Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023. augusztus 7-9. Tisza-tó vízitúra, családi kenutúra választhatóan 1-2-3-napban

vizitura-3.jpgTisza-tavi, választhatóan 1-2-3-napos vízitúra, családoknak, kultúrlényeknek.  

Szuper, de mégis olcsó vízitúra! Lehet jönni a kenutúra tetszőlegesen választott 1 napjára is! 
Biztonságos vízitúra, ahol a borulás ritkább mint a fehér holló, készséges, szakmailag jó és türelmes betanítás a pár percig kezdőknek. És a legpompásabb útvonalak, a legvadregényesebb rejtekhelyek. Plusz a kényelem, hiszen csillagtúrákat teszünk. 

A választhatóan 1-, vagy 2-, vagy 3-napos kenutúra minden napján a Tisza-tó más és más zugaiba teszünk ún. csillagtúrákat, ami azt jelenti, hogy minden délután az indulási kikötőbe térünk vissza. Ez Tiszafüred és Poroszló. A részleteket lásd lejjebb. 

 

 

 Szállás és étkezés a tisza-tavi kenutúrán

20140615-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-apartman-iren-1.jpgA szállás a vízitúrázó igényei szerint a sátortól, a faházon át a wellness hotelig bármi lehet. Tiszafüreden például tudsz sátrazni a Tóparti kempingben és remek faházak vannak a Termál kempingben, de érdemes keresgélni Abádszalókon is. 
 


A magatok foglalta szállásról, egyszerűen csak gyere ki délelőtt az indulási kikötőbe.
Az étkezés a tisza-tavi kenuzás idején - beleértve a vízen töltött időt is - önellátó, hozz magaddal vizet és a kenuba elemózsiát. 
Ez a Tiszafüred, Abádszalók, Poroszló háromszögben könnyű, a közelben számtalan éttermet, giroszost, pizzériát találsz. Bográcsot tudunk adni, tárcsázáshoz, grillezéshez saját eszközt hozni kell. 

 

 

 

 

Opcionális 0. napi érkezés a vízitúrára, megközelítés

20190615_134149.jpg

Aki távolról jön a Tisza-tóhoz, annak ajánlott a nulladik napi esti érkezés, és szállásra történő beköltözés vagy sátorverés. 
 
Megközelítés Bp. felől: Az M3-ason a 114-es kijáratig, majd a 33-as úton Debrecen felé Dormánd, Besenyőtelek, Poroszló után következik Tiszafüred. Tiszafüreden az indulási kikötő megtalálása könnyű lesz, kattints ide. 

 

 

 

 

 

1. napi tisza-tavi csoda-vízitúra:
"mangrove-dzsungel", és evezés "Pandorán"

A tisza-tavi vízitúra első napján 10:59-kor találkozunk

20150605_144555.jpg

Kérjük, hogy a jelentkezés előtt is, majd többször, végül az indulási előtti napon ismételten tanulmányozzátok át, hogy mit kell hozni a vízitúrára és mit nem szabad.

Ne itt a parton derüljön ki, hogy nem hoztatok magatoknak vizet. Ne a parton derüljön ki, hogy valaki flip-flop papucsot visel vagy úgy gondolta, hogy földig érő hosszú szoknyában fog vízitúrázni, hogy csak néhány példát említsünk a kétségkívül ritka, de azért sajnos előforduló kellemetlen helyzetekből. 

vízitúra első napján Tiszafüreden, legkésőbb 10:59-kor, az indulási kikötőben találkozunk, amely a Horgászcentrum Kikötő. Könnyű lesz ide találnod. 

Kattints ide. Ha nem a nulladik napon, hanem az első túranap reggelén jöttök Bp. felől vonattal, akkor a Bp-ről 7:30-kor induló intercity-ről Füzesabonyban kell átszállni és 9.35-kor leszel / vagytok Tiszafüreden. A vasútállomástól az út nagyjából 15 perc ha sietsz. Aki pedig kocsival érkezik, és ma már ez a jellemző, az egész napra - díjmentesen - a kikötő kerítésén belül hagyhatja az autóját. Illetve, ha kocsival jöttök, érdemes azzal kezdeni, hogy a romlandó élelmiszert a szálláson hűtőszekrénybe teszitek. 

