Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023. július 10-13. Választhatóan 1-2-3-4-napos vízitúra a Tisza-tavon

kilato-hvg.jpgTisza-tavi kenutúrák a család minden tagjának! LEBILINCSELŐEN TÜNEMÉNYES, a szépségesnél is gyönyörűbb útvonalak! Jöhettek  bármelyik nap vízitúrázni, a lent részletesebben is megismerhető napokra, vagy akár csak egy napra. Szóval. Lehet jönni akárhány napra, minden nap máshol evezgetünk. 

 

 

Választhatóan 1-4-napos kenutúra, ami persze lehet akár 7-napos is, vagy ha éppen nem szeretnél 4 (vagy 7) napban vízre szállni, akkor vízitúrázz - mondjuk - 3 napban, és 1 vagy X napban csinálj mást.

 

tisza-to-kilato.jpg

Pl. egy nap strandolj vagy próbáld ki a termál fürdőt.

 

Egy másik nap nézd meg Poroszlón az Ökocentrumot - vagy ugorj fel a Bükkbe túrázni, nézd meg Eger városát. 

 

 

 

 

Bringázd körül a tavat. Tehetsz tanösvény-néző sétát és hortobágyi kirándulást.  

 

 

 

img_20190817_103509-2.jpgÉs persze jöhettek minden napra! Úgy "lőttük be" az útvonalakat, hogy se a 4-napos kenuzás, de ha valaki egész hétre jön, akkor a 7-napos kenutúra se legyen sok.

 

Csütörtökön például kifejezetten rövid a túra, ugyanakkor az élvezeti értéke prrrrrrrrrrrr*****. Ráadásul ezt a vízitúrát bringa túrával is kombinálhatod. 
 

 
Tökéletes vakáció a Nagyszülőktől az unokákig a család minden tagjának! Neked/Nektek csak két "dolgod/dolgotok" van. 1. Foglalj(atok) szállást a Tisza-tónál. 2. Élvezd ki életed talán legklasszabb vakációját! Mi szervezési és vízitúra-vezetési szempontból is arra törekszünk, hogy ez legyen A csúcs. Ami mindent visz. Az über alles. A top. 

 

 


 


20200914_g-tisza-to-belso2.jpgPersze ahhoz, hogy a legkülönlegesebb és eddig még nem látott ("távoli") helyekre be tudjunk vinni, kell majd kicsit logisztikázni, autózgatni is.

Biztonság, készséges, szakmailag jó és türelmes betanítás. Tökéletes vakáció egészen kis gyermekkel és az érett korosztálynak is. 

 

 


 

Szállás és étkezés a tisza-tavi kenutúrán

20140615-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-apartman-iren-1.jpgA szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet. Tiszafüreden tudsz sátrazni a Tóparti kempingben és remek faházak vannak a Termál kempingben, Poroszlón is kellemes kempingek várnak, ill. Tiszafüreden és Poroszlón is "millió" apartman és vendégház kínálatából tudsz szemezgetni. 

A szállást kérjük intézd magad. Vagyis a saját magatok által foglalt szállásról délelőttönként csak gyere ki az indulási kikötőbe. Az étkezés a tisza-tavi kenuzás idején - beleértve a vízen töltött időt is - önellátó, hozz vizet és a kenuba elemózsiát. 
Vásárolni Tiszafüreden és Poroszlón könnyű, Tiszafüreden Lidl-t, Tesco-t, Spart, Penny-t is találsz, meg számtalan éttermet, giroszost, pizzériát. 

 

 

 

Opcionális 0. napi érkezés a tisza-tavi kenutúrára

20140615_tisza-to-vizitura-kenutura-tunderfatyol-a-szartos-utan.jpgHa távolról, mondjuk Dunaszerdahelyről, Székelyföldről, Vas megyéből jöttök, akkor érdemes lehet már a kenutúra előtti, (mi így hívjuk), "nulladik" napon befutni. 

Megközelítés Bp. felől: az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek után következik Poroszló és Tiszafüred. 

