Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023. május 27-29. Tisza-tó vízitúra, a kulturált családok tisza-tavi kenutúrája, választhatóan 1-2-3 nap

img_0065.jpgVálaszthatóan 1-, vagy 2-, vagy 3-napos Tisza-tavi vízitúra, tehát jöhettek egyetlen napra is, de természetesen az a legjobb, ha habzsoljátok az örömöket, és a szuper biztonságos kenutúra mindhárom napjára jöttök. Sőt! Akár egy hetes evezésre is maradhattok, és minden nap más és más csodát fogtok felfedezni!

A pár percig kezdőknek szakmailag felkészült, türelmes evezéstanítás. Csillagtúrákat teszünk a kenutúra napjain. 

 
 
 

A csillagtúra azt jelenti, hogy az evezés végén minden délután az indulási kikötőbe térünk vissza, de természetesen minden nap a Tisza-tó más és más szépségét fedezzük fel. Napközben biztonságos helyen tudsz parkolni, ahol is a biztonság azt jelenti, hogy legalábbis eddig soha semmi nem történt a parkoló autókkal.
img_20190803_112851.jpg
Leírhatatlan a tisza-tavi táj. A szállás igény szerint, amit szeretnél: wellness hotel, faház, apartman, sátor.
 
 
 
 
 
 
 
A vízitúra pedig tényleg fantasztikus élmény.
 
 
Biztonságos kenutúrát ígérünk a gyermekes családoknak, kultúrembereknek, normálisan viselkedő baráti társaságoknak. 

 

 

 


tisza-tavi-vizitura-kis-tisza-2.jpgEzt a vízitúrát mindenkinek javasoljuk. A kisgyermekes kezdőknek, a mindent felfedezni szerető vízitúra-szerelmeseknek, a nagyon rutinos, őrülten profi vízitúrázóknak is.
Te is / Ön is élvezi majd. 
A kenutúrán mindenki maga gondoskodik az ellátásáról. Hozz magaddal a vízre szendvicset és alkoholmentes innivalót. Abádszalókon, Poroszlón, Tiszafüreden étterem, bolt, giroszos, vendéglő van "rengeteg". 
 

 

 

 

Szállás a tisza-tavi evezés idején
A kenutúra idejére a Tisza-tó melletti szállást kérjük, hogy foglald magad. Poroszlón, Abádszalókon, Tiszafüreden, Tiszaörvényen a lehetőségek száma kis túlzással végtelen, ha nem az utolsó pillanatra hagyod a szállásfoglalást. A Tisza-tó körül majdnem annyi az apartman, mint Kínában (na jó, lehet, hogy néhánnyal kevesebb), lehet sátras szállást keresni, faházat, bungalow-t bérelni, vannak szállodák, wellness hotel. A feladat egyszerű, az általatok foglalt szállásról délelőtt csak ki kell jönni az indulási (egyúttal érkezési) kikötőbe. 

 

 

 

 

Opcionális 0. napi érkezés a Tisza-tavi kenutúrára

20140615_tisza-to-vizitura-kenutura-tunderfatyol-a-szartos-utan.jpgHa mondjuk Vas megyéből jöttök, akkor érdemes lehet már az evezés előtti, (mi így hívjuk), "nulladik" napon befutni.

Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek után következik Poroszló és Tiszafüred.

 

 

 

 

1. napi tisza-tavi vízitúra csoda:

img_20190817_111208-2.jpgA Tisza-tó egyik csodája. Ahol a madár se jár. Ahol besírsz, ahol egyszerűen eldobod az ****dat. Széplelkűek vigyázzatok, tisza-tavi remeteségre fogjátok sikeres munkátokat váltani. 

 Vízitúra a Tisza-tavon, egy extrém különleges helyen, ami zsibbasztóan gyönyörű, mégis maximum néhány pecás társaságában leszünk.... 

 

Az először vízitúrázóknak evezéstanítás! 

A vízitúra első napján 11:29-kor (legkésőbb 11:30-kor) Poroszlón találkozunk, és a Fűzfa-kikötőből indulunk. Budapest felől az M3-as autópályán kell jönni Füzesabony felé, majd kihajtás a 114-es lehajtón a 33-as főútvonalra, Debrecen felé. A 33-as útról közvetlenül a Poroszló vége táblánál - egyúttal a Tisza-tavon átvezető híd előtt - fordulj jobbra a töltésre. Egy másodperc múlva látod, hogy hol kell jobbra lemenni a parkolóba. A parkoló a töltés község felől lévő oldalán van. Ha egy kerítés mellett kecskéket is látsz, biztosan jó helyen vagy(tok). Parkolás után vegyetek ki mindent a kocsiból, amit hoztok magatokkal a kenuba, és a "cuccal" gyertek át a gát másik oldalára a kikötőbe, ami értelemszerűen a vízparton van. Ha már bevásároltatok, érdemes azzal kezdeni, hogy a romlandó élelmiszert az egyénileg foglalt szállásotokon hűtőszekrénybe teszitek. 

