Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. június 8-9. Tisza-tó vízitúra, szuperkenuzás 1 vagy 2 nap

tisza-to-kenutura-tisza-tavi-vizitura-44.jpgTisza-tavi szuper-kaland, labirintus-felfedezés, és az Északnyugati átjáró. Best of Best of Tisza-tó. 

Van egy szerénytelen sejtésünk, reméljük beigazolódó reményünk. Ha majd Szilveszter este visszagondolsz, hogy melyik volt az év legjobb hétvégéje, ez lesz az. Ha visszagondolsz, hogy melyik volt a legizgibb, ez.

Melyik volt a legszebb? Ez. Melyik volt legemlékezetesebb? Ez. Megkockáztatjuk: lehet, hogy a legtöbb horvát, izlandi, norvég, új-zélandi stb. túrát is MESSZE megveri..... 

Tisza-tavi vízitúra: a szépség, nyugalom és harmónia lélekmelengető vízitúrája, hozzá egy őrülten IZGALMAS felfedezősdi. 

A pár percig kezdőknek szakmailag felkészült evezéstanítás. Fantasztikus élmény és maximális biztonság, gyermekes családoknak, kultúremberekből álló baráti társaságoknak. 

 

 

Szállás és étkezés a tisza-tavi vízitúrán

tisza-to-mangrove.jpgA szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet. A szállást - természetesen - intézheted magad. A sátrasok több kemping között választhatnak Tiszafüreden, és előzetesen nem is kell helyet foglalnotok. Ha valaki apartmant keres, Tiszafüreden és Poroszlón számtalan szállást talál. Foglald magad a szállást a Tisza-tó környékén (ideálisan Poroszlón vagy Tiszafüreden) és délelőtt egyszerűen csak gyere ki az indulási kikötőbe. A csillagtúrák az aznapi indulási kikötőbe térnek vissza. Az étkezés mind a kenutúra idején, mind azon kívül önellátó. Ez Tiszafüreden és Poroszlón is könnyű, a közelben számtalan éttermet, giroszost, pizzériát találsz.

 

Opcionális 0. napi érkezés a Tisza-tavi kenutúrára

Ha mondjuk Vas megyéből jöttök, akkor érdemes lehet már a túra előtti, (mi így hívjuk), "nulladik" napon befutni. Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek után következik Poroszló és Tiszafüred.

 

 

img_20190817_105529-2.jpg1. napi vízitúra a Tisza-tavon: hihetetlen kalandra indulunk! Találd meg az Északnyugati átjárót.... Íme a tisza-tavi különleges vízitúrák között is az überkülönleges. Amundsen leszel. Féregjáraton keresztül jutunk át a Poroszlói-medence déli felébe, ill. a Sarudi-medence határára! Konkrétan olyan ösvényeken megyünk majd, ahol gyakorlatilag senki, de senki nem jár. Kegyetlenül tuti.  

 

11 órakor Poroszlón a Fűzfa-kikötőben találkozunk. Budapest felől az M3-as autópályán kell jönni Füzesabony felé, majd kihajtás a 114-es lehajtón a 33-as főútvonalra, Debrecen felé. A 33-as útról közvetlenül a Poroszló vége táblánál - egyúttal a Tisza-tavon átvezető híd előtt - fordulj jobbra a töltésre.

Egy másodperc múlva látod a táblát, hogy hol kell jobbra lejönni a Fűzfa kikötő parkolójába. A parkoló a töltés község felől lévő oldalán van.

Parkolás után vegyetek ki mindent a kocsiból, amit hoztok magatokkal a kenuba, és a "cuccal" gyertek át a gát másik oldalára a kikötőbe, ami értelemszerűen a vízparton van. Aki kocsival érkezik, az egész napra a kikötőben hagyhatja az autóját.

img_2064.jpgAhogyan átjöttetek a gáton, a túravezető neon színű pólóban már messziről virít. Természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a kötelezően viselendő mentőmellényeket és lapátokat. 

 

 

Megtanulsz kenuzni. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk. Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. 

img_20180512_145218.jpgVízre szállunk és hopp, eldobod az agyad. Besírsz. Amundsenről közismert, hogy elsőként érte el a Déli-sarkot, majd az első olyan ember volt, aki mindkét sarkot elérte. De Amundsen nevéhez fűződik az Északnyugati átjáró "megtalálása" is. Pontosabban ő volt az, aki a sok évszázados keresés és kísérletezés után elsőként, 1906-ban északról kerülte meg Észak-Amerikát. Nyugatról indult a Bering-szorostól, és a kanadai szigetvilág sok-sok szigete között "átjutott". Kihasználta, hogy a jég ellen megerősített hajójának extrém kicsi volt a merülése. Mi is kihasználjuk, hogy a kenuk merülése szinte nulla .... és valami hasonlót fogsz érezni. 

Csak (jó esetben) nem az indulástól számított 4. évben fogunk megérkezni...(ugyanis ő 1903-ban indult és 1906-ban (!) érkezett....
 
img_2117.jpgDe készülj életed egyik legtutibb útvonalára. Pinduri, olyan vékony vízi ösvényen haladunk, hogy a keskeny úton egymás mellett két kenu nem fér el.
 
