Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023. július 10-13. Választhatóan 1-2-3-4-napos vízitúra a Tisza-tavon

kilato-hvg.jpgTisza-tavi kenutúrák a család minden tagjának! LEBILINCSELŐEN TÜNEMÉNYES, a szépségesnél is gyönyörűbb útvonalak! Jöhettek a hét bármelyik napján vízitúrázni, lehet jönni egy napra és lehet jönni akárhány napra, minden nap máshol evezgetünk. Ja és még valami: ezek überzseniális kenuzások olyan helyeken, ahol a Tisza-tóra már 10-szer jött vendégeink sem vízitúráztak még soha. (A drónról készült fotó forrása: HVG online) 

 

 

Választhatóan 1-7-napos kenutúra! Ha nem szeretnél 7 napban vízre szállni, vízitúrázz - mondjuk - 4 napban, és 3 napban csinálj mást.

 

tisza-to-kilato.jpg

Pl. egy nap strandolj vagy próbáld ki a termál fürdőt.

 

Egy másik nap nézd meg Poroszlón az Ökocentrumot - vagy ugorj fel a Bükkbe túrázni, nézd meg Eger városát. 

 

 

 

 

Bringázd körül a tavat. Tehetsz tanösvény-néző sétát és hortobágyi kirándulást.  

 

 

 

img_20190817_103509-2.jpgÉs persze jöhettek mind a 7 napra! Úgy "lőttük be" az útvonalakat, hogy a 7-napos kenutúra se legyen sok.

 

 

Csütörtökön például kifejezetten rövid a túra, ugyanakkor az élvezeti értéke prrrrrrrrrrrr*****. Ráadásul ezt a vízitúrát bringa túrával is kombinálhatod. 
 

 
Tökéletes vakáció a Nagyszülőktől az unokákig a család minden tagjának! Neked/Nektek csak két "dolgod/dolgotok" van. 1. Foglalj(atok) szállást a Tisza-tónál. 2. Élvezd ki életed talán legklasszabb vakációját! Mi szervezési és vízitúra-vezetési szempontból is arra törekszünk, hogy ez legyen A csúcs. Ami mindent visz. Az über alles. A top. 

 

 


 


20200914_g-tisza-to-belso2.jpgPersze ahhoz, hogy a legkülönlegesebb és eddig még nem látott ("távoli") helyekre be tudjunk vinni, kell majd kicsit logisztikázni, autózgatni is.

 

 

 

Logikus. Hiszen az eddig meg nem mutatott, de fantastico helyeket nem titokban tartottuk, hanem csak messze lettek volna tiszafüredi csillagtúrával. És bizonyos szervezési kérdéseket, pl., hogy a Tisza-tó melyik oldaláról cserkésszük be az egyik csodálatos belső tavat, szándékosan nyitva hagyunk. Roppant szofisztikált látszatot keltene egy, még a lentieknél is akkurátusabb forgatókönyv, de ki tudja, hogy vonul-e majd kisebb árhullám a Tiszán, hogy aznap milyen irányból milyen erős szél fúj..... Egy szó mint száz, a menetrendtől az időjáráson át mindent figyelembe véve a legjobbat hozzuk ki NEKED a nyár ezen hetéből!! 

Lehet jönni a kenutúra tetszőlegesen választott egy napjára is. Biztonság, készséges, szakmailag jó és türelmes betanítás. Tökéletes vakáció egészen kis gyermekkel és az érett korosztálynak is. 

 

 


 

Szállás és étkezés a tisza-tavi kenutúrán

20140615-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-apartman-iren-1.jpgA szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet. Tiszafüreden tudsz sátrazni a Tóparti kempingben és remek faházak vannak a Termál kempingben, Poroszlón is kellemes kempingek várnak, ill. millió apartman és vendégház kínálatából tudsz szemezgetni. 


A szállást kérjük intézd magad. vagy foglaljuk neked vagy - természetesen - intézheted magad. 


Aki igényli, annak a kikötőtől egy percre található, kellemes, jól felszerelt és tökéletes főzési lehetőséget kínáló apartmanok egyikét (4000 Ft/fő/éj) lefoglaljuk. Vannak 2 és 1 hálóhelységes, ill. 4 és 5 ágyas apartmanok, amelyek egy sorház apartmanjai, az előttük lévő tér egybenyitható, ill. egyben van.  Az általunk javasolt apartmanok konyha részében villanytűzhely van. A faházas szállások és a sátrazás (helytől függően) 1500-3000 Ft körül vannak.