 

img_2064.jpgAhogyan átjöttetek a gáton, a túravezető(k) neon színű, MC Túravezető feliratú pólóban már messziről virít(anak). Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a kötelezően viselendő mentőmellényeket és lapátokat. Ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. A parton kezdjük, majd a sodrás nélküli Tisza-tó tanulási szempontból is álomnak számító idilli feltételei között folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. 

 

Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re.

 

tisza-to-kenutura-tisza-tavi-vizitura-44.jpgVízre szállás után a hangsebesség alig ötszörösével (vagy némileg lassabban) indulunk. Viccet félretéve. Kényelmes, nagyon kis nézegetős, kellemes tempóban evezgetünk.

Ez a nap olyan lesz mint egy tudatos jelenlét, ill. ahogy itt felénk mondják :)) mindfulness training. 

 

 

 

 

Az elképesztő vízi világban rácsodálkoztok a világra. Hirtelen elfelejted a társasházi közgyűlést, a főnök *****ségeit, az ügyfél lehetetlen kívánságait, a válóperedet, ilyen-olyan betegségedet, a néhány tucat ilyen-olyan lelki nyavalyád. Itt, "itt" vagy. 

A kenutúra végén a kocsikhoz érkezünk, mivel a nap során ún. csillagtúrát teszünk. 

 

 

 
 

2. napi tisza-tavi vízitúra: img_0048.jpgÚj-Zéland kicsiben ... - avagy egy hihetetlen kaland is lehet biztonságos.

 

Magyarország egyik legvadregényesebb vízitúra-útvonala. Egy életre szóló élmény.

 

10:00-kor Poroszlón a Fűzfa-kikötőben találkozunk.

 

Egy kis segítség az idetaláláshoz:
Budapest felől az M3-asról a 114 km-es lehajtón gyere ki a 33-as főútvonalra és Debrecen felé fordulj(atok). 
A 33-asról a Poroszló vége tábla előtt 5 méterrel (!) - egyúttal a Tisza-tavon átvezető híd előtt - óvatosan fordulj jobbra a töltésre / gátkoronára, amely egyúttal biciklis út is. Rögtön látjátok majd / látod majd, hogy jobbra "le" kell menni a parkolóba. A parkoló a töltés község felől lévő oldalán van. Ha a parkolónál kecskéket (!) (komoly) is látsz, egészen biztosan jó helyen vagy(tok).

 

 

tisza-tavi-evezes-tisza-to-kenutura_20170718_155030.jpgVegyetek ki mindent a kocsiból, amit hoztok magatokkal a kenuba, és a "cuccal" gyertek át a gát másik oldalára a kikötőbe. 
A túravezető(k) neon színű, MC Túravezető feliratú pólóban már messziről virít(anak). Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba. Ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. 
 

A parton kezdjük, majd a sodrás nélküli Tisza-tó tanulási szempontból is álomnak számító idilli feltételei között folytatjuk a tanulást.

 

 

 

img_20190817_103131-2.jpgJól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk. Civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. 


Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. 

 

 

A kenupadra érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puhán ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re. És innen kaland, kaland, kaland hátán. Látvány, csend, a természet csodái. Leírhatatlanul vadregényes útvesztő, iszonyat-brutál kaland, és közben a maximálisnál is biztonságosabb evezgetés, ahova a Dédnagymamát és az egészen apró lurkókat is hozhatjátok, sőt, hozzátok is! 

A nap során megmutatjuk neked a feledhetetlent. Ahogy megyünk egyre beljebb oda, ahova műholdas képekkel sem talál be az ember, ahol csak egy kenu fér el a szűk járatokban, ahogyan minél többet látsz majd a Tisza-tóból, annál kevésbé tudod majd a barátaidnak, ismerősöknek, kollégáknak, szomszédnak elmondani, hogy milyen is volt a kenutúra a Tisza-tavon. Különleges lesz az érzés ott és akkor, és különleges lesz majd, akkor amikor a nap végén visszanézel. 