 

 

1. napi tisza-tavi kenutúra, választhatóan:

received_2102652253324559.jpega) kerékpározással kombinált vízitúra, vagy 

b) "csak" hiperszuper vízitúra
Úgyis fogalmazhatunk, hogy erre a vízitúrára lehet jönni bicajjal is! (Ha szeretnél, de ez TELJESEN és evidens módon a Te/Ti döntésetek, az Önök döntése, magyarán a bringa csak opció.) Innen csak az egyértelműség kedvéért ismételjük a lényeget, hogy neked a napi programon belül csak választani kell.... az egyik opció, egy Abádszalókról induló tisza-tavi kenutúra, amely "csak" egy horror-gyönyörű vízitúra, vagy - ha van kedvetek - jöhettek, (tá-dá-dá-dá) kombinált kenu + kerékpáros túrára is! 

A kombinált túra azt jelenti, hogy Abádszalókra Tiszafüredről, és Tiszafüredre Abádszalókról biciklivel megyünk és közben evezgetünk egy jót. Mit jót? Zseniálisan über szépségeset. Ráadásul... A kombinált kerékpár-, és vízitúrával annyit tehetünk az egészségünkért ezen a napon, mint talán az év egyetlen másik napján sem! Vagy, ezen napon lehet jönni "csak" kenutúrára, mégpedig egy örült szupi kis (nem hosszú, 3-3.5 órás) kenutúrára. Tehát nem "kötelező" a biciklizés! Nyugodtan gyertek, (és gyertek is) "csak" kenutúrára. Nézzük meg mindkét túrát! Kezdjük azzal, ha valaki bringázni, és kenuzni is szeretne, ha pedig csak a kenutúra érdekel, akkor a következő bekezdést át is ugorhatod. 

 

Tisza-tavi kombinált kerékpár(os)- és vízitúra

tisza-to-vizitura-kenutura-23.jpgA kerékpáros + vízitúra azt jelenti, hogy kb. 2.5 óra roppant kényelmes bringázással kezdünk. A bicajozás során megyünk el kikötők mellett, ahol a hölgyeknek is kényelmes technikai szünet tartható, ma már a wc-k mindenhol normálisak. Majd jön Abádszalókon egy kis tisza-tavi pancsolás/fürdőzés/strandolás, pl. a gyerekeknek a Tisza-tó legnagyobb csúszdája, ebéd, aztán jó 3-órás laza kenuzgatás vár rád a Tisza-tó déli részének legvarázslatosabb rejtekhelyein, végül biciklivel megyünk vissza Tiszafüredre. Befejezzük a kört. Nézzük meg a kombinált kenu- és kerékpáros túrát részletesen!
Tiszafüreden a Tisza-tavi kerékpáros centrumban (Tiszafüred, Pankotay Jósa György u. 1.) találkozunk. Az autók egész napra a kölcsönző (kamerás) parkolójában maradnak. 8:30 és 8:45 között, legkésőbb 8:45-kor találkozunk, amikor is megkapjuk a kerékpárokat. Köszönjük a pontos érkezést, mivel az elkésőket NEM várhatjuk, nem várjuk meg,  T
öbbször, végül az indulási előtti napon ismételten tanulmányozzátok át, hogy mit kell hozni a vízitúrára, és mit "nem szabad". Mindenkinek az a jó, ha minden flottul megy. Visszatérve. Átvesszük a kölcsönzőben a bicajokat, amik már előkészítve várnak minket. Mégpedig mindegyikre lesz kosár szerelve, hiszen a bringán visszük azt is, ami a nap során, pl. a kenuban kell, naptej, gyümölcs, vagy ha nem akarsz a kikötőben a Lidl ár triplijáért venni ásványvizet. Nyeregbe pattanunk, és indulunk a Tisza-tó kerülő 64 kilométeres bicajozásra, amelyet Abádszalókon fogunk megszakítani, ahol egy kis strandolás és ebéd után indulunk a kenutúrára. Az ebéd lehet a magatokkal hozott elemózsia vagy Abádszalókön éttermi ebéd is belefér az időtervbe. 

Na és végre a víz. Akinek ez az első vízitúrája, azt úgy megtanítjuk kenuzni, hogy ihaj. Utána pedig a Paradicsomban evezgetünk. Elmondhatlan. Überbrutál. Olyan nyugalom, annyi szépség... a természet gyengéd ölelése. By the way, perfect mindfulness training - ahogy a tiszafüredi piacon áruló aranyos nénikék is mondják.  