Vagyis a saját magatok által foglalt szállásról délelőttönként csak gyere ki az indulási kikötőbe.
Az étkezés a tisza-tavi kenuzás idején - beleértve a vízen töltött időt is - önellátó, hozz vizet és a kenuba elemózsiát. 
Vásárolni Tiszafüreden és Poroszlón könnyű, Tiszafüreden Lidl-t, Tesco-t, Spart, Penny-t is találsz, meg számtalan éttermet, giroszost, pizzériát. 

 

 

 

Opcionális 0. napi érkezés a tisza-tavi kenutúrára

20140615_tisza-to-vizitura-kenutura-tunderfatyol-a-szartos-utan.jpgHa távolról, mondjuk Dunaszerdahelyről, Székelyföldről, Vas megyéből jöttök, akkor érdemes lehet már a kenutúra előtti, (mi így hívjuk), "nulladik" napon befutni. 
Megközelítés Bp. felől: az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek után következik Poroszló és Tiszafüred. 

 

 

 

 

 

 
 

Hétfői tisza-tavi kenutúra: kombinált kerékpár-, és vízitúra! 

20160914_tisza-to-vizitura-232.jpg

Annyit teszünk az egészségünkért ezen a napon, mint talán az év egyetlen másik napján sem! Kombinált kenu- és bicikli túra! Ez azt jelenti, hogy a kerékpár-túra egy pontján megállunk, és kb. 2-2,5 órás kényelmes kenuzgatás vár rád a Tisza-tó déli részének legvarázslatosabb rejtekhelyein. Hétfőn Tiszafüreden a Tisza-tavi kerékpáros centrumban (Tiszafüred, Pankotay Jósa György u. 1.) találkozunk - nagyon fontos, mert az elkésőket NEM várhatjuk, nem várjuk meg, 8:30 és 8:40 között, legkésőbb 8:40-kor, amikor is soron kívül megkapjuk az előző napon elő- és kikészített kerékpárokat. Máskor is lényeges, de most  többször, végül az indulási előtti napon ismételten tanulmányozzátok át, hogy mit kell hozni a vízitúrára és mit "nem szabad". Nektek jó, ha minden flottul megy, hogy ne itt derüljön ki, hogy nem hoztatok magatoknak vizet. Ne itt, a túra előtt derüljön ki, hogy valaki flip-flop papucsot visel vagy úgy gondolta, hogy földig érő hosszú szoknyában fog vízitúrázni, hogy csak néhány példát említsünk a kétségkívül ritka, de azért sajnos előforduló kellemetlen helyzetekből. Legkésőbb 9-kor nyeregbe pattanunk és indulunk a Tisza-tó kerülő 69 kilométeres bicajozásra, amelyet Tiszanánán fogunk megszakítani.

 

 

Itt tartunk rövid pihenőt a lábaknak, ugyanis átugrunk kenukba, a felszerelés kiosztása után megtanítunk titeket kenuzni, kenut kormányozni,
és a v
dinnyeshat-22_.jpgízre szállás után 1 perccel már a Tiszán vagyunk, egy kis Tisza-feeling, aztán zsupsz be egy féregjáraton és máris a Paradicsomban evezgetünk. 

 

 

 

 

 

Mini vízitúrácskáról van szó, kényelmesen, két pihenővel megyünk. Az egyik kiszállásunk olyan menő, olyan elegántosan burzsoá és egyébiránt itt a Tisza-tavon erősen tájidegen helyen lesz, hogy júj. A panoráma pedig hú. 

 


20200920_tisza-to-kenutura_resized.jpgAz Androméda-galaxisban tett látogatás után érkezünk vissza Tiszanánára. 

 

 

 

 

 

Itt még kérjük, hogy a kenudat/ kenutokat mossátok ki. Egy csobbanás, egy kis strandolás, úszkálás után (ismét) nyeregbe pattanunk, és kerekezünk tovább (vissza) Tiszafüredre. 

 

 

 

Keddi tisza-tavi vízitúra: a Tisza-tó egy eldugott belső tava. 

tisza-to-mangrove-12.jpgTiszafüreden a Horgászcentrum kikötőben találkozunk 9:59-kor. Nagyon könnyű lesz a kikötőbe találni, kérjük kattints ide. 

 

Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a vízhez. 
 

Ha még nem volt szerencsétek a vízitúrázáshoz, megtanítunk kenuzni. 

 


A parton kezdjük, majd a Tisza-tó tanulási szempontból álomnak számító, sodrás nélküli, kb. 60 centis vízmélysége felett folytatjuk a tanulást. Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység.

 

Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. 

 

lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpgHa rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re.

 
 
 

Majd bevetjük magunkat a Tisza-tó varázslatos rejtekeibe, hogy egy nagyon nem hétköznapi útvonalon vezető vízitúra után (közben lesz egy kis, a vízinövényzettel folytatott csata is) megcsodáljuk a Tisza-tó egyik belső tavát.... 
15-16 óra körül érkezünk az indulási kikötőbe. 