 

 

lurkok-oktatasa-kenutura-elott-vizitura-betanitas.jpgNagyon szépen köszönjük a pontos érkezést, a pontosan érkező többséget pedig megnyugtatjuk, hogy nem kell majd egy-két elkésőre várnotok, tiszteletben tartjuk az időtöket. 

 

 

 

 

Túravezetői bemutatkozás és gyors üdvözlés után természetesen el lehet menni mosdóba, ill. villámgyorsan át- és be tudsz öltözni a kenuzáshoz. 
A tájékoztató közben naptejezzetek, kiosztjuk a mentőmellényeket és lapátokat, és megtanítunk kenuzni. 

A parton kezdjük, majd a Tisza-tó tanulási szempontból álomnak számító, sodrás nélküli, a Mariana-ároknál némileg sekélyebb vízmélysége felett folytatjuk a tanulást.

 

Hamarosan minden kormányos tudja irányítani a kenuját, ügyes minden legénység. Jól és türelmesen, módszertanilag felkészülten tanítunk, civilben tanárok, trénerek vagyunk, vagy olyan túravezető oktat, aki tanulta a kormányzás tanítását. Nem elég, hogy ő jól csinálja, jól tanít meg téged. 

 

 

tisza-to-vizitura-tanulas.jpg

Ha rutinos vízitúrázóként érkeztél, ha profi kormányos vagy, amíg az első alkalommal vízitúrások kenuzni tanulnak, addig te/ti már beülhettek a hajó(k)ba, és a kikötő közelében melegíthettek. A nap során fogyasztandó szendvicset kérjük dupla neylon-zacskóba tegyétek. A kenu ülése műanyag, érdemes hozni egy kispárnát vagy egy darab polifoamot, és azt a kenu padjára tenni, hogy puha felületen ülj. Indulás előtt még egyszer el lehet menni wc-re, aztán kihajózunk.
 

 

 

 

 

20150605_132434.jpgA vízre szállást követően különleges szépségű, Rambo-filmeket idéző helyen, a folyondár növényzet miatt áthatolhatatlannak tűnő dél-ázsiai őserdőben evezünk.
 
 
 
Egy szűk kilométer erejéig is, de lesz szerencsénk a Tiszához, amely átfolyik a Tisza-tavon.
 
 
 
 
Majd a Tisza-tó egyik "belső tavának belső tavát" fedezzük fel.
 
 
Békabuzogányok sorfala között evezünk be a Tisza-tó egyik fattyúszerkő telepe mellé. Evidens módon megtartjuk az illő távolságot a madárkák és közöttünk.  
 


20140615_-tisza-to-vizitura-www.tiszatura-vizitura.eoldal.hu-113.jpgHa időben jól állunk, mielőtt egy leírhatatlanul vadregényes útvonalon hazafelé indulnánk, még kinézünk egy "tóban tóra" és elevezünk egy olyan pontig, ahol megérezzük a Tisza-tó méreteit, mivel eddig csak keskeny és közepesen széles vízi ösvényeken kenuzgattunk. 
 
 
 
 
 
A kenuülések magasságából nézve egészen tisztességesnek érezzük majd a vízfelület nagyságát. 
 
 
 
Az "óceánra" vetett pillantások és fotózást követően indulunk vissza. Nemsokára az Avatar film Pandora bolygóját idéző helyeken járunk.
 
 
tisza-to-vizitura-tiszatavi-kenutura-20170723_.jpgHa a gyökerek formájától elvonatkoztatunk, szinte autentikus mangrove-dzsungelben szlalomozunk. Dél-Ázsiából Dél-Amerikába érkeztél.
 
Csak itt nincs kajmán és anakonda. De van ebszőlő csucsor és megtudod majd, hogy miért fontos a latin neve. Látsz majd termetes gyilkos csomorikákat is a part mentén, amit légy szíves ne szakíts le, sőt, ne is érints meg, nem véletlenül kapta a nevét.....  

 

Következik az utolsó előtti kiszállás, lábnyújtóztatás, wc-szünet, ha jó az idő és a víz, úszkálás.
 

 

Újra csordogálunk, és amikor meglátod a mai utolsó kiszállás helyét, Alan Walker egyik számát kezded énekelni.

- "I know, I'm not alone...." 
Ha a kép alapján sejted, miért nem leszel egyedül, vigasztaljon, hogy az itt lévő kenutömegnek nincs olyan, szardíniaként összepasszírozott és a fekete lyuknál sűrűbb masszája, ahova a Harry Potterből megtanult tágító bűbájjal még ne tudnánk néhány kenut bepréselni. 

