol azért, hogy nem leszel iron man) csillagtúra. Vagy jöhetsz tovább egy (szintén nem hosszú) írd és mondd (oda-vissza) cirka 7.8 kilométeres távra. Menet közben is elég dönteni és mivel két túravezetős a túra, lesz kivel visszabattyogni. A szintkülönbség is bakfitty, a rövidebb túrán durván 300, a minimálisan hosszabb túrán erős 500 méter, mivel eleve szuper jó (és magasan lévő) helyről indulunk. 

Aki jött az első napra, azokkal a Magas-Tátrából konvojban megyünk az Alacsony-Tátrába, amúgy is útba esik Magyarország felé. 

szlovakia-teli-tura-37.jpgHa pedig csak erre a túranapra jössz, akkor 9:30-kor az Alacsony-Tátra egy e-mailben is egyeztetett parkolójában találkozunk. 

 

E-mailben pontos helyet küldünk, és ott a magyar rendszámokat nem lehet majd eltéveszteni, ill. a túravezetői autó tetején (fehér színű Toyota kombi) lesz felállítva egy NARANCS és fekete színű hótalp. Eltéveszthetetlen.

ordogl-felol-a-gyomber-4.jpgLegalábbis 10 éve senki nem ment el mellettünk, anélkül, hogy ne látta volna meg az ismertetőjelet azonnal. A parkolás (egész napra) 10 euró lesz, amit KÉSZPÉNZBEN hozz magaddal. Logisztikáznunk - szerencsére - nem kell, csillagtúrát fogunk tenni. 

A parkolóban nagyjából 1 perc alatt megtanulod majd, hogy hogyan vedd fel a hómacskát és indultunk is. Több pihenővel, nagyon kényelmes, szándékosan extrém lassú tempóban mendegélünk felfelé. Több okból kifejezetten koncentrálunk arra, hogy NE izzadjunk le. Ez bizony nem lesz könnyű, mivel  "monoton függvény" mentén megyünk fel nem sokkal, (néhány méterrel) 1600 méter fölé. 
1600 méter után alig-alig hullámzó, tátrai mércével lényegében lapos terepen haladunk majd, ahol a hőérzetünket rontja ha felfelé menetben rommá izzadtuk magunkat.

 

20231228_124037_2.jpg

A csúcsokon - igen, többes szám, mivel sok minicsúcs között fogunk sétaficánkolni - ehetsz csúcscsokit, készíthettek millió fotográfiát, aztán leballagunk a már ismert úton. A fás helyeken hölgyek jobbra, urak balra módon oldjuk meg a diszkrét pisilési szüneteket. 
Mivel a hótalpas vagy hómacskás túra céljában várnak ránk az autók, ill. hagytunk kocsikat, akár azonnal tudunk repülni haza, de valamilyen rejtélyes okból legalább egy brindzové halusky (7 euro 90) erejéig egy étterembe becsábul a társaság. 
15 óra magasságában ülünk be a kocsikba, hogy 18 óra körül már a budapesti forgalomban legyünk (ha éppen budapesti vagy, de érted).

A hótalpas túra túradíja:

19990 Ft/fő/nap, amely nem tartalmazza a szállás, étkezés, utazás, biztosítás, hótalp bérlet, hómacska bérleti díját. 
Hívj, minden kérdésre szívesen válaszolunk! 
+36209342760, tatra_gyalogtura@yahoo.com


Jelentkezés a hótalpas túrára: 
1. Egyeztetés
2. Jelentkezés és visszaigazolás 
3. Díjfizetés

szlovakia-hotalpas-tura-alacsony-tatra.jpg1. Egyeztetés, kérjük hívj/hívjon: +36209342760
Fontos a létszám, hogy hány autóval jöttök, mik a szállás gények, a szállást ki foglalja, hány főnek, milyen elosztásban szükséges vendégszobás elhelyezés. Van-e saját hómacskátok, hótalpatok, túra vagy síbotjaitok, kamáslitok. 

2. Jelentkezés és visszaigazolás

2.1. Kérjük a "szerződési és részvételi feltételek", és "mit kell hozni" (téli bakancs, nagyobb hátizsák, termosz, naptej, napszemüveg, kesztyű, sál, sapka, hosszú zokni, wc-papír, papírzsebkendő, betét, kamásli, hómacska, hótalp, karabiner, élelem, meleg tea/kávé/tej/ kakaó) részek gondos és alapos elolvasását, majd kérünk egy jelentkezési lap kérő e-mailt (tatra_gyalogtura@yahoo.com). 
2.2. A ti e-mailetekre küldött válasz e-mailben küldünk egy jelentkezési lapot, amelyet elolvasás és jóváhagyó tudomásul vétel után, minden rubrikát kitöltve, a számlázási címnél az irányítószámot nem elfelejtve a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mailre kérünk visszaküldeni.
2.3. A jelentkezést visszaigazoljuk. 

3. A hótalpas túra díjfizetése
A visszaigazolás napján vagy a visszaigazolást követő napon kérjük a téli vagy hótalpas vagy hómacskás túra díjának utalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A banki közlemény rovatba kérjük a hótalpazásra jelentkező számlázási címét irányítószámmal, és a hótalpas túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) valamint beírni azt, hogy "szlovák hótalpas túra" vagy "Szlovákia hótalpazás".

(Pl. 1125 Bp., Kéry S. Róbert u. 8. 2024. március 9-10. hótalpazás Szlovákia