Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023. június 1-2. Tisza-tavi vízitúra választhatóan 1 vagy 2 napban

239492068_evezes-tisza-to-tisza-tavi-vizitura.jpgTisza-tavi vízitúra; tisza-tavi csoda-vízitúra választhatóan 1-, vagy 2-napos vízitúra.

Vízitúra a Tisza-tavon, mindkét nap egy-egy extrém különleges helyen, ami zsibbasztóan gyönyörű, mégis maximum néhány pecás társaságában leszünk.... Az először kenutúrázóknak evezéstanítás!

 

 

Első napi tisza-tavi vízitúra kaland: ahol a madár se jár. Kb. 4 órás evezgetés vár a szerencsésekre 

tisza-to-mangrove-12.jpgA vízitúra első napján 11:00-kor Poroszlón találkozunk, és a Fűzfa-kikötőből indulunk. Budapest felől az M3-as autópályán kell jönni Füzesabony felé, majd kihajtás a 114-es lehajtón a 33-as főútvonalra, Debrecen felé. A 33-as útról közvetlenül a Poroszló vége táblánál - egyúttal a Tisza-tavon átvezető híd előtt - fordulj jobbra a töltésre.

 

 

 

 

Egy másodperc múlva látod, hogy hol kell jobbra lemenni a parkolóba. A parkoló a töltés község felől lévő oldalán van. Ha egy kerítés mellett kecskéket is látsz, biztosan jó helyen vagy(tok).

Parkolás után vegyetek ki mindent a kocsiból, amit hoztok magatokkal a kenuba, és a "cuccal" gyertek át a gát másik oldalára a kikötőbe, ami értelemszerűen a vízparton van. Ha már bevásároltatok, érdemes azzal kezdeni, hogy a romlandó élelmiszert az egyénileg foglalt szállásotokon hűtőszekrénybe teszitek. 

 

img_2064.jpgAhogyan átjöttetek a gáton, a túravezető(k) neon színű, MC Túravezető feliratú pólóban már messziről virít(anak). Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. 

 

 


A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a kötelezően viselendő mentőmellényeket és lapátokat. Ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. 


img_20190817_111208-2.jpgA parton kezdjük, majd a sodrás nélküli Tisza-tó tanulási szempontból is álomnak számító idilli feltételei között folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. 

 

 

Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re.


tisza-to-kenutura-tisza-tavi-vizitura-44.jpgVízre szállás után a hangsebesség alig ötszörösével (vagy némileg lassabban) indulunk. Viccet félretéve. Kényelmes, nagyon kis nézegetős, kellemes tempóban evezgetünk.

Ez a nap olyan lesz mint egy tudatos jelenlét, ill. ahogy itt felénk mondják :)) mindfulness training. Az elképesztő vízi világban rácsodálkoztok a világra. Hirtelen elfelejted a társasházi közgyűlést, a főnök *****ségeit, az ügyfél lehetetlen kívánságait, a válóperedet, ilyen-olyan betegségedet, a néhány tucat ilyen-olyan lelki nyavalyád. Itt, "itt" vagy. 

A kenutúra végén a kocsikhoz érkezünk, mivel a nap során ún. csillagtúrát teszünk. A parton, ill. partnál még kérünk egy kis kenutisztítási segítséget, majd minden, a vízitúrát befejezni nem akaró, és hangosan zokogó túrázónak adunk egy 100-as papírzsebkendőt, hogy az egynapos túrázók hazafelé a kocsiban a sírás közben tudjanak trombitálni, miközben irígykednek azokra, akik bölcsen a két- (vagy több)napos vízitúrára szavaztak.


 

2. napi tisza-tavi vízitúrás kaland: felfedezzük a Tisza-tó egyik észbontó és eldugott szegletét, nem létező vízi ösvényeken lapátolgatunk

20210620_132208_resized.jpg

Columbus, Vasco de Gama, Cook, Magellán, Bering, Tasman és a többiek példáját követjük. Csatlakozunk a nagy felfedezők táborához...