 

 

 

 

Szerdai tisza-tavi vízitúra: a tünemény non plus ultrájawww.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-tisza-to-duhogo-fele.jpg

Tiszafüreden a Horgászcentrum kikötőben találkozunk 9:59-kor. Nagyon könnyű lesz a kikötőbe találni, kérjük kattints ide. 

 

A kenuzás megtanulását követően beugrunk a hajókba és nagyon hamar kezdjük érezni a Tisza-tó madárvilágának gazdagságát.

 

10 perc alatt már tízszer találkozunk szárcsákkal és az utolsó pillanatig reménykedve, hogy mégse erre fogunk evezni, (az ő szempontjukból teljes joggal) szemrehányóan rebbennek fel a bakcsók a víz fölé belógó ágakról. Itt még valószínűleg nem látunk fattyúszerkőt, de már megpillanthatunk küszvágó csért, ezüst sirályokat. Ami pedig "nagy és szürke" az a szürke gém, a másik "nagy, de fehér" az a kócsag. És persze látunk majd tőkés récét (na jó, vadkacsát), búbos vöcskök fognak előttünk búvárosdit játszani, és a vízityúkok iszkolnak be a nádba, vagy éppen gyékénybe, sásba, kákába.

 

tisza-tavi-kenutura-evezes-a-tisza-tavon_20170803_172526.jpgNagyjából 3 másodpercig és mindig távolodva röptében látod majd a jégmadarat, pontosabban mindig csak egy gyönyörűséges szinte neonkék valami fogja magát sejtetni. Láthatunk majd üstökös és törpe gémet. Aztán. Ami kb. akkora mint a törpe gém, csak lapos, zúg és Made in Korea felirattal egy helyben szitál, az a dron. A dron övezetnél egy szinttel feljebb pedig ragadozó madarak köröznek, főleg barna réti héják. 

13 óra körül állunk meg ebédelni. Az ebéd és wc-szünet után nagyon helyes tavakat fedezünk fel. Na kérem, ha itt nem dobod el az a****at, akkor sehol. Nem akaródzik, de egy ponton fordulunk, és egy-két pisilési szünettel, ill. pancsolással megszakítva érkezünk az indulási kikötőbe. Még kenutakarításra kérünk szépen. 

 

 

 

 

 

Csütörtöki vízitúra a Tisza-tavon: (tavi)rózsás kilátások
tisza-to-ravasz-hat.jpg9:29 és 9:59 között Poroszlón találkozunk. Ha valakinek "most" (idén) ez az első túranapja, de korábban már volt velünk vízitúrázni és tudjuk, hogy ultraprofi, akkor (de csak ebben az esetben) elég 10:29-ig befutni. Ha valaki első vízitúrásként nem érkezik meg a betanításra, nem vehet részt a vízitúrán. Ezzel véget is ért a "szigorúság", ami persze csak a pontos vendégek idejének védelme. Poroszlón belül alapértelmezetten az ún. Madárpart Pihenőben / Pihenőnél várunk. 3388 Poroszló, Szarka rámpa 1. 

 

Mit jelent az, hogy "alapértelmezetten" a Madárpart Pihenő az indulási pont? A vízre szállás helyét több tényező, (a csoport összetétele és szél-előrejelzés is) befolyásolja, ezért a biztonság kedvéért a kenutúra előtti este kérünk szépen egy telefont (+36209342760). 
 

Bárhonnan is indulunk, az ezen a napon először kenuzókat megtanítjuk kenuzni, egészen pontosan világ- és olimpiai bajnok kenust faragunk minden vendégünkből, majd mosdószünet (a vízre szállás előtt akkor is menj el wc-re, ha nem kell pisilni), kenuba "költözés" (pakolás) után startolunk. 


Aztán jön a tempó függvényében 3-4-5 órányi olyan varázslat, hogy arra nincsenek szavak.

A kenutúra után megkérünk egy hajótisztításra és Poroszlóról a kikötőtől mindenki indulhat a szállására, vagy ha csak egy napra jöttetek, ill. ha ezzel a nappal ér(t) véget egy többnapos tisza-tavi vízitúrád, akkor haza. 

 

 

Túradíjak a tiszatavi vízitúra résztvevőinek

 

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára :

1. 
Kérünk szépen egy telefont, amikor eldöntöttétek a vízitúra időpontját.
+36209342760 

2.
A tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek megismerését követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni.

 

 

3.
Kérjük a
 túradíj átutalását. Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a kenuzásidőpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a Tisza-tavat beírni. 

img_20190817_113618-2.jpg(Pl.
1026 Budapest, Sólyom köz 5.,
Július 10-13.
Tisza-tó kenutúra)