Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023. június 26-28. Családi vízitúrák a Tisza-tavon, választhatóan 1-, vagy 2- vagy 3-napos túra

img_20230611_124554.jpgTisza-tavi, választhatóan 1-2-3-napos vízitúraSzuper, de mégis az egyik legolcsóbb vízitúra! Lehet jönni 1 vagy 2 napra is. A pár percig kezdőknek evezéstanítás, kényelmes csillagtúrák. Csillagtúrázva fedezzük fel a Tisza-tó egy részét, minden nap másfelé kalandozunk. A kenutúrán mindenki maga gondoskodik a napközbeni élelemről, vacsora rendelhető. Ezt a vízitúrát a kisgyermekesektől, a kezdőkön át a mindent felfedezni szerető vízitúra-szerelmesekig mindenki élvezi.   

 

Szállás és étkezés a tisza-tavi vízitúrán

A szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet, egyszerűen csak gyere ki délelőtt az indulási kikötőbe. Az étkezés önellátó. Ez a Tisza-tónál könnyű, a közelben számtalan éttermet, giroszost, pizzériát találsz. 

 

Opcionális 0. nap, megközelítés

www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-tisza-to-duhogo-fele.jpgAki távolról jön a Tisza-tóhoz, annak jó a nulladik napi esti érkezés, beköltözés vagy sátorverés. 
 
Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek, Poroszló után következik Tiszafüred.

 

 

A tisza-tavi vízitúra első napján 9:45 és 10 óra között találkozunk

lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpgvízitúra első napján Tiszafüreden, 9:45 és 10 óra között, az Albatrosz-kikötőben találkozunk. Ha vonattal jöttök Bp. felől, akkor a Bp-ről 7:30-kor induló intercity-ről Füzesabonyban kell átszállni és 9.35-kor leszel / vagytok Tiszafüreden. A vasútállomástól az út nagyjából 20-25 perc séta, kellemes úton, a guruló bőrönd jól használható. Aki pedig kocsival érkezik, és ma már ez a jellemző, az egész napra - díjmentesen - a kikötőn belül hagyhatja az autóját. Illetve, ha kocsival jöttök, érdemes azzal kezdeni, hogy a romlandó élelmiszert a szálláson hűtőszekrénybe teszitek. Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a mentőmellényeket és lapátokat, majd ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. A parton kezdjük, majd a Tisza-tó tanulási szempontból álomnak számító, sodrás nélküli, kb. 60 centis vízmélysége felett folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. 20190615_134149.jpgA nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re.

 
 

1. napi tisza-tavi csoda-vízitúra:
"mangrove-dzsungel", és evezés "Pandorán"

20150605_132434.jpgA vízre szállást követően különleges szépségű, Rambo-filmeket idéző helyeken, a vadszőlővel benőtt parti növényzet miatt áthatolhatatlannak tűnő dél-ázsiai őserdőben evezünk.
Egy szűk kilométer erejéig is, de lesz szerencsénk a Tiszához, amely átfolyik a Tisza-tavon.
 
 
 
 
Ebédszünetünk után a Tisza-tó egyik belső tavának belső tavát fedezzük fel. Békabuzogányok sorfala között evezünk be a Tisza-tó egyik fattyúszerkő telepe mellé. Evidens módon megtartjuk az illő távolságot a madárkák és közöttünk.  
 


20140615_-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-113.jpgHa időben nagyon jól állunk és szigorúan "opcionálisan", mielőtt egy leírhatatlanul vadregényes útvonalon hazafelé indulnánk, még kinézünk egy "tóban tóra" és elevezünk egy olyan pontig, ahol megérezzük a Tisza-tó méreteit, mivel eddig csak keskeny és közepesen széles vízi ösvényeken kenuzgattunk. 
 
