Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. június 30. - július 1. Tisza-tó vízitúra választhatóan 1-, vagy 2-napos családi evezés

img_0061.jpgTisza-tavi vízitúra, választhatóan 1-, vagy 2-, (vagy éppen több-) napos kenutúra a tavak taván. Best of Best of Tisza-tó. 
Tisza-tavi vízitúra: a szépség, nyugalom és harmónia lélekmelengető vízitúrája, hozzá egy őrülten IZGALMAS felfedezősdi. 

A pár percig kezdőknek szakmailag felkészült evezéstanítás. 

Fantasztikus élmény és maximális biztonság, gyermekes családoknak, kultúremberekből álló baráti társaságoknak. 

 

Szállás és étkezés a tisza-tavi vízitúrán

A szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet. A szállást kérjük intézd magad. A sátrasok három kemping között választhatnak a kikötőtől 5 perc séta távolságban, és előzetesen nem is kell helyet foglalnotok. Ha valaki apartmant keres, Poroszlón, Tiszafüreden, Sarudon számtalan szállást talál. A magatok foglalta szállásról, egyszerűen csak gyere ki délelőtt az indulási kikötőbe. Az étkezés önellátó. Ez Tiszafüreden és Poroszlón is könnyű, a közelben számtalan éttermet, giroszost, pizzériát találsz. 

 

Opcionális 0. napi érkezés a Tisza-tavi kenutúrára

169.jpgHa mondjuk Vas megyéből jöttök, akkor érdemes lehet már a tisza-tavi vízitúra előtti, (mi így hívjuk), "nulladik" napon befutni, elfoglalni a szállást, bepakolni vagy ha sátraztok, akkor sátrat állítani, hűtőbe betenni a romlandó élelmiszert. De ez,  természetesen, a te döntésed, a ti döntésetek. Egy érdekes szempont, hogy ha a túra UTÁN maradnál még a Tisza-tónál (például biciklizni), akkor érdemes a kenus túra előtti napra is foglalni, mivel egyre inkább nem szeretnek a szállásadók "egy éjszakás" vendégeket fogadni. img_20240501_142108.jpgMindenesetre a megközelítés Bp. felől a legrövidebben úgy történik, hogy az M3-asról hajts ki a 114 km-es kijáratnál, aztán balra a 33-as főúton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek után következik Poroszló és Tiszafüred.


 

lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpgA tisza-tavi vízitúra napján 9:59-kor találkozunk

vízitúra első napján Tiszafüreden az Albatrosz kikötőben találkozunk. 

Ha nem a nulladik napon, hanem az első túranap reggelén jöttök Bp. felől vonattal, akkor a Bp-ről 7:30-kor induló intercity-ről Füzesabonyban kell átszállni és 9.35-kor leszel / vagytok Tiszafüreden.

tisza-to-vizitura-tanulas.jpgA vasútállomástól kellemes úton, a guruló bőrönd jól használható. Aki pedig kocsival érkezik, az a kikötőben tud parkolni. Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. 
A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a mentőmellényeket és lapátokat, és  megtanítunk kenuzni. A parton kezdjük, majd a Tisza-tó tanulási szempontból álomnak számító, sodrás nélküli, minimális vízmélysége felett folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. img_20240501_140514.jpgJól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re.

 
Tisza-tavi csoda-vízitúra: a Tisza-tó rejtett kincsei és a "mangrove-dzsungel"
img_2012.jpgTiszafüreden az Albatrosz-kikötőben találkozunk. Az Albatrosz-kikötőben tudsz parkolni és parkolás után, sőt, már a kikötőbe történő behajtáskor látsz majd egy hidat (igen, egy keskenyebb, folyócskának tűnő víz felett híd ível át), a hídtól jobbra pedig kis házikókat. Ott találod meg a Holdról is láthatóan neon színű, hosszú ujjú polóban a túravezetőt.
 
 
Ismertető, hogy a póló felirata MC Túravezető, alatta pedig látsz sok-sok honlapot.20150605_132434.jpg
Miután megtaláltad a túravezetőt, ő mindenben segít, és természetesen el tudsz menni mosdóba (a wc, mintha benzinkútnál lennél, fém 100 Ft-ossal működik) megtanítunk kenuzni és irány egy másik univerzum.
 
 
img_20240501_140434.jpgA vízre szállást követően különleges szépségű, Dél-Ázsiában játszódó akciófilmeket idéző helyeken, a vadszőlővel benőtt parti folyondár-növényzet miatt áthatolhatatlannak tűnő dél-ázsiai őserdőben evezünk. 
Egy szűk kilométer erejéig is, de lesz szerencsénk a Tiszához, amely átfolyik a Tisza-tavon. 
 
