Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023. július 8-9. Tisza-tavi vízitúra, választhatóan 1 vagy 2 napos kenuzgatások

img_20220709_123519.jpgTisza-tavi, választhatóan 1-2-napos vízitúra elmondhatatlan útvonalakon!!!!!!! 

 

 

 

 

 

 

Gyönyörűséges vízitúra-virágszálak. Übergyönyörű kenus útvonalak. Eldobott a**ak. Elrabolt lelkek. Megilletődött és megihletett vízitúrázók. Evezés földöntúli tájakon.

 

 

 

img_20220709_123408.jpgSzállás és étkezés a kenutúra idején

A szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon és apartmanokon át a wellness hotelig bármi lehet. A vízitúra idejére a szállást kérjük intézd magad. A sátrasok és faházat igénylők Poroszlón, Tiszafüreden, Sarudon több kemping között választhatnakHa valaki apartmant keres, Poroszlón és Tiszafüreden számtalan szállást talál. A magatok foglalta szállásról egyszerűen csak gyere/gyertek ki délelőtt az indulási kikötőbe, amelynek a címét elküldjük neked e-mailben. Az étkezés önellátó. Ez Poroszlón és Tiszafüreden könnyű, a közelben számos éttermet, pizzériát találsz.

 

 

Opcionális 0. napi érkezés a vízitúrára
Ha távolról jöttök, ha nem akartok viszonylag korán kelni, megfontolandó a túranap előtti érkezés a Tisza-tóhoz. 
 

 

1. napi, családi, baráti tisza-tavi kenutúra: 

avatar.jpg

1. napi családi, baráti tisza-tavi kenutúra: the Way of the Water, avagy Avatar 2 vízitúra.
 

 

 

9:59 és 10:29 között találkozunk és 16 óra körül érünk vissza.  
A találkozási hely a közigazgatásilag Tiszafüredhez tartozó Tiszaörvény (Szabics-kikötő) lesz.

Természetesen ez a nap is úgy kezdődik, hogy azoknak, akik most kezdik a vízitúrázást, betanítást tartunk. 

 

Az először kenuzokat megtanítjuk a kenu irányítására, kormányzására. 

Aztán jön a Tisza, izgi vízivilágot fedezünk fel a Tisza mellett, majd jön egy kis mosdós, lábnyújtóztatós pihenő, esetleg kávé és más dekadens, fogyasztói társadalmas csökevények.
Kegyetlen orcával jön majd a rettegett mondat: "- Vízitúrázók! Indulunk." 

p90817-130614.jpgFolytatjuk utunkat, és egy szinte tökéletes háromszög formájú sziget mellett (de ezt ha csak nem repülünk fel úgysem látjátok) evezünk be a Sarudi-medencébe. Velünk szemben a másik parton gyönyörűen látszik a sarudi templom, és mögötte - erősen a háttérben - a Mátra és a Bükk. Még hátrébb az Észak-sark, de az takarásban lesz. Megkerüljük - quiz kérdés lesz - vagy

a) a Jóreménység-, vagy a

b) Horn-, vagy a 

c) Kozma-fokot és az Óhalászi-szigetet, majd az első európai felfedezők izgalmával partra szállunk mai 2. öblítő csatornánk bejáratánál egy helyes kis szigeten.

 

Hölgyek jobbra, urak balra...., majd ebéd, és rövid szieszta. A dohányosok itt rágyújthatnak, de kérjük a csikknek hozz magaddal szelencét, vagy egy üveget, hogy ne dobjunk el semmit, ami nem ide való. De hát ezt kultúrlényeknek nem is kell mondani, köszönjük, hogy te is vigyázol a természetre. 

 

dscf9800.jpgAztán BAAAAAAAAAAANG, jön az Avatar 2 vízi ösvény. The way of the water. Ha itt nem nyitod ki a bal haléntékod magasságában a buksidat, és dobod el az agyad, akkor sehol.

Ennyi.

Nagyon körülbelül, 16 és 17 óra között érkezünk az indulási kikötőbe, tehát a nap során csillagtúrát teszünk, ill. tettünk meg. (Kár, hogy a magyarban nincs future perfect, we will have made.....)