 
A kenuülések magasságából nézve egészen tisztességesnek érezzük majd a vízfelület nagyságát. 
Az "óceánra" vetett pillantások és fotózást követően indulunk vissza. Nemsokára az Avatar film Pandora bolygóját idéző helyeken járunk.
 
 
tisza-to-vizitura-tiszatavi-kenutura-20170723_.jpgHa a gyökerek formájától elvonatkoztatunk, szinte autentikus mangrove-dzsungelben szlalomozunk. Következik a mai utolsó kiszállás, lábnyújtóztatás, ha jó az idő és a víz, úszkálás plusz mosdószünet. Figyelem, a fürdőhelyen sulyomba és/vagy kagylóba lehet lépni, érdemes hozni hátul is pántos gumipapucsot és azzal menni be a vízbe!
 
 
Amikor meglátod majd a kiszállás helyét, Alan Walker egyik számát kezded énekelni. - "I know, I'm not alone...." 
 

 

tisza-to-vizitura-nem-csendes-csendelet-20170729_132.jpg

Ha a kép alapján sejted, miért nem leszel egyedül, vigasztaljon, hogy az itt lévő kenutömegnek nincs olyan, szardíniaként összepasszírozott és a fekete lyuknál sűrűbb masszája, ahova a Harry Potterből megtanult tágító bűbájjal még 10 kenut ne tudnánk bepréselni. A fürdőzgetés után lóra fel. Nagyjából 41 perc múlva megérkezünk Tiszafüredre az indulási kikötőbe.   

 

 

2. napi tisza-tavi vízitúra: kenuzás a nyugalom tavához és taván 20200828_120047.jpg

Hol és mikor találkozunk? 10-kor találkozunk, és előző este kérünk szépen egy hívást, +36209342760, mivel a szélre von. előrejelzést is figyelembe véve optimalizáljuk a vízre szállás helyét. Lehet, hogy Poroszlóról (Fűzfa-kikötő), lehet, hogy Tiszafüredről (Albatrosz-kikötő) fogunk indulni. Aztán a minden nap azonos reggeli rutin (lásd a részleteket az oldal tetején), tehát wc, tájékoztató, az adott napon még "kezdő" vízitúrázók (be)tanítása, naptejezés, kenuba pakolás után vízre szállás. Ha Tiszafüredről startolunk, akkor hamarosan a Füredi-öblítő csatornán evezünk, itt még van motoros halászcsónak forgalom, de rögtön kezdjük érezni a Tisza-tó madárvilágának gazdagságát. Ha a kikötőnél még nem, idáig már tízszer találkozunk szárcsákkal és az utolsó pillanatig reménykedve, hogy mégse erre fogunk evezni, (az ő szempontjukból teljes joggal) szemrehányóan rebbennek fel a bakcsók a víz fölé belógó ágakról. 

torpegem--pocgem-.jpg

Itt még valószínűleg nem látunk fattyúszerkőt, de már megpillanthatunk küszvágó csért, ezüst sirályokat. Ami pedig "nagy és szürke" az a szürke gém, a másik "nagy, de fehér" az a kócsag. És persze látunk majd tőkés récét (na jó, vadkacsát), búbos vöcskök fognak előttünk búvárosdit játszani, és a vízityúkok iszkolnak be a nádba, vagy éppen gyékénybe, sásba, kákába.

Nagyjából 3 másodpercig és mindig távolodva röptében látod majd a jégmadarat, pontosabban mindig csak egy gyönyörűséges, szinte neonkék valami fogja magát sejtetni. Láthatunk majd üstökös és törpe gémet. Aztán. Ami kb. akkora mint a törpe gém, csak lapos, zúg és Made in Korea felirattal egy helyben szitál, az a drón. A drón övezetnél egy szinttel feljebb pedig ragadozó madarak köröznek, főleg barna réti héják. 

Jöhet egy kis fürdés, technikai szünet a Tisza és az öblítőcsatorna torkolatánál, a túravezető itt is majd megkér mindenkit, hogy ne a mentőmellényt használjuk párnának (szóval kérjük szépen, hogy ne ülj rá). A pihi után kb. 20 perc múlva indulunk tovább. Itt már szerencsére kisebb a halászcsónak forgalom, bár még vannak, de az alkalmi félrehúzódásoktól eltekintve itt már nagyon nyugis a kenutúra, idill közeli a vakáció. 
tisza-tavi-kenutura-evezes-a-tisza-tavon_20170803_172526.jpgA Kis-Tisza partján állunk meg ebédelni. Az ebéd és wc-szünet után a Kis-Tisza oldalán rejtőzködő belső tavakat fedezünk fel. Na kérem, ha itt nem dobod el az a****at, akkor sehol. Az egyik tó bejárata tényleg gyönyörűséges, valami olyan pompázatos, hogy arra nincsenek szavak, a fotó talán valamennyire visszaadja, hogy übercsúcs. 

