Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023. október 28-29. Tisza-tavi vízitúra, családi kenutúra választhatóan 1-2-napos evezés

tisza-to-mangrove.jpgTisza-tavi szuper-kaland, labirintus-felfedezés, Best of Best of Tisza-tó. Van egy szerénytelen sejtésünk, reméljük beigazolódó reményünk. Ha majd Szilveszter este visszagondolsz, hogy melyik volt az év legjobb kalandja, ez lesz az. Ha visszagondolsz, hogy melyik volt a legizgibb, ez.
Tisza-tavi vízitúra: a szépség, nyugalom és harmónia lélekmelengető vízitúrája, hozzá egy őrülten IZGALMAS felfedezősdi. 
A pár percig kezdőknek szakmailag felkészült evezéstanítás. 
Fantasztikus élmény és maximális biztonság, gyermekes családoknak, kultúremberekből álló baráti társaságoknak. 

 

 

 

Szállás és étkezés a tisza-tavi vízitúrán

A szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet. A szállást kérjük intézd magad. A sátrasok több kemping között választhatnakHa valaki apartmant keres, Abádszalókon, Poroszlón és Tiszafüreden gazdag a szállás választék. A Tisza-tó környékén foglalt szállásról, egyszerűen csak gyere ki délelőtt az indulási kikötőbe. Az étkezés önellátó. Ez Abádszalókon, Tiszafüreden és Poroszlón is könnyű, számtalan éttermet, giroszost, pizzériát találsz. 

 

 

Opcionális 0. napi érkezés a Tisza-tavi kenutúrára

Ha mondjuk Vas megyéből jöttök, akkor érdemes lehet már a kenutúra előtti, (mi így hívjuk), "nulladik" napon befutni. Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek után következik Poroszló és Tiszafüred, ill. Besenyőtelken belül tudsz jobbra Kisköre és Abádszalók felé kanyarodni.

 


 

1. napi vízitúra a Tisza-tavon: a nagy belső tó kaland.... valami olyan gyönyörűség vár rátok, hogy júúúúúúúúúj.

img_20190817_105529-2.jpg10 órakor Poroszlón a Fűzfa kikötőben találkozunk. Budapest felől az M3-as autópályán kell jönni Füzesabony felé, majd kihajtás a 114-es lehajtón a 33-as főútvonalra, Debrecen felé.

 

 

 

 

 

 

A 33-as útról közvetlenül a Poroszló vége táblánál - egyúttal a Tisza-tavon átvezető híd előtt - fordulj jobbra a töltésre.

Egy másodperc múlva látod a táblát, hogy hol kell jobbra lejönni a Fűzfa kikötő parkolójába. A parkoló a töltés község felől lévő oldalán van.

 

Parkolás után vegyetek ki mindent a kocsiból, amit hoztok magatokkal a kenuba, és a "cuccal" gyertek át a gát másik oldalára a kikötőbe, ami értelemszerűen a vízparton van. Aki kocsival érkezik, az egész napra a kikötőben hagyhatja az autóját.

 

 

img_2064.jpgAhogyan átjöttetek a gáton, a túravezető neon színű pólóban már messziről virít.

 

 

 

 

 

Természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. 
A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a kötelezően viselendő mentőmellényeket és lapátokat. 

Megtanulsz kenuzni. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk. 

Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. 

 

 

 

img_2117.jpgVízre szállunk és hopp, eldobod az agyad. Besírsz. Amundsenről közismert, hogy elsőként érte el a Déli-sarkot, majd az első olyan ember volt, aki mindkét sarkot elérte. De Amundsen nevéhez fűződik az Északnyugati átjáró "megtalálása" is.
 
 
 
 
 
Pontosabban ő volt az, aki a sok évszázados keresés és kísérletezés után elsőként, 1906-ban északról kerülte meg Észak-Amerikát. Nyugatról indult a Bering-szorostól, és a kanadai szigetvilág sok-sok szigete között "átjutott". Kihasználta, hogy a jég ellen megerősített hajójának extrém kicsi volt a merülése. Mi is kihasználjuk, hogy a kenuk merülése szinte nulla .... és valami hasonlót fogsz érezni. 
 
 
 
Csak (jó esetben) nem az indulástól számított 4. évben fogunk megérkezni...(ugyanis ő 1903-ban indult és 1906-ban (!) érkezett....)
 
 
 
p10901-133516.jpgDe készülj életed egyik legtutibb útvonalára. Pinduri, olyan vékony vízi ösvényen haladunk, hogy a keskeny úton egymás mellett két kenu nem fér el. Olyan helyeken fogsz evezni, ahol előtted kimondhatatlanul kevesen. 
 
 
Mintha ember soha nem járt volna itt. Az elképesztően vadregényes ágban csak libasorban tudnak jönni a kenuk. Elmondhatatlan, hogy mi mindent fogsz látni a függőcinege fészkétől az ebszőlő csucsoron át a felettünk őrjáratozó barna rétihéjáig. 
 