 

received_2102652253324559.jpegA tó maga az élet csodája, az egész Tisza-tó érzés olyan, mint amikor az Utolsó Szamurájban a főhőst játszó Tom Cruise a japán faluról mesél. Minden természetességében van valami leírhatatlanul szürreális, valami egészen különleges minden részletben. Ahogy a bakcsó rezzenéstelenül vigyázza a partot, ahogy neonkék villámlásként cikázik a jégmadár, közben a parti cserjék és a nyíló virágok illata, a rigók trillája, a kócsagok méltóságteljes landolása, a csillagó vízen a tükröződő égbolt, ha éppen nem egy mangrove dzsungelben érzed magad, ahol alattad víz, de alagútként körbe zár az őserdő.

 

Azt hiszed, hogy "csak" vízitúrára jössz, de - nem pénz értelemben - gazdagon, más emberként megyünk haza. A kenutúra végén még egy kenumosásra tisztelettel megkérünk, ill. kérjük a csapat segítségét a kenuk helyre tevésében.

 

 

3. napi vízitúra a Tisza-tavon: ember előtti tájakon, vadszőlő falak között, gyönyörűséges ágakon lapátolgatunk

img_1976--1-.jpg
9:30 és 10:00 között Tiszafüreden a Horgászcentrum kikötőben találkozunk. A könnyű idetaláláshoz kattints ide. Parkolás, mosdó után - ha ma kezditek a vízitúrát - megtanítunk kenuzni. Ha pedig már voltatok az első két napon, vagy azok valamelyikén, akkor amíg az aznapi friss vízitúrázók betanulnak, ti már beülhettek a hajó(k)ba, lehet a stég környékén bemelegíteni. 
 
 

Vízre szállást követően egy, a képen is látható ún. 'öblítőcsatornán' (csak a neve nem szép, maga a víz fantasztikus) a Tisza felé indulunk, de a vízitúra 9. percében már az oldalág oldalágában olyan "meseországban" evezünk, hogy az ínyencek is csettintenek.
Pinduri és olyan vékony vízi ösvényen haladunk, hogy egymás mellett két kenu nem fér el. 
Mintha ember soha nem járt volna itt.
Az elképesztően vadregényes ágban csak libasorban tudnak jönni a kenuk. 
Egy idő után már szégyelljük, hogy ennyi szürke gémet és bakcsót riasztunk el. 
Miután visszacsatlakozunk a szélesebb csatornára, kb. 1 km után érünk ki a Tiszához.
A torkolat közelében tarthatunk pisilési szünetet. Innen a Tiszán evezünk, csorgunk lefelé egy kicsit, hamarosan lubickolásra és nem mellékesen ebédre megállunk. 
 
tisza-tavi-vizitura_20170730_.jpgEbéd után benézünk eldugott tavacskába, majd onnan még egy, végül még egy újabb tóba.
 
Hamarosan meglátjuk meg a szabad strandot, ha még egybehangzóan azt mondjátok, hogy van kedv és erő, balra kanyarodunk a Füredi-Holt-Tiszára és végül észak-kelet felől futunk be az indulási kikötőbe.
 
 
Ha nem, akkor "nyílegyenesen" irány a kikötő.  
 
 
 
 

2016-08-14-tisza-tura-vizitura-77.199.jpgA délelőtti indulás helyére érkez(t)ünk vissza.
 
 
 
 
Még egy kenumosásra tisztelettel megkérünk. 

 

 

 

 


Testre szabott tisza-tavi vízitúra 
20180917_162132.jpgEgyedi kenutúrára vonatkozó ajánlatunkat az időpont, a szállás, étkezés, szolgáltatások, logisztikai és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. 

 

Tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. 

 

 

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 
A vízitúrára történő jelentkezés egyszerű.

1. Csörrents meg, hogy a kívánt időpontban van-e hely a vízitúrán (+36209342760)

2.
A www.tisza-to-vizitura.hu honlapon olvasható tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek, ill. a mit kell hozni a kenus túrára menüpontok elolvasását követően, az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 

 

3.
tisza-to-mangrove-12.jpg24 órán belül visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követő 24 órában kérjük a túradíj átutalását. Kérjük, hogy visszaigazolás hiányában a vízitúra díját senki ne utalja. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a tisza-tavi kenutúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a vízitúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a vízitúra helyét, vagyis azt, hogy "Tisza-tó" beírni. A nevet NEM kell beírni, NE írd be, úgyis látszik az utalásból, viszont ha beírod, nem marad hely a közlemény rovatban az időpontnak és/vagy a helynek, így nem fogjuk tudni, hogy tisza-tavi, gemenci, szigetközi, Öreg-Túr, bodrogzugi ártér... stb. evezésen várjunk-e.   

(Pl. 
1128 Budapest, Kakukk u. 201., május 27-29. Tisza-tó vízitúra)