Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023. május 22-23. Tisza-tavi vízitúra választhatóan 1 vagy 2 napban

20150605_tisza-to-vizitura-tisza-tavi-kenu.jpgTisza-tavi, választhatóan 1- vagy 2-napos vízitúra. 

Szuper, de mégis az egyik legolcsóbb vízitúra! Lehet jönni 1 napra is!
Biztonság, nálunk a borulás fehér holló.

 

 

Csillagtúrák, vagyis minden nap az adott napi indulási kikötőbe érkezünk, függetlenül attól, hogy mindig máshová evezünk. 

 

 

A pár percig kezdőknek türelmes és eredményes evezéstanítás 
www.vizitura.org.-oktatas.jpgCsillagtúrázva fedezzük fel a Tisza-tó egy részét, mindkét nap máshova megyünk. Ezt a vízitúrát a kisgyermekesektől, a kezdőkön át a mindent felfedezni szerető vízitúra-szerelmesekig mindenki élvezi. És, hogy a vízitúra csupa öröm legyen üröm nélkül, szenzációsan megtanulsz kenuzni. Megtanítjuk a kenu irányítását. Másik sapkánkban tanárok, trénerek, mégpedig oktatás-módszertanhoz is értő felnőttképzési szakemberek vagyunk, át tudjuk adni a tudásunkat. Velünk tényleg megtanulsz kenuzni, úgy tanítunk meg, hogy velünk nem lesz a kenu makacs öszvér, ami soha nem arra megy, amerre te akarod.    

 

 

 

Szállás és étkezés a tisza-tavi evezés idején

20140615-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-apartman-iren-1.jpgA tisza-tavi vízitúra alatt a szállásotok az igényeitek szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet. A szállást - természetesen - intézheted magad, kérjük, hogy intézd magad. 
 
 
 
 
 
A sátrasok három kemping között választhatnak a kikötőtől 5 perc séta távolságban, és ha sátrazni szeretnétek, előzetesen nem is kell helyet foglalnotok, mivel a sátorhely sosem fogy el. 
Ha valaki apartmant keres, Tiszafüreden és Poroszlón számtalan szállást talál. Innen egyszerű a feladat, csak gyere ki délelőtt az indulási kikötőbe. Az étkezés önellátó. Ez Tiszafüreden könnyű, a közelben számtalan éttermet, giroszost, pizzériát találsz. A kenutúrán mindenki maga gondoskodik a napközbeni élelemről. 

 

 

Opcionális 0. napi érkezés a vízitúrára és a Tisza-tó megközelítése

20130823_132107.jpg

Aki távolról jön, annak jó a nulladik napi esti érkezés, beköltözés vagy sátorverés. Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek után következik Poroszló, Tiszafüred és Tiszaörvény.

 

 

 

 

 
 

 

 

 

1. napi vízitúra: Óhalászi-Holt-Tisza

tisza-to-vizitura-www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-102.jpg

A vízitúra napján Tiszaörvényen, a Szabics-kikötőben 10 órakor találkozunk. Wc-látogatás, üdvözlés, tájékoztató (javasoljuk, hogy közben naptejezzetek) és a felszerelés kiosztása után - ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz - megtanítunk kenuzni.
 
 
Ha már rutinos vízitúrázók vagytok, ha van profi kormányos a kenutokban, nektek bemelegítés. A nap során fogyasztandó innivalót és szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. Indulás előtt még egyszer érdemes elmenni wc-re, 11 óra előtt kihajózunk. 

 

A Tiszának itt érezhető sodrása már nincs, lapátolgatás nélkül nem fog levinni minket a víz. 
tisza-to-kenutura-vizitura-evezes.jpgEbéd egy csodálatos helyen, a nyugalomba belefeledkezve.

 

 

 

Írisek sorfala között evezünk be az Óhalászi-Holt-Tiszába. Mitől Óhalászi az Óhalászi-Holt-Tisza?
A jelenlegi Tisza-tó kellős közepén falu állt, itt volt Óhalász. Soha nem volt könnyű az Óhalásziak élete, a Tisza évente legalább egyszer elöntette a földet. Az Óhalász név alapján valószínűleg nem meglepő, hogy Óhalászon főleg halásztak, már az Árpád-házi királyok idején is szolgáltattak halat az időszakosan ideköltöző udvartartásnak. Az óhalásziaknak és - jövedelemérzékeny uruknak - aztán egyszer betelt a pohár. Egy olyan áradás után, amikor csak néhány ház maradt,

20130804_133002.jpg

1877-ben úgy döntöttek: mennek. A döntésben "igen erősen segített" Lőrinc püspök, aki szerényen magáról nevezte el az új falut, amikor is Újlőrincfalva néven új települést alapított Poroszló és Sarud között. 

