Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023. szeptember 23-24. Gemenci vízitúra, választhatóan 1-2-napos ártéri túra

gemenc-vizitura-arteri-gemenc-18.jpgGemenc vízitúra, választhatóan 1- vagy 2-napos kenutúra. Gemenci vízitúra gyermekes családoknak, kultúrlényekből álló baráti társaságoknak, egyéni résztvevőknek.
Tehát jöhetsz csak 1 napra, vagy jöhettek kétnapos gemenci kenutúrára. 

 

Remekül megtanítjuk neked a kenu irányítását.
​Velünk nem frusztráció a vízitúra. A kenu arra megy majd, amerre te akarod. 

Velünk megspórolod a tehetetlenség nyomasztó érzését. Nem terheljük túl a kenukat, ráadásul tudunk adni 3-, 4-, 5-, sőt, még 7-fős kenukat is!! Sőt, jöhettek 1-es, vagy 2-es kajakkal is. 

Áradás idején nem csak a mellék-, és holt-ágakon, hanem bent az erdőben is barangolunk kenukkal. Ilyenkor Gemenc olyan, mint a Tisza-tó "mangrove dzsungele". És Gemencre érdemes alacsonyabb vízállás mellett is jönni. Tavasztól októberig evezhetünk csodás fattyú- és holt-ágakon. 

 

 

1. napi vízitúra Gemencnél: csodakenuzás (vagy csodakajakozás) a Vén- és Cserta-Duna vidékén

20190701_155605_resized.jpgTalálkozás a vízitúra napján 9:30 és 9:59 között, legkésőbb 9 óra 59 perckor, de inkább előtte. Köszönük a pontos érkezést. Mindenki idejét tiszteletben tartva az esetleges elkésőket nem várhatjuk meg. A találkozás helye: 6500 Baja, Bajának az üdülő övezete. A Ponty és Bárka utcák sarkán parkoljatok. Kérjük szépen nézzék / nézzétek meg előre, hogy hova kell érkezni. Ligeterdős helyen lehet parkolni, amelyben segít az "MC Túravezető" feliratos pólót viselő túravezető, aki a tanácstalannak látszó vezetőket eleve megszólítja az: - MC Gemenc Vízitúra? kérdéssel, és segít a kocsikat “rendezni”. Ha van nálatok tejtermék, hús, stb., azt érdemes a találkozás előtt a szállásotokon hűtőszekrénybe tenni, és már romlandó élelmiszer nélkül jönni a találkozási pontra, ahol gyors üdvözlés után el lehet menni a kulturált és ingyenes mosdóba. Következik a felszerelés kiosztása és kenuzás majdnem legszebb része a kenupakolás.

Szerencsére a vízre szállás helye a nagyon közelinél is közelebb van.... a hajók vízre tétele után a kenuzással most ismerkedőket kenus 'ördögökké' varázsoljuk.
Amíg minden legénység megtanulja a kormányzást, ill. a hajó irányítását, a tapasztalt kenusok bemelegítenek, ill. a biztonság kedvéért a rutinos profikat is megnézzük, hogy esetleg tudunk-e adni jó tanácsot. Amivel csak lehet, fokozzuk a biztonságot.


gemenc-kenutura-vizitura-arter.jpgA kenuzás megtanulását követően ismertetőt tartunk, közben naptejezzetek, majd bepakolás és ismételt wc után "leltározunk", hogy semmi ne maradjon a parton / kocsiban (kérjük alaposan és akár többször is nézd át a "Mit kell hozni a vízitúrára menüpontot") majd - a betanulási idő függvényében - körülbelül 11:15-kor indulunk. 

 

Azonnal show time, a nagyon spéci Gemenc-hangulat, és - magasabb vízállás idején - fák között kanyargásos evezés vár rád. Attól függően, hogy mennyit örömködünk a fák között, 10-14 km-t teszünk meg az eszementen békés, ha csendben evezünk, és korábban lejönnek inni, szarvasos, vaddisznós, őzes, fekete gólyás és rétisasos Vén- és Cserta-Dunán és térségében.  Meg fog szakadni a szíved, de a tempó és a megállások függvényében 4-5 óra múlva újra nyílt vízen leérünk az indulási pontra, amelynek közvetlen közelében parkolt a nap során ingyen a kocsid. Természetesen Baján vagy Baja környékén mindenki ott vesz ki magának szállást, ahol tetszik és jólesik. A szálláskeresés a booking.com segítségével kb. 30 mp. lesz.  

 

 

 

 

20190701_gemenci-kenutura-gemenc-vizitura.jpg2. napi gemenci vízitúra: jó eséllyel pillantasz meg rétisast és fekete gólyát.

 

Gemenc az a hely, ahol a vízben előttünk keresztben úsznak a szarvasok. Gemenc a leírhatatlan béke, fenséges lapátolgatás helye. 

