Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023. június 1-2. Tisza-tavi vízitúra választhatóan 1 vagy 2 napban

img_20190817_111208-2.jpgTisza-tavi vízitúra; tisza-tavi csoda-vízitúra választhatóan 1-, vagy 2-napos vízitúra.

Vízitúra a Tisza-tavon, mindkét nap egy-egy extrém különleges helyen, ami zsibbasztóan gyönyörű, mégis maximum néhány pecás társaságában leszünk.... 

Az először vízitúrázóknak evezéstanítás! 

 

 

 

 

 

 

Első napi tisza-tavi vízitúra kaland: ahol a madár se jár. Kb. 4 órás evezgetés vár a szerencsésekre. 

tisza-to-mangrove-12.jpgA vízitúra első napján 10:30-kor Poroszlón találkozunk, és a Fűzfa-kikötőből indulunk. Budapest felől az M3-as autópályán kell jönni Füzesabony felé, majd kihajtás a 114-es lehajtón a 33-as főútvonalra, Debrecen felé. A 33-as útról közvetlenül a Poroszló vége táblánál - egyúttal a Tisza-tavon átvezető híd előtt - fordulj jobbra a töltésre.

 

 

 

 

Egy másodperc múlva látod, hogy hol kell jobbra lemenni a parkolóba. A parkoló a töltés község felől lévő oldalán van. Ha egy kerítés mellett kecskéket is látsz, biztosan jó helyen vagy(tok).

Parkolás után vegyetek ki mindent a kocsiból, amit hoztok magatokkal a kenuba, és a "cuccal" gyertek át a gát másik oldalára a kikötőbe, ami értelemszerűen a vízparton van. Ha már bevásároltatok, érdemes azzal kezdeni, hogy a romlandó élelmiszert az egyénileg foglalt szállásotokon hűtőszekrénybe teszitek. 

 

img_2064.jpgAhogyan átjöttetek a gáton, a túravezető(k) neon színű, MC Túravezető feliratú pólóban már messziről virít(anak). Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. 

 

 


A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a kötelezően viselendő mentőmellényeket és lapátokat. Ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. 
A parton kezdjük, majd a sodrás nélküli Tisza-tó tanulási szempontból is álomnak számító idilli feltételei között folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. 

 

Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re.

 


tisza-to-kenutura-tisza-tavi-vizitura-44.jpgVízre szállás után a hangsebesség alig ötszörösével (vagy némileg lassabban) indulunk. Viccet félretéve. Kényelmes, nagyon kis nézegetős, kellemes tempóban evezgetünk.

Ez a nap olyan lesz mint egy tudatos jelenlét, ill. ahogy itt felénk mondják :)) mindfulness training. 

 

Az elképesztő vízi világban rácsodálkoztok a világra. Hirtelen elfelejted a társasházi közgyűlést, a főnök *****ségeit, az ügyfél lehetetlen kívánságait, a válóperedet, ilyen-olyan betegségedet, a néhány tucat ilyen-olyan lelki nyavalyád. Itt, "itt" vagy. 

A kenutúra végén a kocsikhoz érkezünk, mivel a nap során ún. csillagtúrát teszünk. A parton, ill. partnál még kérünk egy kis kenutisztítási segítséget, majd minden, a vízitúrát befejezni nem akaró, és hangosan zokogó túrázónak adunk egy 100-as papírzsebkendőt, hogy az egynapos túrázók hazafelé a kocsiban a sírás közben tudjanak trombitálni, miközben irígykednek azokra, akik bölcsen a két- (vagy több)napos vízitúrára szavaztak.


 

 

 

2. napi tisza-tavi vízitúra kaland: ahol besírsz és eldobod az a***d. Időben és távban rövidebb, kb. 3-3.5 órás, könnyű, de elképzelhetetlenül csodás kenutúra a Tisza-tavon. 

20210620_132208_resized.jpg

Tiszafüreden 10:00-kor randevúzunk, a könnyű idetalálás érdekében kattints ide, azaz (a white rabbit helyett) kövesd az itinert. Ott mindent megtalálsz, azt is, hogy ingyen és biztonságban tudsz parkolni, hogy van kulturált mosdó, stb. Üdvözlés és felszerelésosztás után szürreálisan rövid idő alatt a (jó értelemben) totál kezdő szintről kvázi kenus világbajnokká változtok. Megtanítunk kenuzni. Közben örömmel konstatálod, hogy a vízitúrán a társaid, társaitok, hozzátok hasonló kultúrlények, mivel az olyan derék urak, akik roppant mulatságosnak tartják a hangos böfizést, és sok más viselkedési paraméterük "hmmm", már a white rabbit-nél és az itinernél feladták a szöveg értelmezését, ráadásul az Idegen szavak szótárát is kölcsönadták egy jóbarátnak. 
Miután mindenki megtanulta a kenuk irányítását, a kormányosok tripla leszúrt rittbergert tudnak behunyt szemmel és a lapátot csak kisujjal fogva ugrani, (mindenki megtanult kenuzni), vízre szállunk és show time. Nagyobbat néztek, mintha egy szupernova robbanásra csodálkoznál rá. A látvány júj, a táj békéje, gyönyörűsége leírhatatlan. A tökélyt csak a túravezető tájat bemutató, a növény- és állatvilágba kalauzoló gagyarászása zavarja meg.

 

img_20220709_123408.jpgTermészetesen a szépségek mohó habzsolása közben lesz lábnyújtóztató, diszkrét, hölgyek jobbra, urak balra módon tartott pisilési és étkezési szünetünk, legalább kétszer a vízitúra közben is fogunk partra szállni. Kényelmes tempóban evezgetünk, komótos tempóval érkezünk vissza az indulási kikötőbe, ahol még egy kenumosásra tisztelettel megkérünk, amit már fátyolos tekintettel és szipogva teszel. De ahogyan a tisza-tavi lápi remeték és a pákászok egymásnak dúdolgatva mondogatták régen: Don't cry Baby... Ugyanis jöhetsz velünk máshol is kenuzni. 

Vannak kenutúráink a Szigetközben (www.vizitura.eoldal.hu. Ha nagyon gyakorlott, és a kenut tökéletes irányító, a hajót tökéletesen uraló vízitúrázók vagytok, szívesen várunk a Hernádon és a Rábán. www.hernad-vizitura.hu és www.raba-vizitura.hu. Jöhetsz velünk az Öreg-Túrra (www.tiszatura-vizitura.hu). Mindig szép, de tavasszal szuper a bodrogzugi ártér, (www.tiszatura-vizitura.hu), amit Gemenc testvéreként lehet elképzelni. És ha már Gemenc..... www.gemenc-vizitura.hu

 
 

 

Túradíjak a kenutúra résztvevőinek


Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 
tisza-tavi-kenutura-evezes-a-tisza-tavon_20170803_172526.jpgEgyszerű.
1. Kérünk szépen egy telefont, egyeztessük az igényeket (+36 209 342 760).
2. A tudnivalók, szerződési és részvételi feltételek, valamint a mit kell hozni a vízitúrára menüpontok gondos elolvasását követően a jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 
3. Visszaigazolást küldünk
4. A visszaigazolást követő napon kérjük a tisza-tavi vízitúra díjának átutalását. Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, a kenus túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét beírni. 
A nevet nem kell, hiszen azzal kezdődik a banki info.
 
 
(Példa a közlemény rovat kitöltésére:
20210620_131302_resized--1-.jpg
1126 Budapest, Márvány u. 15., 
június 1-2. 
Tisza-tó evezés)