 

 

tisza-to-vizitura-nem-csendes-csendelet-20170729_132.jpgA fürdőzgetés után lóra fel.

 

 

Hamarosan megérkezünk Tiszafüredre az indulási kikötőbe, ahol kérjük, hogy a délelőtt kiosztott szivacsokkal mindenki törölje ki a hajóját, a kenukat segítsetek a tárolókra visszaemelni és a mentőmellényeket hozzátok a "kis házba".   

 

 

 

 

 

2. napi tisza-tavi vízitúra: a nyugalom tengere

tisza-tavi-vizitura-2847.jpgAz előző túranap végén a túravezető mondja majd, hogy a másnapi kenutúra honnan indul. Ha pedig csak egyetlen napra, erre a vízitúrára érkezel, légy szíves a túra napján reggel 8-kor, vagy a vízitúra előtti este 19 és 20 óra között kérdezz rá telefonon (+36209342760), hogy honnan startol az evezés, ugyanis a szélre vonatkozó előrejelzés, a résztvevők száma és a túrázók összetétele (pl. nagyon kis csemeték) is befolyásolják a döntést. 


Jó eséllyel Poroszlóról a Fűzfa-kikötőből indulunk, ami viszont bizonyos, hogy 10:45 és 11.00 között találkozunk.  

Wc, üdvözlés, tájékoztató, hajók vízre tétele, felszerelés kiosztása, a "kezdő" vízitúrázók betanítása, naptejezés, gyakorlás, mosdó, kenuba pakolás után vízre szállás.

 

Hamarosan vadregényes vízi úton evezgetünk, rögtön kezdjük érezni a Tisza-tó madárvilágának gazdagságát.

 

Idáig már tízszer találkoztunk szárcsákkal.

20200828_120047.jpgAz utolsó pillanatig reménykedve, hogy mégse erre fogunk evezni, minden bizonnyal neheztelve, ami rosszabb, félve rebbennek fel a bakcsók a víz fölé belógó ágakról.

 

 

 

 

Itt még valószínűleg nem látunk fattyúszerkőt, de már megpillanthatunk küszvágó csért, sirályokat.

Ami "nagy és szürke" az a szürke gém, a másik "nagy, és fehér" pedig a kócsag. (Esetleg gólya, de ők maximum a levegőben....)

És persze látunk majd tőkés récét (vadkacsát). Búbos vöcskök fognak előttünk búvárosdit játszani. Vízityúkok iszkolnak be a nádba, vagy éppen gyékénybe, sásba, kákába, amelyek felismerésében olyan vérprofi leszel a nap végére, hogy azt hiszik majd, botanikus vagy.  

Rossz hírünk, hogy max. néhány másodpercig és röptében mindig távolodva látod majd a jégmadarat. Pontosabban mindig egy gyönyörűséges, szinte neonkék repülő kis bigyóra fogja a túravezető majd azt mondani, hogy: na az volt a jégmadár. Láthatunk majd üstökös és törpe gémet. Ami kb. akkora mint a törpe gém, csak lapos, zúg és Made in Korea felirattal egyhelyben szitál: az a drón. A drón övezetnél egy szinttel feljebb ragadozó madarak köröznek, főleg barna réti héják. 

 

 


Eljön a pisilési és ebédszünet ideje. Ha jó a víz- és levegőhőmérséklet, akkor egy kis fürdés is belefér a szünetbe.

 

www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-tisza-to-duhogo-fele.jpgAz önfeledt locsipocsi kapcsán a kötőhártya-gyulladás veszélyére hívja fel a figyelmet a mindig mindent hivatalból túlaggódó túravezető.
 

 

 

 

Aki majd itt (is) megkér mindenkit, hogy ne a mentőmellényt használjuk párnának (szóval kérjük szépen, hogy ne ülj rá). 

Az ebéd és wc-szünet után a fattyú ág mindkét oldalán tavakat fedezünk fel. Na kérem, ha itt nem dobod el az a****at, akkor sehol. 

Messze elhagytuk a Kuipert-övet és az Oort-felhőt, valahol a Nap és Proxima Century között félúton lapátolgatunk. Itt már nincs halászcsónak, itt már TÖKÉLETESEN nyugis a kenutúra, idill közeli a vakáció.