Hihetetlen a táj, megéri a fáradtságot. De az sem mindegy, hogy honnan közelítjük meg a dél-amerikai dzsungelt idéző tájakat. A vízre szállás helyét több tényező, (a csoport összetétele, a vízállás, és a szél-előrejelzés is) befolyásolja, ezért a kenutúra előtti este 19 órakor vagy a túra reggelén 8 órakor kérünk szépen egy hívást a +36209342760-as számon, és mondjuk majd, hogy honnan repülünk ki. Nagyon valószínű, hogy Tiszavalkról startolunkAkárhonnan is indulunk, 11:00-kor találkozunk, és - ha ez az első napotok - azzal kezdünk, hogy megtanítunk kenuzni. 
evezes_tisza-to-vizitura-tisza-to-kenuzas.jpgHamarosan minden kormányos tripla leszúrt rittbergert tud ugrani a kenuval és minden vízijármű gyorsabb, mint egy Forma 1-es autó. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk. Nem elég, hogy a túravezető jól kenuzik (mondjuk...), jól tanít meg téged. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj.

A start előtt javasolt még egyszer elmenni wc-re, majd elindulunk oda, ahol a madár se jár. 

img_20220709_123408.jpgAz "indulunk" vezényszó után jönnek a tüneményes helyek és egy idő után azt látod majd, hogy - Dél-Amerikáról kontinenst váltva - Malajzia-reklámban vagy vietnami dzsungelben evezünk. Ami "1000%', ami biztos: észbontó a táj. Az evezgetés közben persze lesz "technikai" szünet, hölgyek jobbra, urak balra módon intézve. Aztán a csodára is rá lehet tenni egy (kenu)lapáttal, már nem is vízitúra a kenuzás, hanem vegytiszta szuper show, ahol a madár se jár, pontosabban csak ők.... 

 

20210620_131133_resized_1.jpg

A nap során lesz számos, a Tisza-tóval, a tó élővilágával kapcsolatos versenykérdésbe öltöztetett ismeretterjesztés.... 

Kényelmesen, 2-3-4 pisilős, eszegetős, ebédelős, lábnyújtóztatós pihenővel megyünk. Az evezés végén az Androméda-galaxisban tett látogatás után érkezünk vissza az indulási kikötőbe. Itt még kérjük, hogy a kenudat/ kenutokat mossátok ki. " - Köszönjük, ez ****a jó volt!" (Decens túrázóink kissé spontán hálájának verbális kifejezése. 
 

 

Apropó. Vannak kenutúráink a Szigetközben (www.szigetkozvizitura.hu). Ha nagyon gyakorlott, és a kenut tökéletes irányító, a hajót tökéletesen uraló vízitúrázók vagytok, szívesen várunk a Hernádon és a Rábán. www.hernad-vizitura.hu és www.raba-vizitura.hu. Jöhetsz velünk az Öreg-Túrra (www.tiszatura-vizitura.hu). Mindig szép, de tavasszal szuper a bodrogzugi ártér, (www.tiszatura-vizitura.hu), amit Gemenc testvéreként lehet elképzelni. És ha már Gemenc..... www.gemenc-vizitura.hu

 

Tisza-tavi vízitúra díjai

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 
tisza-tavi-kenutura-evezes-a-tisza-tavon_20170803_172526.jpgEgyszerű.
1. Kérünk szépen egy telefont, egyeztessük az igényeket: +36209342760
2. A tudnivalók, szerződési és részvételi feltételek, valamint a mit kell hozni a vízitúrára menüpontok gondos elolvasását követően a jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 
3. Visszaigazolást küldünk
4. A visszaigazolást követő napon kérjük a tisza-tavi vízitúra díjának átutalását. Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, a kenus túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét beírni. 
A nevet nem kell, hiszen azzal kezdődik a banki info.
 
 
(Példa a közlemény rovat kitöltésére:
20210620_131302_resized--1-.jpg
1126 Budapest, Márvány u. 15., 
június 1-2. 
Tisza-tó evezés)