 

Ha kétnapos Gemenc-túrára jöttetek, és már tegnap is voltatok kenuzni, 10-re gyertek ki az első napon már egyeztetett helyre. 

 

 

retisas.jpgHa valaki a kétnapos vízitúra második napján kapcsolódik be a kenuzásba, (lehet!)akkor kérjük, érkezz, ill. kérjük érkezzen az e-mailen elküldött helyre. Ugyanis a vízállás függvényében optimalizáljuk a vízre szállás helyét.

 

Ha magas a vízállás, a vízitúra 2. napján is Baja-Dunafürdőről indulunk és a Káposztás-Dunát övező tavakban tobzódunk, örömködünk.

 

 

Ha pedig a vízállás nem olyan magas, akkor Érsekcsanádról startolunk. 

Naptejezés, bepakolás, wc-látogatás és a vízre szállás után megragadjuk a lapátokat és hurrá! Az indulási pont és útvonal függvényében vagy elveszünk és mélyen beevezünk a gemenci ártérbe vagy a Gemenc szívének számító Rezéti-Dunán csorgunk le.

 

A Rezéti-Duna egy tüneményes ún. fattyúág. Ha pedig a vízállás úgy akarja (hívjuk ezt "közepes" vízállásnak) akkor kicsit, mondjuk 20-50 méterre a Rezéti-Dunától, a fattyúágat övező erdőben is, azaz a fák között is tekergünk. 

img-b58c5cc41b99d357b62043ece224c089-v.jpgMegint ugyebár a vízállás és az ebből következő útvonal függvényében vagy vadregényes helyen vagy a gemenci erdei vasút (!) vízpartjánál állunk meg ebédelni.

Akár így, akár úgy, eszement helyen kenuzunk, sasoljuk a sasokat, de a szürke gémeket biztos, egyszóval "gemencezünk".

 

 

Néha megállunk, kinyújtóztatjuk a lábainkat, wc-szünetek mellett természetesen lesz hosszabb megálló, azaz ebédszünet is. A tempó, a csapat, a szél, a hőmérséklet és a fürdőzés függvényében 15:45 és 17:30 között érkezünk Baja-Dunafürdőre. Hajómosás után búcsú, de ne szomorkodj, hiszen jöhetsz akár már egy hét múlva is valamelyik másik vízitúránkra! 

 

Vannak kenutúráink a Szigetközben (www.szigetkozvizitura.hu). Ha nagyon gyakorlott és a kenut tökéletes irányító, a hajót tökéletesen uraló vízitúrázók vagytok, szívesen várunk a Hernádon és a Rábán. www.hernad-vizitura.hu és www.raba-vizitura.hu. A szezon minden napján van vízitúránk a Tisza-tavon (tisza-to-vizitura), és jóformán mindig az Öreg-Túron (www.tiszatura-vizitura.hu). Mindig szép, de tavasszal szuper a bodrogzugi ártér, amit Gemenc testvéreként lehet elképzelni. www.tiszatura-vizitura.hu. Ugyanezen www.tiszatura-vizitura.hu honlapon az egészen szürreálisan gyönyörű Öreg-Túr túráinkat is megtalálod, és persze a névadó tiszai kenutúrákat is.

Fontos: a mentőmellény viselése kötelező.  

 

Hívj / hívjon +36 209 342 760, vagy küldj(ön) e-mailt: gemencvizitura@yahoo.com 
 

A Gemenci vízitúrák díja
 

Egyedi vízitúra Gemencen
Testre szabott vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat az útvonal, az időpont, a szállás, étkezés és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. 

 

Jelentkezés a gemenci vízitúrára és a kenutúra díjának utalása: 
Jelentkezés a gemenci vízitúrára a www.gemenc-vizitura.hu honlapon olvasható tudnivalók, szerződési és részvételi feltételek elolvasását követően, az innen letölthető jelentkezesi-lap-gemenc.doc kitöltés után visszaküldésével (e-mail: gemencvizitura@yahoo.com). 

 

20190609_gemenc-kenutura-gemenci-kenuzas_resized.jpgA jelentkezést követően - ha van helyünk - 24 órán belül visszaigazolást küldünk. A visszaigazolás utáni 24 órán belül kérjük a vízitúra díjának (át)utalását.

Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba az irányítószámot nem elfelejtve, kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét, a gemenci vízitúra időpontját és azt beírni, hogy "Gemenc" (csak, hogy ne mondjuk a Dráván várjunk). 

A vízitúrára jelentkező nevét az amúgy is szűkös megjegyzés rovatba NE írd be, felesleges, hiszen eleve azzal kezdődik a banki infó, hogy honnan jön egy utalás, ráadásul elveszi a nagyon kevés karaktert engedő mezőben a helyet. Íme egy kitöltési minta, de ez csak példa.

2310 Szigetszentmiklós, Rév sor 177.
2023. szeptember 23-24.
Gemenci vízitúra