Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023. szeptember 11-15. Hernád kenutúra, választhatóan 1-5-napos Hernád vízitúra

hernad-12.jpgHernád vízitúra választhatóan 5-4-3-2-1 napban.

 

 

 

 

 

Hernád kenutúra: kaland fantasztikus vizeken, kifejezetten rutinos, gyakorlott, a kenut jól irányító vízitúrázóknak. 

 

A Hernád a vízitúrázók között ismertebb folyók közül leginkább a Rábához hasonlít. Brutálisan klassz. Kalandos, de nem veszélytelen. A Hernádra kell a határozottan JÓ kormányzás. Ha ilyen vízitúrázó vagy, gyere, mert a Hernád gyönyörű. Ha nem tudsz dönteni, gyere el bármely más vízitúránkra, a délelőtti betanítás során megnézünk ingyen, és megmondjuk, hogy jöhetsz-e biztonsággal. 

 


A szállás a Hernád vízitúra idején:
igény szerint sátor vagy vendégszoba

827.jpgA folyón vándorlunk. Minden nap ott folytatjuk, ahol előző nap kiszálltunk. Eközben a Hernád kenutúra szállás szempontból (jórészt) "állótábor", végig vagy egy támaszponton lehetsz vagy a két szállás is jó lehetőség. Természetesen mindenki foglalhatja bárhol a szállását, ütemezheti a költözéseit ízlés szerint. Pláne ha valaki mondjuk miskolci, akkor akár naponta ingázva is be tud szállni a kenutúrába. 

 


És természetesen mindig az aznapi kikötési helyen tudtok sátrazni is. 
 

 

20150531_hernad-vizitura.hu25.jpgTehát a Hernád vízitúrádon a szállás - akár sátrazással, akár vendégszobával - lehet végig fix, vagy a szállást  két támaszponttal is meg lehet oldani. Ami azt is jelenti, hogy kell majd minden nap autózni. Ha szükséges, transzfert biztosítunk. A transzfer árát a túradíj nem tartalmazza. De jellemzően teleautó rendszerrel tesszük viszonylag olcsóvá a közlekedést. Fontos, hogy viszonylag olcsóvá. Ugyanis a távolságokon és az üzemanyag árán sem tudunk változtatni.

Étkezés: önellátó vagy rendelt. Főzési lehetőség, jól felszerelt konyha áll a rendelkezésedre, és a "támaszponton" van rendelhető, (mégpedig finom!) reggeli és vacsora. A napközbeni élelmet neked kell hozni, pl. kell készítened szendvicset. 

 

A Hernád vízitúra előttre felkészülést javasolunk!! 
A Hernád nem veszélytelen folyó! A Hernád kenutúra előtt gyertek el a Tisza-tóra, és gyakoroljá(to)k a kenu irányítását, irányváltását a sok-sok szlalommal, amit a kanyargós útvonalak tesznek lehetővé. A szűk tisza-tavi járatok, a néha 90 fokos, néha 270 fokos, stb. zegzugos járatok kikényszerítik a gyakori irányváltást, viszont az elrontott kanyarvétel a Tisza-tavon csak annyi büntetéssel jár, hogy belemegyünk a nádba vagy a gyékényfalba. Viszont lehetővé teszi az edzés, hogy felvértezetten érkezzetek a Hernádra. Ott már nem lehet hibázni.   

 

 

1. napi vízitúra a Hernádon: 21-22 km evezés gyors vízen (SzC)
20150531_vizitura-hernad-www.hernad-vizitura.eoldal.hu-hernad-3.jpg

11 órára, egészen pontosan 10 óra 59-re várjuk az érkezőket. A találkozás helyét természetesen e-mailben elküldjük a résztvevőknek. 

 

 

 

 

 

Üdvözlés, bemutatkozás, tájékoztató után kezdjük a logisztikát. Vagy teleautós rendszerbe állunk össze azonnal, vagy minél kevesebb autóval megyünk ki a vízre szállás indulási helyére, az utasok kiszállnak, (csak) a sofőrök a kenutúra napi céljába viszik a kocsikat, majd a sofőröknek transzfert biztosítunk a vízitúra starthelyére. A transzfer díját (amely 1000-2000 Ft/sofőr körül várható) a túradíj nem tartalmazza, az külön, helyben fizetendő a transzfer biztosítójának. 


Bemelegítés, wc, napi tájékoztató után tesszük vízre a hajókat és hamarosan szépséges tájon lapátolgatunk. Áramlástan tankönyvek illusztrációit készíthetjük arról, hogy a kanyarok belső oldalát hogyan építi a folyó, a külső oldalon pedig hogyan bontja a partot. A fövenyeken természetesen néhol megállunk, és hölgyek jobbra, urak balra ...

