Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. június 17. Bodrog-ártéri vízitúra

bodrogzugi-vizitura33.jpg

Bodrog-ártéri vízitúra, bodrogzugi vízitúra

Szállás: az egynapos túra során a Bodrog-ártérbe Tokajból evezünk be, ha valaki a túranap előtt befut vagy nem indul a túra után haza és szállást keres, akkor Tokajban és Tokaj környékén érdemes foglalni a kenutúra idejére szállást. A Tokaj környéki településeket is nagyon érdemes megnézni, mivel Tokajtól távolodva csökkennek az árak, bár ez is időpont-függő. 

Kiknek ajánljuk a túrát: Mindenkinek. Jöhetnek a kezdők (lásd a betanítást lejjebb) és jöhetnek az überprofik. A bodrogzugi kenuzás ideális vakáció családoknak, gyermekekkel is biztonságos vízitúra-terep, ugyanakkor maga a tökély a vadregényes kalandra vágyóknak is. Jöhetnek a bodrog-ártérbe iskolai osztályok is. Vízitúrás osztálykirándulásokhoz, evezgetős iskolai programokhoz most különösen remek lehetőség a sárospataki vár felfedezésével összekötve. Ilyenkor ugyanis Sárospatakig (akár az ország másik sarkából) a MÁV-nál a vonatjegy ingyenes. És Sárospatakról olcsón le tud jönni az osztály Tokajba.

 

Bodrogzugi vízitúrára kezdőknek is?
bodrogkoz-2017-06-03-9.jpgAbszolúte! A vízitúrázást most kezdőknek oktatás-módszertanilag felkészülten, türelmesen, és az egyéni gyakorlásra is időt hagyva, evezésoktatást tartunk! A kenutúra nem lesz szenvedés, nem visz el a sodrás. Még egyszer. Nyugi! Fura, de így van, még a II. világháború alatt munkabetanításra kitalált (TWI Job Instruction) módszertannal, türelmesen, egy lépést sem átugorva, végeredményben rekordidő alatt megtanítunk kenuzni. Továbbá. Minőségi felszerelést adunk. Nem ólom nehéz hajót kell a vízre szenvedned, jók a lapátok és a mellények. A barátságos túravezető mindenben segít.

 

bodrogzugi vízitúra 

266_bodrogzug.jpg10:30-kor Tokajban a Bodrogkeresztúri út 3. alatt találkozunk. 
Üdvözlés, mosdó, tájékoztató, naptejezés, felszerelés, betanulás, "leltár", kenuba pakolás, még egy indulás előtti wc, és - mivel a kenuzást már úgy megtanultad mint a pinty, már repülni tudsz a kenuddal - felszállunk. Rövid szakasz a Bodrogon, aztán BENT VAGYUNK a Bodrogzugban, amely a Tisza és a Bodrog által közrefogott ún. Bodrogköz déli csücske. Zuga. Egyre durvábban gyönyörű a táj. A vízállástól függ minden. Ha magas a víz, sokkolt állapotban nem tudunk betelni a természet varázsolta show-val. Ha pedig nincs áradás, talán kissé kevésbé tudatmódosult állapotban, de így is leesett állal, tágra nyílt szemekkel, a vízimadarak trillájára nyitott füllel vízitúrázunk a Zsarón. A Zsaró egy ér, egy pompás kis víziút, a Bodrogzug artériája. Aztán átkelünk a Nagy-tavon, kenuzunk egy nem létező víziösvényen, átszeljük a Bogdán-tavat. Átemelünk a Bodrogra, a Bodrogon még lesz kb. 6 km csorgás, ill. békés lapátolgatás és 16 és 17 óra között kérjük elővenni a papírzsebkendőket annak megsíratására, hogy véget ért az álomkenuzás a Bodrog árterében.

 

Jelentkezés bodrog-ártéri túrákra
A jelentkezési lapot a tiszatura kötőjel vízitúra pont hu oldalon találod. A kitöltött jelentkezési lapot a tiszatura_vizitura@yahoo.com-ra kérjük küldeni, visszaigazolást küldünk, és a jelentkezési lapon is látható kedvezményezettnek, az ott feltüntetett számlaszámra kérjük a túradíj utalását.

 

A bodrog-ártéri túrákról további info:

A bodrogzugi kenutúrák részleteit, a bodrogzugi evezések időpontjait, egyszóval minden más tudnivalót, ehhez a honlap címhez (tisza-to-vizitura.hu) nagyon hasonló, ezért sajnos könnyen összetéveszthető tiszatura-vizitura.hu oldalunkon találsz.