Tartunk majd ebéd / uzsonna szünetet. 
Innen még egy ösvényt felfedezünk és tekergünk, szlalomozunk a nádasban-gyékényesben, mielőtt visszaérnénk egy "konvencionális" vízi útra. Végül-végül a sok felfedezésesdi után a délelőtti indulás helyére érkez(t)ünk vissza, kényelmesen evezgettünk, úgy, hogy senki ne fáradjon el, még akkor sem, ha egy anyuka három csemetével evezget egy hajóban, de olyan, de olyan, de olyan helyen, hogy megnyalod mind a 10 ..... (bármit). 
 

 

 

 

2. napi vízitúra a Tisza-tavon: ideális vízitúra családoknak, békés, könnyű és biztonságos lapátolgatás

20200920_tisza-to-kenutura_resized.jpg9:59-kor találkozunk. Kérünk a túranap előtti este egy hívást (+36209342760) és az indulási kikötőt telefonon mondjuk majd neked a túra előtti napon. A csapat összetétele, nagysága és a szélre vonatkozó előrejelzés, valamint a vízállás alapján döntjük el a vízre szállás helyét.

Valószínűleg Abádszalókról, az Abádi kikötőből startolunk el. 

 

 

Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át-, ill. be tudsz öltözni a vízhez. 
 

Ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. 
Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. 

 

Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. 

A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj.

Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re.

 

 

 

 

20200920_151248.jpgVízre szállást követően mintha Rambo-filmbe csöppentél volna, csak nincs Vietkong, nincs Sylvester Stallone, nem lő senki.

Egy ideig a nyílt vízen megyünk, aztán zsupsz, gyékény és nádfalak, ill. erdő és töltés a táj, az erdőbe a folyondár növények miatt 20 méterre se látunk be, tökéletesen az lesz az érzésed, hogy valahol Dél-Ázsiában vagyunk. 

 
 
 
 
 
Aztán olyan "meseországban" evezünk, hogy az ínyencek is csettintenek. 
Tartunk egy lábnyújtóztatós, kiszállós, akár fürdőzgetős pihenőt is, aztán jön egy kis csorgás, majd a Tiszáról egy "balos". Ekkor pinduri és olyan vékony vízi ösvényen haladunk, hogy egymás mellett két kenu nem fér el.
 
Benézünk egy olyan belső tóba, ahol igencsak ritka vendég az ember. 
 
 
img_2012.jpgMintha soha senki nem járt volna itt.

Az elképesztő vadregényes belső tavacska meghökkentő, sokkoló, mintha egy másik galaxisban lennénk.
 
 
 
 
 
Mocsárszag? Felejtsd el. Meglepően tiszta vizet nem látsz majd a békalencsétől, vízidarától. A part menti fákon pedig a tisza-tavi madárvilág. 
 
Egy idő után már szégyelljük, hogy ennyi szürke gémet és bakcsót riasztunk el. 
Miután visszacsatlakozunk a csatornára, kb. 1 km után érünk ki a "nagy vízre"
Na és innen folytatódik a show.
Aztán vége a dél-amerikai kiruccanásnak....
 
Kijutunk a Tejút és az Andromeda galaxis közötti nagy-nagy térbe, amit csak erdők, nádasok, gyékényesek, szigetek szabdalnak. 
 
 
vizitura-3.jpgAgyament. És máris jön az újabb attrakció. Tündérrózsa és a tündérfátyol mezők plusz a nagy kékség.
 
 
Amikor elindulunk hazafelé, úgy sóhajtasz egyet, mint amikor ballagtál a középiskolában, vagy amikor kijöttél az utolsó egyetemi vizsgádról.
 
Ne! Ne.... Még maradni akarok.
 
Még nem szeretném, hogy vége legyen. Miért volt ilyen rövid? 
 
 
 
Túradíjak


 

Testre szabott tisza-tavi vízitúra 
Egyedi kenutúrára vonatkozó ajánlatunkat az időpont, a szállás, étkezés, szolgáltatások, logisztikai és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. Tudunk segíteni, kis túlzással: bármiben. 
 

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 
A vízitúrára történő jelentkezés egyszerű.

1.

Csörrents meg, hogy a kívánt időpontban van-e hely a kenutúrán (+36 209 342 760)
2.
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek, ill. a mit kell hozni a vízitúrára menüpontok elolvasását követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 
3.

24 órán belül visszaigazolást küldünk, és a visszaigazolást követő banki napon kérjük a túradíj átutalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), az evezés időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a vízitúra helyét, vagyis azt, hogy "Tisza-tó" beírni. A nevet NEM kell beírni, NE írd be, úgyis látszik az utalásból, viszont ha beírod, nem marad hely.  

Nézzünk egy példányt a közlemény rovat helyes kitöltésére!
1025 Budapest, Cinege út 15.,
2023. október 28-29.
Tisza-tó kenutúra