Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023. július 1-2. Tisza-tavi vízitúra választhatóan 1 vagy 2 napban

img_0049.jpgVízitúra a Tisza-tavon! Választhatóan 1-, vagy 2-napos Tisza-tavi vízitúra. Mindkét nap csillagtúrákat teszünk. A csillagtúra azt jelenti, hogy minden délután az indulási kikötőbe térünk vissza. Minden nap, a tó más és más szépségét fedezzük fel. Leírhatatlan táj. Igény szerinti szállás (wellness, faház, apartman, sátor). Fantasztikus élmény és maximális biztonság, gyermekes családoknak, kultúrembereknek, normálisan viselkedő baráti társaságoknak. 

 


tisza-tavi-vizitura-kis-tisza-2.jpgEzt a vízitúrát mindenkinek javasoljuk. A kisgyermekes kezdőknek, a mindent felfedezni szerető vízitúra-szerelmeseknek. Te is / Ön is élvezi majd. A kenutúrán mindenki maga gondoskodik az ellátásáról. Hozz magaddal a vízre szendvicset és alkoholmentes innivalót. Tiszafüreden étterem, bolt van rengeteg. 
 


Szállás a tisza-tavi evezés idején
20140704_tisza-to-igyekszunk-tiszavalk-fele.jpgPoroszlón és Tiszafüreden a lehetőségek száma kis túlzással végtelen. Lehet sátras szállást keresni, faházat, bungalow-t bérelni. Természetesen ez akkor igaz, ha nem a kenutúra előtt egy hónappal jelentkezel, hiszen csodák nincsenek, az utolsó utáni pillanatban már nem elérhetőek az érték-ár arányban legjobb szállások, lévén azok fogynak el először. A feladat borzalmasan egyszerű, délelőtt csak ki kell jönni az indulási (egyúttal érkezési) kikötőbe. 

 

Opcionális 0. napi érkezés a Tisza-tavi kenutúrára

20140615_tisza-to-vizitura-kenutura-tunderfatyol-a-szartos-utan.jpgHa mondjuk Vas megyéből jöttök, akkor érdemes lehet már az evezés előtti, (mi így hívjuk), "nulladik" napon befutni. Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek után következik Poroszló és Tiszafüred.
 

 

1. napi vízitúra a Tisza-tavon: egy hihetetlen kaland! Találd meg az Északnyugati átjárót.... 
img_20190817_105529-2.jpg11:00-kor találkozunk vagy Tiszafüreden vagy Poroszlón. A szélre von. előrejelzés alapján a túra előtti este véglegesítjük, hogy hol szállunk vízre, kérünk szépen egy hívást +36209342760 és mondjuk is a vízre szállás helyét, meg ide fel is tesszük az aktuális infót. 
Most nézzük azt a forgatókönyvet, hogy ha Poroszlón lesz a randevú. 

Wc, tájékoztató, felszerelésosztás, naptejezés, az aznap még kezdő vízitúrázók (be)tanítása, gyakorolás, kenuba pakolás után szállunk majd vízre.
Íme a tisza-tavi, különleges vízitúrák között is überkülönleges kenuzás. Amundsen leszel. Féregjáraton keresztül jutunk át a Poroszlói-medence déli felébe, ill. a Sarudi-medence határára! Konkrétan olyan ösvényeken megyünk majd, ahol gyakorlatilag senki, de senki nem jár. Kegyetlenül tuti.  

 

img_2117.jpgEldobod az agyad. Besírsz. Amundsenről közismert, hogy elsőként érte el a Déli-sarkot, majd az első olyan ember volt, aki mindkét sarkot elérte.
De Amundsen nevéhez fűződik az Északnyugati átjáró "megtalálása" is. Pontosabban ő volt az, aki a sok évszázados keresés és kísérletezés után elsőként, 1906-ban északról kerülte meg Észak-Amerikát.
Nyugatról indult a Bering-szorostól, és a kanadai szigetvilág sok-sok szigete között "átjutott". Kihasználta, hogy a jég ellen megerősített hajójának extrém kicsi volt a merülése. Mi is kihasználjuk, hogy a kenuk merülése szinte nulla .... és valami hasonlót fogsz érezni. 
 
p90817-113401.jpgCsak (jó esetben) nem az indulástól számított 4. évben fogunk megérkezni...(ugyanis ő 1903-ban indult és 1906-ban (!) érkezett....)
De készülj életed egyik legtutibb útvonalára.
Pinduri, olyan vékony vízi ösvényen haladunk, hogy a keskeny úton egymás mellett két kenu nem fér el.
 
Olyan helyeken fogsz evezni, ahol előtted kimondhatatlanul kevesen. Mintha ember soha nem járt volna itt
 
 
img_2089.jpgAz elképesztően vadregényes ágban csak libasorban tudnak jönni a kenuk.
Elmondhatatlan, hogy mi mindent fogsz látni, a függőcinege fészkétől az ebszőlő csucsoron át addig, hogy a fattyú szerkők igazi csapatként védik a kicsinyeiket, a területüket, és hiéna-csapatot idéző szervezettséggel, kalákában ütik-vágják a barna rétihéját. 

Aztán a Tisza-tó egyik kilátó tornyán tartunk ebéd / uzsonna szünetet. 
 