 

 

 

Még egy - egyébként szokásos - kenumosásra szeretnénk majd megkérni, ill. kérünk szépen segítséget a kenuk helyre tételében. 

 
 
 

 
20220612_131348.jpg

2. napi családi, baráti vízitúra a Tisza-tavon: ahol a madár se jár. 


Ahol nem lesz más ember rajtunk kívül. 

 


A Tisza-tó legmadarasabb belső tava. Valami olyat fogsz felfedezni, amit Magyarországon a Tisza-tó 50 éve alatt nem látott 500 embernél több - és brutális csoda. 
9:59 és 10:29 között találkozunk. 
A találkozási hely a közigazgatásilag Tiszafüredhez tartozó Tiszaörvény (azon belül vagy a Kormorán vagy a Szabics-kikötő) lesz és természetesen ezt e-mailben és telefonon is mondjuk, tudatjuk.

Ez a nap is úgy (jól) kezdődik, hogy azoknak, akik most kezdik a vízitúrázást betanítást tartunk. 

p1260546.jpg

Az először kenuzokat megtanítjuk a kenu irányítására, kormányzására. 

Aztán a Poroszló- és a Sarudi-medencék határára jutunk.

Az ebédet vagy egy szigeten, vagy egy kilátón üldögélve, a nyugalomba belefeledkezve költjük el...

 

Felfedezünk egy olyan belső tavat, ahol nem fogsz hinni a szemednek. Ez az a hely egyszerre, amire azt mondjuk, hogy a madár se jár, de amikor beérünk, akkor még látod, hogy de ők bizony. Magyarország "legmadarasabb" tava. 

Ha ügyesek voltunk, hazafelé menetben bekukkantunk az Óhalászi-Holt-Tiszába. És általában ügyik vagyunk... Mitől Óhalászi az Óhalászi-Holt-Tisza?


A jelenlegi Tisza-tó közepén falu állt. Óhalász. Soha nem volt könnyű az Óhalásziak élete. A Tisza gyakran elöntette.

 

img_20170718_164032.jpgEgyébként az Óhalász név alapján valószínűleg nem meglepő, hogy Óhalászon főleg halásztak, (vagy Ó-bégattak). Már az Árpád-házi királyok idején is szolgáltattak halat az időszakosan ideköltöző udvartartásnak. Aztán egyszer betelt a pohár. Egy olyan áradás után, amikor csak néhány ház maradt, 1877-ben úgy döntöttek: mennek.

 

 

A döntésben erősen segített egy derék férfiú, Lőrinc püspök, róla nevezték el az új települést Poroszló és Sarud között. Óhalász emlékét már csak nevek őrzik, és a Tisza-tó egyik leghíresebb "belső tava", a tiszta és a vízmélység miatt sötét, színű, tekintélyt parancsoló fákkal övezett Óhalászi-Holt-Tisza. Itt található a Tó egyik legkiterjedtebb tavirózsa telepe.  


 

20140702_tisza-to-kenuturan-buzgosag-az-ohalaszi-torony-aljaban.jpg

A még el sem kezdett evezés után jöhet a megszolgált pihenés.

Az intenzív relaxáció után ismét a vízen vagyunk. Nagyon körülbelül, 15:00 és 16:00 közöttl érkezünk az indulási kikötőbe.

 

 

Érkezéskor még tisztelettel kérjük, hogy mindenki a saját kenuját mossa ki.
 
 
 

 

Jelentkezés tisza-tavi vízitúrára :

1. 
img_0065.jpgKérünk szépen egy hívást, amikor eldöntöttétek a vízitúra időpontját.
(+36 209 342 760)

2.
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek megismerését követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni.

3.
Kérjük a
 túradíj átutalását. Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007 megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a kenutúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a Tisza-tavat beírni. A nevedet NE írd be, ugyanis a neved amúgy is látszik, és csak elveszed a közlemény rovat semmicske helyét az értékes információtól!!!


 

(Pl. 2091 Budakeszi, Guderian u. 22.,
2023. július 8
-9. 
Tisza-tavi kenuzás)