Hamarosan egyik kedvenc részünkhöz érünk, ebédszünetünket a természet lágy ölén tartjuk. Majd jön egy olyan "sikán", hogy a Forma 1 rajongók is eldobják az agyukat. Aztán a Hernád medrének szélessége kevesebb mint a felére szűkül. Igen ám, de a mélysége nem sokkal nő, amit a folyócska az áramlási sebességgel kompenzál, hiszen a folyadékok nem túlságosan összenyomhatóak...

dcppik2c.large.jpgÉrkezés a napi célba.


Délután fakultatív kirándulás Regécre a várhoz. A vár 1285 körül épült egy 624 méter magas vulkanikus szirten, a történetét majd ott.
Autókkal megyünk és a vár közelében szállunk ki, innen rövid gyalogtúra vezet fel a várhoz. Legalább edző- vagy tornacipő, de inkább túrabakancs kell.  

Szállás: A sátrasoknak 1500 Ft/fő, a vendégszobát kérőknek szoba 4000 Ft, ha mi foglaljuk. Az utolsó két-három hónapban a szállásfoglalás a környéken önállóan történik.  

Vacsora: igény szerint önellátó vagy rendelt vacsora

 

 

 

2. napi vízitúra a Hernádon: 14 km kenutúra Pandorán (CP)
hernad-vizitura.8.jpgReggel lehet -  fakultatív programként - kirándulást tenni Boldogkőváraljára: Érdemes megnézi a várat. A váron kívül Boldogkőváralja sajnos nem egy vidám hely... A mi szubjektív biztonsági értékelésünk szerint Boldogkőváraljánál van biztonságosabb település az országban. Ezért nem is gond, hogy csak a várra lesz idő.
 

 

11 órakor, egészen pontosan 10 óra 59-kor kezdünk. A találkozás helyét természetesen e-mailben elküldjük a résztvevőknek, ill. ha nem ezen a napon csatlakozol be a Hernád-túrába, akkor természetesen az előző nap mindent elmondtunk, mindent tudsz.

A napi tájékoztató után kezdjük a logisztikát, ami azt jelenti, hogy minél kevesebb autóval megyünk ki a vízre szállás indulási helyére, az utasok kiszállnak, és (csak) a sofőrök a kenutúra napi céljába viszik a kocsikat. A vízre szállás után 10 km-rel lassulunk, "megfog" a víz, óvatosan lapátolgatunk a szenzációs tájon.
Az esetek 95%-ában senki mással nem találkozunk a vízen, még pecás sem ül a parton. Itt átvitt értelemben igaz, hogy a madár se jár. Szó szerint meg szerencsére nem.
Itt például megtörténhet, hogy egy uhu (nem az erdei, hanem a népi nevén "nagy fülesbagoly", a bubo bubo) száll el előtted. 

Laza, akár 180 centis fesztávolságával nem egy pici madár, konkrétan egy halászsasnál is nagyobb. Aztán a túra második felében pedig száguldunk a Hernád egy gyors szakaszán.

Kiszállás után vered a fejed a falba (fal hiányában a lapáttal a fejedet), hiszen az első percekben rájössz: mekkora hiba volt - eddig - kihagyni a vízitúráid közül ezt a pompás folyót. 

Szállás: A sátrasoknak 1500 Ft/fő, a vendégszobát kérőknek szoba 4000 Ft, ha mi foglaljuk. Az utolsó két-három-x hónapban a szállásfoglalás a környéken önállóan történik. 

Vacsora: igény szerint önellátó vagy rendelt vacsora

 
 
 
 
3. napi vízitúra a Hernádon: 12 km vadregényes izgalom (PN)
hernad-vizitura.hu-010.jpgA reggeli önellátó vagy rendelt. 
10:30: a kocsik a napi célba mennek, a sofőrökkel teleautóst játszunk. Aki most / ma kapcsolódik be a Hernád vízitúrába, azt arra kérjük, hogy 10 órára érkezzen meg a résztvevőknek e-mailben megküldött helyre. 

 

 

Aztán jöhet a Hernád. Ma is lesz - viszonylag - lassabb rész, majd hullámvasutazunk, pontosabban állóhullámokon hullámkenuzunk, és tisztes tempóval is segít majd a Hernád. Itt-ott megállunk majd a hívogató lapajokon, lehet pihizni, mindent szabad, jöhet a foci, a röpi, szundikálás, úszkálás, vízilabda, meditáció, jóga. 

Szállás: A sátrasoknak 1500 Ft/fő, a vendégszobát kérőknek szoba 4000 Ft, ha mi foglaljuk. Az utolsó két-három-x hónapban a szállásfoglalás a környéken önállóan történik.   
Vacsora: igény szerint önellátó vagy rendelt vacsora

 

 

4. napi Hernád kenutúra: mintha Új-Zélandon evezgetnél 21 km-t (NÓ)
20190618_121549_resized.jpgA reggeli lehet önellátó, de lehet rendelni is, és természetesen tudsz vásárolni is a saját reggelihez friss péksüteményt stb. 


Logisztika, naptejezés, wc, popsivédők stb. után vízre szállás. 
 