Olyan helyeken fogsz evezni, ahol előtted kimondhatatlanul kevesen. Mintha ember soha nem járt volna itt. Az elképesztően vadregényes ágban csak libasorban tudnak jönni a kenuk. Elmondhatatlan, hogy mi mindent fogsz látni a függőcinege fészkétől az ebszőlő csucsoron át a felettünk őrjáratozó barna rétihéjáig. 
 
 
img_20190817_125253-2.jpgAztán a Tisza-tó egyik kilátó tornyán tartunk ebéd / uzsonna szünetet. Innen még egy ösvényt felfedezünk és közel 500 métert tekergünk, szlalomozunk a nádasban-gyékényesben, mielőtt visszaérnénk egy "konvencionális" vízi útra, majd azon még egy jó félóra alatt az indulási kikötőbe. A délelőtti indulás helyére érkez(t)ünk vissza, kényelmesen evezgettünk, úgy, hogy senki ne fáradjon el, még akkor sem, ha egy anyuka három csemetével evezget egy hajóban, de olyan, de olyan, de olyan helyen, hogy megnyalod mind a 10 ..... (bármit). 
 
 
 

2. napi vízitúra a Tisza-tavon: ideális vízitúra családoknak, békés, könnyű és biztonságos lapátolgatás

20140704_tisza-to-igyekszunk-tiszavalk-fele.jpg
A vízre szállás helyét több tényező, (a csoport összetétele, a vízállás, és a szél-előrejelzés is) befolyásolja, ezért a kenutúra előtti este 19 órakor, vagy a túra reggelén 8 órakor kérünk szépen egy hívást a +36209342760-as számon, és mondjuk majd, hogy honnan repülünk ki. Lehet, hogy Tiszavalkról, lehet, hogy Poroszlóról, lehet, hogy Tiszafüredről startolunkAkárhonnan is indulunk, 10 órakor találkozunk, és - ha ez az első napotok - wc-vizit után azzal kezdünk, hogy megtanítunk kenuzni. Vízre szállást követően a Tisza felé indulunk. Aztán mintha Rambo-filmbe csöppentél volna, az lesz az érzésed, hogy valahol Dél-Ázsiában vagyunk. 
 
img_1976.jpgMintha ember soha nem járt volna itt.
Az elképesztően vadregényes ágban csak libasorban tudunk haladni. Nem mellesleg teljesen korrekt "golf-pályán" merítgeted a lapátokat, először a rucaöröm, aztán a békelencse és a vízidara képez fenséges zöld mezőt alattunk. Mocsárszag? Felejtsd el. Meglepően tiszta vizet nem látsz majd a békalencsétől, vízidarától. A part menti fákon pedig a tisza-tavi madárvilág. 
Egy idő után már szégyelljük, hogy ennyi szürke gémet és bakcsót riasztunk el. Miután visszacsatlakozunk a szélesebb csatornára, kb. 1 km után érünk ki a Tiszához. Egy zsilip közelében tartjuk az első pisilési és uzsonna szünetet. Na és innen folytatódik a show.
 
 
img_2012.jpg
Most mangrove-dzsungelben fogunk tekeregni. Brutál. Nem tépjük le az ebszőlő csucsort (kicsit mérgező), és nem is érünk a gyilkos csomorikához (nagyon toxikus), csak a tisztes távolból szemléljük meg őket. Aztán vége a dél-amerikai kiruccanásnak.... Kijutunk a Tejút és az Andromeda galaxis közötti nagy-nagy térbe, amit csak erdők, nádasok, gyékényesek, szigetek szabdalnak. Agyament. És máris jön az újabb attrakció. A madárrezervátum, a tündérrózsa levelein fészkelő fattyúszerkők és a tündérfátyol mező.
 
Amikor elindulunk hazafelé, úgy sóhajtasz egyet, mint amikor ballagtál a középiskolában vagy amikor kijöttél az utolsó egyetemi vizsgádról.
Ne! Ne.... Még maradni akarok. Még nem szeretném, hogy vége legyen. Miért volt ilyen rövid? 
 
 

Testre szabott tisza-tavi vízitúra 
Egyedi kenutúrára vonatkozó ajánlatunkat az időpont, a szállás, étkezés, szolgáltatások, logisztikai és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. Tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. 
 

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 
A vízitúrára történő jelentkezés egyszerű.

1. Csörrents meg, hogy a kívánt időpontra van-e hely +36209342760

2.
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek, ill. a mit kell hozni a túrára menüpontok elolvasását követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 

3.

24 órán belül visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követő banki napon kérjük a túradíj átutalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a vízitúra helyét, vagyis azt, hogy "Tisza-tó" beírni. A nevet NEM kell beírni, NE írd be, úgyis látszik az utalásból, viszont ha beírod, nem marad hely.  

Pl. 2092 Budakeszi, Ligeterdő u. 73., 
2024. június 8-9.
Tisza-tó kenutúra