10 km-es vízitúrácskáról van szó, kényelmesen, két-három (négy?) pihenővel megyünk. Az egyik kiszállásunk olyan menő, olyan elegántos, és egyébiránt a Tisza-tavon erősen tájidegen helyen lesz, hogy júj. Hirtelen nem tudod majd eldönteni, hogy drogbáró karib-tengeri rezidenciáján vagy, vagy a Tisza-tónál. A panoráma pedig hú. 


20200920_tisza-to-kenutura_resized.jpgAz Androméda-galaxisban tett látogatás után érkezünk vissza Abádszalókra. 

A kenuzás végén még kérjük, hogy a kenudat/ kenutokat mossátok ki, és segítsetek abban, hogy azokat visszategyük a partra. Abádszalókon még fürdőzünk (még) egyet, aztán indulunk tovább a bicajokkal, több megállással, rövid pihivel megszakítva a bringázást, befejezzük a kört, 19:30 körül (tehát még világosban) érkezünk Tiszafüredre. Reméljük minden világos :)
 

Ha pedig "csak" a vízitúra jössz / jöttök....
Abádszalókról induló tisza-tavi kenutúra

Abádszalókon az Abádi-kikötőben 12:58 és 12:59 között találkozunk. 
A bizonyára szellemes, és megható toleranciával egy egész perces idősávval szeretnénk utalni a fontos kérésre. Kérünk szépen minden tisztelt résztvevőt a 13 óra előtti (igazán nem hajnali az időpont, na jó, Californiában még éjjel 4 óra van) pontos érkezésre, mégpedig úgy, hogy már mindenki ebédelt. Amit akár a kikötő éttermében is megejthetsz, ill. Abádszalókon találsz Penny-t a bevásárláshoz, továbbá Abádszalókon a strandon kb. 10 helyen, bent a faluban 4 helyen ebédelhetsz. A találkozási hely Abádszalókon az Abádi-kikötő. Mosdó és rövid tájékoztató után, azoknak, akik most kezdik a vízitúrázást, betanítást tartunk. 

p1260546.jpg

Az először kenuzokat úgy megtanítjuk a kenu irányítására, kormányzására, hogy másnap már szinte beférnek a magyar kenu válogatottba.  

Aztán ... kinyílik a mesekönyv, jön a Tisza-tó egyik öble, következnek olyan féregjáratok, olyan "belső tó", hogy ihaj. Lezsibbadsz. Ilyen nincs. Ehhez képest a Merkur ráncai, az Avatar Pandorája bakfitty. Lesz a túrába iktatva 3-4 pihi. Nagyon körülbelül, 16:00 óra magasságában érkezünk az indulási kikötőbe, tehát a kenukkal (is) csillagtúrát teszünk, ill. tettünk meg, a parkoló kocsikhoz, (meg persze a biztonságban hagyott bicajokhoz) érkezünk vissza. Érkezéskor még tisztelettel kérjük, hogy mindenki a saját kenuját mossa ki. 

 

 

2. napi tisza-tavi vízitúra: a Tisza-tó egy eldugott belső tava. 

tisza-to-mangrove-12.jpgTiszafüreden a Horgászcentrum kikötőben találkozunk 9:59-kor. Nagyon könnyű lesz a kikötőbe találni, kérjük kattints ide. 

 

Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. 
 

Ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. 

 


A parton kezdjük, majd a Tisza-tó tanulási szempontból álomnak számító, sodrás nélküli, kb. 60 centis vízmélysége felett folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység.

 

Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. 

 

lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpgHa rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re.

 
 
 

Majd bevetjük magunkat a Tisza-tó varázslatos rejtekeibe, hogy egy nagyon nem hétköznapi útvonalon vezető vízitúra után (közben lesz egy kis, a vízinövényzettel folytatott csata is) megcsodáljuk a Tisza-tó egyik belső tavát.... 
15-16 óra körül érkezünk az indulási kikötőbe. 