Az egyik tó bejárata tényleg olyan gyönyörűséges, annyira pompázatos a lombalagút, hogy arra nincsenek szavak.

 

tisza-tavi-kenutura-evezes-a-tisza-tavon_20170803_172526.jpgA fotók talán valamennyire visszaadják, hogy übercsúcs.

 

 

 

 

 

Ha meg nem, eggyel több ok, hogy meggyőződj arról, a valóság mennyire lepipálja, amit amúgy sem lehet szavakba önteni. 
Miközben egy belső tavat fedezünk fel, olyan helyeken evezgetünk, ahol tényleg csak a madár jár...,  ez itt a végtelen nyugalom tengere. 

 

Nem akaródzik, de egy ponton fordulunk, és egy újabb pisilési szünettel megszakítva érkezünk az indulási kikötőbe, ahol kenutakarítással fejezzük be a kenutúrát. 

Az egynapos vízitúrázóknak hazautazás, a többnapos kenutúrán lévőknek a holnapi viszontlátásig sziasztok! 

 

 

 

Szerdai tisza-tavi vízitúra: a labirintus 
www.tisza-to-vizitura.eoldal.hu-tisza-to-mangrove.jpg
Valószínűleg, de nem biztos, hogy Poroszlóról a Fűzfa-kikötőből indulunk, az viszont bizonyos, hogy 10:45 és 11.00 között találkozunk. Azt, hogy honnan startol az evezés, a szélre vonatkozó előrejelzés, a résztvevők száma és a túrázók összetétele (pl. nagyon kis csemeték) is befolyásolják.

 

Ha csak erre a vízitúrára érkezel, kérjük, hogy a kenutúra előtt, aznap reggel 8 és 9 között, vagy a vízitúra előtti este 19 és 20 óra között kérdezz rá telefonon (+36209342760),  

Wc, tájékoztató, felszerelésosztás, (ha kéritek egy maximum egyperces fotózás), az aznap még kezdő vízitúrázók (be)tanítása, naptejezés, kenuba pakolás után szállunk majd vízre.

 

 

 

tisza-tavi-vizitura_20170718_616.jpgHozzatok magatokkal alkoholmentes innivalót, valamint napközben fogyasztható élelmet, pl. szendvicset. 

 

 

 

 

 

Vízre szállás után két és fél kilométerrel jön az első kiszállás, lábnyújtóztatásos és pisilési szünet, ugyanitt belefér egy kis fürdőzés.

Persze van, aki kiszállás nélkül oldja meg a lábnyújtóztatást.....

Visszacihelődünk a hajókba és irány a Déli-sark. Nem oda megyünk, csak dél az irány. 

 

 

tisza-vizitura-tisza-to-vizitura-evezes-kenu-4.jpgNégy kilométert fogunk csorogni, közben logisztorikat lehet megfejteni és szürke gémek gondoskodnak a szórakoztatásunkról. 

 

 

 

 

Tartunk újabb pihenős kiszállást, és indul a zegzugos labirintus felfedezése. 

 

 

 

Kényelmesen, több pihenővel megyünk. 


img_0065.jpgA táj végig lélegzetelállító. 
 

Sok-sok kanyar és millió, beléd égő látvány után érkezünk az indulási kikötőbe. 

 

Itt még kérjük, hogy a kenudat/ kenutokat mossátok ki és segítsetek a kenuk állványokra történő visszapakolásában. 

 

 

 

 

 

Túradíjak a kenutúra résztvevőinek

 

 

Jelentkezés Tisza-tavi vízitúrára: 

20140704_tisza-to-vizitura-zsombor-a-hos.jpg

Egyszerű.
1. Kérünk szépen egy telefont, egyeztessük az igényeket (+36 209 342 760).

2. A www.tisza-to-vizitura.hu oldalon található tudnivalók, részvételi és szerződési feltételek elolvasását követően a jelentkezési lapot kérjük kitöltve a tiszatura_vizitura@yahoo.com e-mail címre visszaküldeni. 

3. Visszaigazolást küldünk és a visszaigazolást követő 48 órában kérjük a tisza-tavi vízitúra díjának átutalását. 
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a vízitúrára jelentkező számlázási címét irányítószámmal, a Tisza-tavat, és a kenus túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni.


 

fattyuszerkok.jpg


(Pl. 
2083 Solymár, Kenus utca 4. 
tisza-tavi vízitúra
augusztus 8-10.)