Miközben a belső tavat fedezzük fel, olyan helyeken evezgetünk, ahol tényleg csak a madár jár...,  ez itt a végtelen nyugalom tengere. Nem akaródzik, de egy ponton fordulunk és egy-két pisilési szünettel, ill. pancsolással megszakítva 16 óra körül érkezünk Tiszafüredre, az indulási kikötőbe. Még egy kérése lesz a túravezetőnek, mindenki mossa ki a hajóját, szertartásosan kenutakarítással fejezzük be a kenutúrát. Az egynapos vízitúrázóknak hazautazás, a többnapos túrán lévőknek a holnapi viszontlátásig sziasztok! 

 

3. napi tisza-tavi vízitúra: a labirintus 
www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-tisza-to-mangrove.jpg
Hol és mikor találkozunk? 10-kor találkozunk, és előző este kérünk szépen egy hívást, +36209342760, mivel a szélre von. előrejelzést is figyelembe véve optimalizáljuk a vízre szállás helyét. Lehet, hogy Poroszlóról (Fűzfa-kikötő), lehet, hogy Tiszafüredről (Albatrosz-kikötő) fogunk indulni. 9:45 és 10 óra között találkozunk, ha ez az első napod, akkor wc, tájékoztató, felszerelésosztás, (ha kéritek egy maximum egyperces fotózás), az aznap még kezdő vízitúrázók (be)tanítása, naptejezés, kenuba pakolás után szállunk majd vízre.

 

tisza-tavi-vizitura_20170718_616.jpg

Hozzatok magatokkal alkoholmentes innivalót, valamint napközben fogyasztható élelmet, pl. szendvicset. Vízre szállás után két és fél kilométerrel jön az első kiszállás, lábnyújtóztatásos és pisilési szünet, ugyanitt belefér egy kis fürdőzés. Persze van, aki kiszállás nélkül oldja meg a lábnyújtóztatást.....

 

Visszacihelődünk a hajókba és irány a Déli-sark. Nem oda megyünk, csak az irány. 

tisza-vizitura-tisza-to-vizitura-evezes-kenu-4.jpgNégy kilométert innen a nyílt Tiszán fogunk csorogni, közben logisztorikat lehet megfejteni és jet skik, meg vízi síelők gondoskodnak a szórakoztatásunkról. 

 

 

 

Tiszaörvénynél tartunk újabb pihenős kiszállást, és innen indul a zegzugos labirintus felfedezése. Kényelmesen, több pihenővel megyünk úgy, hogy senki ne fáradjon el, még akkor sem, ha egy anyuka három csemetével evezget egy hajóban. 
A táj végig lélegzetelállító. 20140704_tisza-to-vizitura-zsombor-a-hos.jpg
Minimum 30 kanyar és millió, beléd égő látvány után érkezünk az indulási kikötőbe. 


Itt még kérjük, hogy a kenudat/ kenutokat mossátok ki. Az egynapos vízitúrázóknak hazautazás, a többnapos túrán lévő maradóknak a holnapi viszontlátásra!

 

Tisza-tavi vízitúra díjai

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 
img_1440.jpgEgyszerű.
1. Kérünk szépen egy telefont, egyeztessük az igényeket:
+36209342760
2.
 A tudnivalók, feltételek elolvasását követően a jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 
3. Kérjük a tisza-tavi vízitúra díjának átutalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007

dsc01692.jpgA megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, a kenus túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni.
(Pl. 2072 Zsámbék, Keszi u. 43. 
június 26-28.
Tisza-tó vízitúra)