 
 
img_20240501_153436.jpgEbédszünetünk után a Tisza-tó belső tavának szépséges belső tórendszerét fedezzük fel. Békabuzogányok sorfala között evezünk be a Tisza-tó egyik fattyúszerkő telepe mellé.
 
 
Evidens módon megtartjuk az illő távolságot a madárkák és közöttünk.  

tisza-to-vizitura-tiszatavi-kenutura-20170723_.jpgHa időben nagyon jól állunk és szigorúan "opcionálisan", azaz ha mindenki megszavazza, mielőtt egy leírhatatlanul vadregényes útvonalon hazafelé indulnánk, még kinézünk egy "tóban tóra", és elevezünk egy olyan pontig, ahol megérezzük a Tisza-tó méreteit, mivel eddig csak keskeny és közepesen széles vízi ösvényeken kenuzgattunk. A kenuülések magasságából nézve egészen tisztességesnek érezzük majd a vízfelület nagyságát. Az "óceánra" vetett pillantások és fotózást követően indulunk vissza. p1260546.jpgNemsokára az Avatar film Pandora bolygóját idéző helyeken járunk.
Ha a gyökerek formájától elvonatkoztatunk, szinte autentikus mangrove-dzsungelben szlalomozunk. 
 
 
 
 
tisza-to-vizitura-nem-csendes-csendelet-20170729_132.jpgLesz még egy kiszállás, lábnyújtóztatás, ha jó az idő és a víz, úszkálás plusz mosdószünet. 
 

A fürdőzgetés után lóra fel. Hamarosan megérkezünk Tiszafüredre az indulási kikötőbe.

 

2. napi vízitúra a Tisza-tavon: egy eszméletlen kenutúra különlegesség! (Egy újabb....) 
evezes_tisza-to-vizitura-tisza-to-kenuzas.jpgEszményi, családi, baráti evezgetés családoknak, kultúrlényeknek a Tisza-tavon. Lélektisztító, stressztelenítő, rácsodálkozó, mindfullness jelenlét.... Gyere és dobd el az agyad - bocsánat, nem túl költői, de ez fog történni. Mert a kenutúra őrült jó és biztonságos kaland is. 

Columbus, Vasco de Gama, Cook, Magellán, Bering, Tasman és a többiek példáját követjük. Csatlakozunk a nagy felfedezők táborához...
Felfedezzük a Tisza-tó egyik észbontó és eldugott szegletét, nem létező vízi ösvényeken lapátolgatunk. 

169.jpgTiszafüreden az Albatrosz-kikötőben 11 órakor találkozunk, és azzal kezdjük a kenutúrát, hogy megtanítunk kenuzni. 
Hamarosan minden kormányos tripla leszúrt rittbergert tud ugrani a kenuval és minden vízijármű gyorsabb, mint egy Forma 1-es autó. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk. Nem elég, hogy a túravezető jól kenuzik (mondjuk...), jól tanít meg téged. 

 

20220612_131348.jpgA nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. A start előtt javasolt még egyszer elmenni wc-re, majd elindulunk oda, ahol a madár se jár. Az "indulunk" vezényszó után jönnek a tüneményes helyek és egy idő után azt látod majd, hogy - Dél-Amerikáról kontinenst váltva - Malajzia-reklámban vagy vietnami dzsungelben evezünk. Ami "1000%', ami biztos: észbontó a táj. Az evezgetés közben persze lesz "technikai" szünet, hölgyek jobbra, urak balra módon intézve. Aztán a csodára is rá lehet tenni egy (kenu)lapáttal, már nem is vízitúra a kenuzás, hanem vegytiszta szuper show, ahol a madár se jár, pontosabban csak ők.... 

 

20210620_131133_resized_1.jpg

A nap során lesz számos, a Tisza-tóval, a tó élővilágával kapcsolatos versenykérdésbe öltöztetett ismeretterjesztés.... Kényelmesen és legalább két pisilős, eszegetős, ebédelős, lábnyújtóztatós pihenővel megyünk. Az evezés végén az Androméda-galaxisban tett látogatás után érkezünk vissza az indulási kikötőbe. Itt még kérjük, hogy a kenudat/ kenutokat mossátok ki. " - Köszönjük, ez ****a jó volt!" (Decens túrázóink kissé spontán hálájának verbális kifejezése. 

 

Tisza-tavi vízitúra díjai

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára :

20190803_115034_resized.jpg

1. Kérünk szépen egy telefont, amikor eldöntöttétek a vízitúra időpontját.
+36209342760

2.
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek megismerését követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni.

3.
fattyuszerk-2.jpgKérjük a túradíj átutalását. Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a túra időpontját (kezdőnap) és a helyszínt (Tisza-tó vízitúra), hogy ne ausztriai hegyi túránkon várjunk :).

(Pl. 1059 Bp., Felföldi u. 24/B., június 30. - július 1. Tisza-tó vízitúra)