 


Óhalász emlékét már csak nevek őrzik, és a Tisza-tó egyik leghíresebb "belső tava", a tiszta és a vízmélység miatt sötét, színű, tekintélyt parancsoló fákkal övezett Óhalászi-Holt-Tisza. Itt található a Tó egyik legkiterjedtebb tavirózsa telepe, be- és kifelé menet pedig nőszirom, alias iris mellett haladhatunk.
A Tisza-tó egyik leglátványosabb morotvája után jöhet a megszolgált pihenés.

Az óhalászi toronynál az intenzív relaxáció. Aztán ismét a vízen és izgi tekergées után érkezünk az indulási kikötőbe. 
20140702_tisza-to-kenuturan-buzgosag-az-ohalaszi-torony-aljaban.jpg
Tisztelettel kérjük, hogy mindenki a saját kenuját mossa ki.
 
 
 
 
A nap végén az egynapos vízitúrázóknak hazautazás, a többnapos túrán lévők pedig várják a másnapi vízitúra varázst. Vacsora: rendelt vagy önellátó

 

 

 

 

2. napi tisza-tavi vízitúra: a nyugalom vizein

torpegem--pocgem-.jpgKérünk szépen reggel 8-kor egy hívást (+36209342760) és mondjuk majd neked (is) az aznapra jósolt szél, valamint a csapatösszetétel alapján optimalizált vízre szállási helyszínt.
10:45 Vízre szállás után (ha Tiszafüredről indulunk) a Füredi-Holt-Tiszán, majd hamarosan az Örvényi-morotván evezünk, itt még van mellettünk egész komoly motorcsónak, pontosabban motoros halászcsónak forgalom, de máris kezdjük érezni a Tisza-tó madárvilágának gazdagságát.

 

Ha a kikötőnél még nem, idáig már tízszer találkozunk szárcsákkal és az utolsó pillanatig reménykedve, hogy mégse erre fogunk evezni, (az ő szempontjukból teljes joggal) szemrehányóan rebbennek fel a bakcsók a víz fölé belógó ágakról. Itt még valószínűleg nem látunk fattyúszerkőt, de már megpillanthatunk küszvágó csért, ezüst sirályokat. Ami pedig "nagy és szürke" az a szürke gém, a másik "nagy, de fehér" az a kócsag. És persze látunk majd tőkés récét (na jó, vadkacsát), búbos vöcskök fognak előttünk búvárosdit játszani, és a vízityúkok iszkolnak be a nádba, vagy éppen gyékénybe, sásba, kákába.

Nagyjából 3 másodpercig és mindig távolodva röptében látod majd a jégmadarat, pontosabban mindig csak egy gyönyörűséges szinte neonkék valami fogja magát sejtetni. Láthatunk majd üstökös és törpe gémet. Aztán. Ami kb. akkora mint a törpe gém, csak lapos, zúg és Made in Korea felirattal egy helyben szitál, az a drón. A drón övezetnél egy szinttel feljebb pedig ragadozó madarak köröznek, főleg barna réti héják. www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-tisza-to-duhogo-fele.jpgFürdés, technikai szünet a Tisza és az öblítőcsatorna torkolatánál, a túravezető itt is majd megkér mindenkit, hogy ne a mentőmellényt használjuk párnának (szóval kérjük szépen, hogy ne ülj rá).
 

 

 

 

A pihi után kb. 20 perc múlva indulunk tovább és a Kis-Tiszán lapátolgatunk.
Itt már szerencsére kisebb a halászcsónak forgalom, bár még vannak, de az alkalmi félrehúzódásoktól eltekintve itt már nagyon nyugis a kenutúra, idill közeli a vakáció.tisza-tavi-kenutura-evezes-a-tisza-tavon_20170803_172526.jpgA Kis-Tisza jobb partján állunk meg ebédelni. Az ebéd és wc-szünet után a Kis-Tisza mindkét oldalán tavakat fedezünk fel. Na kérem, ha itt nem dobod el az a****at, akkor sehol. Az egyik tó bejárata tényleg gyönyörűséges, valami olyan pompázatos, hogy arra nincsenek szavak, a fotók talán valamennyire visszaadják, hogy übercsúcs. 
Miközben a belső tavat fedezzük fel, olyan helyeken evezgetünk, ahol tényleg csak a madár jár...,  ez itt a végtelen nyugalom tengere. Nem akaródzik, de egy ponton fordulunk és egy-két pisilési szünettel, ill. pancsolással megszakítva 16 óra körül érkezünk Tiszafüredre, az indulási kikötőbe.

Kenutakarítás. 

 

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára : 
1. 
Kérünk szépen egy telefont, amikor eldöntöttétek az időpontot. (+36 209 342 760)

2.

A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek megismerését követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 

3.
tisza-to-vizitura-www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-021.jpg

Kérjük a túradíj átutalását.
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a Tisza-tavat beírni. 

(Pl. 1146 Bp.  Arany J. 105., május 22-23. Tisza-tó vízitúra)
(A nevet nem kell beírni, úgyis látszik)