 

 

3. napi vízitúra a Tisza-tavon: vízitúra ínyenceknek is különleges gyönyörűségek, holtág, tündérrózsa-tobzódás 

20200914_g-tisza-to-o-h-2.jpg9:59 és 10:29 között találkozunk. 
A találkozási hely a közigazgatásilag Tiszafüredhez tartozó Tiszaörvény (Szabics-kikötő) lesz.

 

Természetesen ez a nap is úgy kezdődik, hogy azoknak, akik most kezdik a vízitúrázást betanítást tartunk. Úgy megtanítunk kenuzni, hogy csak na. 

A félelmetesen klassz útvonalon lesz egy rövidebb szakasz, ahol (kicsit) küzdünk a növényzettel is, de megéri, mert egy titkosnál is titkosabb útvonalon megérkezünk egy pompás (belső) szigetre.

 

Normafát idéző gyalogtúra is lesz a napi programban! Komoly. Jó, nem olyan hosszú, mint egy Normafa - János-hegy, de oda-vissza két kilométer. Ahhoz képest, hogy a Tisza-tóBAN, ha tetszik a tavon vagy, nem is rossz egy olyan túra, ahol 30 méter magas nyárfák mellett mész el....

 

p10901-133516.jpgAz ebédet a nyugalomba belefeledkezve költjük el...

 

Aztán vár ránk a Tisza-tavon belül egy szigeten belüli tavon egy újabb vízitúra (ezúttal mini ladikokban (!), lásd a képet) a világ talán legnagyobb tavirózsáival.....

 

Az intenzív relaxáció után ismét a vízen vagyunk. 15:00 és 16:00 körül érkezünk vissza a kocsikhoz.

Tisztelettel kérjük, hogy mindenki a saját kenuját mossa ki.

 

 

4. napi vízitúra a Tisza-tavon: (tavi)rózsás kilátások

tisza-to-ravasz-hat.jpg9:29 és 9:59 között Poroszlón találkozunk. Ha valakinek "most" (idén) ez az első túranapja, de korábban már volt velünk vízitúrázni és tudjuk, hogy ultraprofi, akkor (de csak ebben az esetben) elég 10:29-ig befutni. Ha valaki első vízitúrásként nem érkezik meg a betanításra, nem vehet részt a vízitúrán. Ezzel véget is ért a "szigorúság", ami persze csak a pontos vendégek idejének védelme. Poroszlón belül alapértelmezetten az ún. Madárpart Pihenőben / Pihenőnél várunk. 3388 Poroszló, Szarka rámpa 1. 

 

Mit jelent az, hogy "alapértelmezetten" a Madárpart Pihenő az indulási pont? A vízre szállás helyét több tényező, (a csoport összetétele és szél-előrejelzés is) befolyásolja, ezért a biztonság kedvéért a kenutúra előtti este kérünk szépen egy telefont (+36209342760). 
 

Bárhonnan is indulunk, az ezen a napon először kenuzókat megtanítjuk kenuzni, egészen pontosan világ- és olimpiai bajnok kenust faragunk minden vendégünkből, majd mosdószünet (a vízre szállás előtt akkor is menj el wc-re, ha nem kell pisilni), kenuba "költözés" (pakolás) után startolunk. 


Aztán jön a tempó függvényében 3-4-5 órányi olyan varázslat, hogy arra nincsenek szavak.

A kenutúra után megkérünk egy hajótisztításra és Poroszlóról a kikötőtől mindenki indulhat a szállására, vagy ha csak egy napra jöttetek, ill. ha ezzel a nappal ér(t) véget egy többnapos tisza-tavi vízitúrád, akkor haza. 

 

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára :

1. 
Kérünk szépen egy telefont, amikor eldöntöttétek a vízitúra időpontját.
+36209342760 

2.
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek megismerését követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni.

 

3.
Kérjük a
 túradíj átutalását. Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a kenuzásidőpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a Tisza-tavat beírni. 

img_20190817_113618-2.jpg(Pl.
1026 Budapest, Sólyom köz 5.,
Július 10-13.
Tisza-tó kenutúra)

 
 
 
 
 
 
(Mi nem drónozunk, a drónról készült felső fotó forrása: HVG online)