 

 

 

Ma is szebbnél szebb vidékeken evezünk, Új-Zélandon evezel, egy alpesi folyó vagy a Sziklás-hegység csoda folyói a labdába se rúgnak. Ha túloztunk is, itt tényleg hihetetlen a Hernád-völgy, amikor az egyik szünetben felmászunk a magas partra fotózni, azt látod majd, mint itt a képen. De a valóság és a fotó közötti különbség elég erős lesz.

 


hernad-vizitura-1.jpgSzállás: A sátrasoknak 1500 Ft/fő, a vendégszobát kérőknek szoba 4000 Ft, ha mi foglaljuk. Az utolsó két-három-x hónapban a szállásfoglalás a környéken önállóan történik. 

Vacsora: igény szerint önellátó vagy rendelt vacsora

 


 

 

 

 

5. napi Hernád kenutúra: überszép, 10 km-es vízitúra a Hernád egy "lájtos" szakaszán (ÓG). 

img_20150614_110003.jpgReggeli (önellátó vagy rendelt) után logisztikázunk, pakoljatok be mindent az autókba, majd a kocsik lemennek a napi célba, ahol őrzött helyen fognak parkolni (itt a kiszállási díj, amely a parkolást is tartalmazza 1000 Ft/fő).

 

 

 

A vízitúra napi céljából "vissza-teleautózunk" a sofőrökkel a vízre szállás helyére, a Hernádra tesszük a hajókat és könnyes szemmel bólogatunk a tényhez: minden egyes kanyarral rohamosan fogy a hátralévő szépség. Hamarosan becsapunk a célba. 

A kenutúra végén világvége-bánat lesz úrrá a csapaton és hangos a jajveszékelés. A vigasztalhatatlan sírás-rívást csak a hajómosás lehetőségével tudjuk csitítani, és utalunk a tényre, jöhetsz még "millió" vízitúrára velünk. 


Hazautazás a reggel idehozott és biztonságban hagyott kocsikkal, vagy - azoknak, akik a vízitúrára közösségi közlekedéssel jöttek - busszal és vonattal. 

 

Hernád vízitúrák túradíjai

 

Úszni tudás: kizárólag úszni tudó résztvevők jelentkezését kérjük.

Mentőmellény: A mentőmellény viselése kötelező. Kérjük, hogy kizárólag akkor tisztelj meg jelentkezéseddel, ha ezt elfogadod nagy meleg idején is.  
gemenc-kenutura-gemenc-vizitura.jpgMég egyszer! Kiknek? Erre a Hernád vízitúrára a hajót magabiztosan irányító, a kenut "nagyon jól" kormányzó legénységek jelentkezését várjuk, akik elfogadják, hogy ez egy (a vízen és a vízre szállás előtti éjjel) alkoholmentes kenutúra. 
Mi van, ha még nem vagy gyakorlott vízitúrázó? Gyere más kenutúrá(i)nkra! A tisza-to-vizitura.hu oldalon találod a tisza-tavi, a tiszatura-vizitura.hu oldalon a tiszai, Öreg-Túr, Bodrogközi, a szigetkozvizitura.hu oldalon a szigetközi, a gemenc-vizitura.hu oldalon a gemenci vízitúráinkat! 
Mi van, ha nem elfogadható számodra, hogy ez alkoholmentes vízitúra? Nem kényszer a disznótor! Kérjük, hogy NE jelentkezz. 

 

 

Jelentkezés Hernád-vízitúrára és a túradíj fizetése: 
1. Egyeztetés
2. Jelentkezési lap kitöltés
3. Visszaigazolás
4. Díjfizetés


1. Kérjük hívj, egyeztessünk. +36209342760
Fontos a létszám, az időpont és időtartam, hogy vonattal vagy kocsival jöttök és különösen az, hogy mennyire tapasztalt vízitúrázókból áll-e társaság, lesz-e elég kormányos, szükséges-e kenuzás tanulás? Sok dolgot kell tudnunk. Pl., hogy (mondjuk) 3 ember egy nappal korábban megy el, ha nem is milligramm és milliméter  pontossággal, testsúlyok és magasságok, különösen ha az "Elemér" 232 centi magas vagy erősebb testalkatú.  

 


2. Jelentkezési lap kitöltése és visszaküldése
A honlapon megtalálható tudnivalók, a részvételi, ill. általános szerződési feltételek elolvasása után kérjük a 
jelentkezesi-lap kitöltését, majd a a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre kérjük egy e-mail csatolmányaként visszaküldeni a kitöltött jelentkezési lapot.

 

3. A Hernád kenutúra visszaigazolása
Az elfogadott jelentkezéseket visszaigazoljuk

 

4. A visszaigazolást követő 48 órán belül kérjük a vízitúra díjának utalását. 
Kérjük, hogy kizárólag visszaigazolt túra díját utaljátok / utald, utalja/utalják.
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, és a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) valamint a "Hernád kenutúrát" beírni. 

 


(Pl. 2094 Telki, Platán sor 44.   
szeptember 11-15. 
​Hernád kenutúra)