Innen még egy ösvényt felfedezünk és közel 500 métert tekergünk, szlalomozunk a nád, ill. gyékénymezők között, mielőtt visszaérnénk egy "konvencionális" vízi útra. Összességében és nagyjából az indulástól számított 4 óra (nagyjából) amíg visszaérünk az indulási kikötőbe. 
p90817-130614.jpgElőtte lehet, hogy lubickolásra, úszásra, játékra megállunk a poroszlói szabad strandon. 
A lényeg. Kényelmesen evezgettünk, úgy, hogy senki ne fáradjon el. 
 
Közben olyan, de olyan, de olyan helyeken jártál, hogy ...........

 

2. napi tisza-tavi csoda-vízitúra: "mangrove-dzsungel", és evezés "Pandorán"

img_2012.jpg10:00-kor találkozunk vagy Tiszafüreden vagy Poroszlón. A szélre von. előrejelzés alapján a túra előtti este véglegesítjük, hogy hol szállunk vízre, kérünk szépen egy hívást +36209342760, és mondjuk is a vízre szállás helyét, meg ide fel is tesszük az aktuális infót. Itt most tételezzük fel, hogy Tiszafüredről startolunk. A vízre szállást követően különleges szépségű, Rambo-filmeket idéző helyeken, a vadszőlővel benőtt parti növényzet miatt áthatolhatatlannak tűnő dél-ázsiai őserdőben evezünk.  Egy szűk kilométer erejéig is, de lesz szerencsénk a Tiszához, amely átfolyik a Tisza-tavon.
Ebédszünetünk után a Tisza-tó belső tavát jelentő Nagy-Morotva egyik szépséges belső tórendszerét fedezzük fel. Békabuzogányok sorfala között evezünk be a Tisza-tó egyik fattyúszerkő telepe mellé.
Evidens módon megtartjuk az illő távolságot a madárkák és közöttünk.  

20140615_-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-113.jpgHa időben nagyon jól állunk és szigorúan "opcionálisan", mielőtt egy leírhatatlanul vadregényes útvonalon hazafelé indulnánk, még kinézünk egy "tóban tóra" és elevezünk egy olyan pontig, ahol megérezzük a Tisza-tó méreteit, mivel eddig csak keskeny és közepesen széles vízi ösvényeken kenuzgattunk. 
 
A kenuülések magasságából nézve egészen tisztességesnek érezzük majd a vízfelület nagyságát. 
 
20150605_132434.jpg
Az "óceánra" vetett pillantások és fotózást követően indulunk vissza. Nemsokára az Avatar film Pandora bolygóját idéző helyeken járunk.
 
Ha a gyökerek formájától elvonatkoztatunk, szinte autentikus mangrove-dzsungelben szlalomozunk.  

Lesz még a visszaérkezés előtt egy utolsó kiszállás, lábnyújtóztatás, ha jó az idő és a víz, úszkálás plusz mosdószünet.
 

tisza-to-vizitura-tiszatavi-kenutura-20170723_.jpg

Amikor egy átlagos vasárnap meglátod majd a kiszállás helyét, Alan Walker egyik számát kezded énekelni.- "I know, I'm not alone...." Ha a kép alapján sejted, miért nem leszel egyedül, vigasztaljon, hogy az itt lévő kenutömegnek nincs olyan, szardíniaként összepasszírozott és a fekete lyuknál sűrűbb masszája, ahova a Harry Potterből megtanult tágító bűbájjal még 10 kenut ne tudnánk bepréselni. 

 

tisza-to-vizitura-nem-csendes-csendelet-20170729_132.jpg

A fürdőzgetés után lóra fel. A kedv és igények függvényében még lehet, hogy bekukkantunk egy belső tó, belső tavának belső tavába, amelyek egyébként régen kubik gödrök voltak. Nagyjából 14:30 körül érkezünk az indulási kikötőbe, ahonnan a kenumosás után 2 perc sétával érsz a szabad strandra vagy biztonságos, jó utat, ha indulsz haza. 

 
Tisza-tavi vízitúra díjai

 

Testre szabott tisza-tavi vízitúra 
www.vizitura.org-szallas-fogmosas.jpgEgyedi kenutúrára vonatkozó ajánlatunkat az időpont, a szállás, étkezés, szolgáltatások, logisztikai és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. 
Tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. 

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 
A vízitúrára történő jelentkezés egyszerű.

1. Csörrents meg, hogy a kívánt időpontra van-e hely +36209342760

2.
A www.tisza-to-vizitura.hu honlapon olvasható tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek, ill. a mit kell hozni a túrára menüpontok elolvasását követően az innen letölthető jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 

3.

img_0065.jpg24 órán belül visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követő 48 órában kérjük a túradíj átutalását. Kérjük, hogy visszaigazolás hiányában a vízitúra díját senki ne utalja. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a tisza-tavi kenutúrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a vízitúra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a vízitúra helyét, vagyis azt, hogy "Tisza-tó" beírni. A nevet NEM kell beírni, NE írd be, úgyis látszik az utalásból, viszont ha beírod, nem marad hely a közlemény rovatban az időpontnak és/vagy a helynek, így nem fogjuk tudni, hogy tisza-tavi, gemenci, szigetközi, Öreg-Túr, bodrogzugi ártér... stb. evezésen várjunk-e.   

(Pl. 
1147 Budapest, Héricses u. 6., 
2023. július 1-2. 
Tisza-tó vízitúra)